Gå til innhold
Hundesonen.no

Som et jobbintervju?


crawler

Recommended Posts

Når du kommer til en oppdretter for å se på, kanskje kjøpe en valp, er det da omtrent som et jobbintervju hvor du må veie dine ord på gullvekt? Seriøse oppdrettere vil jo gjerne skaffe et best mulig hjem for valpene, men er det vanlig å spørre og grave voldsomt? Eller ser man bare hvordan personen oppfører seg rundt hundene, og om personen ser "streit" ut, hehe..

Aldri vært hos oppdretter, men kan være at jeg kjøper en hund seinere. Kjekt å vite hva man går til.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis ikke oppdretter stiller spørsmål ved meg som valpekjøper blir jeg skeptisk. En seriøs oppdretter vil nok ha en del spørsmål, ofte kritiske, men det er kun ment for å forsikre seg om at hundekjøpet er veloverveid. Hvor mange spørsmål som stilles er individuelt, det kommer også ann på hvor mye du informerer om deg selv. De som overhodet ikke stiller spørsmål selv til de valpekjøperne som er stille, holder jeg meg langt unna.

Så ja, det er på en måte et jobbintervju. Du skal vurdere og spørre og grave for å finne ut om dette er en oppdretter du har lyst til å kjøpe valp av, og oppdretter skal spørre og grave og vurdere om du er den rette valpekjøperen til de hundene hun/han skal selge.

Noen oppdrettere virker som om de inviterer til selskap og dekker på kaker og mat. Jeg foretrekker heller å bruke tiden til å se an hundene og bli kjent med hunden i fokus fremfor å sitte rundt et kaffebord og snakke om været. Selvsagt er det koselig det også, og de aller fleste klarer å servere kake, men samtidig snakke hund. Bare pass på at det ikke bare blir kakelag og lite fokus på hundekjøpet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er helt enig i at oppdretter skal sikre valpens fremtid, men lurer samtidig på hvor mye informasjon en oppdretter vil grave etter. Spørsmål av typen "hvor ser du deg selv om fem år?", "vil du ha barn, hvis du treffer din drømmekvinne" etc.

Man kan ikke svare "vet ikke" på for mye heller..

Skulle det bli til at jeg aktivt går inn for å kjøpe valp er det definitivt veloverveid, men så skal det også formidles til oppdretter.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Altså,det jeg tror oppdrettere ønsker er at du skal bry deg om hunden og hvordan oppveksten skal foregå.

En seriøs oppdretter forteller gladlig det ,mens en mindre seriøs bryr seg mest om å få pengene.

Spørsmål som dette er nok lure å spørre .

Hvordan sosialiserer du den?

Hvordan foregår det ?(på de ulike ukene så må man gjøre ditt og datt for å prege dem)

Også andre spørsmål du syns er viktig!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tja, er det ikke de samme spørsmålene du allerede bør ha stilt deg?

- hva skal du bruke hunden til? (skal du ha familiehund trenger du ikke ekstrem/skarp brukshund)

- hvor mye tid har du til hunden? (er du aksjemegler og jobber 14 timer hver dag, skaff en kaktus som kjæledyr)

- har du et aktivitetsnivå som matcher hunden? (er du 80 år og har brukket lårhals, styr unna den søte setteren)

- hvordan har du tenkt å legge opp oppveksten? (valpekurs? brukstrening? sosialisering?)

- har du hundeerfaring nok til å takle denne rasen? (ikke alle raser er like enkle)

- hva kan du tilby hunden? (bør være litt mer enn bare mat og en kurv)

- har du en livssituasjon som passer denne hunden? (hvis rasen hater små barn og du er mor til 5 som alle er under 8)

- har du økonomi til å takle kostnaden med hund? (store hunder spiser mye, syke hunder koster mye hos vet.)

- har du et fornuftig sted å ha hunden? (skal du ha polarhund er ikke studenthybel ideelt)

Hvis du har funnet en rase som matcher realiteten så er jo sjansene gode for at oppdretter er fornøyd vil jeg tro. Ellers, vær streit, gå i vanlige praktiske klær som kan bli skitne, du skal ikke pynte deg. Hvis du besøker valper så er sjansene store for at noen av dem "lekker" her og der. Folk med støv på hjernen bør skaffe en skilpadde. ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Litt nysgjerrig bare..

- har du et aktivitetsnivå som matcher hunden? (er du 80 år og har brukket lårhals, styr unna den søte setteren)

Hva slags hund passer egentlig for en 80 år gammel person med brukket lårhals? ;)

- har du en livssituasjon som passer denne hunden? (hvis rasen hater små barn og du er mor til 5 som alle er under 8)

Hvilke raser er det som automatisk hater småbarn??

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Litt nysgjerrig bare..

Hva slags hund passer egentlig for en 80 år gammel person med brukket lårhals? :P

Robotselen Paro virker jo spesialdesignet for formålet selv om det er en sel. Men tror ikke den selen egner seg på Norske Selfangeres Gamlehjem. Ellers er jo hunden som Per Olav foreslår en ypperlig kandidat, ligner litt på ikea-hunden som vår dachs har drept bortimot 1000 ganger nå ;)

Hvilke raser er det som automatisk hater småbarn??

