Gå til innhold
Hundesonen.no

Mosjon av valper


ToneC

Recommended Posts

Jeg har nettopp hatt en interessant diskusjon med en venninne, og tenkte se om det var flere synspunkter på dette her. Hun har fått mange kommentarer på at en valp/unghund ikke burde gå så lange turer. Nå er det snakk om at hunden har blitt vennet til turer gradvis, og den har fått gå løs, styrt tempoet selv og de har tatt mange pauser. Er dette skadelig? Astrid Indrebø mente at dette ikke var skadelig, men bare sunt at valpen fikk god kroppskontroll og styrke på egne premisser, men likevel er det mange som reagerer veldig på det. Er det galt å la en hund på 10 måneder gå en tur i skogen på to timer, løs og i et rolig tempo? Hva med "tur" som varer en hel dag. At man er ute hele dagen, men går svært lite, og har mange pauser?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei, det er ikke usunt å mosjonere valper, og en valp på 10 mnd er nesten ikke valp lenger heller, syns jeg da.

Klart, man skal ta hensyn til at det er en hund i vekst, så man trenger ikke å mosjonere de på en belastende måte, og man skal mosjonere de ut fra hva slags form de er i, men 2 timer skogstur syns ikke jeg er mye jeg, om man tar en god pause sånn ca på midten (ihvertfall ikke med en hund på 10 mnd). Det er vel tvert i mot veldig sunt å mosjonere de såpass at de får muskler og kondisjon..

EDIT: En tur som varer hele dagen, hvor man går lite og har ofte pauser, ser jeg heller ikke som et stort problem på en 10 mnd gammel hund. Man vet jo gjerne hva slags form hunden er i, og ser vel om den blir drit sliten, og kan vel legge opp turen litt etter det?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

"Clouet" med at man sier at man ikke skal mosjonere valper er vel at de har ikke godt av å bli utslitt hver dag, og at den type belastning ikke er bra for ledd, sener og muskler som er i vekst.

Men å begrense normal aktivitet hos en valp er jo ikke "mulig" (annet enn å stenge den inn i bur/binde fast e.l.), Tenk hvis man har to valper som får løpe rundt i hagen hele dagen - de vil være i aktivitet stort sett hele tiden, men dette vil da gå helt på deres egne premisser. Ingen som lokker og lurer dem til å gjøre mye, mye mer enn det kroppen klarer, liksom..

Men ja, visse raser (ekstremt store og tunge) trenger kanskje ekstra "tvangshvile" - men de alle fleste hunder har ikke noen problemer med å greie stor aktivitet litt nå og da. (Hver eneste dag er nok en annen sak...)

Susanne

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hjelpes min. Aynï har da vært med på så lange turer siden hun var 4-5 mnd, hun..! :lol: Men selv om jeg vet hun syns det er gøy å få være med på slike "løpe-løs" turer i skog og mark, så ville jeg jo aldri funnet på å sykle med henne i to timer. Det som er viktig er vel MÅTEN det blir mosjonert på, ikke nødvendigvis lengden tidsmessig på mosjonen (de færreste av oss tar vel med valpene på sju-timers turer uansett).

Jeg har ikke engang tatt så mange pauser heller, jeg har bare gått i normalt tempo, mens Aynï har fått gjort som hun ville - noe som alltid innebærer et mye høyere tempo enn hva jeg klarer å holde! :P

Det er viktig at valper får bevege seg og trent opp musklene sine, i sitt eget tempo. Men det blir feil når treningen blir veldig "statisk" eller enformig om du vil; som trav ved siden av sykkel, eller trekk. Dette er for voksne hunder. Løping i kupert terreng, hopp og sprett over kratt og stokker og steiner er veldig bra for utviklingen av muskler og kroppskontroll/beherskelse og finmotorikk.

Da jeg tok massasjekurs for hunder, fortalte instruktøren, som er oppdretter av irsk setter, at hun alltid lot valpene få være så mye som mulig ute. Når hun sammenlignet valpenes bevegelser med andre valper på samme alder, hadde hennes ute-valper MYE bedre kroppskontroll enn de som hadde vokst opp inne og fått en mer normal oppvekst (ut noen ganger for dagen, men stort sett inne på flatt gulv). Dette er snakk om valper som ikke er leveringsklare engang! De hadde mindre av disse klumsete valpebevegelsene, og når disse forskjellige valpene fikk leke sammen, tok "ute-valpene" fletta av de andre, fordi de kunne finte og snu på femøringen og var generelt mye flinkere motorisk sett.

