Jump to content
Hundesonen.no

Nervøs Border Collie på 1.5 år


Torbjørns

Recommended Posts

Har lang erfaring med Border Collie som gjeterhund, men har fått et stort problem med min nye:

Hunden er en tispe på ca 15mnd.

Helt siden starten har hunden virket nervøs og kan av og til reagere med aggressivitet hvis den føler seg truet.

Har gård med både storfe og sau og hunden omgås andre dyr hele tiden, men har vist generellt lite interesse ovenfor dyr, noe jeg anser som unormalt, men tror dette kommer av at den er redd dyrene.

Den er også redd og aggressiv mot enkelte fremmede, den reagerer med å bjeffe hardt og holde god avstand, men etter noen minutter kommer den bort av seg selv og tar kontakt og snuser litt, så er det ikke noe mer problem.

Hunden "elsker" å kjøre bil/traktor, da den er helt vill etter å komme seg i bil, uansett om det er min eller andres bil. Men når bilen kjører bjeffer den og blir helt vill av mot møtende bilen. Den klorer så hardt at den riper opp ruta. Den kan stå og bjeffe konstant under kjøreturen selv om det ikke er møtende biler og reagrer ikke på tilsnakk.

Hunden har lagt seg til vaner som å stoppe og bjeffe på sitt eget speilbilde i enkelte, trolig utvalgte, vinder. Det startet med ett, nå er det blitt 3 vinduer hvos den kan ha lange sermonier.

Kort sagt vil jeg si hunden er redd for alt som beveger seg, selv hvis jeg tar frem en spade og kakker litt i bakken vil den reagere med bjeffing på spaden.

Hva skal jeg gjøre? Er veldig glad i hunden, den er verdens snilleste hund av og til, men et monster som ikke er mulig å snakke til andre ganger.

Vurdere avlivning, men vil nødig gjøre dette..

Link to comment
Share on other sites

Du har erfaring med border og VET de ikke skal være sånn, generelt mistrives du med hundens adferd. Vet egentlig ikke hva du spør om? Er det om vi andre mener det er håp for dyret, eller om du egentlig vil ha bekreftelse på at du tenker i riktig retning når det gjelder avliving?

Link to comment
Share on other sites

Hunden virker jo veldig usikker først og fremst. Bruk masse tid på hunden og gi masse positiv oppmerksomhet. Ikke bruk fysisk makt, for en redd hund blir bare enda reddere av det. Når den bjeffer på andre biler o.l. bør du øve på dette med en bil du kjenner å kjøre seint forbi osv. Prøv å få fekk konsentrasjonen fra den andre bilen.

Alle bcene jeg har møtt har ett gjeterinstinkt, prøv med sau, begynn med litt eldre sauer som er vane med hund og er lette å lede hunden. Prøv å øke selvtilitten og bruk masse tid på hunden. Prøv å få tak i en fagperson som kan se på hunden å lære deg teknikker. Er det noe du har gjort anderledes med denne hunden, i forhold til de andre du har hatt?

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Som de andre sier:

Hunden virker veldig usikker. Prøv å gi den selvtillit med masse belønning. Tror jeg ville trent litt lydighet med den, slik at den får en mestringsfølelse og sånn at den får brukt hodet sitt! Når den får mer selvtillit og ser at det er gøy å jobbe for deg, så kan du også prøve å trene bort den "galskapen" for biler.

Tolmodighet og masse belønning pleier å gjøre susen på de fleste. Tror hunden din kan bli riktig bra, dersom den bare blir trent riktig. Og prøv å ikke være for fysisk som "Ana&Kaiza" sa.

At den er redd for fremmede kan du også trene bort. Du kan bruke andre folk som hjelper deg. At du ber venner av som du vet takler å bli bjeffet på. Kanskje la de som hilser på hunden ha med seg godbiter. Da vil hunden se at fremmede kan være gøy, og at du får godbiter av dem. Ingenting farlig. For all del ville jeg ikke straffet hunden på noen måte, viss den begynner å bjeffe påå fremmede for at den er redd. Da vil den fremmede bare bli enda skumlere..

Jeg ville ikke straffe en hund for at den er redd i alle fall.. Da blir den bare mer usikker.

Tror du bør satse på å finne noe som hun bruke hodet sitt på! At dem jager sin egen skygge pleier vell å tyde på at dem er understimulerte. Visst hun er redd dyr og ting, så kan du umulig gjete med henne? Så noe må hun da finne på. Er jo ekstremt smarte hunder dette her!

Jeg ville ikke tenkt på avlivning i alle fall. Usikkerheten kan du nok gradvis trene bort.. Det kommer egentlig ann på deg som eier.

(Jeg skriver som om jeg skulle ha peiling.. Noe som jeg ikke har :lol:.)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.


 • Nye innlegg

  • Tusen takk! Dette var veldig oppklarende!😊😊
  • Det finnes en sensitiv-utgave av Hill's i/d, kanskje hunden din tåler den? Litt avhengig av hva hun er allergisk mot.
  • Prøver å ignorere det faktumet at det kommer en pubertet... Ikke bare én, men to, faktisk. Tjohei! I mens koser jeg med med Ild (7mnd) som har begynt treningen sin som gjeterhund, hun har tent til og viser at hun er litt unghund allerede. Også denne lille spiren da, Pod (3mnd), det skal bli spennende å se om det blir noe av han også. Link til video
  • De fleste gjeterhunder har en lavsesong mellom innsett på høsten og lamming/beiteslipp på våren, det er helt normalt. Så det ser jeg ingen utfordring med, om man har andre aktiviteter hunden kan bedrive i tillegg Bare vær klar over at det å trene en gjeterhund tar mye tid og innsats, især om man ikke har gjort det før. Man må også forvente at det for din søster ikke bare er å overta hunden, også hun må trene og bli kjent med den. Det sagt, så må det da være en midt-i-blinken løsning, om hun ikke kan ha hund selv og dere likevel vurderer rasen. Som tips er å ta kontakt med lokale gjeterhundlag for bistand, og for all del kjøp valp etter foreldre hvor BEGGE er godkjente gjeterhunder, ikke bare annonsert som 'den gjeter'. Mine har lavsesong på vinteren, selv om vi prøver å ha tilgjengelig trening, så er det lite arbeid for dem og ikke alltid vær og føre spiller på lag. Vi driver da med litt annen trening sporadisk, og passer på å holde kroppene deres fysisk i gang med trekk og tur. Vi gleder oss alltid til våren! I høysesong både jobber og konkurrerer dem aktivt, da har vi lite tid og overskudd (for min del) til annen trening. Det sagt, så er en velbalansert border collie fullt i stand til lengre perioder med ro og lite aktivitet, man burde bare ikke ha det som utgangspunkt når man går til anskaffelse av rasen. Veit ikke om det var svar på spørsmålene dere skulle ha, men!
  • Tusen takk, alle, for deling av erfaringer. Nå er det slik at hunden har fôrallergi, og går på et Specific-fôr. Så jeg tør ikke skifte fôr uten videre, til for eksempel Hills. Men ringte dyreklinikken i dag, og fikk time i morgen, siden det nå har pågått i to uker. Vet ikke hvor lenge mage-/tarm-infeksjoner kan vare? Kjenner jeg er veldig spent, håper på en relativt "grei" diagnose. Men takk igjen for innspill! 
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...