Gå til innhold
Hundesonen.no

Dansk svensk gårdshund


Wanderlust
 Share

Recommended Posts

Litt om den Dansk Svenske Gårdshunden

Dansk svensk gårdshund var helt vanlig i Danmark og Sverige inntil for få år siden, spesielt på gårdene. Rasen ble brukt til blant annet å holde rotter og mus vekk fra fjør og hus, den var en god vakthund, holdt reven fra hønsegården og var barnas glade leke kamerat. Denne lille og hardføre rasen sto i fare for å forsvinne i takt med industrialiseringen. Men i 1985 oppstod det et samarbeid mellom Dansk Kennel Klubb og Svensk Kennel Klubb for å prøve å bevare rasen. Etter dette fikk den sitt eget navn: Dansk/Svensk Gårdshund.

Gårdshunden er lynrask, den har et velutviklet jaktinstinkt og en god nese, og er en dyktig rottejeger. Man kan gjerne ha flere gårdshunder sammen, de slåss ikke! Den er ikke en streifehund, da den tidligere gikk fritt rundt på gårdene uten å stikke av. Men den har et sterkt utviklet territorialsans.

Gårdshunden er livlig og fortjener mye oppmerksomhet og engasjement. Den er med på det meste, alt fra lange turer, sykkelturer, lydighet, agility, og så mye mer. Hunden er veldig lærenem og lydig, og lærer lett forskjellige kunster. Det er en veldig spretten rase, stødig på beina og svært sjapp. Den er barnekjær og i det heltatt en hund som fortjener en plass i en aktiv familie.

...Dette er en aktiv rase som egner seg til lydighet, agility, spor, søk, med mer!

Dansk Svensk Gårdshund - Rasestandard

Gruppe: 2

FCI rasenr: 000 (ikke godkjent)

DKK/SKK: 28.05.1998

NKK dato: 06.10.2003

Opprinnelsesland/hjemland: Danmark/Sverige

Helhetsinntrykk: Liten, kompakt, nesten kvadratisk. Eksteriørt sent ferdigutviklet

Viktige proporsjoner: Rektangulært i forhold 9:10

Adferd/ temperament: Våken, intelligent, livlig.

Hode: Trekantet, forholdsvis lite.

Skalle: Temmelig bredt, svakt velvet.

Stopp: Godt markert.

Nesebrusk: Sort hos hunder med sorte flekker. Forøvrig kan fargen harmonere med pelsfargen.

Snuteparti: Godt utfylt, avsmalnende uten å være snipete. Noe kortere enn avstanden fra stopp til nakkeknøl. Neseryggen bør være rett.

Kjeve/tenner: Kraftig kjeve. Saksebitt, jevne velutviklede tenner.

Øyne: Mørke på hunder med sorte flekker. Noe lysere tillatt hos hunder med gule eller sjokoladebrune flekker. Middelsstore, svakt rundede og verken

dyptliggende eller utstående. Uttrykket våkent og mildt.

Ører: Rosenører eller øret tippet forover så minst halvparten av øret tipper. I begge tilfeller skal øret være bøyd i høyde med eller bare noe over skallelinjen.

Hals: Middels lang, kraftig, lett buet nakkelinje. Den skal ikke være elegant. Ikke løs halshud.

Forlemmer:

Helhetsinntrykk: Rette og parallelle. Frontens forholdsvis bred i forhold til brystkassens bredde.

Skulder: Normalt tilbakelagt skulderblad.

Overarm: Normalt vinklet mot skulderbladet.

Mellomhånd: Sterk og spenstig.

Poter: Små, ovale og nesten samlet.

Kropp:

Lend: Kort, svakt hvelvet.

Bryst: Dypt, romslig, godt velvede ribben. Ofte ikke helt utviklet før etter 3 års alder.

Underlinje/buk: Ikke hardt opptrukket.

Hale: Ikke for høyt ansatt. Kort kupert* eller medfødt stubbhale. Ukupert hale skal ikke bæres hardt opprullet eller flatt inn over ryggen.

Baklemmer:

Helhetsinntrykk: Velvinklet i kne- og haseledd. Parallelle og med god muskulatur.

Knær: Velvinklete.

Haser: Velvinklete.

Poter: Som forpoter. Sporer bør fjernes.

Bevegelser: Livlige og frie.

Pels:

Hårlag: Hård, kort og glatt.

Farge: Hvitt skal dominere med en eller flerfargede flekker i forskjellige kompinasjoner.

Størrelse og vekt:

Mankehøyde: Hanner 34-37 cm, +/- 2 cm

Tisper 32-35 cm, +/- 2 cm

Feil: Ethvert avvik fra foregående punkter skal betraktes som feil. Hvor alvorlig feilen er, skal graderes etter hvor stort avviket er i relasjon til rasebeskrivelsen.

Diskvalifiserende feil: hunder som viser tegn på aggressivitet og/eller har fysiske defekter som påvirker hundens sunnhet skal diskvalifiseres.

OBS: Hannhunder skal ha to normalt utviklede testikler på normal plass.

*) I hennhold til norsk lov er halekupering forbudt.

Bilde av valp(er):

DSC02408.JPG

DSC02345.JPG

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
  • 2 months later...
  • 4 months later...
  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
    • Frøkna har mest sannsynlig fått en blokkert spyttkjertel. I går skulle hun til utredning i CT, men forundersøkelse av hjertet viste at det ikke er et alternativ å dope henne ned slik hjertet er nå. Så hva i alle dager gjør jeg? Er det noen som har vært borti dette, og evt. fått utført noe slags behandling (f.eks. drenering?) under lokalbedøvelse? Hun ble satt på vanndrivende over helga for å redusere trykket på hjertet, så vil de ta en ny vurdering mtp. risiko ved narkose i neste uke,  men hun vil uansett være en høyrisikopasient så det er jo kjempeskummelt å gå den veien. Jeg har jo ikke lyst til å risikere livet hennes for en blokkert spyttkjertel, som tross alt ikke er livstruende og mest bare et irritasjonsmoment. Alt hva den stakkars hunden skal måtte gjennomgå 
    • Få en trener MED ERFARING (fra hundeklubben f.eks) ikke en som har tatt e kurs og er på sin første hund...  Dette må en hjelpe dere med in real life.  Har selv en valp på 16 uker som bodde på småbruk, men hun er miljøsterk og rå i miljø. Det er noe miljø og mye genetikk.  Kjenner ikke til Collie men tidligere slet de med nerver og det er jo bittelitt arvelig det... Det du opplever høres meget rart ut. Få hjelp hjem nå!!  Valpekurs er genialt, men treneren der har begrenset tid til å hjelpe med sånne problemer, men noe veiledning hjelper absolutt.   
    • Gratulerer med resultatene og hunden!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...