Gå til innhold
Hundesonen.no

BIR og BIS Junior


Guest Jonna
 Share

Recommended Posts

Det vil bli kåring av BIR og BIS Junior på lik linje med Veteraner.

Norsk Rottweiler klubb kommer til å ha BIR og BIS junior på lik linje som Veteran.

Litt usikker på hva jeg syns om det. En ting er å vise veteraner av en rase for å vise spreke "gamle" hunder. Men er det behov for å vise lovende juniorer i en finale også?

Eller er dette en måte å "melke" mer penger ut da juniorer kan få mange uoffiselle BIS plasseringer?

Nedover på "kontinentet" er jo dette noe som gjøres, men er det bare Norden til nå som ikke driver med det?

Selv har jeg nesten ikke stilt mine som junior pga de var skranglete og jeg syns det sier fint lite om hunden som voksen.

ps: når jeg leser dette så hører jeg at jeg egentlig er negativ til dette :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Klubben for Større Selskapshundraser og Norsk Leonbergerklubb har pleid å arrangere dette på sin dobbeltutstilling i Drammen i august/september. Dette henger igjen som en tradisjon fra da KSS var en stor klubb på 1980-tallet for alle de store, hårete rasene i gruppe 2 som etter hvert har vokst seg store og dannet egne raseklubber. Da var det slike kåringer på den årlige KSS-utstillingen - som da bare var for medlemsrasene, om jeg ikke husker feil. Så det var som en rasespesial, hvor en jo av og til har ekstra kåringer.

De har altså valgt å ta det med videre til sin store dobbeltutstilling. De gir faktisk egen rosett til "BIR" og "BIM" junior. Jeg setter det i anførselstegn, fordi i henhold til utstillingsregelverket er det ingenting som heter BIR junior eller BIM junior.

Skal jeg være ærlig, synes jeg det er idiotisk på en utstilling for alle raser. Jeg har en slik grønn-hvit BIM junior-rosett, og den betyr ingenting for meg - det betyr mer at tispa ble 4 BTK, og det betyr MYE mer at jeg fikk en ekte BIM-rosett der to år etterpå, med cert til.

Jeg viste ei bernertispe som ble beste junior i BIS-finalen et år, og det er håpløst - det er kanskje 50 hunder, fra alle gruppene, og det må være en frustrerende oppgave for dommer. Det er urettferdig, fordi de store rasene er kommet så innmari kort i utviklingen sammenlignet med smårasene. Det er ingen fair konkurranse.

Jeg ville ikke meldt på junior fordi de var BIS junior - jeg ville meldt på fordi de satte opp en ok rasedommer eller jeg uansett ville stille der. BIS-finalen trekker ikke - men det er kanskje fordi jeg har en rase hvor det ratt kan være påmeldt ti juniorer, så det er ikke bare å melde på for å komme til finalen.

Jeg synes dog det er helt greit med BIS Junior på store vinnerutstillinger - men der er det jo også tittel til de som vinner juniorklassen, og mer fokus på junior i det hele tatt. Men de kunne tatt det gruppevis - det er så mange raser med junior på slike utstillinger, og konkurransen er jo fremdeles urettferdig, selv om kvaliteten selvfølgelig er høyere på slike utstillinger enn i Letohallen.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvordan er dette å melke penger?

Man velger jo selv om man melder på eller ikke.

Selv har jeg stilt alle mine hunder som junior uavhengig av dette, for å få trening og rutine i ringen.

I Øst-Europa er dette helt vanlig, Gåttfred har flere junior BIR fra Litauen, samt junior BIM fra Estland.

I disse landene kan man jo få en junior champion om man står på litt for de deler jo faktisk ut junior cert også...

Siste utstillinga vi var på i Finland i fjor, i Joensuu, hadde de samme opplegg, så Gåttfred har to junior BIR derfra også.

Så at det kommer hit og forbauser meg vel ikke.

Synes det er helt ok jeg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvordan er dette å melke penger?

Kan bare svare for meg selv egentlig:

Om utstilling var veldig viktig for meg og min rase som resultat så hadde jeg antagelivis meldt på for å kunne skryte av en Junior BIR/BIM.

Og hadde jeg hatt en uferdig junior så hadde jeg nok blitt fristet til å melde på selv om jeg hadde vist at den var for uferdig for cert, men kunne blir en BIR/BIS junior.

Og etter å ha sittet i nok styrer så vet jeg at klubber tenker økonomi når de slenger på slike ting ;)

Det mest negative er vel at dagene blir bare lengre og lengre om man skal være igjen til gruppen..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ingen mening hverken for eller i mot - for som nevnt så er ikke BIS-junior finale en egen grunn til å melde på (når får jeg forsåvidt ikke melde mine på den aktuelle utstillingen heller da :P )

MEN for oss med større raser, ofte store juniorklasser og høy kvalitet all over (derav ofte vanskelig for juniorer å hevde seg i BTK/BHK) så er det jo en grei "bonus". Lett for oss med flere hunder som har sjangs på BIR/BIM å rynke litt på nesa - men for de som har juniorer som i utgangspunktet ikke har sjangs på dette er det jo en fin bonus :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg synes dog det er helt greit med BIS Junior på store vinnerutstillinger - men der er det jo også tittel til de som vinner juniorklassen, og mer fokus på junior i det hele tatt. Men de kunne tatt det gruppevis - det er så mange raser med junior på slike utstillinger, og konkurransen er jo fremdeles urettferdig, selv om kvaliteten selvfølgelig er høyere på slike utstillinger enn i Letohallen.