Håper folk ser forskjellen mellom denne type "mosjon" og det å trene valpen opp til å få bedre kondis/muskler, noe a la et treningsopplegg, som kan innebære sykling, jogging, trekking osv - ensformige bevegelser.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg kan ikke se noe problem med at man mosjonerer/trimmer/går tur med hundene, uansett alder, så fremt man legger det opp etter hunden. Jeg har selv en stor rase, og den har fått vært med på turer fra den var liten. Er det sommer så får den ligge litt i sekk, eller man legger opp turene etter hunden (den slipper feks å bære kløv før den er ferdig utvokst..), er det vinter så får den ligge i pulken når turen begynner å bli for slitsom. I det ser jeg ikke noe problemer med å ta med valpen på overnattingsturer alle årstider. Klart, man går ikke over vidda på kortest mulig tid med valp diltende etter seg.

Her i huset har også valpen fått løpe løs så mye den har hatt lyst til, både alene og med andre hunder, og selv om jeg går rolig betyr det jo ikke nødvendigvis at valpen går rolig :rolleyes: Jeg gikk veldig mye i ulent terreng med valpen slik at den kunne lære seg å stable beina allerede som ung valp. De fleste vet jo at store raser er ganske klumsete, men min måtte kjapt lære seg å kontrollere kroppen sin.

På mennesker ønsker man jo at barn beveger seg mest mulig mens de er små, slik at leddene og knoklene får nok stress mens de ennå er i utvikling slik at de vil tåle mer når de er voksne. Det blir sett med gru på dagens dataungdom som sitter for mye i ro.

Eller er det kanskje rasene våre som har blitt pinglete?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har hvertfall ikke tenkt å vente til hunden er over 10 mnd for å gå noen timers tur. Aron var med på tur hvor vi måtte gå langt over 2 timer, når har var noen mnd. Vi hadde pauser og han fikk selvfølgelig gå løs i sitt eget tempo. Er ikke akkurat snakk om sykkeltur der hunden må holde mitt tempo.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har tatt med Casper på lange turer omtrent fra siden jeg fikk ham jeg, 3. mnd gammel. Har da lett hatt ham med på 1 timesturer der han har løpt og regulert tempoet sitt hele veien, og nå når han er 7 mnd. tenker jeg egentlig ikke over det å begrense turene. Har vel tilgode å se gutten utslitt, han kunne nok lett blitt med på en 7-timers tur på fjellet.

Men hopping og slik belastning får han ikke drive med, så aktiviteten blir jo begrenset på den måten da. Sykling osv er utelukket, og selvsagt får han ikke trekke på vinteren. Altså, jeg går jo ikke omveier rundt trær som har falt ned og sånn så han ikke skal hoppe over, er jo ganske merkelig om en hund ikke skal få lov til å hoppe før den er et år liksom, men agility og sånn får pent vente.

Også har vi hviledager (ikke planlagte da), dager med dårlig vær hvor jeg er lat, kan ha 3 dager i strekk han uten å gå på veggen, med 10 min tur i bånd. Er jo ikke ofte det skjer da, men synes det er viktig at valpen lærer seg at det ikke nødvendigvis skjer noe hver dag.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Min fikk helt normalt med tur som valp. Ikke for lite og ikke så mye at han la seg ned på tur.

Noen dager rundt hushjørnet og andre turer i skog og mark.

Nabohunden som jeg passer ofte, en Shibavalp. Han er vel 10 mnd nå?

Han har ekstremt med energi! Kan lett være med meg på langtur selv om han allerede har vært ute å gått.

Og det er ikke tegn på at han er klar :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Schæfer Frigg har jo vært med Bridie på turer og leke dager lenge nå... Han er 7 mnd gammel nå, og senest idag har vi vært ute i 3 timer med dem, der dyra knapt har vært i ro annet enn når vi har bedt dem sitte eller stå for å bli fotografert.

