Gå til innhold
Hundesonen.no

Hverdagsdressur kontra konkurranselydighet


vipsen

Recommended Posts

Har sittet og tenkt litt, hehe, det hender, men:

Overskriften, jeg tenker litt at hunde-Norge er delt litt i to:

er det sånn at hverdagsdressur for "folk flest/mannen i gaten/hvermansen", for dem som har hund som passer i sin livsstil og ikke omvendt, at det faller dem lettere å bruke NF/PS, altså i retning Järverud/Nordenstam?

Disse som derimot har hund som livsstil, som har erfaring og vet fra starten av hvilke mål de har med sitt hundehold, de bruker PF/NS, retning "klikker"/klikker. Disse bruker også mye tid og penger på å sette seg inn i filosofier, funksjoner osv.

Så er spørsmålet mitt: Er det riktig å "prakke på" disse "vanlige" hundefolkene, som har hund for å tilføre sin livsstil noe, metoder som krever enormt mye mer enn det de har av tid, interesse osv? Kan man forvente at Hvermansen skal klare å sette langsiktige mål, lære inn momenter og kjede øvelser? At de skal reagere tvert mot instinktet som feks når hunden stjeler, ikke ta tak i (og straffe), men heller tenke hvordan kan jeg forhindre dette, gjort er gjort (og spist er spist), nå må jeg forhindre dette flere ganger, hvordan kan jeg endre mine vaner så dette ikke gjentar seg?

En ting er dem som planlegger lenge, som har målsetninger, som vet fra starten av hva man må gjøre for å oppnå det man vil. Disse som skaffer hund kanskje uten kunnskap har ikke denne muligheten. Det skjer læring hos hunden som senere må repareres og endres til nye bilder. Blir det riktig å lære disse "den lange veien" (PF/NS) (som de kanskje ikke har forutsetning for å forstår) heller enn å lære dem en metode som sammenfaller med deres tidligere reaksjonsmønstre og tenkning (NF/PS)?

Bør man ikke heller gå ned på mannen i gatens plan og gjøre best mulig utav det heller enn å tro man skal endre verden?

Resultatet blir (og har blitt) mange usikre hundeeiere og dertil usikre hundeeiere. Man har hørt man ikke skal ta i hunden, gi godbit her og der, klikker, ja det høres flott ut! Man tar tak i biter og deler uten å oppfatte den bakenforliggende filosofien og de egentlige funksjonene og det blir dermed misforstått => "klikker"-trening eller "pølsedressur" uten videre mål eller mening og dertil ulydige hunder som er vanskelig å leve med, både for eier og omgivelser.

Hvor vil jeg med dette? Kanskje man ser det er nødvendig med disse to "leirene", retningene, at ikke alt kan passe for alle, at man ikke kan "frelse verden" hverken ene eller andre veien. Jeg skal ikke ha alle til å trene Nordenstam. Tvert i mot ser jeg godt hva klikkertrening er og har for målrettete mennesker med kunnskap om dette. Skal ikke se bortifra at jeg begynner å klikkertrene en evt ny hund senere, men når det gjelder kurs i hverdagslydighet, problemløsning i Hvermansens hundehold så ser jeg klare positive trekk ved den tradisjonelle treningen (NF/PS).

M

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ah!Endelig kan jeg være litt uenig med deg :twisted:

Det er faktis "hundefolket" som påvirker hvordan "hvermansen"behandler bikkja si..Herr og Fru Hvermansen tar sannsynligvis med hunden på valpekurs eller et eller annet dressurkurs i løpet av hundens liv og der kan mye skje..eller kanskje naboen har vært på et kurs?Det sprer seg kanskje ikke så fort hos den befolkningen som ikke lider av hundegalskap,men en påvirkning skjer.Og det ER faktisk ikke så himla vanskelig å ikke straffe hunden sin med engang man skjønner at det ikke er nødvendig...

Se på norsk barneoppdragelse feks,for få år siden var det et velkjent faktum blandt det norske folk at barn hadde godt av litt ris på baken,det var slik de ble oppddratt.For noen dager siden avgjorde høyesterett at det er forbudt ved norsk lov..Og ingen stiller spørsmåltegn ved det.Det er ikke lenger en akseptert metode..

Du sier det er vanskelig for "hvermansen" å bruke NS/PF?

