Gå til innhold
Hundesonen.no

Del din pizzahistorie, eller andre familiehemmeligheter med oss andre


ida

Recommended Posts

Jeg er som noen av dere vet født før første verdenskrig, nesten. Iallfall var jeg barn da pizzaen kom til Norge som noe sært og eksotisk.

Min mor hadde fått med seg at man skulle legge på litt kjøttgreier og ost, så hun serverte pizza med leverpostei og Creme Cherrie. :lol:

Tanta mi, altså søstra til mamma er vel sånn ca like avansert i matveien, så hun serverte kusina mi og hennes nye venninne fra Finland pizza med koteletter. Stakkars kusina mi, hun holdt på å daue :blink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har sterke minner fra en leirskole en eller annen gang på barneskolen - og dette var til og med etter andre verdenskrig, altså i den postmoderne æra.

Siste dagen fikk vi pizza, og det var med rester fra middagene tidligere i uka - så det var karbonadebiter, oksestekbiter og slikt. Og selvfølgelig oppvarmede, tidligere kokte poteter ved siden av.

I studietiden engasjerte jeg meg i en organisasjon som skal forbli navnløs for ikke å identifisere noen. Vi skulle ha sommeravslutning, og den skulle tilbringes hjemme hos det eldste medlemmet - og hun var nok på alder med deg, Ida, hun hadde nok opplevd nullte verdenskrig også. Men hun forsøkte å være litt på vårt nett, og skulle lage pizza til oss. Jeg gledet meg vilt, det er ikke ofte jeg fikk hjemmelaget pizza i studietiden.

Det var noen vegetarianere blant oss, så vi skulle få veggispizza. Og det var altså den groveste pizzabunnen jeg noen gang har hogd tennene i, bare det var jo overraskende. Fyllet, derimot, det var blomkålblanding, men selvfølgelig litt ost på. SKUFFA!

Ellers hører jeg at det er grandiosajubileum i dag - tretti år siden den ble lansert. Så da blir det helt klart grandiosa til middag i dag. Jeg er blant de som synes den pizzaen er god, og kan spise den så ofte som helst. Men jeg er nok en konservativ pizzaspiser, for jeg foretrekker den vanlige, originale. Dog uten paprika, paprika er æsj, så jeg var lykkelig den stunden original grandiosa uten paprike fantes. Er jeg skikkelig gærn, tar jeg på salami og ekstra jarlsberg, men da skal det være en spesiell anledning, altså. 19 av 20 ganger jeg spiser frossenpizza, er det grandiosa. Det var noe vi sjelden fikk servert hjemme av mamma, men det var desto mer spesielt når det ble satt på bordet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er født sånn ca rett etter 2. verdenskrig jeg da, så jeg kan egentlig ikke huske mystiske pizzahendelser fra min barndom... Bortsett fra den gangen min storebror skreik så et glass eksploderte over den hjemmebakte pizzaen vår da, men det hadde helt andre årsaker.

Derimot husker jeg veldig godt den gangen min far hadde leid pc for ei uke! DET var gøy det! Kunne ikke bruke den til noe som helst egentlig, men husker vi fikk med en enorm bibelmanual og der var det bla oppskrift på hvordan vi kunne programmere inn forskjellige ting. Vi brukte mange timer på å dytte inn ørtåfjørti linjer med tall og > og ; og div og tadaaaaaa vi fikk ET AMERIKANSK FLAGG! Oh joy! Vi var skrekkelig fornøyde og syntes at det var verdt hele leieprisen! :blink:

Ellers var jo lykken en muuuvibåkks da! Og den store diskusjonen var beta eller vhs, hva er best. Noen var superavanserte og hadde video hjemme etterhvert, da gjerne beta - for det visste jo alle at var framtiden! :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har gått tre år på internatskole, så jeg har faktisk spist en del pizza med rare ting på. Fårekjøtt, f.eks, det er ikke så innmari godt på pizza.. Ikke lungemos heller (nei, jeg kødder ikke). Fårekjøtt og lungemos er ikke så godt til spaghetti og tomatsaus heller, i tilfelle dere lurte :blink:

Ellers så husker jeg at kusina mi ikke ville ha ost på pizzaen når vi var små, for hun likte ikke smelta ost - i motsetning til meg, som bare likte smelta ost *flir*

Vi hadde forøvrig computer (det var det det het den gangen, nemlig) sånn omtrent før Mjøsa brant, og den kunne brukes til en ting - bondesjakk! Men den var ikke akkurat avansert der heller, for den valgte alltid de samme rutene, så det var rimelig enkelt å slå den.. hehe