Jeg tittet på dommerlista for årets verdensvinnerutstilling, og der er det faktisk satt opp gruppevis juniorfinaler - jeg kan ikke huske at det har vært det før, men mulig jeg husker feil.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tittet på dommerlista for årets verdensvinnerutstilling, og der er det faktisk satt opp gruppevis juniorfinaler - jeg kan ikke huske at det har vært det før, men mulig jeg husker feil.

Nei ikke de siste årene jeg har fulgt med heller.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I diverse kontinentale land har de jo junior Ch titler, da må de selvsagt kåre en beste Jr av hvert kjønn å gi Jr certet til. Jeg har ikke behov for slike utmerkelser eller titler på egen junior i alle fall...

Synes det holder med valp, voksen og veteran. Er jo mer stas å vinne når det faktisk er litt konkurranse (de voksne) innad i rasen og gruppen. At de gir Jr vinnertitler på de store utstilingene er jeg derimot positiv til. Men gruppe/BIS finaler for jr, nei takk

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Hei! Kjøpte nylig et pent brukt 4Pets Herkules hundebur, men jeg trodde det ville være enklere å finne pute til det. Er dette en eldre versjon av 4Pets sine bur? Finnes det en type hundeseng man kan klippe til selv, som ikke er ren ull? Bikkja er fryktelig varm av seg.
    • Goldentispe av utstillingslinjer høres ut som kan passe fint, men bare husk på at alle valper og unghunder er generelt krevende og at trening på å takle å være hjemme alene en hel arb.dag kan ta lang tid. 
    • Et oppstillingsbilde.  Tempo 3 måneder. 8,7 kg og 36 cm høy.   
    • Få hunder krever pelsstell mer enn 2-3 ganger i uken, spørsmålet er mengden klipping og børsting. Med kravene dere har ville jeg vurdert en voksen omplasseringshund, der dere vet litt mer hva dere får. En valp er mye jobb, både å lære inn renslighet, hverdagslydigheten og det å lære inn å være alene hjemme. Ingen hunder er født trent til å være alene, og det kan ta mye tid. Selv med en omplasseringshund må dere regne med å bruke noen uker på tilvenning til å være alene hjemme en hel arbeidsdag i nytt hjem. Med valp må dere regne med å være hjemme de første 4 ukene eller så, og videre ha mulighet for tilpasning, ha med valp på jobb, korte dager eller hjelp fra andre, for å gradvis tilvenne lange dager alene hjemme. Vår forrige hund kunne ikke være alene en arbeidsdag før han var 6 måneder. I tillegg til daglig tur må dere huske at hunden må også ut innimellom for å gjøre fra seg, morgen og kveld. Den skal fôres, stelles, oppdras, og selvfølgelig ha kos og kvalitetstid. Det går mye tid på å ha hund utenom de 1-2 timene med tur. De fleste hunder setter også pris på mental stimulering i form av søk, triksetrening eller lignende. Jeg tenker umiddelbart at en collie kunne passet dere, enten kort- eller langhår. De krever litt børsting, røyter en del, men er relativt enkle hunder som ikke krever veldig mye. Men jeg vil også forslå at dere låner/passer en hund en ukes tid eller to, for å se om dette er et liv dere kan tenke dere. Det er ofte koslig med tanken på å ha en hund til selskap, men få er klar over hvor mye tid og fokus det faktisk tar i hverdagen.    
    • Jeg og min samboer ønsker oss veldig en pelskledd venn i vårt selskap, vi har følt oss klare til å skaffe oss en hund det siste halvåret. Vi har noen ønskelige krav når det kommer til hundens personlighet og atferd, men vi syntes det er vanskelig å finne den mest perfekte rasen for oss. Blant de kravene vi har er: - lite bjeffing. Dette er en grunn ved at vi bor i leilighet og ikke vil være til sjenanse for de andre beboerene.  - ikke en alt for aktiv hund. Vi har ikke hatt vår egen hund før, og er bekymret for om vi får gitt nok fysisk stimuli for rasen. Vi vil rett og slett ha en hund vi ikke er bundet til å måtte gå mer enn 2 timer om dagen med, fordi vi er usikre på vårt eget energinivå i denne sammenhengen.  - ikke et krav om å være mye ute i hagen. Vi bor i borettslag uten egen hage, men vi har et fellesområde med hage som vi kan benytte.  - vi trenger en hund som kan være alene hjemme. Vi er begge i 100% stilling i jobb på dagtid og hunden må være hjemme i opptil 8 timer alene på hverdagene. (utenom jobb er vi stort sett alltid hjemme). Som personer er vi veldig avslappet og rolige og ser etter en selskapshund som kan bli vår venn i hverdagen. Vi er ikke spesielt aktive av oss nå, men vi håper vi kan bli det med en hund i hus. Vi tar gjerne hunden med oss hvis vi skal bort, for å være mest mulig med hunden. Vi er i en familiekjær familie som vi er mye sammen med og ønsker å ha med oss hunden på besøk. Vi har ikke barn nå men vi ønsker oss det i fremtiden.    vi bor i en leilighet på 70 kvadratmeter på et boligfelt utenfor sentrum, med muligheter for både bading og skogsturer med voffsen.  selvom utseende på hunden ikke skal bestemme hvilken rase man skal velge så har vi noen ønsker til utseende. Vi ønsker en hund med en god pels å kose med, men som ikke krever noe særlig mer en pelsstell mer enn 2-3 ganger i uken. Vi har mest lyst på en hund mellom 7-25 kilo +/- som kan trives i leilighet.   vi har lenge vært inne på tanken på en golden retriver, men er usikker med tanke på aktivitetsnivået og størrelsen.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...