Det er da MYE vanskeligere å bruke PS/NF?Når man klikkertrener ser man veeeldig tydelig hvor ufattelig viktig timingen er..og hvor vanskelig den er..Jeg kan komme på en hel haug med eksempler på tilfeller hvor jeg har klikket for feil atferd og ikke engang har vært obs på det før hunden begynner å tilby underlige ting.Og jeg har en helt grei timing(tror jeg? :oops: :wink: )

Og jeg lider av hundegalskap..i perioder DRØMMER jeg om hundtrening..Og så skal liksom hvermansen klare å time straffen riktig?Det tror jeg neppe..."hvermansen" er faktisk de som virkelig bør trene NS/PF ,PS/NF bør forebeholdes "super trenere".

Det er mye vanskeligere å time et klyp i øret enn et klikk..og konsekvensene av feiltimingen er så utrolig mye verre!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

la oss "hverdagstrenere" være i fred og tren som du selv vil :lol: jeg perdsonlig er DRITTLEI av og bli forklart hvordan jeg skal gjøre ting, hvertfall av folk som verken kjenner meg eller hunden min. :twisted: jeg er drittlei av og høre at bikkja mi jobber fordi den ikke vil at jeg skal si nei, eller trykke den på rompa, drittlei av om det er klikker NS eller jærverud som er meg nermest.

F*aen ike rart mange hundeeiere fortviler tidlig! Man blir jo totalt overkjørt av refs og korreksjoner bare fordi du gjør ting på din måte og ikke trener etter noe spesielt! :lol:

næi, hva andre der ute gjør med hundene sine,mener om meg og min trening, eller om hunden min er pissredd eller glad i meg, det bryr jeg meg svært lite om! :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Loke: Godt innlegg.

Som nybegynner må en alltid lære seg nye teknikker, øve opp mekaniske ferdigheter, rett og slett lære seg hvordan hunder fungerer og lærer.

Klart at det blir en del feil i starten for alle, men du verden så mye enklere og mer ufarlig å rette opp noen feil timede belønninger enn feilassosiasjonene du kan få med dårlig timede korrigeringer.

Det jeg opplever som den største utfordringen for nybegynnere er bl.a:

1) Å være konsekvent (eller "å holde på kriteriene")

2) Å senke de skyhøye forventningene til den lille valpen

3) Å ha en gjennomtenkt plan for treningen

Når en skaffer seg hund så skylder man hunden å tilegne seg mest mulig kunnskap slik at en kan ta vare på den på best mulig måte. Det finnes ingen lettvindte raske løsninger som gir varig godt resultat.

Jeg bruker klikkertrening mest fordi jeg lykkes bra med metoden på mine hunder (og at jeg mislyktes slik jeg trente før), ikke først og fremst for å være så "snill" (men litt derfor også, selvsagt, det er jo mye hyggeligere for alle parter). Men det jeg ikke liker å se er direkte urettferdighet mot hunder. Derfor syns jeg det er verre om folk som ikke vet hva de driver med bruker NF/PS enn om en dyktig hundefører gjør det.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ah!Endelig kan jeg være litt uenig med deg :D

Var bare derfor jeg skrev dette altså... :D

Det er faktis "hundefolket" som påvirker hvordan "hvermansen"behandler bikkja si

Enig, men hvorfor påvirke dem i motsatt retning, noe de sjeldent klarer følge opp (med mindre de er mer enn middels interessert) i stedet for å fortsette på det som allerede ligger instinktivt i dem?

Herr og Fru Hvermansen tar sannsynligvis med hunden på valpekurs eller et eller annet dressurkurs i løpet av hundens liv

Å?

[qoute=Loke]og der kan mye skje..eller kanskje naboen har vært på et kurs?Det sprer seg kanskje ikke så fort hos den befolkningen som ikke lider av hundegalskap,men en påvirkning skjer.Og det ER faktisk ikke så himla vanskelig å ikke straffe hunden sin med engang man skjønner at det ikke er nødvendig

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Först och främst håller jag med ThomasS och Loke. Det är mycket lättare att misslyckas med PS/NF och konsekvenserna av det blir mycket, mycket större än om man råkar ha dålig timing med belöningen. Jag är helt övertygad om att man inte får en lydigare hund enklare bara för att man använder sig av straff. Jag ser hela tiden exempel på människor som går och käftar på och rycker i hundarna år ut och år in utan resultat. Precis som det finns människor som blir godisautomater och försöker muta hundarna till lydnad samtidigt som de tjatar något fruktansvärt utan reaktion. En oengagerad hundägare blir inte bättre för att de lär sig "ta" hunden.

