Gå til innhold
Hundesonen.no

Patella


ipadda

Recommended Posts

Har endel spørsmål angående patella.

Er det like arvelig som hd?

Hvilke huner BØR aller helst sjekkes for patella?

Hvordan kan en hund med foreldre som er fri for patella likevel få patella?

Er det andre ting en arv som spiller inn i et tilfelle av patella?

Juppjupp, jeg vil vite alt :) Spennende!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har hund med Patella :)

Patella er en sykdom som er arvelig, i hvertfall hos cavalieren.

I min eldstes tilfelle er han 1 av 6 valper i samme kull som har sykdommen. Både mor og Far er testet fri for sykdommen og alle hans søsken er testet fri. 2 av søstrene har gått videre i avl og har ikke gitt det videre enn så lenge.. :)

Hos cavalieren ligger sykdommen på alle linjer og i alle gener. Selv om man avler på frie hunder kan det hende innimellom at man får et individ etter flere generasjoner. Hvorfor det skjer vet man ikke, men man fortsetter å ha i regelverket at alle hunder skal sjekkes før de brukes i avl. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg håper da virkelig at patella er arvelig :) Patella er navnet på kneskåla.. :)

Lidelsen dere mener heter patella luxasjon (PL), altså at patella (kneskåla) ikke holdes på plass som den skal (den luxerer altså).

Etter hva jeg har forstått er dette en lidelse med uviss arvelighet, som HD, og at man tross å avle på frie individer i flere generasjoner får avkom med lidelsen.

Hva jeg har forstått er det ikke nødvendigvis synlig på grad 1, men det spørs jo hvor observant man er på symptomene. Typiske symptomer er hinking, og mange småhundeiere skjønner ikke at dette er et symptom. Hunden trenger ikke vise smerte eller problemer (annet enn hinking/ujevnhet i bevegelsene i blant) selv ved grad 3. Men noen er tydeligere enn andre.

Om det er en miljøfaktor inne i bildet i tillegg til det genetiske vet jeg ikke, men jeg vil anta det, som med HD. PL finnes på de aller fleste små raser, og disse bør derfor sjekkes. Noen raser har det som avlskrav, andre ikke, men jeg ser ikke hvorfor ikke alle små hunder/hunder fra raser der det er påvist PL skal sjekkes. PL er jo ikke bare aktuelt å vite for avl, det har mye å si for bruken av hunden også.

En muskulert og trent hund har bedre patellastatus enn en utrent/umuskulert hund, fordi musklene er med å stabilisere kneskåla. En hund med grad 1 kan altså trene det bort i flere tilfeller. Jeg vet om en chihuahua som trente bort grad 2 (fra underernært og utrent til velfødd og veltrent).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Jeg eier en selveier leilighet i et sameie. Helt uproblematisk. Leste vedtektene før jeg bydde/kjøpte og snakket med megler om dyrehold også først.  vi er vel rundt en 70 enheter tror jeg totalt på 5 bygg. Og jeg vet det er minst 10 hunder som bor her fast pr.d.d + folk som passer hund med ujevne mellomrom. Og en hau med katter er det også. Eneste regelen vi har er at hunder ikke skal i heisen pga allergi, det går bra siden hvert bygg kun er 4 etasjer. Tror dog det er folk som bryter den regelen ganske ofte som bor høyere opp en meg i første. 😂  Relativt nytt bygg da, ferdigstilt i 13/14 og dermed veldig god lydisolering også. 
    • Han fikk vite det når vi hadde hilsa på valpene! 😂
    • Takk for svar. Da tenker jeg hvertfall riktig med å hjelpe den «voksne» hunden med å gå imellom den og valpen. Så jeg fortsetter uansett med det, og gir dem også pauser fra hverandre. 
    • Personlig så synes jeg ikke at det skal være den eldste sin jobb å sette valpen på plass, selv om det er veldig fint innimellom at en tydelig og rettferdig voksen hund kan gå inn og korrigere valper/ungjunder. Det er gjerne mer effektivt enn om vi som mennesker gjør det. Den eldste skal allikevel være trygg på at du setter grenser for valpen og skjermer den ved behov. Husk at en 2 år gammel hund er ikke nødvendigvis voksen i hode.  Så mitt eneste tips er å ta den voksne på alvor når den ber om hjelp! 
    • Hei Jeg har en hund på snart 2 år og en valp på 10 uker. Valpen er selvfølgelig veldig leken og er som valper flest. Valpen synes det er veldig gøy å leke med den eldre hunden ved å gå etter bein og hale, også normalt, men hunden min på snart 2 år sier aldri ifra når hun har fått nok. Ser på hele kroppsspråket hennes at hun synes det er slitsomt, men hun sier aldri noe, bare prøver å løpe unna. Da blir det jeg som må steppe inn å «redde» henne og få valpen unna. Når den 2 år gamle hunden var valp og var voldsom mot eldre hunder ble hun satt på plass på en fin måte og dette skapte fine læringsøyeblikk. Har dere noen tips?
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...