Og joda, han virket vel "sliten" da vi sku inn igjen i bilen og satte seg ned for å vente da vi stod å prata litt, men det var opp igjen og tusle etter Bridie da vi gikk. Men utslitt var han langt i fra, og tror vel ingen av oss noen gang tenkte at dette ikke kunne være bra. Han hadde full mulighet til å begrense seg selv, og vi har iallefall sett før at han har vært flink til dette.

Han er bare jevnt og godt trent allerede eller mange lange turer med hunden løs osv. Med pauser og alt.

Så 2 timer på en 10 mnd hund hadde jeg aldri tenkt tanken på.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli ikke fristet til å gi valpen for mye trim på en gang. Intil den er 6 måneder, vil den trenge bare korte spaserturer, litt frittløping og lette båndøvelser. I denne tiden er skjelettet enda for mykt og for mye for tidlig kan resultere til de-formering av lemmene. Mosjonen skal gradvis økes, så ved 12 måneders alderen skal den være i stand til å være med på lange turer uten spesielle anstrengelser har jeg hørt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I denne tiden er skjelettet enda for mykt og for mye for tidlig kan resultere til de-formering av lemmene. Mosjonen skal gradvis økes, så ved 12 måneders alderen skal den være i stand til å være med på lange turer uten spesielle anstrengelser har jeg hørt.

Har du noe dokumentasjon på dette? Har jo lest på dette forumet at boerboel feks ikke skal gå mye som valp, da får de korsbåndskader lett.... Men at mosjon som beskrevet i første innlegg skal være skadelig syntes jeg er rart... Dessuten: det er jo når hunden er valp den lærer å gå løs, komme på kommando, etc...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg må vel si at om en rase er så sart at den ikke skal ha mosjon som valp, DA er det noe alvorlig galt fatt. Jeg har jo en rase som er utsatt for HD, men jeg har aldri vært spesielt forsiktig med mine hunder mht trim. Nei - de har selvsagt aldri vært med på sykkelturer før de er gamle nok liksom, men de har fått være med på korte og lange turer i skog og mark helt fra jeg har fått dem i hus. Alle mine voksne hunder har hatt A-hofter, så den trimmen mine valper har fått, har iallefall ikke bidratt til ledd- og skjelettskader.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har du noe dokumentasjon på dette? Har jo lest på dette forumet at boerboel feks ikke skal gå mye som valp, da får de korsbåndskader lett.... Men at mosjon som beskrevet i første innlegg skal være skadelig syntes jeg er rart... Dessuten: det er jo når hunden er valp den lærer å gå løs, komme på kommando, etc...

Det handler vell egentlig ikke så mye om mengde, mer om hvilken type mosjon valpen får. En Molosser valp bør ikke ut i bånn guffe på fjellturer og dyp snø, myke sandstrender og vått gress, da slites disse korsbåndene veldig fort. Det skyldes enkelt nok at kilo og muskler kommer fort, sener og leddbånd utvikler seg betydelig saktere. Men å laffe avgårde på en 2 timers tur når den er 4-5-6 måneder, der hunden styrer tempoet selv, har jeg ingen betenkligheter med.

Mine Boerboeler får bli med på tur fra de er 12 uker gammle. Før den tid, går de fritt i "hundegård" på drøyt 90 m2, hele døgnet, og kan ta seg ut de selv ønsker. Når de runder 12 uker, blir de med på en løype som normalt tar 1 time, men som fort tar 2 timer når en treffer kjente som vil leke litt. Fra de er 12 måneder gammle blir de med på fjelltur noen dager i uken, en tur som inkl pause tar ca 2 1/2 time.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Begge mine har vært med på både korte og lange turer fra de var bittesmå, men da har de fått tusle i sitt eget tempo og jeg har tatt dem på armen om de har blitt slitne. Det er ikke vanskelig å se om en valp er sliten, og da er det relativt enkelt å legge opp turen etter valpens premisser.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Begge mine har vært med på både korte og lange turer fra de var bittesmå, men da har de fått tusle i sitt eget tempo og jeg har tatt dem på armen om de har blitt slitne. Det er ikke vanskelig å se om en valp er sliten, og da er det relativt enkelt å legge opp turen etter valpens premisser.

