Gå til innhold
Hundesonen.no

Mengde væske?


Poter

Recommended Posts

Tegn på vannmangel kan komme innen få dager, ved en dehydrering på 5 % nedgang i kroppsreservene, alvorlige helseproblemer oppstår ved 10 % dehydrering og ved 15 % inntreffer død (NRC, 2003).

Å drikke er en adferd som blir utført ved jevne mellomrom under hvile og trening, mens vanntap er en kontinuerlig prosess (NRC, 2003). Studier har vist at hunder med fri tilgang på vann drikker etter et vekttap på 0,5 %, og at de da bare drikker nok til å erstatte 0,2 – 0,4 % av kroppsvekten, slik at etter drikking var kroppsvekten ikke tilbake til utgangspunktet. Dersom hundene hadde vært uten tilgang på vann en periode ville de drikke med en gang de hadde muligheten, ofte tidligere enn dersom vannet hadde vært tilgjengelig hele tiden. Det er under studier observert at hunder inntar mesteparten av vannet ble inntatt 2 til 5 timer etter eting, men at denne tørsten etter å ha spist ikke er vedvarende. Når vann ikke er tilgjengelig rett etter at hunden har spist vil den drikke mindre når den får tilgang på vann flere timer senere. Hunder som er sultet drikker betraktelig mindre enn mette hunder.

Hunder krever fri tilgang på vann for å opptrettholde en normal kroppstemperatur ved høy lufttemperatur. Vannbehovet dobles når temperaturen stiger over 45 ºC, og så mye som 20 ml/kg kroppsvekt per time er anbefalt ved høy lufttemperaturer. Hunder kan overleve ved å innta små mengder vann fordi de kan lagre vannet i kroppen ved å øke kroppstemperaturen når de blir dehydrert (NRC, 2003).

Det er anbefalt at vann tilgjengelig etter et måltid, fordi økt vanninntak etter et måltid vil balansere for et vekttap mellom måltidene. Alle undersøkelsene det er vist til med hensyn på vanninntak i fôr og ved drikke hadde en betydelig variasjon fra dag til og mellom individene, der noen av dyrene enkelte dager hadde et dobbelt inntak i forhold til gjennomsnittet. Ut fra dette kan man si at minst det dobbelt av mengdene i tabell 5 bør være tilgjengelige for hunden (NRC, 2003). Dette tilsvarer at en hund på 20 kg skal ha i underkant av 2 liter vann tilgjengelig per dag. Vannbehovet hos overvektige hunder er 50 % høyere enn hos hunder med normal kroppsvekt (Young, 1960 i NRC, 2003).

Håper dette ga noen svar.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for omfattende svar Marte_Golden! :icon_redface: Det står med uthevet skrift til slutt at en hund på 20 kg skal ha tilgang til i underkant 2 liter vann daglig. Betyr dette at hunden trenger å drikke i underkant 2 liter vann per dag?

Grunnen til at jeg spør er at ei venninne av meg nettopp har sterilisert sin australian shepherd (aussie) tispe og hun må gå med skjerm. Dermed får ikke hunden drukket like naturlig som hun gjør uten skjerm. Hunden spiser vom og hundemat og får mye væske i seg via det, men spørsmålet er om det er nok. Min venninne lurer da på hvor mye vann hun bør blande i maten for at hunden skal få nok væskeinntak nå mens hun går med skjerm.

Aussien hennes er rundt 20 kg og akkurat nå i helle lite aktivitet, naturlig nok, siden hun er operert.

Det er jo også interessant å vite ca hvor mye en hund bør ha av væske for å yte bra. Vi mennesker bør jo ha rundt ett antall liter væske per dag, så lurte på om det er noen slike preferanser for hunder også.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er anbefalt 2 liter vann TILGJENGELIG for en hund på 20 kg i "normal" aktivitet og som er frisk (det gjelder for øvrig alle anbefalinger om ikke annet er oppgitt). Om hunden ikke er i tipp-topp form vil vanninntaket variere - noen vil drikke mer andre mindre. Hadde det vært min hund ville jeg sørget for at det var minst to liter vann tilgjengelig løpet av dagen - spesielt etter måltider og aktivitet (trening/tur), om hunden drikker tomt ville jeg fylt på... Dette er min personlige anbefaling/mening.

