Gå til innhold
Hundesonen.no

Bikkja "tar side",


schnart

Recommended Posts

Ang. rangordning/dominans debatten tror jeg ikke jeg skal blande meg for mye inn der annet enn å si at jeg ikke helt skjønner hvorfor det er så tåpelig å ha i bakhodet.

Når det gjelder problemet vårt tror jeg ikke bajasen har plasser seg "over" sambo. Vi har delt oppdragelse, trening, turgåing, mating osv. 50/50 siden han kom i hus. Så evt. måtte jo jeg ha trukket meg litt tilbake i den sammenhengen. Slik at sambo kunne hatt "hovedrollen".. Det kjenner jeg at jeg er lite lysten på.

Ellers har jeg bare lyst å si at jeg syns det er veldig greit med forskjellige innspill og tanker fra folk som ser vårt problem utenfra med nye øyne. Jeg føler hvertfall det kan være fort gjort å kjøre seg fast i et mønster i eget hundehold selv om man kanskje vet hav man burde gjøre.

Dette ble litt rotete ser jeg, men jeg håper det ble noenlunde forstålig likevel :blink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ah, da har jeg bare to spørsmål: 1 - du mener tydeligvis at din utdannelse er mer riktig og oppdatert enn Gry Løbergs? 2 - Syns du ikke det er litt dumt å skrive dette:

Når du tydeligvis mener at den artikkelen ikke er forskingsbasert fakta nok? :)

Neida, men det er Tillung som har videreformidlet dette. Jeg mener da hun er/har en utdannelse som er like høyt respektert som Løberg?

Jeg er veldig enig i øverste del av artikkelen. Og målet med å linke til den var for å "bevise" hvordan rang og dominansforhold mellom hunder som lever sammen fungerer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Joda, har lest den, og er ikke enig i alt det som står der (det du trakk ut bla.). Jeg har tatt hundeeierskolen og instruktørutdannelsen hos Fjellanger i Bergen, og der lærte vi at dominans ikke går på tvers av arter :)

Du har hørt ett sted at det ikke går på tvers av arter, andre steder sies det at det gjør det. Det er ikke godt å si, men du burde kanskje ikke være så bastant i dine uttalelser?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du har hørt ett sted at det ikke går på tvers av arter, andre steder sies det at det gjør det. Det er ikke godt å si, men du burde kanskje ikke være så bastant i dine uttalelser?

Det kan man si om stort sett alle teorier, så da er det jo ingen her inne som bør være bastante? Selvom ikke alle mener det samme, må det være lov til å stå opp for det man tror på og argumentere for det?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når jeg aldri ville brukt metoder som "hilse på mennesket først, servere mennesket mat først, aldri la hunden sitte eller ligge høyere opp enn mennesket, la aldri hunden gå først ut døren" osv (akkurat den siste er dog praktisk og trygg for andre grunner), så er det ikke fordi jeg totalt avviser at det kan være noen rang mellom mennesker og hund, men fordi det virker som en utrolig strevsom måte å tenke på. Man må jo tenke "rang" i alt man gjør, og det er ikke alltid det er gjennomførbart i hverdagen, uten at det blir klønete, strevsomt og veldig tilgjort. Det maa da finnes andre bedre maater? Og heldigvis er det mange som har kommet med bedre metoder for hundeoppdragelse de siste aarene :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Neida, men det er Tillung som har videreformidlet dette. Jeg mener da hun er/har en utdannelse som er like høyt respektert som Løberg?

Jeg er veldig enig i øverste del av artikkelen. Og målet med å linke til den var for å "bevise" hvordan rang og dominansforhold mellom hunder som lever sammen fungerer.