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg husker veldig godt mitt aller første møte med pizza. Det var søsteren min og jeg, sammen noen venner, som bestilte en fra Peppe's. Dette var sånn midt på syttitallet. Det smakte underlig og litt fælt. Jeg fant ut at det var paprika som smakte så rart ... Litt senere var vi på besøk hos noen venner av søsteren min, de laget pizza! Vi hadde aldri så mye som tenkt på at man kunne lage det selv!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har gått tre år på internatskole, så jeg har faktisk spist en del pizza med rare ting på. Fårekjøtt, f.eks, det er ikke så innmari godt på pizza.. Ikke lungemos heller (nei, jeg kødder ikke). Fårekjøtt og lungemos er ikke så godt til spaghetti og tomatsaus heller, i tilfelle dere lurte :)

Ellers så husker jeg at kusina mi ikke ville ha ost på pizzaen når vi var små, for hun likte ikke smelta ost - i motsetning til meg, som bare likte smelta ost *flir*

Vi hadde forøvrig computer (det var det det het den gangen, nemlig) sånn omtrent før Mjøsa brant, og den kunne brukes til en ting - bondesjakk! Men den var ikke akkurat avansert der heller, for den valgte alltid de samme rutene, så det var rimelig enkelt å slå den.. hehe

;) Kan skrive under på at internatskoler ikke alltid er så gode på mat (fatter ikke hvordan jeg presterte å legge på meg over 20 kg på de årene jeg bodde der, mulig det hadde noe med avstanden fra soverommet til skolepulten å gjøre??) :blink: Uansett; merkelige pizzaer var standarden; og "pizza" det er definert som "noe laget av deig toppet med noe annet". Det kunne bety tørre skalker fra brødskjæremaskinen toppet med tirsdags pølsegryte (middagspølser i skiver i brun saus), og litt gammel tørr ost oppå der igjen. Toppen av lykke! :P Eller pizza med fisk-i-form (som i seg selv var en grusom opplevelse siden det slett ikke var form på den fisken) på pizzabunn. Kjøttboller og gryterett og gulerot og hele ukas middagsrester blandet sammen - ugh og isj! ;) Da hadde jeg heller gladelig lidd meg gjennom min fars pizza; med fisk og brunost.. :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fnis (pizza med brunost&fisk urk)... har en pizzahistorie jeg også (og har vel fortalt den her på sonen før men tar den en gang til). Altså dette er en pizzahistorie fra moderne tid (i dette årtusenet faktisk, rykende fersk m.a.o) og kan vel like gjerne være en hyllest til ungdommens sløvhet.

Sønnen min studerte i england men bodde hjemme i feriene. I helgene var vi alltid i skauen (der vi nå bor fast) mens han styrte alene i leiligheten.

Nåja, kom hjem en søndag og sønnen var avgårde, men hadde lagt igjen en lapp:

Kjøttdeigen i fryseren er dårlig, den smakte pyton på pizzaen jeg laget.

Det var bare det at vi hadde ingen kjøttdeig i frysern, kun v&h hundepølser.. Sløvingen hadde altså laget seg v&h pizza han. Hadde stekt den - og det luktet fryktelig men han hadde pøst på med krydder etter alle kunstens regler og hatt det på pizzaen. Til tross for krydder&pizzasaus&tilbehør så ble ikke pizzaen god så han måtte kaste den.. Og nei, han hadde ikke lest utenpå pølsen hva innholdet var, trodde det var kjøttdeig han!

Vedr ny mat, min gamle svigermor hadde et spesielt forhold til frukten/grønnsaken makaroni. Hos henne fikk man servert makaroni til potetene som var det erter.. og hun elsket makaroni for det kunne brukes til dessert også! Makaroni-velling! Nå er kanskje makaroni-velling en "legitim rett" (jeg vet ikke, har aldri vært borte i andre som har smakt denne kulinariske marerittet!), men fyyyy så kvalmt det er.. men svigermor var faktisk født i 1915 hun så hun var ekte første verdenskrig årgang.

Moren min likte å finne på retter, og hun hadde en greie med sitrongele med rå reven gulrot oppi. Det var jo sånn en "dobbel rett" det. Først fikk man sitrongele med gulrot til kjøttkakene og etterpå så var det sitrongele med gulrot og vaniljesaus til dessert. Nei, jeg syntes ikke det var godt.. verst var det når vi hadde stekt torskerogn (ikke godt det heller) med den der hersens geleen til..

