Gå til innhold
Hundesonen.no

Husleiekontraktspørsmål


Ingvild
 Share

Recommended Posts

Jeg tar for tiden et emne i kontrakts- og selskapsrett, men er ikke akkurat helt oppdatert på pensum i det faget kan man si, så jeg lurer på om noen av dere kanskje kan hjelpe meg med å tolke noe i husleiekontrakten min?

Det er ikke standardkontrakt fra Huseiernes Landsforbund - kontrakten er utformet av huseieren selv.

Under punktet "Varighet av leie" står det: "Leieforholdet starter f.o.m. 1/3-12 og forventes t.o.m. [ikke fyllt ut], eller forutsettes uforpliktende å vare ett år ad gangen."

Under punktet "Oppsigelse" står det: "Avtalen kan straks sies opp ved brudd på avtalevilkårene. Utelatelse av leieinnbetaling etter forfall, eventuelt etter skriftlig purring, samt framleie og bortlån av nøkler er eksempler på slike brudd. Normal oppsigelsestid er ellers gjensidig minst 1 måned."

Det er kun disse stedene i kontrakten det står noe om varighet på leieforholdet og oppsigelse.

Jeg har i farta tatt for gitt at dette betyr at jeg har en måneds oppsigelsestid uavhengig av hvor lenge jeg har bodd her, men ser nå at det kanskje kan tolkes annerledes? Eller?

Betyr ordet "uforpliktende" i setningen "forutsettes uforpliktende å vare ett år ad gangen" at jeg ikke er forpliktet til å bo her et helt år?

Jeg vil bare være helt sikker på at jeg faktisk kan kreve en måneds oppsigelsestid på bakgrunn av kontrakten min før jeg begynner å finne et annet sted å bo.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Kåre Lise

Ja, og hva i denne kontrakten går mot husleieloven??

Flere ting, men nå var vel heller ikke det poenget mitt, jeg bare presiserte at husleieloven er ufravikelig og gjeldene.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Kåre Lise

Eg tolkar det vel heller motsatt, at leigeforholdet kun gjeld i eitt år, og at kontrakten då må fornyast. Men det er jo du som er juristen her :ahappy: .

Noe diffust om avtalen er tidsbestemt eller ikke ja men oppsigelstiden er grei, den er og fravikelig fra 3 måneder så 1 måned er greit. Det som overhodet ikke er greit er jo at huseier tror den er gjensidig og at han kan kaste ut leier etter eget illebefinnende og da særlig straks ved brudd på avtalen. Denne gud og diktator av en utleier har og lagt til vilkår som bortlån av nøkler. Dette er selvtekt om han sku prøve seg på noe sånt fjas. Ett klassisk eksempel på at det er like mye gale huseiere som leietakere.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Noe diffust om avtalen er tidsbestemt eller ikke ja men oppsigelstiden er grei, den er og fravikelig fra 3 måneder så 1 måned er greit. Det som overhodet ikke er greit er jo at huseier tror den er gjensidig og at han kan kaste ut leier etter eget illebefinnende og da særlig straks ved brudd på avtalen. Denne gud og diktator av en utleier har og lagt til vilkår som bortlån av nøkler. Dette er selvtekt om han sku prøve seg på noe sånt fjas. Ett klassisk eksempel på at det er like mye gale huseiere som leietakere.

Det ligg vel alltid inne gjensidig oppseiingstid i husleigekontraktar, og desse er vel meint som minimumstider. Som du seier er det strenge føringar for når ein huseigar kan seie opp eit leigeforhold, men sjølv om desse skulle vere oppfylte (huseigar skal bruke rom sjølv osv) gjeld ein minimumstid på 1 / 3 månader. Og igjen, som du seier, han skal nok slite hardt med denne "avtalen kan straks sies opp"-politikken, då skal det vere svært grove avtalebrott, og i dei aller, aller fleste tilfelle vil det uansett krevje fleire skriftlege åtvaringar i forkant.

