Gå til innhold
Hundesonen.no

Rød Nese!


Josse<3

Recommended Posts

Hei! jeg har hatt mine to søte rotter i nesten 2 uker nå..

Det går veldig fint, men en av rottene mine har noen rødt på nesen , hva kan det være ? blør han nese blod eller noe.. og + at han lager nyselyder når han kommer ut av buret.. Som om det er veldig intesn snusing men det ser i,kke helt normalt ut..

Noen som vet hva jeg skal gjøre ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fant dette på en fin side om rotter:

Luftveisinfeksjoner er det vanligste problemet hos rotter. Sykdommen kan ligge og lure under overflaten og senere utløses av for eksempel stress, trekk, kulde og støv, eller ved annen infeksjon og nedsatt immunforsvar. Rødt sekret fra øyne og nese er et tydelig stressymptom, og opptrer gjerne ved luftveislidelser. Nysing, snøfting, tung pusting og pipende, hvesende eller surklende pust er tegn på at rotta kan ha en luftveisinfeksjon. Andre symptomer kan være anoreksi, vekttap, slapphet og krummet rygg. Kontakt veterinær for rask behandling. En ubehandlet luftveisinfeksjon vil lett kunne utvikle seg til lungebetennelse, som kan være dødelig.

Hudproblemer, kløe kan skyldes flere ting, men er ofte et resultat av ubalansert fôring. Kutt ned på fet mat som nøtter, solsikkefrø og lignende, eller på mengden proteiner. Noen rotter kan også være allergiske for høy eller andre typer burstrø, så prøv å fjerne dette for en periode og se om problemet bedrer seg. Gjør det ikke det kan en tur til veterinæren fortelle deg om det er noe mer alvorlig på ferde.

Svulster og byller opptrer noen ganger i eller under huden. Da bør veterinær kontaktes for om mulig å tømme byllen/svulsten og å utelukke kreft. Spesielt når rotter blir gamle kan det lett utvikle seg kreftsvulster. Svulstene kan dukke opp nesten hvor som helst på kroppen og de kan bli ganske store. Hunnrotter er mest utsatt. Noen ganger kan veterinæren fjerne svulstene med et kirurgisk inngrep, men de vil ofte dukke opp igjen senere. Man må alltid vurdere nøye om det er forsvarlig å utsette et lite dyr som rotta for den belastningen et kirurgisk inngrep medfører.

Ektoparasitter som lus, midd og lopper kan angripe rotter. Symptomer kan være kløe, matt og gulaktig pels, blemmer, flass, hårløse partier, skorper i huden og håravfall. Ektoparasitter behandles hos veterinær.

Klumper på ører og/eller hale skyldes en midd som kalles øreskabb, Notoedres muris. Denne var tidligere svært sjelden, men har dessverre blitt mer og mer vanlig. Den oppdages ved at rottene får skjellaktige klumper på øreflippene, rundt nesen, på halen eller på beina. Det klør ikke til å begynne med, men hvis rottene ikke blir behandlet kan det utvikle seg til å bli svært plagsomt. Behandles hos veterinær.

Ringorm er en soppinfeksjon som også kan smitte over på mennesker. Symptomer er håravfall på begrensede områder og rødlig hud. Behandles hos veterinær.

Nyresvikt er vanlig hos eldre rotter og oppstår mest hos rotter som får rikelig med protein i kosten. Symptomer på nyresvikt kan være økt drikkelyst og økt mengde urin. Etter hvert kan det utvikle seg vann i lungene. Innen symptomene viser seg er nyrene skadet og behandling er lite gunstig. Det kan hjelpe å fôre med mindre protein og blande inn kokt ris i kosten for å hemme utviklingen av nyresvikt.

Diaré kan komme av flere ting, blant annet skifte av fôr, uegnet, bedervet fôr, innvollsorm

og unormal bakterieflora, antibiotikakur, stress- og angsttilstander. Hvis diaréen varer i mer enn ett døgn bør veterinær oppsøkes.

