Gå til innhold
Hundesonen.no

Monorkisme


Bananen

Recommended Posts

Jeg måtte søke på momorkisme nemlig, og det som kom opp var stort sett om kvinnelige kjønnorganer/penis og i en "bisetning" testikler, og der var både monorkisme og kryptorkisme nevnt.

oppslagsverk for monorkisme

Når jeg søkte på kryptorkisme kom dette opp:

kryptorkisme (store norske leksikon)

Forfatter: Kjell Tveter / Rolf Wahlqvist

Uttale: kryptorkˈisme

Etymologi: av krypto- og gr. orkhis, 'testikkel'kryptorkisme, testisretensjon, tilstand hvor testiklene ikke har normal beliggenhet, dvs. at de ikke ligger i pungen. Kryptorkisme kan være ensidig eller dobbeltsidig. Normalt anlegges testiklene i fosterlivet i nærheten av nyrene. Senere vandrer testiklene til pungen. Denne nedvandring (descensus) finner normalt sted enten rett før eller rett etter fødselen. Ved kryptorkisme kan én, eventuelt begge, testiklene ligge i bukhulen eller lyskekanalen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fra en engelsk ordbok:

monorchid

[monôr′kid]

a male who has monorchism.

mon·or·chism (mn-ôrkzm) or mon·or·chid·ism (mn-ôrk-dzm)

n.

A condition in which only one testis is apparent, the other being absent or undescended.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fra en engelsk ordbok:

monorchid

[monôr′kid]

a male who has monorchism.

mon·or·chism (mn-ôrkzm) or mon·or·chid·ism (mn-ôrk-dzm)

n.

A condition in which only one testis is apparent, the other being absent or undescended.

Nettopp. Jeg har bare hørt krypt brukt om testikkelmangel, aldri monorkisme. Derfor måtte jeg google litt, og fikk inntrykk av at monorkisme har mest med hunnkjønn å gjøre. Penisforandringer pga kvinnelige hormoner inkludert.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kaizer er monorkid. Begge testiklene var nede da han var valp, men en eller annen gang før han fylte 1 år bestemte den ene seg for å rømme inn i varmen igjen. :) Han er 3 år nå.

Det har ikke påvirket ham veldig mye, han fungerer helt fint i hverdagen. Det eneste er at han kan knurre på andre hunder av og til helt uprovosert, spesielt hanner. Han blir litt lett stresset/hyper i noen situasjoner, men dette trenger jo ikke nødvendigvis være (bare) på grunn av testikkelen. Å ta hurtigbåten til Stavanger for eksempel takler han dårlig, selv om vi har tatt den båten flere ganger helt siden han var 11 uker... Jeg synes det er utrolig vanskelig å bestemme meg for om han skal kastreres eller ikke, men jeg kommer nok til å gjøre det når jeg får råd til det... Eventuelt bare fjerne den testikkelen som ligger i buken, hvis det går an.

edit: Angående "monorkisme", så hadde dere muligens visst hva ordet betydde hvis dere hadde hatt erfaring med det, og det er jo det anebanana er ute etter. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Chuck har bare en testikkel, og har alltid hatt det. Eller, han har to da, men den ene er oppe i bukhulsen ett sted, og kommer neppe til å komme ned, i følge veterinær. Siden han er min første hund så har jeg ingen erfaring med hvordan såkalt normale hannhunder skal oppføre seg med to testikler på plass, eller noe slikt. I tillegg så er han jo bare ett år enda, så er kanskje litt tidlig å si noe om oppførsel mtp hormoner og testikler så langt. Eneste vi har merket oss er at han enda er veldig valp i oppførsel og lek med andre hunder. For alt vi vet så kan det hende at han alt er i/har vært igjennom pubertet, men som sagt, jeg mangler erfaringsgrunnlag på det, så kan egentlig ikke si noe. Veterinæren anbefalte at vi kastrerer han når han er fullt utvokst og voksen for å forhindre komplikasjoner. Hun sa at etter puberteten kan det bli smertefullt for han å ha testikkelen i bukhulen, pluss at faren for svulstdannelser visstnok er høyere. Alt i alt ba hun oss bare ta det med ro inntil videre, og heller observere hans atferd etterhvert som han blir voksen, og så ta det fra der.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har ikke hatt hund selv som var det, men hunden til huseier der jeg bodde på norstrand fikk aldri ned ene testikkelen. Der endte de med å opperere ut den som lå i buken, men la den andre være der den skulle.