Det er, som jeg skrev tidligere, vitalt for hunden å ha tilstrekkelig mengde tilgjengelig, men det varierer selvsagt både mellom individer og fra dag til dag hvor mye vann en hund inntar.

Noen linker å se på, ikke alle like gode, men men...

http://www.peteducation.com/article.cfm?cl...p;articleid=716

http://www.mycockerspaniel.com/h2o.htm

http://books.nap.edu/openbook.php?record_id=15&page=39

http://www.smalldogsparadise.com/health-ca...es-my-dog-need/

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for svar. Er jo jeg som lurer på dette da :icon_redface: Har vært på hytta i helga, og begynte å lure litt på dette her.

Bridie gjør mer eller mindre INGENTING med skjermen på seg. Hu syns det er vanskelig nok å gå, langt mindre prøve å nå vannskåla med dette digre dingseriet rundt hodet. Når jeg har tatt av skjermen i forbindelse med mat har hu spist opp, og så gått for å klø seg på magen, noe som har resultert i at skjermen havner tilbake på.

Jeg har forsøkt å ta den av for å se om hu drikker, noe hu ikke gjør- UANSETT.

Så i fare for å ende opp med en uttørket hund, begynte jeg på torsdag å blandet ut en del vann i maten hennes.. I løpet av torsdag fikk hu 4 måltider av ca 100 g v&h og ca 3 dl veske... Dette gjorde derimot til at jeg syns hu måtte tisse mye mer enn normalt, men jeg glemte jo å spørre veterinæren om dette p åfredag. Derfor ble spørsmålet lagt ut her :icon_redface:

Fredag fikk hu ca det samme, kanskje 2,5 dl veske pr måltid, fire ganger om dagen.

På lørdag ringte jeg veterinæren for å spørre, og han mente å huske at regelen var 50 ml veske pr kg hund, altså 1 l vann på Bridie pr døgn...

Så dette er ca det hu har fått, PLUSS vom og hundemat.

Men, med tanke på tissing og mangel på intresse for vann, tror jeg dette er mer enn hu normalt ville drukket i løpet av en dag. Men, bedre med for mye enn for lite i denne perioden. Så håper jeg hu drikker selv så fort skjermen er vekk, om ca 2 ukers tid.. :S

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Et klassisk tips for å øke vanninntaket er å tilføre vannet smak som hunden liker. En kan få kjøpt blodpulver på en del dyrebutikker, som kan tilsettes vann for jakthunder og andre hunder som arbeider. Evt sleng i noe tørrfor og la det stå litt. Redningshundfolket har også denne artikkelen: vann for redningshunder

