Gå til innhold
Hundesonen.no

Hvordan vaske en katt?


Akita

Recommended Posts

Saken er den at vi har en her i huset som stinker møkk! Er en halveis løs katt som eg har store vanskligheter for å tro fikser en dusj liksom.

Så hva skal vi gjøre?

Hvor halveis løs er katten? Bor den inne?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg bruker enten dusjkabinett eller badekar.

Badekar er lettest, fyller det opp 6-7 cm før jeg henter katta slik at jeg kan sette henne nedi og bruke hånda til å skylle over henne med vaskevann. Bruker ikke dusjhodet da det virker som det er mer skummelt for katta. Du kommer til å bli våt, så det må du være klar over, kanskje lurt å klippe klørne først.

Bruker én hånd til å holde henne på plass, men husk at vann og katt blir ofte panikk, så du må holde godt. (holder ofte rundt halsen og nakkeskinnet da jeg har mer konroll på henne på den måten).

I dusjkabinettet må jeg gå inn i og lukke igjen med katta, også bruker jeg en balje som jeg setter henne opp i. Men her er det større risk for at katta prøver å klatre oppover benet ditt (blod!).

I begynnelsen prøvde jeg å venne henne til bading med å vaske henne bare med en klut, men merket ingen effekt av dette.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi fikk vår katt for 4-5 år siden, han hadde vært gategutt i 6 år før han kom til FOD og var der et par mnd før vi henta han. Kan trygt si at han STINKA.. Ush!

Inn i dusjen bar det! Satte han i dusjkabinettet, holdt han med ei hand og strøk han rolig med den andre, mens sambo gnukka inn såpe (blanda med vann, lettere å ha på). Katta hylte og bar seg men ble ren og pen, og vi var tilgitt ei kort stund etterpå. Ville brukt hansker om katta har lett for å bruke klør :lol:

Har vaska han siden også og da holder det å holde han med ei bestemt hånd. Han klager sin nød, men en pus dør ikke av å bli ren selv om det høres sånn ut.

Han har altså ikke bodd innomhus før han var 6 år, og ble dusja etter et par dager hos oss, gikk så fint så! Hadde forventa mer klør og blod egentlig :wub::)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når jeg jobbet på kattepensjonat så satt vi en skittentøyskorg opp ned over de verste kattene.. (de som prøvde å flerre oss) spylte forsiktig, så sprayet med såpe.. skylte og sprayet igjen. Ikke det optimale...men eneste vi fikk til..

*føle seg ond*

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvor halveis løs er katten? Bor den inne?

Katten får mat av svigers men bor ikke inne. Nå har vi tatt han inn på badet fordi han sleit litt med pusten sin. Han er ikke særlig vant til å bli kost med men merker at det blir bedre for hver dag som går nå.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Katten får mat av svigers men bor ikke inne. Nå har vi tatt han inn på badet fordi han sleit litt med pusten sin. Han er ikke særlig vant til å bli kost med men merker at det blir bedre for hver dag som går nå.

Syns du har fått mange gode forslag :)

Men ikke klipp klørne hvis det er meningen at han skal ut igjen.

Bading av katt kan ofte utvikle seg til å bli en interesant affære :lol:

Hvis dere er to så kan jo en holde og den andre vaske. Man må liksom bare ta det som det kommer, men likevel prøve å ha en plan B, plan C, ja gjerne planlegge opp til plan H ;)

Og hvis første forsøk ender opp med hysterisk katt som løper i takplatene... Pust med magen, tenk på koselige ting, og prøv på nytt :P

Langermet tykk genser er stort sett aldri feil :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Synes det høres både skummelt, vanskelig og traumatisk ut for både folk og dyr.. Ingen mulighet for å få en likegladsprøyte fra vet'en og få gitt den dette først?

Alternativt: reise til vet'en og få satt sprøyte, så den er "borte" når dere kommer hjem?

Tror ikke jeg hadde begitt meg på å "overmanne" en halvtam katt, altså - uansett lukt... Tenk om den kommer seg løs full av shampo.. Den kan skade deg alvorlig med klør og tenner (en tam, "vanlig" huskatt vil troligvis avreagere laaaangt kjappere, liksom)....