De som går valpkurs hos Canis har förmodligen redan tagit ett aktivt val att träna på ett positivt sätt, med klicker och PF. Det är viktigt att det alternativet finns för de nyblivna hundägare som vill göra på ett annat sätt än det traditionella. Därför skulle det aldrig falla mig in att träna valpkursdeltagarna med sämre metoder än de som vill gå tävlingslydnadskurs.

En annan fördel med att lära ut klickerträning på kurs är att folk lär sig fokusera på det de faktiskt vill ha istället för tvärt om. Ett hundägande som bara går ut på att se och korrigera fel blir aldrig framgångsrikt. Grunden till en lydig och trevlig hund är att skapa sig positiva målsättningar - vad ska hunden göra (och inte vad hunden inte ska göra). Med det fokuset blir det oändligt mycket trevligare både för hund och ägare - och tänk, någon kanske tar med sig tankesättet in i sin egen vardag och blir lite trevligare mot sina medmänniskor.

De flesta idag är nog övertygade om att det faktiskt inte är bra barnuppfostran att enbart fokusera på det som är negativt och straffa oönskat beteende. Ändå var det den rådande filosofin för inte så många år sedan. Jag skulle aldrig förespråka en sådan behandling av barn, bara för att det är enklare för folk att slå barnen lite när de är olydiga istället för att ge dem självförtroende och uppmuntran. På samma sätt är jag övertygad om att det lönar sig att lära ut de metoder man själv tror på och lyckas med, även om det kräver att en del får vända upp och ner på sin föreställning om hunduppfostran.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fanny og Thomas har vel egentlig sagt det meste ,men jeg vi gjerne tilføye noe av mine egne erfaringer.

Jeg er ingen naturbegavelse innen hundetrening(heller tvert i mot :D ) Og for meg personlig var det en lettelse å kunne få forholde meg til helt enkle lover istedet for diffuse filosofier.Noen har den greia at de bare gjør det riktig hel naturlig og for dem så er sikkert andre treningsfilosofier en smal sak,men jeg synes faktisk det virker fryktelig mye mer komplisert å trene feks jærverud enn klikkertrening.Hvordan "vet" man at hunden KAN det og at det er på tide å stille krav?Og hvordan i alle dager skal man jobbe med lederskapet sitt for å få en bedre innkalling? :?

Helt ærlig tror jeg Hvermansen også er enig i det hvis de bare blir forklart læringslovene på en enkel og grei måte uten for mye fremmedord .De er jo fullstendig logiske!

En annen ting er at det (etter min erfaring) faktisk er lettere å være konsekvent hvis du ikke bruker straff i oppdragelsen..

Selvom jeg skal være den første til å innrømme at det er vanskelig å ikke bli sint og straffe når man får vondt eller blir redd,der kommer refleksene og instinktene inn (det har jeg vel innrømt hundre ganger alt :D )

I tillegg kommer det at straff er selvforstekende og dermed lett å bruke i feil situasjon..Så vidt jeg vet er jeg er den eneste i den nye hundeklubben jeg trener i som klikker OG jeg har den desidert galeste hunden.

(beklager Fanny og Thomas,vi er elendig reklame for Canis for tiden :oops: :D )

Jeg tør vedde ganske masse penger på at ihvertfall hele bruksgruppa klør i fingrene etter å klype pelsen min litt i øra :roll:

Loke er bare hyperstressa han stakkar,og å straffe stress vet jo alle som har litt peil på atferd at er ca lika smart som å prøve å slukke en brann med bensin...

Allikevel kan jeg banne på at jeg hadde prestert å i det minste rykke litt i båndet på pelsen hvis jeg ikke hadde klikkertrent...selvom jeg vet inderlig vel at det er dumt! Slik det er nå så er ikke sånt på "reportoaret"mitt uansett hvor idiot jeg føler meg der jeg står med kenguhunden min.

Istedet gir jeg han tonnevis med nam når han endelig roer seg et halvt hakk og enser matmor,og later som jeg ikke legger merke til de blikkene som sier at jeg burde legges inn sammen med belgerkrapylet :D

Det er vel slikt som gjør det "vanskelig" å ikke bruke straff?

At omgivelsene forventer (noen ganger rett ut krever) at du skal bruke det? Man må jo vise omgivelsene at man ikke finner seg i tull fra bikkja!?

Jeg er hellig overbevist om at den dagen folk rundt i diverse hundeklubber aksepterer at det ikke er nødvendig å straffe hunden,tilmed noen ganger direkte dumt,så er veldig mye gjort..Det vil ikke lenger være en så stor aksept rundt det så røske i nakkeskinnet sånn bare for å ha gjort det (om det virker er ofte underordnet har jeg bitt meg merke i) og da tror jeg veldig mange vil finne det mye enklere å la være..

