Jump to content
Hundesonen.no

Prompehunden Kahlo


Raksha

Recommended Posts

Jada, underoverskriften leses med litt humor, om jeg får be.

Men til poenget, lille, søte valpen min promper som en voksen mann. Her snakker vi lydefekter og hele pakka, i tide og utide. Riktignok stort sett rimelig luktløse, men ofte. Altforofte.

Så da lurer jeg litt på om det er noe jeg ikke tenker på her. Altså, hun har hatt noe greier med magen over lengre tid, det er nå borte - helt borte - etter forskifte, og alt virker vel og bra. Skal jeg da bare sette propper i øra og investere i neseklype? Eller er det et tegn på at noe ikke stemmer helt med foring eller noe sånt? Menneskeliggjør litt også og tenker at det er jo strengt tatt ikke skrekkelig behagelig å gå med luft i tarmsystemet hele tiden.

Tips?

Ps. Nei, dette er ikke noe jeg mister nattesøvnen over, selv om klokkeslettet kan tyde på det. Jeg er bare nysgjerrig. :wub:

Link to comment
Share on other sites

Fjerting forårsakes generelt av to ting: at hunden svelger mye luft når den spiser, og at fordøyelsesprosessen bryter ned maten slik at enkelte gasser oppstår. De fleste av disse gassene er luktløse, men enkelte har en ganske ekkel lukt: butyrisk syre (lukter som harskt smør), og hydrogensulfid og karbonylsulfid (lukter som råtne egg). Lukten kan tyde på at hunden har mye bakterie-mikroflora i tarmsystemet (dette er slettes ikke noen dårlig ting, for disse bakterien gjør en nyttig nedbrytingsjobb), eller at hunden rett og slett har rompa full av bæsj idet den fjerter.

Fjerting kan være en indikator på at hundens mat er full av komplekse karbohydrater, polysakkarider (blant annet stivelse og fiber), som hundens korte tarmsystem ikke rekker å bryte fullstendig ned før den kommer ut igjen. Den tungt fordøybare maten blir ikke brutt tilstrekkelig ned i tynntarmen, og fortsetter dermed inn i tykktarmen i en form som gjør at den blir liggende og gjære der.

Laktoseintoleranse kan også føre til at hunder fjerter mye, etter at de har fått melk eller andre meieriprodukter. Yoghurt, Biola, Kefir og lignende melkeprodukter som inneholder den fordøyelses-styrkende bakterien Lactobacillus acidophilus, kan hjelpe mot fjerting hos hunder som ikke er laktoseintolerante, mens hunder som er intolerante mot laktose (melkesukker) derimot vil fjerte mer av det.

Dette var kanskje mer svar enn du ønsket, men jeg syntes spørsmålet var såpass morsomt at jeg fikk lyst til å ta en surferunde for å finne svar. :wub:

Link to comment
Share on other sites

Nå vet ikke jeg om du fôrer med oppbløtet tørrfôr, men jeg går ut i fra det, så correct me if I'm wrong. :) Og om Bartefrøkna inhalerer maten sin så hadde du skrevet det regner jeg med, det finnes forøvrig egne matskåler til glupske hunder som spiser veldig fort: Eat slow bowl

Min erfaring med et stk magesyk puddel var at når han begynte å fjerte masse da måtte jeg bytte fôr for da tålte han det ikke. Men han utviklet veldig fort gasskolikk også, og var i det hele tatt et spesielt tilfellet.

Jeg tror ikke det er noe alvorlig galt med magen til Kahlo, men jeg ville nok byttet fôr enda en gang. Siden hun fjerter såpass mye er det trolig et eller annet i fôret hun ikke fordøyer godt nok (eller har en svak intoleranse mot?), uten at det er noe farlig. Det er bare støyende og trolig litt ubehagelig å gå rundt med tarmene fulle av gass. Jeg er ikke "fan" av å bytte fôr i tide eller utide, men akkurat økt gassutvikling, rumling i magen pga gass osv tar jeg alvorlig (kanskje litt for alvorlig..?, men brent barn osv... :wub: )

Jeg ville sjekket innholdsfortegnelsen på det fôret du bruker ifht det fôret du brukte da hun ble dårlig og så funnet et fôr som likner minst. Sjekk hva som er "fyllstoff" er det hvete eller mais eller soya? Hva er hovedprotein kylling, fisk eller storfe? I fôrjungelen er det nok av merker og ulike fôroppskrifter så det burde ikke være så vrient å finne et annet alternativ. :)

Link to comment
Share on other sites

Oi, så flotte svar! Takk. Måtte hente brillene og lese en gang til.