Om rotter

Fant dette om ørkenrotter, regner med det er samme greia for hetterotter:

Rød nese- Hvis din ørkenrotte begynner å få rød nese og klør seg en del på den kan det være at den er allergisk for et eller annet i buret. Prøv deg fram med å skifte ut bunnlaget med noe annet. Hvis dette ikke hjelper bør veterinær kon­taktes.

Kanksje rotta di er allergisk?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det röde er vel mest sannsynligvis poryfin. Kan sammenliknast med vårt snörr/slev etc. Rottene sitt er röd/rosa-farga, og det kan komme av forskjellige ting. Muligens kan det väre stress, men siden du skriver at dei nyser litt i tillegg vil eg nok tru dei kan ha ein liten forkjölelse eller eit hint av luftvegsinfeksjon, som slett ikkje er uvanlig.

Röd, eller annan farge på rotter, kan og komme av nye ting som er satt inn i buret. Vitaminsteiner og leiker kan iblant lett farge av.

Kva slag botnströ bruker du? Rotter er veldig vare ovenfor vanlig spon og diverse strö, og dette kan gi nysing og poryfin.

For sikkerhetsskyld burde du kanskje ta turen innom dyrlegen, i allefall dersom du veit du ikkje har noko i buret som dei reagerer på.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I utgangspunktet nei, i allefall ikkje til andre dyr eller mennesker.

Smittsomheten på lvi i eit bur synes eg det er vanskelig å utale seg om, då det som har gjort den eine i buret sjuk, har den/dei andre og sannsynligvis vore ute for, som trekk, dårlig strö osv. Er ein i buret sjuk, vil det ofte väre tegn på den/dei andre og, sjölv om ein ikkje ser det sjölv. Rotter er flinke til å skjule sjukdom.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Josse..: Det så sånn ut, når man leser innlegget til plutte :lol: Jeg ville nok skilt kaninene mine, men nå er det jo sikkert litt forskjell mellom kanin og rotte, da!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Min ene hunnrotte nyser også, men hun har ikke rød nese eller noe annet. Hun virker ikke syk, oppfører seg vanlig. Kan den vere alergisk mot avis papir? det er det eneste nye i buret..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når rotta snørrer rødt, betyr det at den er såpass forkjøla at den bør behandles med antibiotika, iallefall hvis den nyser allerede. Mine rotter har aldri snørra uten å være såpass dårlige at de måtte ha behandling, og jeg har hatt nærmere 80 stk tilsammen nå.

Har du sagflis eller spon i buret? Eller høy? Rotter bør ikke ha noe av dette i buret, da sagflis og spon støver og fører til nedsatt immunforsvar, og høy støver alt for mye og de spiser ikke noe særlig av det uansett.

Jeg bruker kun avispapir til mine, hele ark i bunnen av buret, også legger jeg inn masse strimlet avispapir som de kan dra inn i huset sitt og sånn. Har aldri opplevd at noen har reagert på avispapir. Derimot reagerte de på Toa-lätt, et papirpellets-strø.

Det er også viktig å ha en jevn temperatur i rommet der de står, å gjøre jevnlig reint(mellom 1 gang i uken, eller daglig, alt etter behov), og er VELDIG viktig å ikke få trekk på dem.

Rotter skal ha en romtemperatur på ca 20 grader.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Min ene hunnrotte nyser også, men hun har ikke rød nese eller noe annet. Hun virker ikke syk, oppfører seg vanlig. Kan den vere alergisk mot avis papir? det er det eneste nye i buret..

Legg henne inntil øret ditt, så du hører pusten hennes(det kan være ganske vanskelig å få en rotte til å ligge stille med ribbeina mot øret ditt, men prøv). Surkler hun i pusten, eller hører du at det piper i pusten hennes, er hun forjølet, og da bør du ta henne med til en dyrlege som har erfaring med rotter(det finnes veldig mange dyrleger der ute som ikke har erfaring med rotter - og som mener at 'det er helt vanlig at rotter av og til blør uforklarlig fra nese og øyne') :whistle:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 month later...