For det er faktisk ikke vanskeligere å trene eller oppdra en hund uten straff...Jeg tror nok alle vi som klikker har prøvd begge deler :wink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er vel slikt som gjør det "vanskelig" å ikke bruke straff?

At omgivelsene forventer (noen ganger rett ut krever) at du skal bruke det? Man må jo vise omgivelsene at man ikke finner seg i tull fra bikkja!?

Jeg er hellig overbevist om at den dagen folk rundt i diverse hundeklubber aksepterer at det ikke er nødvendig å straffe hunden,tilmed noen ganger direkte dumt,så er veldig mye gjort..Det vil ikke lenger være en så stor aksept rundt det så røske i nakkeskinnet sånn bare for å ha gjort det (om det virker er ofte underordnet har jeg bitt meg merke i) og da tror jeg veldig mange vil finne det mye enklere å la være..

For det er faktisk ikke vanskeligere å trene eller oppdra en hund uten straff...Jeg tror nok alle vi som klikker har prøvd begge deler :wink:

Hmmm... Hehe. Det er også vanskelig for meg å bruke ta henne i f.eks nakken når jeg vet det er en klikkertrener til stede :D Det gir meg (utrolig nok) ingen lykkerus å ta hunden i nakken, så det er jo ikke noen jubel hver gang sjansen byr seg :D Men, det er nå veien vi har valgt å gå. Blir hun mentalt gæren, så skal jeg vurdere å prøve noe annet. Jeg straffer ikke under trening (feil øvelse, dårlig kontakt osv) men hvis hun hopper på meg under trening, da gjør jeg det (hvis hun ikke gir seg etter noen hopp som jeg elegant overser). Mange vil vel kalle det feil, men det funker. I min hundeklubb er det sånn at man skal ta hunden hvis den prøver seg. Jeg er kanskje ikke såå stor tilhenger av den filosofien, jeg gjør det nok i mye mindre grad enn mange der. Men det er ikke mange av de som røsker i nakkeskinnet bare for å ha gjort det.. Det er snakk om å være konsekvent.

Men jeg er enig i at det nok er vanskelig å klikkertrene, hvertfall om man går over fra noe annet. Sinne er jo en naturlig reaksjon.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg får prøve å snakke utifra egen erfaring med med mange "vanlige" hundeeiere som nabo. Problemet med å bruke NF/PS er at det kan få mange uheldige bivirkninger ved feil bruk. F.eks jeg kom fra agilitytrening og var på vei til busstoppet. Da kommer en "normal" hundeeier gående, og hunden hang nærmest i strupen. Når de nærmet seg oss begynte hunden med ett å bli "roligere". Den sluttet å henge i strupen, men krøp seg nærmest sammen. Cita satt og så opp på meg (hun har forstått at hun har en god sjanse til å få en godbit hvis hun sitter pent og ser på meg når en annen hund kom forbi), og når den "normale" hundeeieren og hunden hans passerte oss hoppet den fremmede hunden mot Cita og glefset og flekket tenner. Det resulterte i at hundeeieren tok hunden sin i nakken og la den i bakken. Så fortsatte de turen videre. Hva hadde skjedd? Jeg regnet med at hunden var blitt usikker på andre hunder, fordi hver gang hunden nærmet seg andre hunder ble "ulydigheten" hans straffet fysisk. Altså, sentraet for straff ble stimulert, og den utreagrte mot hunder den møtte. Hvis det var grunnen til at hunden gjorde som den gjorde, så hadde han mest sannsynlig ha unngått at hunden reagerte slik mot fremmede hunder ved bruk av PF/NS. Muligens at hunden hadde vært skikkelig ulydig, fordi han ikke klarte å bruke PF/NS riktig, men sentraet for belønning (i det limbiske system) hadde mest sannsynlig vært mer stimulert enn sentraet for straff, og da er det mindre sannsynlig at hunden ville ha reagert som den gjorde.

Det jeg ville frem til at ved å lære "normale" hundeeiere å bruke NF/PS, så kunne det ha medført mange bivirkninger, siden mange "normale" hundeeiere ikke setter seg særlig mye inn i hvilken effekt straff kan ha.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det jeg ville frem til at ved å lære "normale" hundeeiere å bruke NF/PS' date=' så kunne det ha medført mange bivirkninger, siden mange "normale" hundeeiere ikke setter seg særlig mye inn i hvilken effekt straff kan ha.[/quote']

Man bør jo sette seg inn i hvorfor hunden reagerer som den gjør, ikke bare straffe der det er synlig! Det ligger noe under.