Jeg trodde Løberg og Tillung samarbeidet en del jeg, da er de neppe totalt uenige i hvorvidt det er et dominansforhold mellom hund og menneske. Men jeg antar du mente å linke til artikkelen "Hvorfor er det galt å bruke dominansteori for å forklare atferd hos hunder?"? Den sier dog ikke at det ikke finnes et dominansforhold mellom hund og menneske, men at dette med rangordning ikke er så statisk og nedadgående som folk har trodd tidligere. Altså vil det ikke si at en hund som er dominant i en situasjon, nødvendigvis er dominant i en annen situasjon, og det vil helt klart ikke si at hunder planlegger å overta verdensherredømme bak ryggen på eierne sine, og er ulydige bare for å bli sjef sjøl.

En ulydig hund er ikke nødvendigvis en dominant hund, stort sett så er den bare ulydig (det er LANGT mellom dominante hunder), det er dog ikke det samme som at det ikke finnes dominansaggresjon (som igjen ikke er det samme som at hunden er dominant). Som Løberg skriver i artikkelen du linket til, så vil viljen til å "sloss" for "rettighetene" sine komme an på flere ting - hvor interessert er de i ressursen, hvor stor sannsynlighet er det for at de kan vinne, hvor skadd blir de av en sånn fight.

Min yngste tispe f.eks syns at pinner er veldig viktig, og vil ovenfor andre hunder være villig til å være ganske frekk og ufin med hunder hun vanligvis har stor respekt for, fordi hun syns pinnen er verdt det. Jeg har til nå ikke sett hun gjøre noe sånt med folk, men hun er litt myk på det sosiale (mellom hund og menneske), så hun vil ikke gå inn i en konflikt med oss. Hun kan derimot finne på å prøve å slippe å komme inn med lekene sine (eller apportbukken), fordi at for henne så er sånt viktig, og hun vil helst ikke dele. Jeg anser ikke den type atferd som dominant eller et forsøk på å være sjefen, hun er bare ikke helt sikker på om det faktisk lønner seg å levere sånt.

Jeg går ikke rundt og tror at hundene mine prøver å være sjefen her, snarere tvert i mot, jeg veit jeg er den dominante av oss - og det er jeg helt uten å tvinge de til å underkaste seg eller trykke de ned. De får innimellom mat før meg, de går vanligvis ut døra først og de går som regel foran meg på tur, men jeg kontrollerer alt de gjør, når de spiser, når de går på do, når de får kos, hvor de får sove (høres nazi ut nå, men de sover i sofaen og senga sammen med meg.. hehe). Ikke så forskjellig fra det å være forelder, selv om man antageligvis ville fått flere reaksjoner om man sa at man var den dominante i et forelder/barn-forhold enn når man sier det om hundene sine :lol:

