Gå til innhold
Hundesonen.no

Dette er klikkertrening


tuppetroll

Recommended Posts

Sånn til opplysning så tok jeg klikkertrener utdannelsen med Thale som er meddommer på Hundeskolen. Hun jobber som instruktør i Oslo Hundeskole, altså Geir Marring sin hundeskole, og hun viste i aller høyeste grad forståelse for klikkertrening og hundetrening generellt. Dyktig og kjempehyggelig dame! Jeg får ikke opp videoen, men antar han sier noe som Tuppe synes er idiotisk, men jeg ser ikke at det skal være relevant for programmet Hundeskolen hva en av dommerene mener/kan om en metode som er omstridt og det allerede finnes flere tolkninger av..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja jeg lurer også på hva dere syns var så galt? Det eneste jeg tenkte over var dette med at å klikke feil eller klikke for mye ikke gjorde noe (og hva gjør egentlig dette, annet enn at du forsterker feil ting og forsinker din egen trening), men ellers var det da ikke noe spes å påpeke? eller er jeg like "dum" som geir Marring?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det var vel i grunn et typisk eksempel på å bruke klikker i treningen, uten å snakke så mye om klikkertrening....

Å klikke feil i ny og ne er vel ingen stor katastrofe, så jeg skjønner ikke helt hvorfor folk henger seg så innmari opp i det....?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tja, sekvensen burde vel heller hete "dette er en klikker og slik kan man bruke den", for dette var ikke en introduksjon om klikkertrening.

Det der med at det er bedre å klikke en gang for mye enn en gang for lite er å forenkle det vel mye synes jeg. Poenget er vel kanskje at det er bedre at du klikker en gang for mye enn ikke å klikke i det hele tatt. Det er vel en vanlig nybegynnerfeil at man kanske vegrer seg litt for å klikke fordi timingen skal være riktig og så nøler man så lenge at klikket kommer alt for sent, eller uteblir.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

"Det å klikke feil har ikke så stor betydning", sier han og...Nehe, nei... :innocent:

Hvem er bergenseren med rottisen? Noen som vet?

Han er avdelingsleder for avdelingene i Østfold og Bergen i Oslo hundeskole.

Har vært med på to helgekurs med ham som trener. Han er utrolig flink til å lære bort ting slik at man forstår, og på den måten få jobbet med det man hadde problemer med. Skal på et nytt helgekurs igjen når det blir aktuelt.

Har forstått det slik at han driver med IPO, og at han har gjort det bra i vm mesterskap.

Står mer om ham inne på Oslo hundeskole sine sider.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Geir sa da ikke noe særlig galt egentlig, selv om det var ufullstendig, men har man bare to minutter så...Det burde kanskje kommet bedre fram at det er filosofien bak som er viktig og effektivt...ikke klikkeren i seg selv og bruker man ikke positiv forsterkning som filosofi, så klikkertrener man heller ikke.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vet ikke helt jeg. Syntes det tok litt lang tid før hunden fikk gobiten etter klikke. Så ut som om han skulle høre en sang før han ga gobiten (asså etter klikket).. Jaja.. Vet nå ikke helt jeg.. :innocent: Bruker ikke klikker så mye på Nikita. Men har fått 2 stk fra Canis gratis, hehe også kjøpte jeg en så har endt opp med 3 klikkere..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Syns videoen i og for sei var fin jeg, men kunne droppet det der meg gjør ikke noe å klikke feil.. Tror kanskje det kom ut på en litt feil måte?? Skulle kanskje presistert at om man klikket feil, måtte hunder fremdeles få godbit, og så fikk man heller jobbe med seg selv for å skjerpe ser å bli bedre å klikke rett..

Jeg bruker forresten like lang tid på å gi belønning til min hund ofte.. Klikker, og så løper jeg kanskje litt og tuller, og så kaster jeg leken til henne.. Hun skjønner jo fremdeles hva hun har gjort rett..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tror vel neppe dette var ment som veiledning for å starte på egen hånd. Det var vel heller for å vekke nysgjerrighet hos folk, få de på kurs.

Og i grunn er det vel akkurat sånn halvparten av de som kaller seg klikkertrenerne trener.. :o

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tja, nå er jeg ikke akkurat overrasket over at den godeste OS-sjefen presenterer ting på en så "forenklet" måte at det faktisk blir helt feil - han er en god selger, og har solgt inn sin hundeskole til TV2, det skal han ha honnør for. Men å la ham presentere ulike treningsmåter, blir veldig feil i mine øyne - men nå har vel ikke akkurat denne karen utmerket seg tidligere ved å innrømme at han ikke kan alt... og sende ballen (eller problemhunden, eller metodepresentasjonen) videre til noen som faktisk KAN.

Dette sier han på filmsnutten: "En klikker er en måte å belønne hunden sin på"...

Marring hevder at klikkeren er en så presis måte å belønne på, at hunden lærer bedre...