Var jo litt satt på spissen :o men en kjapp googling avdekket fantastisk info fra en amerikansk side:

"""Diminutive size does not mean a mildness of temperament; many little dogs are as tough as their larger cousins. As a rule (Pug excepted), they do not like small children""" så heretter får nok ikke dachsen vår leke mer med barn, han driver nok bare og later som han liker dem. ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Siden du skriver at dere snart har hatt valpen i snart 4 uker ,går jeg ut fra at den er 11-12 uker gammel? Dere begynte å stenge valpen inne i valpegrind da den var omtrent 10 uker gammel, altså mens den fremdeles er for en liten baby å regne.  Selvfølgelig gråter og hyler den, noe annet ville vært rart. Hvalpen ble tatt fra sin mor og søsken , der den hadde tilgang til både trøst  og lekekamerater hele tiden, til å bli plassert på et fremmed sted uten denne trygghetsfaktoren og ikke minst muligheten til å herje og leke/få utløp for energi på en normal måte.    En normalt valp har MYE energi og har behov for å få utløp for den på en god måte. Faktisk mye mer energi enn de fleste tror, hvis man ikke er vant til hvalper/har sett hvordan hvalper forholder seg til hverandre. Å stenge hvalpen /hunden inne i grind/bur er IKKE god dyrevelferd.  Ikke oppnår man noe positivt heller, med mindre man anser tvangspasifisering for et gode..  Når det kommer til renslighet, så lan faktisk en slik fremgangsmåte forsinke eventuellt hindre framgang, da hunden lærer at det nytter ikke å si ifra ( pipe, hyle , gråte), den er tvunget til å gjøre fra seg der den er.  Å få en valp renslig er som regel MYE arbeid, man må ha øyne både i nakken og på siden av hodet og følge med HELE tiden, så lenge hvalpen er våken . Apropos våken..nei, normale hvalper sover ikke 20 timer i døgnet, da er den enten ikke frisk eller så ‘sover’ den av tvang. Noen hvalper/hunder sier tydelig ifra hvis de må ut og gjøre fra seg, andre gir vag/utydelig beskjed, dette gjelder både voksne og hvalper. Hverken hvalper eller voksne hunder gjør fra seg ‘på trass’ inne, uansett hva enkelte påstår.  Selv om hvalpen nettopp gjorde fra seg ute, så kan den godt ha behov like etterpå. Forøvrig er ofte stress og frykt en utløsende faktor når det kommer til tømming, akkurat som hos folk. Så når hvalpen blir stengt inne i denne grinda, så kan stresset være med på å utløse trang til tømming. Kvitt dere med grinda og behandle hvalpen som et familiemedlem og som den babyen den er. Det vil komme både dere og ikke minst hvalpen til gode 🙂 For tidlig igangsetting av  ‘hjemmealene’ trening kan trigge seperasjonsangst, så her vil jeg ha gått veldig forsiktig frem med tanke på starten denne hvalpen har fått.        
    • Vi har lå hatt valpen i 3, snart 4 uker, og har for et par uker siden begynt med litt trening på å være i valpegrind.  Rasen er Brasiliansk terrier.  Valpen begynner å bli stueren, men vi må følge godt med enda siden den ikke gir lyd fra seg når den skal ut. Regner med dette går seg til. Valpegrinda står på stua, og etter råd fra noen andre krympet vi den inn til å ha plass til bare senga.  Men, valpen hyler og piper og bjeffer med en gang den lokkes dit. Slenger inn noen godbiter og sier «på plass», og stenger grinda. Etter 20-30 min roer den seg og sovner. Vi er innen synsrekkevidde for den, og vi har valgt å ikke gi den noe oppmerksomhet når den driver på slik. MEN, han både tisser og bæsjer inni der, selv om han like før var ute og gjorde ifra seg!  Jeg har også sittet utenfor grinda uten at han når tak i meg, men hyler fortsatt, men kanskje ikke like lenge.  Målet til slutt er jo at han på sikt skal kunne være hjemme alene mens gutten er på skolen fra høsten av, 6 timer ca.  Men slik det ser ut nå virker det som at vi kan glemme dette🙄 Noen råd? Spør hvis jeg har glemt å informere om noe😊
    • 🤣🤣🤣 det er minst 5 år til 🤣
    • Du får si fra når han er voksen og veloppdragen.
    • Tja, finnes det egentlig et rett tidspunkt? Jeg har fått valp både som student, i full jobb, og nå i 80% jobb kombinert med deltidsstudie. Det har gått fin-fint hver gang. Har vært heldig og fått lov til å ha med meg valp på jobb frem til den kunne være alene hjemme. Synes det høres ut som et fint tidspunkt for dere. De som sier at det ikke er rett tidspunkt fordi du er student. Hva begrunner de det med?
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...