Jump to content
Hundesonen.no

Forklaring av Utstilling


Wanderlust

Recommended Posts

Det var en tråd her om utstilling, hva alle begrepene betydde, farger på rosetter og alt sånt. Men den ble tatt vekk når de nye reglene kom. For meg blir det for innviklet å lese på NKK :) Så om noen vil ta på seg å fortelle og forklare bit for bit, så det er lett forståelig, så setter jeg pris på dette :)

Neste hund skal stilles ut(regner jeg med), og jeg vil gjerne lære litt mer. Jeg skjønner ikke mye av det, og hva ulike plasseringene, "titlene", fargene osv osv, betyr.

Link to comment
Share on other sites

Veldig kort forklart...

På utstilling foregår bedømmelsen slik:

(Samtlige hannhunder i rasen blir bedømt før tispene)

Valp 4-6 mnd – valpene konkurrerer mot hverandre.

Valp 6-9 mnd– valpene konkurrerer mot hverandre.

Beste hannvalp / Beste tispevalp - konkurranse mellom vinnerne av de to klassene ovenfor.

Best I Rasen valp (BIR) og Best i Motsatt Kjønn valp (BIM) - beste hannvalp og tispevalp konkurrerer om BIR (rød/gul) og BIM (grønn/hvit).

Kvalitetsbedømmelse - hvor det utdeles 1. (rød), 2. (blå), 3. (gul), KIP (kan ikke premieres (brun) eller 0. premie (grå). Dette vurderes i forhold til rasebeskrivelsen, og flere hunder kan få samme premiegrad.

Konkurranseklasse - mellom alle hundene som har fått 1. premie i kvalitetsbedømmelsen. Det plasseres 4 hunder (1: rød, 2: blå, 3: gul og 4: grønn).

I junior, åpen unghund og veteranklasse: Den/de beste kan få Hederspremie (HP - lilla) dersom dommeren synes den er spesielt lovende.

I alle konkurranseklassene: den/de beste kan få CK (rosa) hvis hunden er av certifikatkvalitet.

Juniorklasse (JK) – hunder mellom 9 – 18 mndr. Kvalitetsbedømmelse

Juniorkonkurranseklasse (JKK) – Konkurranseklasse

Unghundklasse hannhund (AUK) – hunder mellom 15 – 24 mndr. Kvalitetsbedømmelse

Unghundkonkurranseklasse (AUKK) – Konkurranseklasse

Åpen klasse hannhund (AK) – hunder over 15 mnd. som ikke er Norske utstillingschampions. Kvalitetsbedømmelse

Åpen konkurranseklasse (AKK) - Konkurranseklasse

Brukshundklasse - hunder over 9 mndr, for en god del raser som har visse brukspremieringer. Kvalitetsbedømmelse

Brukshund konkurranseklasse - Konkurranseklasse. (For enkelte raser deles certifikatet ut i denne klassen)

Championklasse (CHK) – Obligatorisk for Norske utstillingschampions (som ikke er veteran), åpen for andre lands nasjonale og internasjonale champions. Kvalitetsbedømmelse

Champion konkurranseklasse (CHKK) - Konkurranseklasse

Veteranklasse hannhund (VK) – Hunder over 7 år. Kvalitetsbedømmelse

Veteran konkurranseklasse (VKK) - Konkurranseklasse

Beste hannhundklasse (BHK) / Beste tispeklasse (BTK) – Konkurranse mellom alle hunder som har fått CK. Konkurranseklasse.

Certifikat (rød/hvit/blå) utdeles til den beste hunden som ikke er norsk utst.champion eller fullcertet.

På internasjonale utstillinger vil det også her kunne bli utdelt CACIB (hvit) og res.CACIB (orange).

Best I Rasen (BIR) og Best i Motsatt Kjønn (BIM) - beste hannhund og tispe konkurrerer om BIR (rød/gul) og BIM (grønn/hvit).

Avlsklasse – en avlshund deltar med 4 avkom. Klassen kan tildeles HP dersom dommeren finner klassen god nok.