Hun fores på V&H som Linker skriver, og dermed har vi blitt kvitt langvarig diaré. Men hun får endel tørrfor og "butikk"gobiter i løpet av dagen som gobiter under trening og sånt.

Jeg har ikke helt bestemt meg for hvilken V&H variant hun skal gå på, tror egentlig jeg vil ha henne på valp en stund til, men nå har hun da fått både den av ren storfevom, den av ren kylling (begge tilsatt vitaminer) og den som er til valp. Hun får det veldig ofte frosset, kan det ha noe med saken å gjøre? Får hun det tint så puster hun det mer eller mindre inn.

Jeg tror heller ikke det er noe galt med K altså, men jeg har matintoleranse selv jeg, og vet altforgodt hvor ubehagelig det kan være for mennesker, så da er det faktisk verd å legge litt tid å finne ut om det kan være noe som plager henne. Hvertfall når jeg har tilgang til folk som kan ting, som dere. :wub: Men da tror jeg at jeg gjør det enkleste først, nemlig som er å gi henne litt biola hver dag.

Link to comment
Share on other sites

Oi, så flotte svar! Takk. Måtte hente brillene og lese en gang til.

Hun fores på V&H som Linker skriver, og dermed har vi blitt kvitt langvarig diaré. Men hun får endel tørrfor og "butikk"gobiter i løpet av dagen som gobiter under trening og sånt.

Jeg har ikke helt bestemt meg for hvilken V&H variant hun skal gå på, tror egentlig jeg vil ha henne på valp en stund til, men nå har hun da fått både den av ren storfevom, den av ren kylling (begge tilsatt vitaminer) og den som er til valp. Hun får det veldig ofte frosset, kan det ha noe med saken å gjøre? Får hun det tint så puster hun det mer eller mindre inn.

Jeg tror heller ikke det er noe galt med K altså, men jeg har matintoleranse selv jeg, og vet altforgodt hvor ubehagelig det kan være for mennesker, så da er det faktisk verd å legge litt tid å finne ut om det kan være noe som plager henne. Hvertfall når jeg har tilgang til folk som kan ting, som dere. :) Men da tror jeg at jeg gjør det enkleste først, nemlig som er å gi henne litt biola hver dag.

Kanskje forklaringen ligger der?

Myen min prumper som en voksen mann hun også innimellom, men det er BARE når hun har spist en del tørrfôr som ikke har vært oppbløtt. Har merket at hun kan prompe av brød også :rolleyes: Jeg tror rett og slett at noen ting blir for vanskelige for hundene å fordøye helt, så det blir liggende halv-fordøyd i tarmen på tur ut - og når lufta kommer forbi drar den med seg litt ekstra "deilig" lukt :)

Ser for meg at My kanskje hadde blitt enda mer prumpete av tørrfor hvis hun hadde spist V&H til vanlig. Da blir jo magen vandt til å fordøye rå vom, og det blir enda vanskeligere å fordøye tørre tørrfôrkuler... And then the fart comes :wub:

Link to comment
Share on other sites

Jeg tenker som Anniken&Rotta at det godt kan være tørrfôret og kjøpegodbitene som gjør utslaget. Siden Kahlo har hatt en infeksjon/irritasjon i tarmen vil det nok trolig ta litt tid før den er helt stabil og det kan derfor være greit å begrense inntaket til ting hun tåler 100%.

Håper bartefrøkna holder seg frisk. :)

Link to comment
Share on other sites

Hehe :P Frøkna mi fiser en del hun også, men bare når hun sover merkelig nok. Og det stinker! Husker at gromgutten feis en del når han var valp, men han hadde litt mage problemer, tålte ikkje foret sitt og reagerte med illeluktende fising og flass i pelsen.

Link to comment
Share on other sites

Må bare legge til en liten morsom her på denne tråden..

