Gå til innhold
Hundesonen.no

Teste for hørseldefekt hos hund?


Benedicte

Recommended Posts

Inspirert av Stella sitt innlegg i fargevariant-tråden til Paws

Jeg undersøkte ganske mye på genet som gir merle da jeg vurderte kull med en merle hann. Jo mer jeg leste om det, jo mer kom det frem at merlegenet har en god del defekter koblet til seg. Også hos heterozygote. Dette dreier seg i all hovedsak om øye- og øredefekter, men også på sentralnervesystemet.

SKK om merlegenet

På aussier

At en studie viste at 36% av heterozygote merler har hørselsdefekt var ikke akkurat oppløftende. Det jeg fant ut om merlegenet var en av årsakene til at jeg ikke ville ta paringen. Jeg er veldig imot å avle på defekter, og med merlegenet er jeg litt usikker på hva jeg skal tro. Det er jo så mange merlefargede hunder, og de er ofte i harde bruksraser (dvs de må fungere). Men disse studiene var ikke så hyggelige :wub:

Hvordan får man testet om hunden har hørselsdefekt på en offisiell måte? Er det eierne til hundene som sier at hunden har hørseldefekt, eller er det sjekket opp hos veterinær?

Jeg lurer fordi min merlehund alltid har hatt problemer med å lokalisere lyder. Hun har ingen problemer med å høre det jeg sier til henne, men om jeg feks står 10 meter unna henne og roper, og hun ikke ser meg, så tror hun at lyden kommer fra en helt annen retning. Dette skjer relativt ofte, og jeg lurer på om det er mulig å teste om noe er galt med hørselen hennes. :whistle:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hos dalmatinere BAER tester man når de er valp, men det gjøres ikke i Norge. Siden C er fra danmark ble han testet, og jeg vet at flere drar til utlandet for å sjekke avlshunder. Jeg aner ikke hvor man får gjort det, hvem som har aparatene, i danmark er det iallefall ikke så mange. Men det går sikkert an å finne ut :whistle:

http://www.deafdogs.org/faq/#baer

http://www.lsu.edu/deafness/baersite.htm#Outside nederst er det to steder i sverige som tilbyr det. (Aner ikke hvor oppdatert siden er)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvordan får man testet om hunden har hørselsdefekt på en offisiell måte? Er det eierne til hundene som sier at hunden har hørseldefekt, eller er det sjekket opp hos veterinær?

Når det snår nevnt i studier er det alltid snakk om veterinærbekreftelse.

Jeg lurer fordi min merlehund alltid har hatt problemer med å lokalisere lyder. Hun har ingen problemer med å høre det jeg sier til henne, men om jeg feks står 10 meter unna henne og roper, og hun ikke ser meg, så tror hun at lyden kommer fra en helt annen retning. Dette skjer relativt ofte, og jeg lurer på om det er mulig å teste om noe er galt med hørselen hennes. :whistle:

Det kan høres ut som hun har nedsatt hørsel på ett øre, da blir retningen ofte gal. Du kan gjøre en liten test selv, ved å stå bak hunden mens den har hodet/ørene rettet fremover og så klappe med hendene bak hunden og se hvilken vei hunden snur seg. Klapper man direkte bak kan det være tilfeldig hvilken vei den snur seg, så man bør gjøre det litt til siden på begge sider. Hvis hunden er døv eller vesentlig nedsatt på det ene øret vil den snu seg samme veien hver gang.

Knotete forklart, men skjønte du det? Cluet er å finne ut hvor hunden tror lyden kommer fra, så den må ikke se at du klapper.

Vanskeligere å vurdere om hunden har nedsatt hørsel på begge sider. Uansett hadde jeg nok forhørt meg med veterinæren om en hørselsundersøkelse, eventuelt hos spesialist (finnes det?).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er ikke mulig å få tatt BAER-test i Norge. (Er jo lov til å håpe at det en gang i fremtiden vil være mulig)

Så vidt jeg vet hvis ikke noe er forandret nylig er det tre steder dette kan gjøres i Sverige. To av stedene deler vel utstyr. Etter litt leting fant jeg stedene: Regiondjursjukhuset i Strömsholm, Blå Stjärnans Djursjukhus i Göteborg samt Regiondjursjukhuset i Helsingborg. Kan være det har kommet noen flere steder, men tror ikke det.

Men slik du beskriver din hund høres det ut som en mini/bull terrier med hørselsproblemer, ofte er de da døve på et øre. De sliter ofte på avstand med å høre hvor lyden kommer fra.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tusen takk for svar :whistle: Jeg skal prøve å teste litt når jeg kommer hjem. Vet dere om det dyrt å ta en slik BAER-test? Kanskje vi får fikse en tur til Sverige om litt

Jeg har lest at det koster mellom 1500 og 1700 svenske kr. Men om det er forandra nå aner jeg ikke.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vet ikke hvor dyrt det er jeg, var inkludert i valpeprisen. Men vil også tro det ligger på det du skriver, Arkan.