Alt mellom 250kr og 800kr, har jeg opplevd. Varierer veldig fra dyrlege til dyrlege. Ring gjerne litt rundt og hør, men kom deg til dyrlege så fort som fy når du har latt det gå så lang tid som dette, og si at du vet at rotta di har luftveisinfeksjon, og at du vil ha antibiotika til å behandle alle rottene du har, da det som oftest er slik at hvis en har det, har alle det, om ikke symptomene, så har de de samme bakteriene i kroppen, og er lett for at det bryter ut sykdom litt etter litt.

Be om å få en kur på MINST en uke, gjerne med to forskjellige antibiotikaer i kombinasjon. F.eks Baytril og Vibramycin i kombinasjon. Du bør også ha en kjøkkenvekt som er så nøyaktig at den veier gram, så du får veid rottene før du medisinerer, men det kan også dyrlegen gjøre. Det letteste er å få flytende antibiotika og blande dosen med leverpostei eller noe, men hvis du får piller, kan du knuse disse og blande med leverpostei eller majones, eller noe annet godt rottene liker.

Pass også på hva du har i buret, høy og sagflis/spon er ikke bra. Pass også på romtemperatur, ca 15-20 grader er bra, og pass på at det ikke er veldig tørr eller veldig fuktig luft, det kan også ha noe å si. Ikke minst trekk, det er veldig farlig.

Ellers, så må du huske på at ett år for oss, er det samme som 30 år for en rotte, og siden rotta di nå har vært syk i litt over en mnd, er det som 2 og et halvt år for den. Så vær så snill, ikke vent lenger, hvis du har mulighet til å reise til dyrlegen nå.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvilken dyrlege anbefaler dere i Bergens området? Rottene mine har ikke blitt værre, de spiser, drikker og opfører seg helt normalt. Jeg hører ikke noe på pusten dems. Nyser litt da, men det ha de gjort helt siden jeg fikk dem. Skjuler rottene symptom på sykdom godt?

Jeg bruker bare avispapir som jeg skifter 2-3 ganger i uka. Bruker en gjenomsiktig type støvfri kattesand i doen.

Kan uansett være bra å vite om noe skjedde en gang.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvilken dyrlege anbefaler dere i Bergens området? Rottene mine har ikke blitt værre, de spiser, drikker og opfører seg helt normalt. Jeg hører ikke noe på pusten dems. Nyser litt da, men det ha de gjort helt siden jeg fikk dem. Skjuler rottene symptom på sykdom godt?

Jeg bruker bare avispapir som jeg skifter 2-3 ganger i uka. Bruker en gjenomsiktig type støvfri kattesand i doen.

Kan uansett være bra å vite om noe skjedde en gang.

Ja, rotter er svært flinke til å skjule symptom på sykdom, da de jo er byttedyr. Kan være svært vanskelig å oppfatte at en rotte er syk, før den plutselig er så dårlig at den ikke lenger spiser eller drikker, og da kan det være for sent.

Jeg erfarte dette med mine to første rotter, der den ene ble svært syk, veldig plutselig. Var tilsynelatende frisk og grei den ene dagen, bare litt nysete, og litt rød rundt nesen, og jeg visste ikke at det betydde noe som helst. Dagen etter lå han i buret og surklet i pusten og øynene var gjenklistret av rød utflod. Klarte ikke å spise eller drikke eller noe. Reiste til dyrlegen, fikk beskjed om at det var vanlig at rotter av og til blødde uforklarlig fra øyne og nese(dyrlegen visste ikke at rotter hadde rødt sekret i nesen), og at det var ca 50% sjanse for at han skulle overleve. Han klarte seg i 3 dager med antibiotikakur, fôring med oppbløtt og opptygd fôr so jeg ga ham for hånd(for han lå bare rett ut på siden og klarte ikke å røre seg, klarte ikke å sitte en gang). Så, den tredje dagen, døde han mens jeg var på skolen, i løpet av 45 minutter(jeg bodde på internat, så var innom ham hvert friminutt).

