Jump to content
Hundesonen.no

Når kan man starte jakttrening


Linda Kristin

Recommended Posts

 • 2 weeks later...

Du kan vel begynne når som helst så lenge det bare er moro? Begynte å trene bruks fast med min når han var 5-6 mnd gammel og før det hadde vi gått noen spor. Ingen nei og fy, det skal være kun kjekt for deg og valpen og ikke overdriv. Dersom hunden skal brukes på jakt kan det jo være lurt å begynne tidlig med lydigheten, men her og skal det jo bare være moro.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Jeg har ikke greie på jakt selv, men i boka "Fuglehunden" skriver Sten cristoffersen det understående, som kanskje kan være nyttig å være klar over.

Han bruker da en engelsk guru på hundeatferd/etologi, Eberhard Tumler, som kilde. Tumler kom med sine perioder i valpens atferdsutvikling midt på 70-tallet må en være klar over, men Tumlers periodeinndeling var banebrytende da, og ser ut til å være blitt brukt siden,- dvs gjelder og går fremdeles, siden nyere forskning ikke har gitt grunn til å endre det han kom med.

Pregingsfasen 3-7 uker. dvs preging som hund, men også til mennesker og andre dyreslag. Sosialisering foregår i denne perioden hos oppdretteren, så vanligvis utenfor eierens ansvarsområde, annet enn at man jo sjekker hvordan pregningforholdene hos oppdretteren har vært når man velger valp.

Tilpasningsfasen 9-12 uker. Å innordne seg den sosiale gruppen den tilhører. Da har du fått valpen. Mat, lek, blikk og samarbeid er stikkord for tilpasningstiden. Hengivenhet, hva som er lov og ikke -hvordan man skal omgås skjer rundt disse hendelsene.

Valpeøvelser i boka: "sitt" - alfa og omega for jakthunder - lempelig start allerede noen dager etter at den er hentet. Sitt for mat, sitt før ut, sitt før ut av bilen

Lære en aversiv-kommando: nei eller fy: holde seg i hagen/eiendommen

Forsterke apporteringslysten under lek.

Innlæringsfasen 12 uker - 6 mnd. (12- 16 uker kalles av Tumler for "mottakelig bøllefrø-alderen" - da etableres rangen innen gruppen - valpen begynner "å prøve seg")

Boka: sitt "for alvor", deretter "ligg" -den andre grunnstenen for jakthunder. man innfører hånd/armtegn og fløytesignaler samtidig med kommandoene. Så innkalling,"hit"- når du er sikker på at valpen sitter eller legger seg på 10-15-meters avstand og kan bli der om du går unna i 20 sekunder eller mer.

Så lineføring - oppmerksomhet/blikk - frikommando

Deretter forsetter boka med skuddvane, grunnleggende aportdressur osv osv videre fram over 226 sider med grundige oppskrifter og sikkert travelt arbeid fram til en skikkelig jakthund. Du verden så mye en jakthund må kunne!

Men russel - terrierere er jo kjent for utholdenhet og egenrådighet, og det er så menn utmerkede egenskaper i læringssammenheng.

Når det gjelder virkelig gode "oppskrifter" til lekeaktiviteter, kan "Aktiviteter - smart lek med hunden/aschehaug anbefales, som jeg ser flere her på Doggis har gort. Den er til å bli klok av for hundeieren fordi forfatterne begrunner så godt. Det fins sporøvelser der, men ikke apporteringslek - dessverre i denne sammenhengen.

Link to comment
Share on other sites

Guest lijenta

Dem sier at ingen ting er umulig det tar bare litt lengere tid. Men med en Jack Russel Terrier tro jeg at jeg ville satse på å få hunden godkjent på ettersøk. Jaktlykke som er her inne har en god side angående det. Det viktigste hunden må kunne i er i hvertfall kom og sitt eller dekk og det skal sitte i alle situasjoner. Om du får han til å gå etter fugel så må det i tilfelle bli som en spaniel at fugelen blir støkt opp og da skal hunden ikke bevege seg lengere ut en 25meter fra deg. REinsdyr har jeg ikke hørt at dem bruker hunder.