Men jeg skal egentlig ikke si så mye, jeg er ingen stor matkunstner og bør egentlig bare være takknemlig når jeg får ferdigservert mat som jeg har sluppet å lage selv!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Moren min likte å finne på retter, og hun hadde en greie med sitrongele med rå reven gulrot oppi. Det var jo sånn en "dobbel rett" det. Først fikk man sitrongele med gulrot til kjøttkakene og etterpå så var det sitrongele med gulrot og vaniljesaus til dessert. Nei, jeg syntes ikke det var godt.. verst var det når vi hadde stekt torskerogn (ikke godt det heller) med den der hersens geleen til..

Men jeg skal egentlig ikke si så mye, jeg er ingen stor matkunstner og bør egentlig bare være takknemlig når jeg får ferdigservert mat som jeg har sluppet å lage selv!

Å FY! :lol:

Apropos pizza, så er det jo opprinnelig restemat. Italienerne er ramme på å bruke rester (som sikkert Ingvild kan bekrefte). Enten lager man en deigbunn og har restene på eller amn rører det sammen med et egg eller tre og steker det i ovnen som en pannerett :)

Takk for info, men dette er sånt du ikke bør fortelle videre til "eksperimentelle" kokker.. ;) Det er nettopp dette kjøkkendamene på internatskoler vet (og ikke så mye annet) om nettopp pizza.. :blink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Apropos pizza, så er det jo opprinnelig restemat. Italienerne er ramme på å bruke rester (som sikkert Ingvild kan bekrefte). Enten lager man en deigbunn og har restene på eller amn rører det sammen med et egg eller tre og steker det i ovnen som en pannerett :blink:

Vertsdamen her er i alle fall veldig flink til å bruke rester - men jeg merker ikke at det er rester fordi maten er helt forskjellig fra den jeg spiste dagen før. Så jo, de er vel flinke til å bruke rester. :lol:

Jeg har også en pizzahistorie! Riktignok ikke min egen, jeg er jo født etter fjortende verdenskrig jeg, men min fars. Da han var på min alder fikk han en pizzakokebok, hvor det også var oppskrift på ... dessertpizza! Med tomatsaus, banan i skiver, syltetøy, ost og vaniljeis (vaniljeisen ble selvfølgelig ikke lagt på pizzaen før steking, men etterpå). Det smakte visstnok ikke så veldig godt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her er mine pizzahistorier, og jeg er født så jeg er akkurat passe gammel..

Hadde noen venniner på besøk som hadde bodd noe avsondret, dog var de velholdte(hvertfall foreldrene) så de hadde egen kokk og hadde aldri lært å lage mat..

Jeg inviterte på pizza, og spurte om de kunne sette den i ovnen(var en grandis, de hadde aldri smakt før) jeg skulle bare tørke over bikkja.. De satte den inn, og etter en stund synes jeg det luktet veldig rart.. De hadde ikke skjønt de skulle fjerne plasten :blink:

Ellers husker jeg en annen gang jeg og min vennine har så sugne på pizza, og alt vi hadde i kjøleskapet var makrell i tomat og ost- smakte okei ikke fantastisk :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

:ahappy::aww: :aww: har ingen gode pizzahistorier jeg. Annet enn da Lars (daværende IKKE samboer, men på flørtern) var på hyttetur og stekte pizza oppå jøtulen.. Og man må jo snu den for å få smeltet ost, sant? :whistle:

Også har jeg et bilde på tlf her, mottat av Monica_n for noen år siden, der de steker grændis på engangsgrill...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annet enn da Lars (daværende IKKE samboer, men på flørtern) var på hyttetur og stekte pizza oppå jøtulen.. Og man må jo snu den for å få smeltet ost, sant? :ahappy:

Også har jeg et bilde på tlf her, mottat av Monica_n for noen år siden, der de steker grændis på engangsgrill...