Har gjort det samme her, enkelt og greit :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tror også det kommer an på hvordan man definerer mosjon. Jeg mosjonerer ikke min valp, men hun har vært med på en times turer. Min definisjon på mosjon er at jeg bestemmer tempo, terreng, retning og mål. Tur er det valpen som bestemer 90% av det ovennevnte. Jeg kommer ikke til å mosjonere min valp før hun er godt over året.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli ikke fristet til å gi valpen for mye trim på en gang. Intil den er 6 måneder, vil den trenge bare korte spaserturer, litt frittløping og lette båndøvelser. I denne tiden er skjelettet enda for mykt og for mye for tidlig kan resultere til de-formering av lemmene. Mosjonen skal gradvis økes, så ved 12 måneders alderen skal den være i stand til å være med på lange turer uten spesielle anstrengelser har jeg hørt.

Ja, for når de fyller 12 måneder blir de automatisk i stand til å gå lange turer over natta :rolleyes:

Jeg kan ikke forstå annet enn at det må være mye sunnere for et skjelett å få utvikle seg og gradvis bli sterkere. Jeg tar med mine ut på tur fra dag en. "Tur" er riktignok et relativt begrep, men man kommer langt med sunn fornuft. Selvfølgelig skal man ikke mosjonere hunden i form av sykling osv, men å utvikle motorikk og muskler i form av å bevege seg tror jeg er mer sunt enn usunt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har alltid bare latt valpene få lov til å være valper. Har vi gått lange turer, har de fått lov til å gå løse og ta det hele i sitt eget tempo. Ikke noe stress og utkjøring av verken valp eller menneske. Goldenen gikk fint en mil fra 8-10 ukers alder, helt i sitt eget tempo. Både asfalt og skau. Og jaggu har han ikke både A på hofter og albuer. Merkelig med det, liksom. :whistle:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har alltid bare latt valpene få lov til å være valper. Har vi gått lange turer, har de fått lov til å gå løse og ta det hele i sitt eget tempo. Ikke noe stress og utkjøring av verken valp eller menneske. Goldenen gikk fint en mil fra 8-10 ukers alder, helt i sitt eget tempo. Både asfalt og skau. Og jaggu har han ikke både A på hofter og albuer. Merkelig med det, liksom. :whistle:

1 mil i 8 - 10 ukers alder ? Det hørtes noe drøyt ut...skrivefeil ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er det noen som har definert forskjellen på mosjon og tur? For meg er det nemlig to forskjellige ting. Mosjon er en bevist og lagt opp treningsøkt, sykkel, jogging, løping, trekking, kløving ++. Tur er å tusle fritt omkring og bestemme litt selv.

Valpene mine blir ikke utsatt for mosjon! Med de henger med på turer, klarer de ikke mer havner de i sekken.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er det noen som har definert forskjellen på mosjon og tur? For meg er det nemlig to forskjellige ting. Mosjon er en bevist og lagt opp treningsøkt, sykkel, jogging, løping, trekking, kløving ++. Tur er å tusle fritt omkring og bestemme litt selv.

Valpene mine blir ikke utsatt for mosjon! Med de henger med på turer, klarer de ikke mer havner de i sekken.

Liker definisjonene dine.

Jeg skal ikke mosjonere valpen før den er rundt ett år, innen den tid blir det små turer før jeg gradvis forbereder den på lengre turer (fjellturer/ skogsturer, ol.) Jeg følger det oppdretteren min forteller meg, kort og godt.

Men det betyr ikke at valpen skal leve som en grauthjerne av en sofagris innen den er gammel nok til å mosjonere

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Liker definisjonene dine.

Jeg skal ikke mosjonere valpen før den er rundt ett år, innen den tid blir det små turer før jeg gradvis forbereder den på lengre turer (fjellturer/ skogsturer, ol.) Jeg følger det oppdretteren min forteller meg, kort og godt.

Men det betyr ikke at valpen skal leve som en grauthjerne av en sofagris innen den er gammel nok til å mosjonere

Så, du mener det er galt å ta med valpen, selv når den er ganske ung, på fjell-/telttur? Da går man jo for et mål, og ikke bare tusler rundt dit man havner, som oftest i alle fall.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En mil er ikke så langt som det høres ut som.. Aynï har også vært med på turer på godt over en mil, sikkert nærmere to. Og når hun i tillegg løper løs, så løper hun vel mye mer enn den ene mila JEG går..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Valpen tåler godt å være med på turer på litt lengde (jeg personlig hadde ikke tatt med meg en 8-10uker valp på 2mil tur), men jeg håper folk tar hensyn til hunden sin når de ser den er i større vekst perioder og justerer aktivitet etter det.