MEN skal man lære noen å kun belønne det som er bra, så kan man også få feil resultater om det ikke gjøres på den rette måten..

:D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, jeg er enig! Men jeg tør påstå at ved bruk av PF/NS, så unngår man mange av bivirkningene som kan forekomme ved feil bruk (upresist bruk også) av NF/PS.

Jeg siktet nemlig til setningen:

For jeg mener da at det er minst like mye å sette seg inn i for å kunne bruke NF/PS riktig, enn som det er å sette seg inn i klikkerfilosofien :wink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

MEN skal man lære noen å kun belønne det som er bra, så kan man også få feil resultater om det ikke gjøres på den rette måten..

:D

Klart, det kan alltid bli feil om man ikke kan det man driver med. I tillegg til å belønne det som er bra, så passer jeg på å ikke sette meg og hunden i situasjoner vi ikke kan håndtere. F.eks. å gå for tett innpå andre hunder med en sur/utagerende hund, ikke la en unghund springe løs på steder der den ennå ikke har en komplett innkalling osv.

Det handler om å kontrollere hunden og dens miljø slik at den ikke lærer seg en masse ugagn. Det krever faktisk ikke særlig mye tid og innsats, annet enn å kjenne sin hund og ligge en liten tanke foran utviklingen. Vi kan (nesten) alltid velge hvilke situasjoner vi vil sette oss i. Forebygging er alltid mer effektivt (og morsommere) enn å løse problemer man har laget for seg selv.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Enig, ThomaS! Hunden gjør ikke feil hvis den aldri har lært feilen? Hvis man aldri slipper hunden sin før man har generalisert innkallingen så vil man jo aldri ha noe problem med at den ikke kommer på innkalling? Det er like viktig å forebygge som det er å forsterke!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Jeg er ute og går tur med hunden min i belte. Det er mellom 2-3 m. langt og gjør at jeg har god kontroll på henne. Hun går stort sett fint og rolig ved siden av meg. Hun kan trekke litt i begynnelsen da hun har høy energi, men ellers rolig og fint kroppspråk.  Jeg ser en fyr som kjører sikk sakk i veien på skateboard med en bulldog/boxer. Hunden stopper opp og bjeffer på min. Som den ansvarlige hundeeieren jeg er går jeg inn en sidevei for å vente på at de passerer på hovedveien. "Er hun ikke gira?" "Er det tispe?" "Dette er gutt. Han er ikke farlig?" Han spør igjen to ganger om hun ikke er gira. Jeg har sagt at hundene har møtt hverandre før og det ikke er en god match og at avstand over greit.  Hundene er tydelig usikre på hverandre og viser det gjennom kroppsspråket sitt. Dette er ikke situasjonen for å hilse. Begge hundene er i bånd. Det var forøvrig flere mennesker rundt og en vei det også ferdes mye biler fra folkene som bor der. Hvorfor så vanskelig å lese situasjonen? Eller ser jeg flere som går tur og snakker i mobil, eller med headset som stenger ute lyd og er i egen verden. Det mest frustrerende er kanskje de som snakker i tlf. som stopper midt i veien (som forøvrig er trang) med hunden sin slik at du bare må vente på at de ser deg og dere blir enige på en eller annen klønete måte om hvordan passeringen blir.  For egen og andre sin del forsøker jeg å være oppmerksom på både egen hund og omgivelser på tur. Da blir det hyggeligere og enklere for alle andre.  Sånn, det var dagens utblåsing for egen del. 
    • Hei! Vi har nå fått svar fra dyrlegen - han hadde ikke kronisk betennelse i bukspyttkjertelen. Rart med det, for jeg ble nesten litt skuffet. Nå vet vi jo ikke hvorfor han stadig har slimete avføring, men kan kanskje utelukke at det har noe med fettinnholdet i maten å gjøre.  Skal snakke med dyrlege om vi kanskje kan sjekke for IBD. Vil jo i alle fall prøve å ha mest riktig tørrfor. Han har jo ikke hatt noen "alvorlige" hendelser med tørrforet han går på nå (gastrointestinal low fat), men det er stadig ganske løs og slimete avføring. Kanskje vi skulle forsøkt å bytte...
