Gå til innhold
Hundesonen.no

Hundekjøring


kristinauu

Recommended Posts

Jeg lurer rett og slett på hva som er riktig måte å trene opp en hund til hundekjøring, og når skal en begynne å trene. Har en bekjent som sier at rett måte er:

- Å la hunden springe løs etter bilen i flere km...

- Trene mange timer om dagen, 5 dager i uken minst..

Valpen er 5 månder, og han skal anskaffe seg 5 stykker til nå. Er dette lovende? Eller er det han driver på med ikke så bra for hundene?

Noen med erfaring? Som har lest litt mer enn å se på youtubeklipp..?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest lijenta

De store spannene blir noen ganger trent med bil men da er det snakk om forran bilen og ikke bak. Og seks hunder når det gjelder Sledehundkjøring er vel å beregne som et lite spann.

De som har spann starter med å la valpen løpe løs ved spannet og kobler valpen inn i spannet i perioder. Han venner ikke hundene til å trekke med å trene bare løst med dem. Det er ikke alle hunder som vil trekke av seg selv. Blandt annet derfor en gjerne bruker hunder som vil trekke. Ville nok satset på en spark med tre hjul. da får han jo trening selv, det å skulle bygge opp et skikkelig spann gjør at en må trene selv. Husker ikke hva den sparken heter men tror http://www.troll-hundefor.no/public.aspx?pageID=32918 har den. Også er han vel litt seint ute hvis han skal ha dem konkurranseklare føt seinvinteren. Ellers så er det gjerne å gå tur med det han har og bruke en kjetting som ligger på bakken og koble den til selen. Hunden må også være i god kondisjon og så vidt jeg vet så er det mye intervaltrening i starten.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

du får be ham melde seg inn i den nærmeste slede/trekkhundklubben, så kan han få en del råd der. se www.sleddog.no for info. Der finnes også retningslinjer for hold av trekkhunder etc.

kommenterer selv kort:

1) fem måneder gamle valper skal ikke trenes! De skal få være valper. Hverken psyke eller kropp har godt av trening i den alderen

2)Å la hunden løpe løs etter en bil tror jeg ikke akkurat gjør den til en god trekkhund, den lærer bare å "jage på ting", ikke å løpe foran og trekke. å løpe løs sammen med et hundespann blir noe annet, som regel løper unghundene/valpene foran spannet en del :)

en god bok å starte med : http://www.amazon.com/Mush-Revised-Beginners-Manual-Training/dp/097906760X/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1311845300&sr=1-1

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 month later...

Å starte med 6 valper er jo ikke så godt utgangspunkt. Fordi om et 6 spann er et relativt lite spann hvis han skal satse på mellom- eller langdistanse (LD krever i de fleste tilfeller 8-spann for å stille i "begrenset" klasse). Han burde heller skaffe seg noen valper, noen innkjørte unghunder og om mulig, en erfaren leder. Topp hundene er gjerne 4-5 år gamle og opp til 8 år. Selv om noen har vært yngre og noen eldre.

Hva slags hunder har han? hva er målet?

Uansett 5mnd valper skal ikke belastes på noen måte. 6mnd og du kan sette sele på de og la de trekke litt. 1-2km i roooolig tempo (sakte trav). Dette er bare for å venne hunden til sele og lære kommandoene, ikke for å egentlig trene hunden. Høy fart, og spesielt i nedoverbake, er noe av det som raskest "knekker" en unghund og påfører skader på mellomhånd og skuldre. Hunden er ikke helt ferdig i skjellet og muskulatur før den er 2 år, og først da skal den trenes for fullt. NHF sier 18mnd for å delta på løp, men mange av hundene har rundet 2 før de deltar i sitt første distanseløp. Sprint er jo kortere distanser og lettere for en ung og uerfaren hund. Det å sette en for ung langt frem i et spann for raskt kan også være ødeleggende i følge de erfarne. Det å gå som leder er psykisk utfordrende for hunden, og det kan være skummelt å ha 5 galninger løpende bak seg.

Selv har jeg 2 stk som jeg trener med sykkel og spark + ski. Planlegger å ha 4 i sesongen 2013/2014, da er min eldste 4,5 år gammel. Ikke gamle jenta, men siden det å kjøpe en innkjørt hund ikke er så aktuelt for meg (satser ikke på løpskjøring) så har jeg ikke dårlig tid ;) Ut på tur kommer vi uansett.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Ja ikke den største oppfinnelsen 😂 Men kanskje noen hadde erfaringer å komme med; kanskje de elsker det kanskje hunden ble dårlig i magen på det. Kanskje det er bløtere enn annen v&h, kanskje noen opplever å måtte fôre dobbelt så mye på det som på en annen variant. Kanskje noen var superfornøyd og andre missfornøyd. I want to know it all 😂
    • Det finnes alltid unntak, men det bør aldri være grunnlag for anbefaling av en rase. Vil man helst ikke ha lyd/røyting/whatever så velger man en rase som vanligvis ikke har tendensene til det. Oppdragelse, trening og miljø kan påvirke, men genetikken kan ikke overstyres. Lyd på riesen er ingen overraskelse for meg, det er jo en hund med mye driv.
    • Er en del med god helse og super mentalitet også? Vår golden var på ingen måte taus, han bjeffet forholdsvis mye. Cavalieren vår var helt ekstremt gneldrete med vakt som sin selvpålagte hovedoppgave. Mest savage villdyr jakt-, vakt- og trekkhund jeg har hatt. Understimulert.  Ingen lyd på finsk lapphund og chihuahua, som begge fikk over gjennomsnittet med oppmerksomhet og stimuli. Begge rasene kjent som gneldrebikkjer, begge individene så og si tause, i motsetning til de to kjent for å være verdens enkleste og greieste, som i bunn og grunn var veldig hundete hund på mange måter, bl.a. ressursforsvar. Såfremt en skal trene og aktivisere hunden er oppdragelse og aktivisering vel så viktig som rase og genetikk, tror jeg. En golden som kjeder seg er ingen plysjhund, den vil bjeffe og ødelegge ting. En spisshund som får tilfredsstilt behov og blir trent trenger verken lage lyd eller ugagn. Kan lyd handle vel så mye om hvordan ulike raser blir valgt av ulike typer hundeeiere til ulike typer hundehold? Hvilke raser vil ikke bli gneldrebikkjer om en ofte og lenge av gangen plasserer dem i en kjedelig hundegård alene, hvor de kan se/høre/lukte forbipasserende? En gjenganger med små, såkalte gneldrebikkjer av selskapsraser er at eierne verken forstår dem eller trener dem, og så retter det seg når de får hjelp til å tolke hunden og interaktere bedre med den.  Jeg har forøvrig hatt store problemer med LYD på riesenvalpen jeg har nå (ikke en rase for trådstarter). Ikke noe jeg forventet, og er pga generelt konsensus om bjefferaser usikker på om det er genetisk lyd eller om det i hovedsak er miljøpåvirkning fra den individuelle mammaen. Fra mitt eget anekdotiske erfaringsgrunnlag tror jeg egentlig det siste. Det har tatt to mnd å bli kvitt problemet hjemme, ved å forstå mer av hva han vil når det kommer lyd, og hvordan respondere på det. Ikke super lystbetont oppgave å jobbe med, for jeg forventet ikke det problemet.  Den personlige efaringen min er altså at rase is like a box of individuals i litt større grad enn mange andre mener.
    • En del lyd og dårlig helse og mentalitet på dem.
    • Hva med vanlig cocker? Eller amerikansk cocker? 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...