Eller kanskje overlate det til noen proffe?

Uansett - lykke til!

Susanne

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har vasket begge kattene en gang vær her hjemme. gamlefar malte og skrapa på dusjkabinettet på en gang :lol: det man kaller blanda følelser ;) Lillepus bare satt stille og rolig i dusjen mens jeg spylte henne med forsikitg trykk på vannet :lol: Gikk så fint atte :P

Lykke til :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har vasket begge kattene en gang vær her hjemme. gamlefar malte og skrapa på dusjkabinettet på en gang :lol: det man kaller blanda følelser ;) Lillepus bare satt stille og rolig i dusjen mens jeg spylte henne med forsikitg trykk på vannet :) Gikk så fint atte :P

Lykke til :P

Jojo, våre katter er like håndterbare når det kommer til dusjing som hundene... Men jeg vil neppe tro at en halvveis villkatt, reagerer på samme måte som mine eller dine puser :lol: Tvert i mot, katter kan være nådeløse, og langt mer problematiske i et dusjkabinett enn den mest rebelske hund, selv om de er små.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du kan prøve med en vaskeklut også. Ha den halvvåt og tørk/gni over katten. Han vil antakelig ikke like dette heller, men det er muligvis mer godtagbart enn dusjing.

Sørg for at han står støtt, gjerne på gulvet da han nok vil føle seg tryggere der enn oppe i vasken, på en benk etc.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Katten får mat av svigers men bor ikke inne. Nå har vi tatt han inn på badet fordi han sleit litt med pusten sin. Han er ikke særlig vant til å bli kost med men merker at det blir bedre for hver dag som går nå.

Jeg hadde definitvt IKKE utfordret tilitten til pus på den måten med å tvinge han gjennom et bad...Har dere først fått bygget opp dette i små små steg, så ikke ødelegg den på et bad.