Jeg tror forøvrig ikke TS sin hund er dominant, jeg tror den er en "vaktmester", ut fra hva jeg leser i tråden her. Litt usikker sosialt, og går derfor mellom for å forhindre at det blir bråk. At han tar TS side i krangler er vel fordi han anser TS som sin forbundsfelle, ikke nødvendigvis fordi han mener han er over samboer i rang - det er mer kombinasjonen TS/hund, enn forholdet mellom hunden og samboeren, om det ble forståelig? Jeg ville vel ikke gjort stort med det, annet enn å be han om å gå og legge seg - vise at du har kontrollen, at det ikke er noen fare.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Goldentispe av utstillingslinjer høres ut som kan passe fint, men bare husk på at alle valper og unghunder er generelt krevende og at trening på å takle å være hjemme alene en hel arb.dag kan ta lang tid. 
    • Et oppstillingsbilde.  Tempo 3 måneder. 8,7 kg og 36 cm høy.   
    • Få hunder krever pelsstell mer enn 2-3 ganger i uken, spørsmålet er mengden klipping og børsting. Med kravene dere har ville jeg vurdert en voksen omplasseringshund, der dere vet litt mer hva dere får. En valp er mye jobb, både å lære inn renslighet, hverdagslydigheten og det å lære inn å være alene hjemme. Ingen hunder er født trent til å være alene, og det kan ta mye tid. Selv med en omplasseringshund må dere regne med å bruke noen uker på tilvenning til å være alene hjemme en hel arbeidsdag i nytt hjem. Med valp må dere regne med å være hjemme de første 4 ukene eller så, og videre ha mulighet for tilpasning, ha med valp på jobb, korte dager eller hjelp fra andre, for å gradvis tilvenne lange dager alene hjemme. Vår forrige hund kunne ikke være alene en arbeidsdag før han var 6 måneder. I tillegg til daglig tur må dere huske at hunden må også ut innimellom for å gjøre fra seg, morgen og kveld. Den skal fôres, stelles, oppdras, og selvfølgelig ha kos og kvalitetstid. Det går mye tid på å ha hund utenom de 1-2 timene med tur. De fleste hunder setter også pris på mental stimulering i form av søk, triksetrening eller lignende. Jeg tenker umiddelbart at en collie kunne passet dere, enten kort- eller langhår. De krever litt børsting, røyter en del, men er relativt enkle hunder som ikke krever veldig mye. Men jeg vil også forslå at dere låner/passer en hund en ukes tid eller to, for å se om dette er et liv dere kan tenke dere. Det er ofte koslig med tanken på å ha en hund til selskap, men få er klar over hvor mye tid og fokus det faktisk tar i hverdagen.    
    • Jeg og min samboer ønsker oss veldig en pelskledd venn i vårt selskap, vi har følt oss klare til å skaffe oss en hund det siste halvåret. Vi har noen ønskelige krav når det kommer til hundens personlighet og atferd, men vi syntes det er vanskelig å finne den mest perfekte rasen for oss. Blant de kravene vi har er: - lite bjeffing. Dette er en grunn ved at vi bor i leilighet og ikke vil være til sjenanse for de andre beboerene.  - ikke en alt for aktiv hund. Vi har ikke hatt vår egen hund før, og er bekymret for om vi får gitt nok fysisk stimuli for rasen. Vi vil rett og slett ha en hund vi ikke er bundet til å måtte gå mer enn 2 timer om dagen med, fordi vi er usikre på vårt eget energinivå i denne sammenhengen.  - ikke et krav om å være mye ute i hagen. Vi bor i borettslag uten egen hage, men vi har et fellesområde med hage som vi kan benytte.  - vi trenger en hund som kan være alene hjemme. Vi er begge i 100% stilling i jobb på dagtid og hunden må være hjemme i opptil 8 timer alene på hverdagene. (utenom jobb er vi stort sett alltid hjemme). Som personer er vi veldig avslappet og rolige og ser etter en selskapshund som kan bli vår venn i hverdagen. Vi er ikke spesielt aktive av oss nå, men vi håper vi kan bli det med en hund i hus. Vi tar gjerne hunden med oss hvis vi skal bort, for å være mest mulig med hunden. Vi er i en familiekjær familie som vi er mye sammen med og ønsker å ha med oss hunden på besøk. Vi har ikke barn nå men vi ønsker oss det i fremtiden.    vi bor i en leilighet på 70 kvadratmeter på et boligfelt utenfor sentrum, med muligheter for både bading og skogsturer med voffsen.  selvom utseende på hunden ikke skal bestemme hvilken rase man skal velge så har vi noen ønsker til utseende. Vi ønsker en hund med en god pels å kose med, men som ikke krever noe særlig mer en pelsstell mer enn 2-3 ganger i uken. Vi har mest lyst på en hund mellom 7-25 kilo +/- som kan trives i leilighet.   vi har lenge vært inne på tanken på en golden retriver, men er usikker med tanke på aktivitetsnivået og størrelsen.
    • Jeg har heller ikke lov å gjerde inne utenfor, så jeg har en hau kompostgrinder stående som jeg drar ut og bruker som gjerde når jeg vil. Funker gull og ikke noen som kan si noe på det. 😊 Dog er egen hage et must når jeg en gang flytter, firte på det kravet her fordi jeg fikk så mye annet jeg ville ha og jeg kan gjøre som jeg gjør nå med grindene. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...