Her isted prompet yngste mopsegutten en SUR en! Mens han lå og halvdøste.. SPRATT opp, intens snusing i luften.. Piping og LØP inn på kjøkkenet.. etter c 20 sekunder ser jeg bare ett lite rynkefjes med store klinkekule bekymrede øyne som "sier" " Er det klar bane nå eller??" :x

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.


 • Nye innlegg

  • Ingen andre tips enn eventuelt å ha et sted han kan få tisse i leiligheten. Noen bruker en slik tissepad som man kan få kjøpt på apoteket, noen bruker en kunstgress flekk, og noen lærer faktisk valpen å tisse i dusjen. Hvis han virkelig må på do, så hjelper det ikke å gå ned masse trapper, da blir bare lysten og trangen på å tisse større tenker jeg. Du får ikke gjort så mye med det på en så liten valp.  Hvis du ikke vil lage til en tisseplass inne må du nesten bare ta tiden til hjelp.
  • Det var absolutt bare blitt en vane. Han viser gang på gang at han klarer å holde seg leeeenge hvis han vil. Mange ganger han bare vil sove videre selv om vi har sovet i 8 timer. Nå har jeg fått det bort da. Han står ikke opp og forsøke ikke å vekke meg før det er morgen ☺️ Da kommer han kanskje bort når klokken er pasert 8 de dagene vi ikke har på alarm og vekker meg, men hvis jeg inviterer han opp i sengen, så sover han glatt videre. 
  • Er mye enig i det Spaniels sier, men og med Debbie. Det er vanskelig å si, og enhver må jo se an sin valp. Men man kan absolutt starte å trene på det tidlig ☺️ At man har andre hunder tror jeg og gjør at det går raskere, for da er de ikke helt alene, og de lærer av den andre hunden. Forrige valp kunne veldig raskt være hjemme alene en hel arbeidsdag. Da hadde jeg en annen voksen hund i tillegg. Nåværende valp er ikke der enda, han er 5 måneder. Men han kan være alene 5 timer til nå, har tenkt å prøve opp på 6 timer denne uken, og satser på at etter sommerferien klarer han en full arbeidsdag. Godt mulig det kunne gått noe raskere hvis jeg virkelig måtte, men jeg har hatt en veldig fin og fleksibel ordning med jobb i forhold til hjemmekontor, så jeg har ikke pushet det mer enn jeg må og er komfortabel med selv.  Valpen min har ult litt innimellom når han har vært alene, men ikke mer enn 5-10 minutter. Ikke noe veldig system i når han gjør det i alene hjemme perioden. Noen ganger rett etter jeg har dratt, andre ganger først etter 1 time. Nå tror jeg han har sluttet med det. Jeg har kamera på han med lyd, men følger ikke med på det hele tiden. Hver gang jeg har sjekket i det siste har det vært stille.  Jeg hadde min i grind først da han var alene hjemme, men jeg var ikke flink til å lære han å være i den ellers, slik Spaniels skriver. Han var i motsetning til veldig mange andre hunder, overhode ikke redd for disse grindene, så han bare dyttet de rundt der han ville, og veltet de/brøt seg ut noen få ganger. Så jeg endte raskt med å prøve å ha han løs på et begrenset område (gang og kjøkken). Det gikk veldig fint ☺️ Men skulle gjerne hatt en hund som var komfortabel med å være i grind nå, da vi hos kjæresten ser fordeler med det mens vi monterer opp kjøkken 😂 Han tar gjerne skrueposen og stikker av med den, eller legger seg rett oppå møbler vi monterer.
  • Vi har måttet deale med en hel del mageproblemer oppigjennom. Er vel ca. en måned siden siste episode med diaré og litt nedsatt allmenntilstand, og løsningen ble Hills tørrfôr (og kun det; ingen godbiter eller annen mat) i tre uker, samt probiotika og kulltabletter. Kanskje det kan være lurt å ha et slikt "regime" i en periode med veiledning fra vet?
  • Her anbefalte også veterinæren Hill's i/d, helst boksmat men den er så dyr så jeg gikk for tørrfor. Min ble fin i magen etter to dager på i/d, i tillegg til Zoolac og Canikur. Går du for tørrfor er det viktig å bløte det opp først.
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...