En kompis av meg prøvde grandis i frityrkokeren en gang. :whistle:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Når du ber om en øvelse eller tar en strafferunde så belønner du bjeffingen med at det skjer noe. Så det beste er at det ikke skjer noe. Hva med å prøve konsekvent time-out i bilen? Eller lær å bjeffe på kommando og stoppe å bjeffe på kommando. Om du ber han om å slutte å bjeffe så husk å tell til tre før du belønner, ellers belønner du for tidlig at han er stille og han kan ta det som belønning for bjeff. 
    • Dytter denne opp. Her har jeg kontret forventingsbjeff med: "Legge i bakken" (forsiktig press i halsbåndet) og tatt en på stedet hvil. Ingen effekt utover tiden vi står i hvil, hvor han skuespiller avslappet for å komme videre, og begynner bjeffe igjen med en gang. Ignorert og ventet ham ut. Øker bare i stress. Bedt om øvelse (sitt/dekk/spinn/fot../) og så belønnet det med en leke for å gi ham litt godfølelse. Resultatet? Han ser bjeffing som et cue for å få meg til å utføre den adferden. Avledet med å ta en "strafferunde" rundt oss selv. Heller ikke effektivt utover i øyeblikket vi gjør det.  Gitt ham en kald skulder. Vist at jeg er skuffet og synes han er teit og snudd meg bort med et litt foraktelig fnys. Går opp i stress fordi han blir såret og synes jeg er urettferdig.  Jeg er clueless. Antakelig skulle en av disse metodene appliseres konsekvent, right? Det er antakelig veldig forvirrende med det random utvalget av ulike adferder fra meg - men hvilken er riktig å velge som en konsekvent reaksjon? Da hestene her ga ham sosial avvisning med foraktelige fnys og snudde ryggen til ham forstod han umiddelbart greia og responderte med å slutte bjeffe. Hvorfor har ikke det der samme effekten fra meg? Er det fordi jeg gir ham oppmerksomhet når jeg forstår/synes at han bjeffer av såkalte legitime årsaker? Jeg kan jo ikke slutte med det.   
    • Motviljen mot utgangsstilling fremstår som død, men puberteten truer i horisonten, så utsteder ingen dødsattest ennå. Livserfaring tilsier at Motviljen antakelig vil sprette opp av kista og flire: Trollollol! Å få utgangsstilling uten mat fremme, relativt stabilt, kun noe nøling akkompagnert av et oppgitt sukk før han kommer inn, når han vil jeg skal kaste en leke, det er hurtigere progresjon enn jeg forventet for noen uker siden.  Vi har en god periode ..så god at noe fokus nå er over på mindre viktige ting som sportsøvelser. Første sitt under innkalling serverte Eddis i forrigårs, på første forsøk. Det var et nydelig øyeblikk. Flere repetisjoner med stå under marsj, avstandskommando og sitt under innkalling var fine, i mine øyne. Verken han eller jeg er interesserte i hva en dommer synes om utførelsen vår, fordi mestringsfølelsen fra å tro vi er flinke er hva som driver oss. Mestringsfølelse og glede er superfood for motivasjonen. Fokus på hva som er feil medfører frustrasjoner, uteblivende mestring, dårlig stemning, dårlig samspill og ødelegger relasjonen - og hva er da poenget med å ha og trene hund?  Sitt begynte bli upålitelig. Hvorfor? Fordi jeg hadde glemt å være begeistret. Bare forventet å få sitt på cue og glemte bli genuint overrasket og takknemlig og begeistret av hvor flink gutt han er.  Av utfordringer vi nå har - skjønt det føles som et hån å bruke det ordet om vansker med øvelser til sport, da andre bruker det samme ordet om reelle problemer:  Spin - også kjent som snurr rundt.  Aner ikke lenger hva lyden betyr. Trenger håndsignal. Kommer konsekvent løpende inn for å gjøre det rett foran meg, hver gang jeg ber fra avstand. Bli-på-stedet håndsignal, som har vært en nøkkel til flere andre øvelser har foreløpig ikke hjulpet.   'Twirl' er et fullstendig ukjent begrep dersom ikke 'spin' kommer først. Verken ordet eller håndsignal gir ham noe forståelig hint. Her må det spinnes før det kan twirles. Sånn er loven.  Hva som må til for å få en lovendring - det blir spennende å finne ut av. Punkt 1 og 3 går seg sikkert til med mer trening, men på punkt 2 er jeg helt blank foreløpig. Ingen ideer om hvordan løse det der.  Heldigvis opplever Edeward en glede i øvelsene som ikke bare handler om belønningene. Han LIKER å spinne og twirle og rygge og gå mellom beina mine og sendes frem til target og sånt. Det er noe å gjøre. Arbeit macht frei. ..og det ser ut som utgangsstilling og gå fot også er i ferd med å kategoriseres som lystbetonte oppgaver en kan døyve eksistensiell angst og kjedsomhet med.  Bilde er vel obligatorisk. Relevans til konteksten mindre så. I denne tidsalderen er det ingen som leser en vegg av tekst uansett