Obs!Du kan begynne å trene forsiktig fra valpen er blitt husvarm.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Tråden er kanskje avsluttet?, men gjør likevel mer oppmerksom på bidrag fra "jaktlykke" - som driver med ettersøk og er blitt dommer etterhvert:

fra hjemmesiden (funnet her i forumet): http://www.freewebs.com/ettersok/hvordankommeigang.htm

f.eks dette:

Hvor gammel må hunden være?

Hunder er som skapt for å bruke nesen sin; det ser man allerede i valpekassa der de snuser seg fram til mammas pupp allerede kort tid etter fødselen. Ja hunden lever sitt liv gjennom nesen kan man si!

Så dette med å begynne sportrening har ingen nedre aldersgrense – så lenge man har det gøy og gjør det på valpens premisser.

Valpen kommer gjerne til sin nye familie når den er 8-9 uker gammel. Det er en fin tid å starte enkel sportrening. Jeg sier enkel – for valpen er jo langt fra moden i hodet sitt til å tolke vanskelige spor. Det trenger heller ikke være blod – men hva med en sokk med litt lever i? Eller ei pølse som du sleper etter deg i gresset i hagen? Det handler om å få valpen interessert i å bruke nesen sin – seinere kan man introdusere blod og kløv.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.


 • Nye innlegg

  • Enig med Simira, meld dere på et valpekurs om dere ikke allerede går/har gått. I tillegg har for eksempel Maren Teien en veldig fin kanal som heter Hverdagslydig+ (https://boon.tv/hundetrener-maren), der er det også en egen kanal for valpeeiere. Vet at flere har hatt god nytte av hennes forelesninger og videoer i valpeperioden. Finnes helt sikkert noen gratis alternativer også, men det har jeg ingen oversikt over. 
  • Først av alt må du slutte å la ham hilse på andre hunder på tur. Hvis ikke får du en hund som trekker i båndet i alle retninger, og stresser seg opp hver gang han ser en hund. Det er ikke alle som kan eller vil hilse, og det er heller ikke trygt. Prøv å holde dere til kjente, trygge hunder. Om du ikke kjenner så mange kanskje det er noen du møter ofte på tur, eller du kan ta kontakt med en klubb i nærheten, en turgruppe eller noe. Jokking er en typisk stressadferd i den alderen, og tegn på at han girer seg opp for mye. Avbryt lek eller hilsing så fort det er tilløp til jokking, og jobb med at han skal være rolig og ha kontakt med deg. For å få slutt på biting i føtter ville jeg først og fremst sørget for at han har nok biteleker, og avlede med dem. Når han først begynner å bite på føttene, stå helt stille og ignorere ham til han slutter. Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å gå et valpekurs om du ikke har gjort det allerede. Alt dette er helt vanlig for valper i den alderen, og på et kurs vil du få hjelp til å håndtere det. Du finner også mange vanlige problemer og råd for dem i trådene under valpeprat her på forumet, så ta en titt gjennom her.
  • Kikket litt i dogweb og ser at hundene fra lundehundprosjektet ligger der sånn som alle andre, med en X på slutten reg. nummeret. Den som ble utstillingschampion var 3. generasjon, og ser tittelen ligger inne. Da skulle man jo gjerne tro at de kan ta andre championat også, og at det samme vil gjelde for cavalierprosjektet, som trossalt er ganske så ekvivalent? Det var jammen ikke lett å finne informasjon på dette! 
  • Jeg har en Dvergpuddel gutte valp som er 5 mnd. Han har siden han var ny hatt oppheng i sokker og biter og henger seg etter føttene dine så lenge d har sokker på. Hvordan få det til å slutte.    Å jokker på andre hunder under samvær ute, møtes på tur og får hilse og på alle størrelser og hunder i alle aldre. Hva gjør jeg? - helt fersk i hunde verden, ønsker kun seriøse svar😅😭
  • Er vel først fra fjerde generasjon at de potensielt kan stambokføres etter typegodkjenning?
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...