Gå til innhold
Hundesonen.no

Ormekur/Markekur


trille

Recommended Posts

heisann!

jeg lurer på en ting. hvor ofte skal valpene ha ormekur/makkekur?

er ikke heilt sikker pga jeg har spurt to forskjellige dyrleger. den ene mener bare 2 ganger i året, og den andre mener 6 ganger første året?

håper på mage svar:)

mvh mari & Belle

post-3995-1213169518_thumb.jpg

post-3995-1213169548_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Min har fått 4 ormekurer før hun kom til meg.

Opdretteren sa hun skulle ha:

en ved 11-12 uker

en ved ca 16 uker

og deretter 4-5 måneder mellom hver gang.

En god huskeregel er hver vinter, vår og høst :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Valper bør, i følge denne siden, behandles ved 2, 4, 6 og 8 ukers alder. Deretter èn gang i måneden frem til 6 mnd. alder, og videre hver tredje mnd. frem til unghunden fyller 1 år.

Voksne hunder med lav smitterisiko bør behandles ved påvisning av eller mistanke om orm, og før og etter utstilling og kennelopphold (pluss andre steder hvor mange hunder ferdes).

Voksne hunder med høy smitterisiko (jakthunder, hunder som går mye tur i skog og mark, hunder som ofte ferdes på treningsbaner o.l) bør behandles 2-4 ganger i året.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 month later...

Personlig synes jeg ikke noe om å gi hundene mine masse gift sånn bare for moro skyld - så jeg ormekurer når jeg må. Dvs den ene eller de to gangene jeg er i Danmark i året (da MÅ man det for å komme hjem igjen).

Hvis jeg ikke hadde drevet med utstilling (og derfor reist til Danmark), hadde jeg nok ikke gitt ormekur uten at det hadde vært påvist (eller symptomene er tydelige).

På en valp i vekst derimot, er det nok greit å gi en kur eller to i løpet av det første året. I alle fall hvis man har en slik som til stadighet finner og spiser "ekle" ting ute.

Banminth (pasta)-ormekuren gir man ved å måler da opp antal cm. hunden skal ha og så gir man hunden det. Denne gjentas etter 12-14 dager (for å ta evt. egg som nå har klekket).

Denne tar ikke bendelorm - kun spolorm. Riktignok er bendelorm slett ikke særlig vanlig på hund, men på hunder som er eldre enn leveringsalder bruker jeg heller mere bredspektret ormekur enn Banminth, f.eks. Panacur eller Drontal (disse tar "det meste").

Susanne

Lenke til kommentar
Del på andre sider

.

Voksne hunder med lav smitterisiko bør behandles ved påvisning av eller mistanke om orm, og før og etter utstilling og kennelopphold (pluss andre steder hvor mange hunder ferdes).

Om jeg skulle fulgt dette hadde mine hunder blitt overeksponert for ormekur.

Med ormekur før og etter utstilling ville det blitt minst 2 ganger i mnd fra april til desember..

Vi har akkurat vært i Danmark, og måtte pga reglene gi 2 ormekurer med 12 dagers mellomrom på hunder som ikke har påvist orm.

Skulle jeg da gitt før og etter neste utstilling, hadde vi rukket over 4 kurer på 1 mnd.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har en Labrador som eter så mye dritt ute at hun pleier å ha ganske forskjellig avføring fra hver gang. Noen ganger kommer små pinner ut (au?), andre ganger stein eller mye flis. Allikevel har hun ikke fått ormekur siden hun kom hit (snart 10 uker siden) - og hun har ikke lidd noen nød eller hatt noe orm i magan. Om det har noe med at vi bor i Nord og lite orm er i bakken det vet jeg ikke, men det skal litt til for å få en hund som eter så mye dritt som min gjør - og samtidig slippe unna ormene.

Hun skal få en v/ 4 mnd tenkte jeg, greit å "bare ha gjort det".