Så viser rottweilerfyren lydighet, forlengst innlærte momenter, og klikker som "belønning"... og så klikker han som belønning akkurat I DET hunden hans begynner å bevege seg fremover i stå'en sin (skikkelig for seint).

Nei, men er det da noe rart i at ymse folk er i besittelse av en klikkedings, klikker litt i hytt og pine (mens de sier fy og nei i neste nå) og hevder de "driver litt med klikkertrening"? Men gir det en hundeskolesjef (skjønt... er han egentlig det lenger?) noe særlig mer kredibilitet når han forklarer det så forenklet at det nærmest blir feilaktig?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vel, det mest naturlige hadde kanskje vært å vise hvordan man knytter lyden til belønningen først, slik som det virker som de prøver å demonstrere, bare at belønningen kommer råsent. Og dersom det er så innmari effektivt; hvorfor viser de ikke dette med deltagerne i steden? Syntes det ble en teit intro, som jeg ikke skjønner poenget med i det hele tatt. Fint å fortelle hvor bra timing man får og vise det motsatte feks.. Men et lite spørsmål; må man rope sånn i RIK-programmene?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

nå er ikke jeg en klikkertrener. Men trodde det var sånn jeg at klikkeren fungerte som "belønning". Når hunden gjør noe rett, så klikker man for på en måte å si "nå gjorde du rett, om litt kommer belønningen". Eller har jeg misforstått alt da?

Synes ikke han sier så mye galt utifra det jeg har lært om klikkertrening,men han sier vel ikke så mye om klikkertrening. Han sier igrunn ganske lite. Og, som de sier i filmen, kan man ikke etterhvert øke tiden før hunden får klikket (f.eks i dekk e.l)? Selvfølgelig bruker man en hund som kan det når man bare skal si 50 ord om en metode, det er jo ikke vits å vise folk hvordan en hund ikke gjør det? hmm...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

http://heim.ifi.uio.no/~theiss/clicker/klshaping.html

Kanskje noe såpass enkelt kunne vært vist? Har man en litt klikkerklok valp, så er det utrolig hvor raskt det kunne gått å fått frem en atferd som seerne fikk med seg - for eksempel det å rygge bakover.

Det handler om å forsterke en adferd som hunden tilbyr, så det går gradvis frem mot et sluttresultat - ikke om noen "enkel måte å belønne på", da kan man liksågodt slenge til hunden en pølse etter å ha lokket frem ønsket atferd, eller dyttet den ned i sitt eller hva vet jeg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Ja,hun er sjekket,og som familiehund er hun helt super. Går veldig godt overens med små barn, knurrer aldri da. Har ikke vært hos instruktør med fokus på dette enda, har trent spesifikt på dette på ringtrening. Hun reagerte veldig på lyden ,kaos og andre hunder i starten,men der har hun klart å lande greit nå. Hun løper som en drøm i ringen,og alt annet føler vi er på plass nå, men det hjelper så lite når hun ikke takler håndteringen fra fremmede. Kanskje det går seg til med alder,men det er kanskje greit å kontakt en instruktør for mer generell trening,ja.
    • Har dere gått noe kurs, eller fått noe hjelp fra en instruktør eller adferdsekspert? Jeg tenker jo at hun er enda ung, men det er desto viktigere å ta dette tidlig før det blir et livsvarig problem. Jeg går ut fra at hun er sjekket hos veterinær for eventuelle smerter og ubehag.
    • Tusen takk for svar, vi har tenkt det samme. Vi har henne på foravtale, så vi har prøvd alle forslag fra oppdretter, og begynner å føle litt på at vi ikke får dette til.       
    • Jeg tenker at en hund som er så ukomfortabel med håndtering at den knurrer bør slippe det. Den er uansett da ikke noe godt avlsemne, og bør slippe belastningen det er både å mengdetrene på det og bli tvunget til det i en litt masete situasjon som utstilling er. Det beste dere kan gjøre er å jobbe med tryggheten i ulike situasjoner, generell hverdagslydighet, jobbe i ulike miljøer og jobbe med trygghet rundt mennesker generelt. Hun har enda en god stund igjen av tenåringsfasen og mye som skal formes, og jeg ville utsatt alle eventuelle utstillingsplaner til hun har modnet en del og kanskje blitt tryggere. Hvis hun ikke blir tryggere med alderen og jobbing så ville jeg utelukket avl.
    • 1-årig tispe må stilles ut for å godkjennes ift avl. Mye egne meninger,men snill og god som familiehund. Hun liker IKKE at andre enn familie skal kjenne på kroppen. Se tenner går oftere bedre nå,men helst ikke. Godtar mer hvis folk tar seg litt tid til å bli litt kjent,og gir godbit først. Knurrer ved trening på å kjenne på kroppen/se på tenner,og det begrenser seg noe med mengdetrening på grunn av at knurring skremmer folk. Naturlig nok. Og det har hun erfart også,at da slipper hun,og folk trekker seg. Hvordan få trent på dette slik at hun kan få en vurdering av dommer uten å bli kastet ut?
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...