Han var en helt normal, rasetypisk, hanhund.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tja.. jeg kjenner en hund som hadde en testikkel i buken (som oftest i alle fall) og en nede, men jeg kan ikke fagnavnet på dette likevel.. :)

Han ble veldig aggressiv, og kunne fly på uten forvarsel eller grunn. Endte med at han ble kastrert (fjernet begge ballene), og han er nå en trivelig hund igjen. Han hadde tydelig verre atferd når ballen lå i buken.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tja.. jeg kjenner en hund som hadde en testikkel i buken (som oftest i alle fall) og en nede, men jeg kan ikke fagnavnet på dette likevel.. :)

Jeg tenkte mer på de som har eid en hund med dette, og googler det for å få vite mest mulig. Men jeg skrev muligens, jeg bestemmer ikke hva andre vet og ikke...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tufani har også ene testikkelen oppi buken. Han er ca ett og et halvt år gammel nå, og det ser ikke ut til at det påvirker han på noen spesiell måte. Han er helt uinteressert i tisper, virker det som da. Men er jo ikke sikkert det har noe med det å gjøre. Har snakket med oppdretter og noen forskjellige veterinærer, og alle anbefaler å kastrere etterhvert, pga kreftfaren.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Du får det til å høres fryktelig dramatisk ut. Bikkja skal være innendørs om morran og det er ikke min feil at han ikke har vært det for jeg har sagt ifra om dette før, senere på dagen har jeg oversikt og stopper han før han løper langt avsted, da har vi kontroll, men ikke hvis han er 200+ meter unna, da er det for sent for da gidder han ikke å høre. Det er på morran han legger ut på langturer for da er det ingen her til å stoppe ham. Det er jorde rundt her.
    • Når hunden løper lang vekk fra deg, så har du ikke kontroll. Da må hunden være i bånd, og under kontroll. Å ha gps på han hjelper ikke, da hunden fortsatt løper og jager uten kontroll. Her bryter du faktisk loven uansett om det er båndtvang eller ikke. Og denne hunden kan ha skremt eller skadet mange dyr.
    • Takk for svar, denne rare småbitinga er bare i bånd, da er vel det forklaringen,    vi har normalt kontroll på ham litt senere på dagen, det er tidlig på dagen dette er et problem mht å løpe avsted er det gps som sier fra om han er på villspor, men er han et stykke unna gidder han ikke å høre så må trene mer på innkalling, rasen er også sta og egenrådig så dette er ikke så lett Ps takk for dvd tips, sitter i bilen skal se på det ikveld
    • 1. Er dette i bånd, eller løs i lek med andre hunder? Etter min mening skal hunder ikke hilse/leke med andre hunder i bånd, det blir lett konflikter av det. Hvis de er løse har hundene bedre forutsetninger for å bruke språket sitt og unngå konflikt. Hvis denne småbitingen skjer løs i lek/hilsing med andre kan det være smisking eller lek. Det er vanskelig å si uten å se situasjonen. Om dette er noe andre hunder reagerer på så ville jeg unngått å la ham komme inn på hunder på den måten i det hele tatt. 3. Det er båndtvang. Hunden skal være i bånd eller forsvarlig inngjerdet, og ikke være løs utenfor båndtvangen uten at den er under kontroll. Det vil si at du rimelig skal kunne kalle inn hunden under de fleste forhånd. Også utenfor båndtvangen skal du ha kontroll, det er ikke bare å slippe ut hunden for å lufte seg selv, den kan gjøre stor skade om den møter på feil hund, person, bil eller vilt dyr. Eller bli skadet selv. Når det er snakk om å trene innkalling så er det for å lære hunden en respons på innkallingskommandoen som er å komme til deg, uansett hva som skjer. Det handler om å venne hunden til å alltid lytte til deg, og alltid respondere på kommandoen. Langlinen gir deg mulighet til å holde igjen hunden og stoppe den fra å f.eks. løpe etter folk eller dyr, uten å måtte bruke en innkallingskommando som ikke virker. Jo oftere du bruker innkallingskommandoen der hunden IKKE responderer, jo dårligere blir den. Jeg kan anbefale opplegget Really Reliable Recall, som du kan kjøpe på DVD eller bokform:https://www.dogwise.com/really-reliable-recall-train-your-dog-to-come-when-called-no-matter-what-dvd/    
    • 1) hunden min går veldig opp i ansiktet på andre hunder og på  kan han "småbite" han dem i leppa/nesa, det blir ikke sår men hva er dette for noe? Det er ikke noe koselig, hunden vår har voldsomt mye energi, er ekstremt sosial og merket han kan være litt alfa (dominerende) 2) på asfalt holder jeg kanskje 15 km/t med kickbike, dvs rask jogging eller rask trav, prøver å bremse så han ikke akuratt løper, ellers er han mye på siden av asfalten men håper det er ok fart 3) bikkja vår har hatt det litt for enkelt med å gå hvor han vil, han har faktisk blitt venn med en rådyr familie fra da han var valp som jeg ikke har skjønt hvordan har skjedd men katter går ikke bra. Vi bor landlig til men i vår fikk han en uvane med å løpe bort til en vei der det ofte luftes andre hunder hvis han slipper ut om morgenen, dette er ikke bra særlig nå når det er båndtvang. Når det snakkes om å trene innkalling med langline er det bare å venne ham til å være i nærheten når vi går en liten tur med langline over jordet feks og gi beskjed om å komme tilbake når han går for langt? Takk for svar.  
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...