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg ga et par ormekurer da Tinka var valp (3 og 6 mnd, i tillegg hadde hun fått hos oppdretter), men utover det ser jeg virkelig ikke poenget med å gi hunden ormekur. Ormekuren behandler bare det som allerede er der, og har ingen forebyggende effekt. Man kan være "heldig" og treffe på å gi ormekur mens hunden har mark før den har fått symptomer på det - men det er jo et lotteri egentlig, så jeg velger i alle fall å vente med å gi ormekur før bikkja mi eventuelt får symptomer i avføringa på at hun faktisk har orm.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En oppdretter jeg kjenner sa til meg at det var jammen ikke rart jeg hadde problemer med å få pels på bikkja (Tulla) når jeg bare hadde gitt henne Banminth som ormekur.. Jeg levde nemlig i den tro at Banminth var fint å gi til voksne hunder også, men det er visstnok ikke sterkt nok. Så jeg skulle gi Drontal eller Panacur, og da skulle visst pelsen vokse, den. (Noe den forsåvidt ikke har gjort, og jeg har heller aldri merket noe til orm på Tulla.) Men kan det være orm uten at man merker det?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 months later...

Enda en Tinka! Så morsomt, trodde ikke navnet var sååå vanlig.. men det dukker stadig opp noen som har kalt hunden sin det.

Men angående spørsmål.. så lurte jeg litt på om dette med ormkur rett og slett er noe man gjør selv? Bare kjøper på apoteket og gir hunden da?

Og har skjønt at det er helt frivillig, med mindre man skal på utstilling eller utenlands. Men hva anbefales for en 8 uker gammel valp som leveres med minst en ormkur (men mener hun får full pakke)? Isåfall hvilke typer ormkur bør jeg velge?

Kanskje greit å nevne raskt at det er en Phalene det er snakk om.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ormekur ordner man selv og sånt, ja :P Man får kjøpt det på apoteket, er flere forskjellige typer, så kanskje du bør høre litt med dem der. Det gjorde jeg, men siden det da var så lenge til jeg skulle få valpen tenkte jeg at jeg fikk komme tilbake litt senere og se nærmere på saken. Finnes vel både som tabletter og noe slags mos, om jeg ikke husker feil. (nei, jeg følger ikke etter deg rundt på forumet, bjørni, selv om det ser sånn ut :P)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Så herlig at ferien din har begynt, og at du og hunden din skal nyte den sammen! Det høres ut som dere kommer til å få masse kvalitetstid sammen, noe som er så viktig. Når det gjelder naboene og hundevennen din, det er jo flott at de har så mye tillit til deg, men jeg skjønner godt at du ikke vil overta flere hunder! Det er jo en stor forpliktelse, og det er viktig å kjenne sine egne grenser. Håper dere får en fantastisk ferie sammen, du og hunden din! ❤️
    • Odin var også dement mot slutten, og det var tøft. Han hadde ikke samme uroen, han var bare forvirret, og ville være inntil oss hele tiden (nok en kombinasjon av døvhet/blindhet også). Vi fikk Eldepryl hos Renate Nydal, det hjalp litt en stund på uroen, men ikke store forandringer. Kan være verdt forsøket.
    • Du kan ta pulsen ved å kjenne på blodåren som går ned på innsiden av låret.
    • Frøkna her begynner å bli dement, og det er utrolig vanskelig å forholde seg til. Så snart det er "dødtid" hjemme begynner hun enten å vandre frem og tilbake, eller å gå i ring. Hvis jeg avbryter henne og tar henne med ut på tur eller trening "våkner" hun og er seg selv igjen, men hun må altså ha mental input hele tiden for å ikke gå inn i disse tvangshandlingene. Jeg antar at det i stor grad skyldes kjedsomhet og uro, men ettersom hun har en ødelagt skulder er det ikke mulig å gå lange turer med henne heller. Lite fysisk aktivitet bidrar helt sikkert til problemet. Hun går på Karsivan, men synes ikke det hjelper så veldig. Det er ikke noe særlig til livskvalitet sånn som hun har det nå, men jeg kan jo ikke underholde henne konstant. Er det noen som har hatt dement hund som har noen tips til hva jeg kan gjøre for henne? Andre typer medisiner som hjelper?
    • Jeg vet ikke hvordan det skilles mellom de ulike dachsrasene, men avlsrådet i raseklubben vil kunne hjelpe deg med dette. Jeg ser ingen grunn til at det skulle bli komplikasjoner hvis begge er friske, men det er mange andre hensyn å ta før man velger å avle, så ta kontakt med avlsrådet og be om hjelp der.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...