Er derfor jeg er litt gira på å få deg til dyrlegen snarest mulig med rottene, for det er ofte man ikke ser noe på dyra, og så plutselig er de dødssyke.

Men sier ikke at dette er tilfelle her! Det er nok heller en seiglivet forkjølelse, som forkjølelser er på rotter, da de kommer av en bakterie som finnes naturlig i lungene på rottene, men som ved en svekking av immunforsvaret får en oppblomstring som fører til forkjølelse, evt luftveisinfeksjoner, lungebetennelse, og tilslutt kan det også føre til død, hvis det ikke behandles.

Det kan være hva som helst som har ført til at de ble syke, noe der du kjøpte dem fra, stresset fra flyttingen, evt feil teperatur eller trekk i en kort periode, men problemet er at det forsvinner ofte ikke selv om man gjør alt riktig, det blir hengende i, fordi disse bakteriene 'hører til' hos rottene fra før, og derfor ikke blir nedkjempet av immunsystemet.

Jeg kan dessverre ikke gi deg noe godt råd på dyrlege i Bergen, men du finner sikkert masse tlf.nr på gule sider eller noe, og så kan du jo ringe rundt og høre om de har noe særlig erfaring med rotter. :)

Lykke til!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Dytter denne opp. Her har jeg kontret forventingsbjeff med: "Legge i bakken" (forsiktig press i halsbåndet) og tatt en på stedet hvil. Ingen effekt utover tiden vi står i hvil, hvor han skuespiller avslappet for å komme videre, og begynner bjeffe igjen med en gang. Ignorert og ventet ham ut. Øker bare i stress. Bedt om øvelse (sitt/dekk/spinn/fot../) og så belønnet det med en leke for å gi ham litt godfølelse. Resultatet? Han ser bjeffing som et cue for å få meg til å utføre den adferden. Avledet med å ta en "strafferunde" rundt oss selv. Heller ikke effektivt utover i øyeblikket vi gjør det.  Gitt ham en kald skulder. Vist at jeg er skuffet og synes han er teit og snudd meg bort med et litt foraktelig fnys. Går opp i stress fordi han blir såret og synes jeg er urettferdig.  Jeg er clueless. Antakelig skulle en av disse metodene appliseres konsekvent, right? Det er antakelig veldig forvirrende med det random utvalget av ulike adferder fra meg - men hvilken er riktig å velge som en konsekvent reaksjon? Da hestene her ga ham sosial avvisning med foraktelige fnys og snudde ryggen til ham forstod han umiddelbart greia og responderte med å slutte bjeffe. Hvorfor har ikke det der samme effekten fra meg? Er det fordi jeg gir ham oppmerksomhet når jeg forstår/synes at han bjeffer av såkalte legitime årsaker? Jeg kan jo ikke slutte med det.   
    • Motviljen mot utgangsstilling fremstår som død, men puberteten truer i horisonten, så utsteder ingen dødsattest ennå. Livserfaring tilsier at Motviljen antakelig vil sprette opp av kista og flire: Trollollol! Å få utgangsstilling uten mat fremme, relativt stabilt, kun noe nøling akkompagnert av et oppgitt sukk før han kommer inn, når han vil jeg skal kaste en leke, det er hurtigere progresjon enn jeg forventet for noen uker siden.  Vi har en god periode ..så god at noe fokus nå er over på mindre viktige ting som sportsøvelser. Første sitt under innkalling serverte Eddis i forrigårs, på første forsøk. Det var et nydelig øyeblikk. Flere repetisjoner med stå under marsj, avstandskommando og sitt under innkalling var fine, i mine øyne. Verken han eller jeg er interesserte i hva en dommer synes om utførelsen vår, fordi mestringsfølelsen fra å tro vi er flinke er hva som driver oss. Mestringsfølelse og glede er superfood for motivasjonen. Fokus på hva som er feil medfører frustrasjoner, uteblivende mestring, dårlig stemning, dårlig samspill og ødelegger relasjonen - og hva er da poenget med å ha og trene hund?  