Eg har eigentleg inntrykk av at det er meir gale huseigarar enn leigetakarar, trass i at eg har vore den som har sete på eigarsida dei siste tre åra.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er en del rusk i husleiekontrakten og også ved leieforholdet som helhet, men det gikk veldig, veldig fort da jeg underskrev den, så jeg fikk ikke satt meg så godt inn i den som jeg burde. Bare det at det ikke er brukt standardkontrakt er jo egentlig litt betenkelig, det er en grunn til at det anbefales å bruke den - der er i alle fall en ryddig og grei kontrakt. Det er ikke uten grunn at jeg allerede har begynt å lete etter et nytt sted å bo når kontrakten min her har vart mindre enn en måned.

Kontraktens innhold forøvrig er én ting, det står ikke noe i den som for meg er urimelig (ikke for de få månedene jeg håper at jeg blir boende her i alle fall), selv om det er ugyldig ift huseierloven. Det viktigste for meg nå er at jeg faktisk bare har den ene måneden med oppsigelsestid, slik at jeg ikke plutselig ender opp med å måtte betale dobbel husleie i mange måneder når jeg etter hvert finner et annet sted å bo.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Enig med Simira, meld dere på et valpekurs om dere ikke allerede går/har gått. I tillegg har for eksempel Maren Teien en veldig fin kanal som heter Hverdagslydig+ (https://boon.tv/hundetrener-maren), der er det også en egen kanal for valpeeiere. Vet at flere har hatt god nytte av hennes forelesninger og videoer i valpeperioden. Finnes helt sikkert noen gratis alternativer også, men det har jeg ingen oversikt over. 
    • Først av alt må du slutte å la ham hilse på andre hunder på tur. Hvis ikke får du en hund som trekker i båndet i alle retninger, og stresser seg opp hver gang han ser en hund. Det er ikke alle som kan eller vil hilse, og det er heller ikke trygt. Prøv å holde dere til kjente, trygge hunder. Om du ikke kjenner så mange kanskje det er noen du møter ofte på tur, eller du kan ta kontakt med en klubb i nærheten, en turgruppe eller noe. Jokking er en typisk stressadferd i den alderen, og tegn på at han girer seg opp for mye. Avbryt lek eller hilsing så fort det er tilløp til jokking, og jobb med at han skal være rolig og ha kontakt med deg. For å få slutt på biting i føtter ville jeg først og fremst sørget for at han har nok biteleker, og avlede med dem. Når han først begynner å bite på føttene, stå helt stille og ignorere ham til han slutter. Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å gå et valpekurs om du ikke har gjort det allerede. Alt dette er helt vanlig for valper i den alderen, og på et kurs vil du få hjelp til å håndtere det. Du finner også mange vanlige problemer og råd for dem i trådene under valpeprat her på forumet, så ta en titt gjennom her.
    • Kikket litt i dogweb og ser at hundene fra lundehundprosjektet ligger der sånn som alle andre, med en X på slutten reg. nummeret. Den som ble utstillingschampion var 3. generasjon, og ser tittelen ligger inne. Da skulle man jo gjerne tro at de kan ta andre championat også, og at det samme vil gjelde for cavalierprosjektet, som trossalt er ganske så ekvivalent? Det var jammen ikke lett å finne informasjon på dette! 
    • Jeg har en Dvergpuddel gutte valp som er 5 mnd. Han har siden han var ny hatt oppheng i sokker og biter og henger seg etter føttene dine så lenge d har sokker på. Hvordan få det til å slutte.    Å jokker på andre hunder under samvær ute, møtes på tur og får hilse og på alle størrelser og hunder i alle aldre. Hva gjør jeg? - helt fersk i hunde verden, ønsker kun seriøse svar😅😭
    • Er vel først fra fjerde generasjon at de potensielt kan stambokføres etter typegodkjenning?
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...