Oppdretterklasse – en oppdretter deltar med 4 hunder fra eget oppdrett. Klassen kan tildeles HP dersom dommeren finner klassen god nok.

Link to comment
Share on other sites

Jeg mener at det oftest lønner seg å stille i den klassen hvor hunden er eldst - slik at den er mere velutviklet enn de andre.

Eller, sånn for egen rase, så vil en hund med veldig "midt imellompels" (holder på å skifte), sjelden gjøre seg særlig godt sammen med de store valpepelsene som kan dukke opp i juniorklassen. Så da ville det lønne seg å stille i en litt eldre klasse..

I visse raser (hvis det er få som blr stilt ut), ville jeg også vurdert hvilke andre hunder jeg tror kommer dit. Hvis jeg VET at det er en fantastisk hund som har alder kun for å stille i en spesifik klasse - så ville jeg ha unngått denne klassen..

Susanne

Link to comment
Share on other sites

Litt på siden men - dersom man har en hund på 16 måneder så kan den jo stilles i junior, unghund eller åpen klasse etter eget valg. Hva lønner seg egentlig?

Jeg er enig med Susanne i at man vanligvis har et lite fortrinn i den klassen der man er eldst. Samtidig bør man legge merke til at dersom du melder på i junior klassen på NKK's utstillinger konkrrerer du ikke om Cacib (internasjonalt cert).

Forresten står omtrent ALT du trenger å vite om utstilling i norge meget godt forklart her:

http://www.leeland.no/norsk_paa_utstilling.html

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.


 • Nye innlegg

  • Lenge siden jeg målte henne, men 50 - 55 ish cm høy og ca 20kg.    og som simira nevner så er det nok værre med butikker og sånt ja. Du får nok sitte på uteservering da. ☺️
  • Jeg kjøpte meg leilighet med slitemerker etter dyr. Er det parkett der kan du nesten banne på at det blir merker etter klør etterhvert uansett. Jeg har også leid ut leilighet til noen som skaffet seg valp mens de bodde der og der så vi ingenting på gulvet, men der var det også linoleum som stort sett tåler mer.    Utleier vet hvilken risk de tar tenker jeg når de leier ut til noen med dyr, og uhell kan skje den beste. Det er derfor man har depositum. Som utleier kan man også ha utleieforsikring som også eventuelt dekker sånt.    Som leietager så hadde jeg nok lagt opp til suksess med valpebinge/bur når jeg ikke kan følge med/til hjemme alene bruk. Jeg husker vi hadde beaglen løs på badet når han var liten for der var det mest hardført og minst ting å ødelegge. (Gikk løs på innholdet i bosset noen ganger da 🤮 ) Dog må man jo da ta hensyn til eventuelt gulvvarme og sånt da.   Hamstre inn diverse tygg og leker som er lov for hunden å eventuelt ødelegge når det klør i tennene og har lopper i blodet. Fylt kong/toppl/sodapup/lickimat, eventuelt også fryse dem er fint tidsfordriv for dem. Gå valpekurs også så får du hjelp også om det er noe du sliter med. Og også husk å lære valpen ro, ikke alle som helt klarer å finne roen selv når de er alene uten søsknene sine lengre. 
  • Gleder meg så på dine vegne! Og spent på hva du ender opp med! 😁
  • Har med hensikt leid eldre leilighet med noe slitasje fra før av med valp, og passet godt på at det ikke ble unødvendig slitasje selvsagt. (Nå som vi eier nesten ny bolig og hatt valp ser man bruksmerker veldig mye lettere for å si det sånn.) Synes ikke det er helt god dyrevelferd å la en valp være mer i binge enn løs, så noe slitasje må man regne med selv om man passer godt på. 
  • Tispen hadde stådager, sto for andre hannhunder, men ikke den utvalgte. Ble inseminasjon.  Har det noe å si for valpene? og kullet sånn i helhet? Er det negativt??  Hadde dere kjøpt fra denne tispen?  
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...