Mosjon (som Margrethe definerer det her i tråden) bør ventes med til valpen er klar for det i sin kropp.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så, du mener det er galt å ta med valpen, selv når den er ganske ung, på fjell-/telttur? Da går man jo for et mål, og ikke bare tusler rundt dit man havner, som oftest i alle fall.

Jeg har hatt valpen med på telttur en helg da hun var nesten 4 mnd. Vi parkerte bilen så nært som mulig, og gikk i den generelle retningen av hvor vi ville telte. Hadde vi gått rett på med alle hundene i bånd, hadde vi brukt ca en time tenker jeg, men nå brukte vi nesten 4. Stoppet ca hver halvtime for å hvile valpen (hun sprang sikkert mest av alle, 3 voksne hunder å leke med/idolisere), og kaffe/røyk til menneskene. Hun var sliten da vi kom fram, men ikke utslitt. Og det var veldig stas å sove i telt, for da fikk hun dele sovepose med mamma :whistle: Samme på hjemturen, hyppige og gode pauser. Virket som om de voksne hundene også satt pris på dette, lenge i skogen og masse kos og ros.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Jeg er ute og går tur med hunden min i belte. Det er mellom 2-3 m. langt og gjør at jeg har god kontroll på henne. Hun går stort sett fint og rolig ved siden av meg. Hun kan trekke litt i begynnelsen da hun har høy energi, men ellers rolig og fint kroppspråk.  Jeg ser en fyr som kjører sikk sakk i veien på skateboard med en bulldog/boxer. Hunden stopper opp og bjeffer på min. Som den ansvarlige hundeeieren jeg er går jeg inn en sidevei for å vente på at de passerer på hovedveien. "Er hun ikke gira?" "Er det tispe?" "Dette er gutt. Han er ikke farlig?" Han spør igjen to ganger om hun ikke er gira. Jeg har sagt at hundene har møtt hverandre før og det ikke er en god match og at avstand over greit.  Hundene er tydelig usikre på hverandre og viser det gjennom kroppsspråket sitt. Dette er ikke situasjonen for å hilse. Begge hundene er i bånd. Det var forøvrig flere mennesker rundt og en vei det også ferdes mye biler fra folkene som bor der. Hvorfor så vanskelig å lese situasjonen? Eller ser jeg flere som går tur og snakker i mobil, eller med headset som stenger ute lyd og er i egen verden. Det mest frustrerende er kanskje de som snakker i tlf. som stopper midt i veien (som forøvrig er trang) med hunden sin slik at du bare må vente på at de ser deg og dere blir enige på en eller annen klønete måte om hvordan passeringen blir.  For egen og andre sin del forsøker jeg å være oppmerksom på både egen hund og omgivelser på tur. Da blir det hyggeligere og enklere for alle andre.  Sånn, det var dagens utblåsing for egen del. 
    • Hei! Vi har nå fått svar fra dyrlegen - han hadde ikke kronisk betennelse i bukspyttkjertelen. Rart med det, for jeg ble nesten litt skuffet. Nå vet vi jo ikke hvorfor han stadig har slimete avføring, men kan kanskje utelukke at det har noe med fettinnholdet i maten å gjøre.  Skal snakke med dyrlege om vi kanskje kan sjekke for IBD. Vil jo i alle fall prøve å ha mest riktig tørrfor. Han har jo ikke hatt noen "alvorlige" hendelser med tørrforet han går på nå (gastrointestinal low fat), men det er stadig ganske løs og slimete avføring. Kanskje vi skulle forsøkt å bytte...