Sitt begynte bli upålitelig. Hvorfor? Fordi jeg hadde glemt å være begeistret. Bare forventet å få sitt på cue og glemte bli genuint overrasket og takknemlig og begeistret av hvor flink gutt han er.  Av utfordringer vi nå har - skjønt det føles som et hån å bruke det ordet om vansker med øvelser til sport, da andre bruker det samme ordet om reelle problemer:  Spin - også kjent som snurr rundt.  Aner ikke lenger hva lyden betyr. Trenger håndsignal. Kommer konsekvent løpende inn for å gjøre det rett foran meg, hver gang jeg ber fra avstand. Bli-på-stedet håndsignal, som har vært en nøkkel til flere andre øvelser har foreløpig ikke hjulpet.   'Twirl' er et fullstendig ukjent begrep dersom ikke 'spin' kommer først. Verken ordet eller håndsignal gir ham noe forståelig hint. Her må det spinnes før det kan twirles. Sånn er loven.  Hva som må til for å få en lovendring - det blir spennende å finne ut av. Punkt 1 og 3 går seg sikkert til med mer trening, men på punkt 2 er jeg helt blank foreløpig. Ingen ideer om hvordan løse det der.  Heldigvis opplever Edeward en glede i øvelsene som ikke bare handler om belønningene. Han LIKER å spinne og twirle og rygge og gå mellom beina mine og sendes frem til target og sånt. Det er noe å gjøre. Arbeit macht frei. ..og det ser ut som utgangsstilling og gå fot også er i ferd med å kategoriseres som lystbetonte oppgaver en kan døyve eksistensiell angst og kjedsomhet med.  Bilde er vel obligatorisk. Relevans til konteksten mindre så. I denne tidsalderen er det ingen som leser en vegg av tekst uansett
    • Jeg ser ingen skam med å slite med å trene gå pent i bånd. Noe av det vanskeligste å få en hund stabil på. Ikke mål deg mot de som har fått det til eller la noen andre få demotivere deg med sammenligning. De har ikke din hund.  Du forteller ikke hvilken rase/blanding du har, men noen er virkelig vanskeligere/lettere enn andre. Av egen erfaring med veldig førerorientert hund, så hadde den standard stopp og snu metoden ingen effekt. Hunden tok det som en morsom lek. Det der var like interessant som å komme fremover.  Den jeg har nå kan ikke bare gå. Det er for kjedelig. Det som fungerer her er oppgaver, og de må gis fortløpende så han ikke rekker å kjede seg.  Belønning med lek er bedre enn mat på min. Energinivået er høyt, det blir mye stresshormoner når sterke forventninger til noe ikke umiddelbart blir innfridd og lek utløser endorfiner, som kontrer kortisol. Får ikke samme effekten av å belønne med mat, det risikerer jeg at stresset bare øker, dersom maten er av høy verdi. Min girer seg opp i forkant når han vet vi skal ut på tur, noe som resulterer i outbursts når vi kommer ut. Å leke litt før vi går avgårde, slippe ut litt damp på en kontrollert måte, det har en beroligende effekt.  At enkelte fnyser av verktøy som frontfestet sele og grime skal en ikke bry seg om. Det er mange profesjonelle som kritiserer disse verktøyene på sosiale medier, men de lever jo også av kunder som trenger hjelp med gå pent i bånd trening, så det gir mening, sant? Selv bruker jeg frontfestet sele heller enn halsbånd fordi min bykser impulsivt og ukontrollert. I tillegg til potensialet for skade på strupen er det sterkt ubehagelig for ham. En bykseraptus i halsbånd kan utvikle seg til et sinneutbrudd mot meg som holder båndet, noe som aldri skjer i selen.  