Om dere MÅ bade pus enda, så ta han til veterinæren og få en bedøvelsessprøyte og vask han mens han er helt vekke. Om dere ikke tror det vil bli for traumatisk (hardt mot tilliten) å frakte han til veterinær og gi han sprøyte...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Hei! Med straff mener jeg noe som avbryter og på sikt reduserer den uønskede adferden. Hva det er og hvor hard straffen er vil selvsagt avhenge av hund og situasjon. For mitt eget vedkommende er det i en del tilfeller nok med et bestemt "nei" for å avbryte stirringen. Men det er jo per def straff det også. Ja, leash-pop kan funke på noen hunder, men i slike situasjoner er min erfaring at man også bør være litt forsiktig med det, da leash-pop faktisk også kan trigge utagering.   Ja, enig i det du sier om å bruke metode som kan utvikle stress ved passering. Det er også noe av grunnen til at jeg bruker motbetinging når avstanden er stor nok. Jeg har forøvrig god erfaring med å benytte motbetinging på langt mindre avstand etter å ha straffet tidligere. Dermed unngår man også stress og at hunden assosierer motgående hunder med noe negativt.   PS! Veldig bra jobbet at det har funket for deg kun med motbetinging.
    • Jeg tenker det kommer an på hunden. ..og hva du mener med straff. Er det en innarbeidet lyd som indikerer avbryt, ellers..? Hva ellers?  Fra YouTube ser det ut som såkalt "leash pop" fungerer på mange hunder. Det finnes jo mange grader av det, det trenger ikke være så kraftig at det gjør vondt, og det kan fungere som Caesar Millans: "Tssscht!" for å få kontakt på en måte som ikke fungerer som belønningsmarkør, men advarsel om at nå blir jeg sur og det blir kjip stemning her? Mange hunder tar det til seg at fører er misfornøyd. Mer interessant å gjøre fører happy. Så er det andre hunder som ikke kunne brydd seg mindre om det.  Personlig er jeg skeptisk til å gjøre noe hunden kan utvikle stress ifbm passeringer av. Motbetinging har alltid fungert for meg, men det kan som du sier ta tid, og jeg vet om TO meget erfarne som ikke har lykkes med den metoden på sine hunder selv etter to år med konsekvent trening, så 🤷🏼‍♀️ Privattimer med erfaren instruktør?    Edit: Av alternativ adferd virker sitt litt kjedelig. Hvor mye begeistring og belønning er hunden vant med at en plain sitt utløser? Jobbe den opp litt om det har gått rutine i den?
    • Hei! Slik jeg ser det er det i hovedsak tre metoder hvis man har passeringsproblemer: 1) motbetinging/sladring, 2) alternativ adferd (f eks sitt eller fot), 3) straffe uønsket adferd (f eks straffe/avbryte stirring, da det gjerne er steget før utagering). 2) og 3) kan selvsagt overlappe, f eks om man vil kreve en alternativ adferd. Men så til spørsmålet: Er motbetinging uforenlig med å straffe uønsket adferd? I utgangspunktet skjønner jeg at man vil svare at metodene er helt uforenlige. Jeg mener at motbetinging i utgangspunktet er en fantastisk metode, uten risikoen for uønskede "bivirkninger" hvis det gjøres riktig. Problemet med motbetinging er at det tar lang tid å komme i mål og i hverdagen vil man gjerne, selvsagt litt avhengig av hvor man bor, møte en hund som er så nær at motbetinging ikke funker. I disse tilfellene vil jeg heller avbryte/straffe stirring for å være i forkant, og så kreve at hunden min følger meg forbi, og deretter belønne rett adferd når fokuset er på meg. Dette kan virke som nærmest det motsatte av motbetinging, men det er stor forskjell på å se/registrere den andre hunden og å stirre på den. Når avstanden er stor nok vil jeg imidlertid benytte motbetinging for å passere. Tenker dere at jeg kombinerer metoder som er uforenlige? Burde jeg heller bruke kun én av dem?
    • En han. Har merket meg at andelen testosteron på kurs og trening er påfallende mye lavere enn østrogen. Ofte er det eneste testosteronet til stede i følge med sin mykere halvdel, som har dratt dem dit. Resten av testosteronet kom ferdig utlært og er ute med hundene løse i parken, hilser på fremmede i bånd, og deler villig sin ekspertise med random damer som antakelig ikke kan like mye om hund som dem selv.  #notallmen men når den taggen føles nødvendig..
    • Jeg er ute og går tur med hunden min i belte. Det er mellom 2-3 m. langt og gjør at jeg har god kontroll på henne. Hun går stort sett fint og rolig ved siden av meg. Hun kan trekke litt i begynnelsen da hun har høy energi, men ellers rolig og fint kroppspråk.  Jeg ser en fyr som kjører sikk sakk i veien på skateboard med en bulldog/boxer. Hunden stopper opp og bjeffer på min. Som den ansvarlige hundeeieren jeg er går jeg inn en sidevei for å vente på at de passerer på hovedveien. "Er hun ikke gira?" "Er det tispe?" "Dette er gutt. Han er ikke farlig?" Han spør igjen to ganger om hun ikke er gira. Jeg har sagt at hundene har møtt hverandre før og det ikke er en god match og at avstand over greit.  Hundene er tydelig usikre på hverandre og viser det gjennom kroppsspråket sitt. Dette er ikke situasjonen for å hilse. Begge hundene er i bånd. Det var forøvrig flere mennesker rundt og en vei det også ferdes mye biler fra folkene som bor der. Hvorfor så vanskelig å lese situasjonen? Eller ser jeg flere som går tur og snakker i mobil, eller med headset som stenger ute lyd og er i egen verden. Det mest frustrerende er kanskje de som snakker i tlf. som stopper midt i veien (som forøvrig er trang) med hunden sin slik at du bare må vente på at de ser deg og dere blir enige på en eller annen klønete måte om hvordan passeringen blir.  For egen og andre sin del forsøker jeg å være oppmerksom på både egen hund og omgivelser på tur. Da blir det hyggeligere og enklere for alle andre.  Sånn, det var dagens utblåsing for egen del. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...