Jeg vet ikke helt hvorfor det ikke er mulig her i norge, men jeg vet at mange dalmatineroppdrettere har metoder for å teste det selv, som er omtrent like pålitelige, for å finne ut om noen av valpene er døve, eller bare hører på ett øre, det er rimelig vanlig at det er en slik valp i et kull.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Du får det til å høres fryktelig dramatisk ut. Bikkja skal være innendørs om morran og det er ikke min feil at han ikke har vært det for jeg har sagt ifra om dette før, senere på dagen har jeg oversikt og stopper han før han løper langt avsted, da har vi kontroll, men ikke hvis han er 200+ meter unna, da er det for sent for da gidder han ikke å høre. Det er på morran han legger ut på langturer for da er det ingen her til å stoppe ham. Det er jorde rundt her.
    • Når hunden løper lang vekk fra deg, så har du ikke kontroll. Da må hunden være i bånd, og under kontroll. Å ha gps på han hjelper ikke, da hunden fortsatt løper og jager uten kontroll. Her bryter du faktisk loven uansett om det er båndtvang eller ikke. Og denne hunden kan ha skremt eller skadet mange dyr.
    • Takk for svar, denne rare småbitinga er bare i bånd, da er vel det forklaringen,    vi har normalt kontroll på ham litt senere på dagen, det er tidlig på dagen dette er et problem mht å løpe avsted er det gps som sier fra om han er på villspor, men er han et stykke unna gidder han ikke å høre så må trene mer på innkalling, rasen er også sta og egenrådig så dette er ikke så lett Ps takk for dvd tips, sitter i bilen skal se på det ikveld
    • 1. Er dette i bånd, eller løs i lek med andre hunder? Etter min mening skal hunder ikke hilse/leke med andre hunder i bånd, det blir lett konflikter av det. Hvis de er løse har hundene bedre forutsetninger for å bruke språket sitt og unngå konflikt. Hvis denne småbitingen skjer løs i lek/hilsing med andre kan det være smisking eller lek. Det er vanskelig å si uten å se situasjonen. Om dette er noe andre hunder reagerer på så ville jeg unngått å la ham komme inn på hunder på den måten i det hele tatt. 3. Det er båndtvang. Hunden skal være i bånd eller forsvarlig inngjerdet, og ikke være løs utenfor båndtvangen uten at den er under kontroll. Det vil si at du rimelig skal kunne kalle inn hunden under de fleste forhånd. Også utenfor båndtvangen skal du ha kontroll, det er ikke bare å slippe ut hunden for å lufte seg selv, den kan gjøre stor skade om den møter på feil hund, person, bil eller vilt dyr. Eller bli skadet selv. Når det er snakk om å trene innkalling så er det for å lære hunden en respons på innkallingskommandoen som er å komme til deg, uansett hva som skjer. Det handler om å venne hunden til å alltid lytte til deg, og alltid respondere på kommandoen. Langlinen gir deg mulighet til å holde igjen hunden og stoppe den fra å f.eks. løpe etter folk eller dyr, uten å måtte bruke en innkallingskommando som ikke virker. Jo oftere du bruker innkallingskommandoen der hunden IKKE responderer, jo dårligere blir den. Jeg kan anbefale opplegget Really Reliable Recall, som du kan kjøpe på DVD eller bokform:https://www.dogwise.com/really-reliable-recall-train-your-dog-to-come-when-called-no-matter-what-dvd/    
    • 1) hunden min går veldig opp i ansiktet på andre hunder og på  kan han "småbite" han dem i leppa/nesa, det blir ikke sår men hva er dette for noe? Det er ikke noe koselig, hunden vår har voldsomt mye energi, er ekstremt sosial og merket han kan være litt alfa (dominerende) 2) på asfalt holder jeg kanskje 15 km/t med kickbike, dvs rask jogging eller rask trav, prøver å bremse så han ikke akuratt løper, ellers er han mye på siden av asfalten men håper det er ok fart 3) bikkja vår har hatt det litt for enkelt med å gå hvor han vil, han har faktisk blitt venn med en rådyr familie fra da han var valp som jeg ikke har skjønt hvordan har skjedd men katter går ikke bra. Vi bor landlig til men i vår fikk han en uvane med å løpe bort til en vei der det ofte luftes andre hunder hvis han slipper ut om morgenen, dette er ikke bra særlig nå når det er båndtvang. Når det snakkes om å trene innkalling med langline er det bare å venne ham til å være i nærheten når vi går en liten tur med langline over jordet feks og gi beskjed om å komme tilbake når han går for langt? Takk for svar.  
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...