For folk som driver med hundekjøring er også vanninntak en kjempeutfordring, sjekk hva de gjør.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Et oppstillingsbilde.  Tempo 3 måneder. 8,7 kg og 36 cm høy.   
    • Få hunder krever pelsstell mer enn 2-3 ganger i uken, spørsmålet er mengden klipping og børsting. Med kravene dere har ville jeg vurdert en voksen omplasseringshund, der dere vet litt mer hva dere får. En valp er mye jobb, både å lære inn renslighet, hverdagslydigheten og det å lære inn å være alene hjemme. Ingen hunder er født trent til å være alene, og det kan ta mye tid. Selv med en omplasseringshund må dere regne med å bruke noen uker på tilvenning til å være alene hjemme en hel arbeidsdag i nytt hjem. Med valp må dere regne med å være hjemme de første 4 ukene eller så, og videre ha mulighet for tilpasning, ha med valp på jobb, korte dager eller hjelp fra andre, for å gradvis tilvenne lange dager alene hjemme. Vår forrige hund kunne ikke være alene en arbeidsdag før han var 6 måneder. I tillegg til daglig tur må dere huske at hunden må også ut innimellom for å gjøre fra seg, morgen og kveld. Den skal fôres, stelles, oppdras, og selvfølgelig ha kos og kvalitetstid. Det går mye tid på å ha hund utenom de 1-2 timene med tur. De fleste hunder setter også pris på mental stimulering i form av søk, triksetrening eller lignende. Jeg tenker umiddelbart at en collie kunne passet dere, enten kort- eller langhår. De krever litt børsting, røyter en del, men er relativt enkle hunder som ikke krever veldig mye. Men jeg vil også forslå at dere låner/passer en hund en ukes tid eller to, for å se om dette er et liv dere kan tenke dere. Det er ofte koslig med tanken på å ha en hund til selskap, men få er klar over hvor mye tid og fokus det faktisk tar i hverdagen.    
    • Jeg og min samboer ønsker oss veldig en pelskledd venn i vårt selskap, vi har følt oss klare til å skaffe oss en hund det siste halvåret. Vi har noen ønskelige krav når det kommer til hundens personlighet og atferd, men vi syntes det er vanskelig å finne den mest perfekte rasen for oss. Blant de kravene vi har er: - lite bjeffing. Dette er en grunn ved at vi bor i leilighet og ikke vil være til sjenanse for de andre beboerene.  - ikke en alt for aktiv hund. Vi har ikke hatt vår egen hund før, og er bekymret for om vi får gitt nok fysisk stimuli for rasen. Vi vil rett og slett ha en hund vi ikke er bundet til å måtte gå mer enn 2 timer om dagen med, fordi vi er usikre på vårt eget energinivå i denne sammenhengen.  - ikke et krav om å være mye ute i hagen. Vi bor i borettslag uten egen hage, men vi har et fellesområde med hage som vi kan benytte.  - vi trenger en hund som kan være alene hjemme. Vi er begge i 100% stilling i jobb på dagtid og hunden må være hjemme i opptil 8 timer alene på hverdagene. (utenom jobb er vi stort sett alltid hjemme). Som personer er vi veldig avslappet og rolige og ser etter en selskapshund som kan bli vår venn i hverdagen. Vi er ikke spesielt aktive av oss nå, men vi håper vi kan bli det med en hund i hus. Vi tar gjerne hunden med oss hvis vi skal bort, for å være mest mulig med hunden. Vi er i en familiekjær familie som vi er mye sammen med og ønsker å ha med oss hunden på besøk. Vi har ikke barn nå men vi ønsker oss det i fremtiden.    vi bor i en leilighet på 70 kvadratmeter på et boligfelt utenfor sentrum, med muligheter for både bading og skogsturer med voffsen.  selvom utseende på hunden ikke skal bestemme hvilken rase man skal velge så har vi noen ønsker til utseende. Vi ønsker en hund med en god pels å kose med, men som ikke krever noe særlig mer en pelsstell mer enn 2-3 ganger i uken. Vi har mest lyst på en hund mellom 7-25 kilo +/- som kan trives i leilighet.   vi har lenge vært inne på tanken på en golden retriver, men er usikker med tanke på aktivitetsnivået og størrelsen.
    • Jeg har heller ikke lov å gjerde inne utenfor, så jeg har en hau kompostgrinder stående som jeg drar ut og bruker som gjerde når jeg vil. Funker gull og ikke noen som kan si noe på det. 😊 Dog er egen hage et must når jeg en gang flytter, firte på det kravet her fordi jeg fikk så mye annet jeg ville ha og jeg kan gjøre som jeg gjør nå med grindene. 
    • Foreslår som Simira, langline. Da jeg bodde i Trondheim hadde jeg heller inne inngjerdet hage. Den lydige hunden gikk løs, den ikke så lydige var i langline. Haha, nei, si det. Man blir vandt med det etterhvert. Men det er mange ganger hvor jeg teller etasjene for å motivere meg  I tillegg har jeg drømt om å på en eller annen måte kunne gå rett ut fra 4.etasje og ned på gress. Vi koser oss ekstra mye når vi er på hytten hvor vi kan ta to skritt fra soverommet, også er vi ute.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...