    • Jeg ser ingen skam med å slite med å trene gå pent i bånd. Noe av det vanskeligste å få en hund stabil på. Ikke mål deg mot de som har fått det til eller la noen andre få demotivere deg med sammenligning. De har ikke din hund.  Du forteller ikke hvilken rase/blanding du har, men noen er virkelig vanskeligere/lettere enn andre. Av egen erfaring med veldig førerorientert hund, så hadde den standard stopp og snu metoden ingen effekt. Hunden tok det som en morsom lek. Det der var like interessant som å komme fremover.  Den jeg har nå kan ikke bare gå. Det er for kjedelig. Det som fungerer her er oppgaver, og de må gis fortløpende så han ikke rekker å kjede seg.  Belønning med lek er bedre enn mat på min. Energinivået er høyt, det blir mye stresshormoner når sterke forventninger til noe ikke umiddelbart blir innfridd og lek utløser endorfiner, som kontrer kortisol. Får ikke samme effekten av å belønne med mat, det risikerer jeg at stresset bare øker, dersom maten er av høy verdi. Min girer seg opp i forkant når han vet vi skal ut på tur, noe som resulterer i outbursts når vi kommer ut. Å leke litt før vi går avgårde, slippe ut litt damp på en kontrollert måte, det har en beroligende effekt.  At enkelte fnyser av verktøy som frontfestet sele og grime skal en ikke bry seg om. Det er mange profesjonelle som kritiserer disse verktøyene på sosiale medier, men de lever jo også av kunder som trenger hjelp med gå pent i bånd trening, så det gir mening, sant? Selv bruker jeg frontfestet sele heller enn halsbånd fordi min bykser impulsivt og ukontrollert. I tillegg til potensialet for skade på strupen er det sterkt ubehagelig for ham. En bykseraptus i halsbånd kan utvikle seg til et sinneutbrudd mot meg som holder båndet, noe som aldri skjer i selen.  Jeg har begynt trene min på å gå med grime fordi han nærmer seg pubertet og er stor og sterk. Bedre føre var enn etter snar om han plutselig endrer personlighet overfor passerende hunder - men min er ulik i ulike miljøer. Grime kan brukes i bymiljø, hvor han ikke bykser, men så har vi andre typer omgivelser hvor jeg ikke tør bruke grime før byksing er en utslukket adferd, av samme grunn som jeg bruker sele istedenfor halsbånd.  Også: det er alltid lys i enden av tunnelen. Alderen din er i er verste perioden, synes jeg ihvertfall. Teflonbelegg på hjernen og lite mottakelig for ny læring, glemmer ting den kan, selektiv hørsel, lett distrahert, nysgjerrig søkende på omgivelsene, ... Mye blir bare bedre "av seg selv" senere, når mer moden. 
    • For det første høres det ut for meg som du trenger litt hjelp med båndtreningen. Er det noe kurs å finne i nærheten? Ihvertfall anbefaler jeg deg å søke opp tråder om båndtrening her på forumet. Hvis du har holdt på å snudd retning i evigheter ser det ikke ut til å fungere, og du må gjøre noe annerledes. En ting kan jobbe med inne er kontakt, og det å få hunden til å følge med på deg. Si kontaktord når du står foran hunden - gi godbit så fort hunden ser på deg,gjenta dette fem ganger. Ta et par-tre slike økter i løpet av dagen, beveg deg etterhvert litt lengre unna. Så kan du si "fot" og bruke enten godbiten eller håndtarget om du har det, til å få hunden til å følge ved siden av deg et par meter. Når dette sitter godt inne, kan du bruke det for å få inn hunden og holde seg ved deg litt ute. Generelt vil jeg heller anbefale å bruke en sele og langline og la hunden bevege seg slik den vil, og heller trene korte økter med kort bånd i løpet av turen. Da kan du gå uforstyrret til nærmeste grøntområdet eller parkeringsplass, og trene slik som beskrevet over. Det er ikke et mål at hunden skal gå fot hele turen, men at du kan få ham inn til deg og under kontroll ved behov, og forhåpentligvis sjekke inn med deg underveis på turen.  Antitrekkbånd er vanligvis ikke det samme som struphalsbånd, og jeg vil si at det er bare en positiv ting om folk bruker det ved behov. Men det vil ikke lære hunden å gå pent i bånd, det må du gjøre ved siden av. Hvis trekkingen er et stort problem går det an å bruke grime når du ikke vil trene på båndtreningen eller bruke langline.  Det finnes også seler med feste foran (noen "vanlige" seler har feste på ryggen og foran i tillegg, så det er enkelt å flytte mellom"), slik at hunden blir snudd mot deg når den trekker. Igjen må dette brukes sammen med trening, men det gjør det litt lettere. Ellers ville jeg ikke brydd meg så mye om hva andre tenker og mener så lenge du gjør det som er best for hunden. Lykke til!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...