    • Noterer en nydelig dag med no stress. Virker som lysterapi, magnesium og lakseolje begynner virke. Ble bekymret da han begynte trekke i selen i forrigårs. Han har gått så naturlig pent i bånd hele tiden, som om programvaren var preinstallert da han kom ut av esken. I forrigårs begynte han plutselig trekke med viten og vilje. Flaks da, at vi hadde en privattime i går.  Hjemmeleksen vi fikk, med metoden for å reinforce krav om å holde seg bak skotuppene mine, den er litt i konflikt med stress-ned-prosjektet vårt, fordi Ede går høyt i stress når hans autonomitet blir utfordret. Peser og får virkelig vondt av det. Å bli stilt absolutte krav til er noe annet for ham å forholde seg til enn å bli tilbudt frivillige oppgaver mot god betaling.  Fordi jeg måtte ta en selvstendig avgjørelse i hva jeg oppfatter som et dilemma: belaste det nevroendokrine stressystemet ved å kreve disiplin i halsbånd, eller prioritere stress-ned-prosjektet, så valgte jeg utsette hjemmeleksene og gå rolig tur med "ikke trekke" og "ikke gå i veien for meg" som eneste krav, og så være veldig bevisst på å bare belønne når han selvstendig gjør de riktige valgene uten å bli bedt, uten godbit i hånda eller hånda i lomma.  Jeg har nemlig ikke nok erfaring til å føle meg sikker på å klare gjennomføre hjemmeleksene fra privattimen alene uten å forårsake mer stress på det endokrine systemet hans enn godt er.  Det viste seg å være en god vurdering. Foruten noen få barnlige byks av glede som i korte øyeblikk strammet båndet mer enn akseptabelt, så var Ede SÅ flink og rooolig og grei hele veien. Naturlig slak line. Når han vimser bytter han i de aller fleste tilfellene side bak meg. Kun noen få uakseptable avskjæringer rett foran meg, og de kom helt på slutten av turen, tett på hverandre, antakelig fordi han er sliten og i bakhodet husker at det der var måten å få bli plukket opp i bæreslynge på. Han velger å gå pent og pyntelig på min venstre side mesteparten av tiden, uten å forvente belønning for det. Det går nå an å hale tiden ganske lenge uten at det stresser ham når han selv velger å gå fot for å se om det kommer en utbetaling. Selv hjemveien gikk rolig og avslappet. Først 10 meter fra porten hjemme kom første stressutbrudd med trekking. Gladstress de siste meterne av en timelang spasertur i mitt tempo. En klar forbedring. Han ble skuffa og såret av grensesettingen de siste meterne, for det virket helt sykt autoritært og tyrannisk og uten mål og mening for ham å bli hindret i å gladbykse gjennom porten og døren, inn til godis og myk og varm seng, men han tok det til seg at kravet "ikke trekk" gjelder de siste meterne av turen også. Ingen raptus da vi kom inn heller. Det var en milepæl. Bare la seg rolig og pyntelig til å sove. Perfect day. ..og det er før vi har fått noen CBD i posten.  Vi fikk forøvrig mail om å huske båndtvang fra i dag. Det har Edeward tydeligvis fått med seg.  Snudde seg utålmodig mot lykkeland mens muttern fomlet med kamera:   Oppdaget at muttern begikk en kriminell handling!! Reiste seg og kom inn hver gang muttern forsøkte gå lenger unna enn båndlengden for å få tatt et godt bilde. Her har han til slutt gitt opp å få muttern på rett kjøl og bare håper hun får tatt det ***** bildet før han svimer av i bekymring for å bli tatt og få et kriminelt rulleblad. Genetikk er ingen spøk. Ede identifiserer seg som sikkerhetspersonell og tjenestehund, og han tar de oppgavene alvorlig.   
    • Ja ikke den største oppfinnelsen 😂 Men kanskje noen hadde erfaringer å komme med; kanskje de elsker det kanskje hunden ble dårlig i magen på det. Kanskje det er bløtere enn annen v&h, kanskje noen opplever å måtte fôre dobbelt så mye på det som på en annen variant. Kanskje noen var superfornøyd og andre missfornøyd. I want to know it all 😂
    • Det finnes alltid unntak, men det bør aldri være grunnlag for anbefaling av en rase. Vil man helst ikke ha lyd/røyting/whatever så velger man en rase som vanligvis ikke har tendensene til det. Oppdragelse, trening og miljø kan påvirke, men genetikken kan ikke overstyres. Lyd på riesen er ingen overraskelse for meg, det er jo en hund med mye driv.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...