Gå til innhold
Hundesonen.no

Potefett, labbefett, potekrem...hvilken?


MiO

Recommended Posts

Ja, jeg vet jeg er tidlig ute, men her sitter jeg altså og planlegger allerede høsten og mørketiden :P

Jeg har kjøpt refleksvest til både meg og hunden, og kobbel/bånd med innvevd reflekser i.

Så kom jeg til å tenke på is og snø, og voffsens labber. Hunden min har lang pels og mye hår mellom tærne. Trenger labbefett å smøre dem inn med for å unngå isdannelse og snøklumper mellom tærne til hunden. Jeg er ikke helt sikker på hva som er den riktige betegnelsen på det i dag, men for mange år siden kaltes det for "labbefett" og kom i en krukke med skrulokk. Fett, krem, voks?

Hvilken type og merke er den beste egentlig? Hvilken bruker du?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...

Som andre sier, passer jeg på å holde pelsen under potene, rundt potene og mellom tredeputene kortest mulig - det gjør jeg hele året, for å minimere mengde sand som dras inn, snø som setter seg fast, de sklir mindre på glatte flater, etc.

Jeg har ingen fast rutine på å smøre inn tredeputene før tur, men om jeg ser de virker litt tørre smører jeg inn med spenol på kvelden, så er de myke på morgenen. Jeg mener spenol kan fryse, så det skal ikke brukes før en går ut i kulda.

Hunder er forskjellige, og hva slags aktivitetsnivå de holder påvirker også hva tredeputene tåler - noen blir herdet, noen blir fort slitt, noen merker en sjelden noe på.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg klipper mellom potene, ellers kliner jeg på med potesokker. Jeg får nesten litt fnatt av potefettet (nå har jeg bare hatt den med tjære, og jeg spyr nesten bare av lukta). Jeg har hatt én hund som har hatt problemer med potene for endel år siden, men det var også med potefett. Og han hadde store hudproblemer fra før av, som gjorde at han mistet huden under potene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takker for alle tilbakemeldinger.

Dette med "labbefett" (som vi kalte det da jeg var liten) var bare noe jeg husket vi alltid måtte bruke på colliene våre, min venninne og jeg, på vinteren. Ellers ble det bare masse isklumper mellom tærne deres, som vi stadig måtte stanse opp for å fjerne på tur. Men nå svikter hukommelsen kanskje litt, for det er *host* år siden, og jeg kan ikke huske noenting om noe pelsklipping mellom tærne. Spørs om vi gjorde det egentlig. Så det kan jo ha vært grunnen (lang pels mellom tærne) til at de plagdes med isklumper vinterstid.

Skal se det an i år da, første vinteren, og se om det utvikler seg isklumper eller ei. Gjør det det, kan jeg prøve saks før labbefett, eventuelt.

Uansett så ligger det nå en boks med labbefett i skuffen, sånn i tilfelle :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg bruker den illeluktenede boksen fra kennel er det vel som lukter skikkelig tjære. Det er ikke noe problem med smøring så lenge det ikke er salt på veiene, men når man er nærmeste nabo til ring 3 så sprekker potene skikkelig opp om jeg ikke bruker fett.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 weeks later...

Spenefett har jeg ikke hørt om :) Det skal prøves. :)

ellers klipper jeg litt mellom tæra og smører med vaselin for å unngå klumper i den værste perioden med klædde føre.

Hmm..gleder meg litt til snø jeg. hvis jeg tør og nevne det her :) he he

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå skal det sies at det ikke alltid er en løsning å klippe pelsen mellom tredeputene. Min golden blir mye fortere sår av det, og sliter mye mer, uansett årstid. Jeg har derfor sluttet å klippe ned pelsen, og skal vi på lengre turer der snøen setter seg fast bruker jeg potesokker. Det varierer veldig hvordan hundene reagerer, det kommer helt ann på hvor sterke poter de har. Men dette finner du ut av ved litt prøving :)

Jeg bruker spenefett fra felleskjøpet som beskyttelse hele året. Om sommeren har jeg med en liten boks når jeg går i fjellet (Elwira har veldig myke poter). Da smører jeg på før turen, og evt. underveis om det trengs.

Om vinteren brukes det på skiturer, men også på lengre gåturer og ved lengre opphold ute. Bruker også sinksalve på såre poter. Om vinteren sjekkes potene gjevnlig for å unngå kutt og skader.

Sinksalve og spenefett er billig og veldig effektivt! :ahappy:

Kjenner jeg gleder meg til vinteren jeg! :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Potesokker. Da unngår vi snøklumper, og Norma slipper såre poter som følge av salting.

Potesalve/-fett blir for mye klin på gulvet for meg :icon_redface: Dog vil jeg selvfølgelig bruke det om potene faktisk blir såre, tørre eller sprukne.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Helst vil vi jo at de ikke skal oppleve noe vondt i det hele tatt, men det er vanskelig. Jeg tenker det viktigste er om hun, og du, kan leve med det ubehaget som blokkeringen gir. Hvis ikke tenker jeg at risikoen ved operasjon kan være verdt det. Det er ikke en sykdom å være gammel, men det gjør jo at alle plager blir verre og mer risikable både å ha og gjøre noe med, som oftest. Jeg håpet selv i det lengste at det skulle enten bli akutt alvorlig eller at de bare skulle sovne hos meg, men til slutt måtte jeg jo ta den vanskelige avgjørelsen for begge to. Likevel er jeg trygg på at det var riktig tidspunkt for begge. Jeg tror at du også har nok innsikt til at du vet når det er på tide, selv om det er en prosess på vei dit. Håper dere får litt mer avklaring denne uken.
    • Tusen takk Dette er første gang jeg har gammel hund, og jeg synes det er kjempevanskelig å vurdere livskvalitet. Hun er jo helt klart ikke den samme hunden hun var som ung, men jeg tror ikke hun har det så forferdelig at hun selv ville valgt døden over det livet hun lever nå. Samtidig er hun jo på et punkt der noe som egentlig bare er en bagatell potensielt kan bli en dødsdom, fordi hun ikke kan dopes ned. Man sitter jo her i en umulig situasjon der ingen av alternativene egentlig er noe alternativ... Vi skal tilbake til veterinæren på torsdag for å ta en ny ultralyd av hjertet, så får vi se hva dommen blir da.
    • Håper det gikk bra. Trist at hunder eldes og får helseplager. De skulle vart evig, sunne og friske. Folk har så ulike syn på hunders ubehag ifbm aldring. Noen mener det er dyremishandling å la en hund ha noen aldersdomsplager i det hele tatt, og avliver tidlig for å la hunden slippe. Andre mener det er grotesk å ikke la det (ofte) kjæreste familiemedlemmet få fullføre livsløpet naturlig. Jeg vet ikke hvor på den skalaen du befinner deg, så jeg vet ikke hva jeg skal si eller ikke si for comfort ang. evt. narkose.  Håper det går bra med dere ❤️
    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...