Jeg har begynt trene min på å gå med grime fordi han nærmer seg pubertet og er stor og sterk. Bedre føre var enn etter snar om han plutselig endrer personlighet overfor passerende hunder - men min er ulik i ulike miljøer. Grime kan brukes i bymiljø, hvor han ikke bykser, men så har vi andre typer omgivelser hvor jeg ikke tør bruke grime før byksing er en utslukket adferd, av samme grunn som jeg bruker sele istedenfor halsbånd.  Også: det er alltid lys i enden av tunnelen. Alderen din er i er verste perioden, synes jeg ihvertfall. Teflonbelegg på hjernen og lite mottakelig for ny læring, glemmer ting den kan, selektiv hørsel, lett distrahert, nysgjerrig søkende på omgivelsene, ... Mye blir bare bedre "av seg selv" senere, når mer moden. 
    • For det første høres det ut for meg som du trenger litt hjelp med båndtreningen. Er det noe kurs å finne i nærheten? Ihvertfall anbefaler jeg deg å søke opp tråder om båndtrening her på forumet. Hvis du har holdt på å snudd retning i evigheter ser det ikke ut til å fungere, og du må gjøre noe annerledes. En ting kan jobbe med inne er kontakt, og det å få hunden til å følge med på deg. Si kontaktord når du står foran hunden - gi godbit så fort hunden ser på deg,gjenta dette fem ganger. Ta et par-tre slike økter i løpet av dagen, beveg deg etterhvert litt lengre unna. Så kan du si "fot" og bruke enten godbiten eller håndtarget om du har det, til å få hunden til å følge ved siden av deg et par meter. Når dette sitter godt inne, kan du bruke det for å få inn hunden og holde seg ved deg litt ute. Generelt vil jeg heller anbefale å bruke en sele og langline og la hunden bevege seg slik den vil, og heller trene korte økter med kort bånd i løpet av turen. Da kan du gå uforstyrret til nærmeste grøntområdet eller parkeringsplass, og trene slik som beskrevet over. Det er ikke et mål at hunden skal gå fot hele turen, men at du kan få ham inn til deg og under kontroll ved behov, og forhåpentligvis sjekke inn med deg underveis på turen.  Antitrekkbånd er vanligvis ikke det samme som struphalsbånd, og jeg vil si at det er bare en positiv ting om folk bruker det ved behov. Men det vil ikke lære hunden å gå pent i bånd, det må du gjøre ved siden av. Hvis trekkingen er et stort problem går det an å bruke grime når du ikke vil trene på båndtreningen eller bruke langline.  Det finnes også seler med feste foran (noen "vanlige" seler har feste på ryggen og foran i tillegg, så det er enkelt å flytte mellom"), slik at hunden blir snudd mot deg når den trekker. Igjen må dette brukes sammen med trening, men det gjør det litt lettere. Ellers ville jeg ikke brydd meg så mye om hva andre tenker og mener så lenge du gjør det som er best for hunden. Lykke til!
    • Er redd noen skal tro jeg er slem med han. Har en på ett år og som fortsatt drar i begynnelsen av dagens første tur. Dermed må jeg snu rundt mye og få han til og fokusere på meg. Overhørte naboen si jeg hadde antidra bånd på hunden til andre og det syntes jeg var skikkelig ubehagelig. Jeg bytter til kort bånd vist han drar i stede får og gå rundt med langline så jeg får mer kontakt bare. Ikke noe anti dra bånd ( vet ikke hva det er men går ut i fra hun mener strammehalsbånd noe han ikke bruker men han bruker halsbånd vist han skal gå der det er vann får han elsker og bade så slepper jeg at lykta på selen skal bli ødelagt. Kan ikke akuratt trene på dette inne og jeg må trene han på det. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...