    • Noterer en nydelig dag med no stress. Virker som lysterapi, magnesium og lakseolje begynner virke. Ble bekymret da han begynte trekke i selen i forrigårs. Han har gått så naturlig pent i bånd hele tiden, som om programvaren var preinstallert da han kom ut av esken. I forrigårs begynte han plutselig trekke med viten og vilje. Flaks da, at vi hadde en privattime i går.  Hjemmeleksen vi fikk, med metoden for å reinforce krav om å holde seg bak skotuppene mine, den er litt i konflikt med stress-ned-prosjektet vårt, fordi Ede går høyt i stress når hans autonomitet blir utfordret. Peser og får virkelig vondt av det. Å bli stilt absolutte krav til er noe annet for ham å forholde seg til enn å bli tilbudt frivillige oppgaver mot god betaling.  Fordi jeg måtte ta en selvstendig avgjørelse i hva jeg oppfatter som et dilemma: belaste det nevroendokrine stressystemet ved å kreve disiplin i halsbånd, eller prioritere stress-ned-prosjektet, så valgte jeg utsette hjemmeleksene og gå rolig tur med "ikke trekke" og "ikke gå i veien for meg" som eneste krav, og så være veldig bevisst på å bare belønne når han selvstendig gjør de riktige valgene uten å bli bedt, uten godbit i hånda eller hånda i lomma.  Jeg har nemlig ikke nok erfaring til å føle meg sikker på å klare gjennomføre hjemmeleksene fra privattimen alene uten å forårsake mer stress på det endokrine systemet hans enn godt er.  Det viste seg å være en god vurdering. Foruten noen få barnlige byks av glede som i korte øyeblikk strammet båndet mer enn akseptabelt, så var Ede SÅ flink og rooolig og grei hele veien. Naturlig slak line. Når han vimser bytter han i de aller fleste tilfellene side bak meg. Kun noen få uakseptable avskjæringer rett foran meg, og de kom helt på slutten av turen, tett på hverandre, antakelig fordi han er sliten og i bakhodet husker at det der var måten å få bli plukket opp i bæreslynge på. Han velger å gå pent og pyntelig på min venstre side mesteparten av tiden, uten å forvente belønning for det. Det går nå an å hale tiden ganske lenge uten at det stresser ham når han selv velger å gå fot for å se om det kommer en utbetaling. Selv hjemveien gikk rolig og avslappet. Først 10 meter fra porten hjemme kom første stressutbrudd med trekking. Gladstress de siste meterne av en timelang spasertur i mitt tempo. En klar forbedring. Han ble skuffa og såret av grensesettingen de siste meterne, for det virket helt sykt autoritært og tyrannisk og uten mål og mening for ham å bli hindret i å gladbykse gjennom porten og døren, inn til godis og myk og varm seng, men han tok det til seg at kravet "ikke trekk" gjelder de siste meterne av turen også. Ingen raptus da vi kom inn heller. Det var en milepæl. Bare la seg rolig og pyntelig til å sove. Perfect day. ..og det er før vi har fått noen CBD i posten.  Vi fikk forøvrig mail om å huske båndtvang fra i dag. Det har Edeward tydeligvis fått med seg.  Snudde seg utålmodig mot lykkeland mens muttern fomlet med kamera:   Oppdaget at muttern begikk en kriminell handling!! Reiste seg og kom inn hver gang muttern forsøkte gå lenger unna enn båndlengden for å få tatt et godt bilde. Her har han til slutt gitt opp å få muttern på rett kjøl og bare håper hun får tatt det ***** bildet før han svimer av i bekymring for å bli tatt og få et kriminelt rulleblad. Genetikk er ingen spøk. Ede identifiserer seg som sikkerhetspersonell og tjenestehund, og han tar de oppgavene alvorlig.   
    • Ja ikke den største oppfinnelsen 😂 Men kanskje noen hadde erfaringer å komme med; kanskje de elsker det kanskje hunden ble dårlig i magen på det. Kanskje det er bløtere enn annen v&h, kanskje noen opplever å måtte fôre dobbelt så mye på det som på en annen variant. Kanskje noen var superfornøyd og andre missfornøyd. I want to know it all 😂
    • Det finnes alltid unntak, men det bør aldri være grunnlag for anbefaling av en rase. Vil man helst ikke ha lyd/røyting/whatever så velger man en rase som vanligvis ikke har tendensene til det. Oppdragelse, trening og miljø kan påvirke, men genetikken kan ikke overstyres. Lyd på riesen er ingen overraskelse for meg, det er jo en hund med mye driv.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...