Gå til innhold
Hundesonen.no

Nappe ned hele hunden


Mirai

Recommended Posts

Jeg vurderer å nappe ned hele dyret. Hun har fått mer pels i det siste, så hun er normalt pelset over halen og skulderpartiet/nakken. Men sånn generelt er hun jo ikke akkurat den ulvehunden med mest pels. Oppdretterne mente det var greit å nappe henne ned nå, så vil pelsen komme tilbake i løpet av en tre måneders tid, og da er hun klar for utesesongen. Pelsen som kommer ut skal visstnok være lett å holde i stand også.

Er det noen av dere andre med napperaser som har nappet ned hele hunden? Tok dere det i omganger, eller hvordan gjorde dere det? Er det noen som vet om det er noe av håret som skal spares? Tenkte å spare det meste av skjegget, det sitter uansett så hardt og er mer normal pels enn de andre hårene som er enkle å nappe av.

Fortsatt litt i tvil jeg, liker bikkja med pels, men er fristende med den pelsen som kommer senere.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg nappet min hund ned i går faktisk, men så skal jo dvergschnauzere nappet ned 2-3 ganger i året. Når jeg napper så napper jeg hele hunden ned, lar da underullen bli værende slik at han ikke skal se helt snau ut. Har han mye underull så plukker jeg vekk deler av den også(ja, jeg er lat å greie den til vanlig). Denne gangen nappet jeg alt samme kvelden, men så var han ekstremt langhåret og hadde begynt å røyte. Bruker vel ca 5 timer på napp og klipp, av og til lengre tid(hvis pelsen sitter bedre)

Hva som skal nappes på en ulvehund vet jeg ikke, men på en schnauzer så spares skjegget, beinhårene og under magen. Der brukes saks å klippes. Men som sagt, om det er slik en ulvehund skal nappes vet jeg ikke. For de rasene jeg har nappet så er hårene ved haleroten vond å nappe for hunden, de sitter gjerne litt bedre, det samme med oppe på hodet.

Et lite tips til nappingen er å bruke en underullskam eller trimmekniv. Dette sparer fingrene dine mye, dessuten går det mye fortere.

Du får ha lykke til med nappingen hvis du bestemmer deg for å nappe.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Til vanlig skal buksene nappes, halskragen, ørene og hodet. Man kan også nappe så det blir penere under/overlinje eller bedre vinkler på beina om man vil det. Rasen skal jo ha en del pels, så når jeg sier nappe ned, så mener jeg heelt ned :blink: Bare underulla igjen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har jo en rase som skal helnappes.

Jeg tar det i etapper, slik at den pelsen som skal være lengst blir tatt først. F.eks tar jeg beina minst en måned før jeg begynner på rygg, nakke og hale, da beina skal ha litt ragg.

Pels som skal være kortere, som f.eks på hodet, har jeg kommet fram til at bør taes ca åtte uker før utstilling. Akkurat det kan variere fra hund til hund, min har bare dun på skallen når hun har nynappet hode. Etter tre-fre uker napper jeg vekk dunet får å få frem den nye hodepelsen.

Omtrent samtidig som jeg tar hodet første gangen plukker jeg bikkja bak for å få frem vinklene bedre (og litt for hygienens skyld), pluss at jeg klipper ned pelsen på/rundt vulva (det gjør jeg innimellom uansett da).

Ørene skal også nappes ned på griffonen, og det gjøres den drøy uke før utstilling. Samtidig finplukker jeg litt i skjegget. Det skal ikke nappes som resten av hunden, men vedlikeholdes ved å plukke vekk den lengste pelsen så det ser jevnt ut.

Jeg aner ingenting om pelsstell på ulvehund, men jeg vil tro at pelsen vil bli kraftigere og striere ved napping? Slik er det ihvertfall med min rase, jo flere ganger pelsen nappes ned, jo bedre pelskvalitet.

Edit: jeg går over hunden ca tre uker etter at pelsen er nappet for å ta løs ull som jeg ikke tok i først omgang for å ikke snaue hunden helt :blink: Og så bruker jeg gummi fingerhetter på fingrene, kjøpt på bokhandel.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hunden her i hus skal helst nappes ned minst to ganger i året. Vi har kun nappet henne helt ned en gang, og da ble det brukt fingre på hodet og ryggen. På sidene og bena ble det brukt trimmekniv. Dette fordi napping med fingre på ryggen gir bedre pels (altså den som kommer ut etter noen måneder). Var ikke jeg som nappet henne, men en mann her i Trondheim som napper ned strihåra raser på fritiden.

Likte veldig godt når hunden hadde mye pels, men det så ut som om det klødde veldig mye!

Den pelsen som kom ut igjen etter to måneder var kjempe fin :blink:

Og da angret jeg ikke for at vi hadde nappet henne helt ned, selv om jeg gjorde det da det først var gjort!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hunden her i hus skal helst nappes ned minst to ganger i året. Vi har kun nappet henne helt ned en gang, og da ble det brukt fingre på hodet og ryggen. På sidene og bena ble det brukt trimmekniv. Dette fordi napping med fingre på ryggen gir bedre pels (altså den som kommer ut etter noen måneder). Var ikke jeg som nappet henne, men en mann her i Trondheim som napper ned strihåra raser på fritiden.

Dette har jeg aldri hørt om, er det noe grunn til det?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det har faktisk jeg også hørt, og det faktisk i forbindelse med uttallige kurs jeg har vært på i forbindelse med mine år i zoo-bransjen. Dog er det ingen som har kunnet gitt en god forklaring på det, det er visst bare sånn.. Kanskje har det delvis en sammenheng med faren for å kutte pelsen, men det er jo hovedsaklig et nybegynnerproblem og forklarer ikke hvorfor folk som har trimmet hund i en mannsalder sverger til "fingerbruk".

Jeg tror forresten det med kniv/ikke kniv er litt rasebetinget. Hos oss griffonfolk er knivbruk fyfy.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Man skal ikke klippe eller bruke trimmekniver på ulvehund heller, da i tilfelle kun bittelitt for å forme ekstra pent. Men man kan jo bruke børster som tar underulla effektivt, oppdretter gjorde dette på utstilling og bikkja ble pen på fem minutter. Jeg har også hørt det at pelsen blir bedre av å nappe den ned, så jeg kommer nok til å gjøre det. Er litt skummelt dette her :blink: Men det er vel verdt det da den kommer tilbake.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har bestemt meg for å nappe ned hunden min når jeg vet at jeg skal foreksempel på utstilling. Og hunden min hater å nappes. Så jeg har valgt at hun skal få beholde pelsen, men så snart jeg merker en utstilling fremover, så synes jeg at jeg kan nappe ned. Ikke noe før det! Hun trenger jo ikke akkurat "lide" unødvendig! :rolleyes:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når man har strihårede raser som skal nappes, sånn som dachs som jeg har, er det fordi hårene vokser i to lag. Det dere kaller underull her, er egentlig det andre laget, i hvert fall på dachs, som vokser ut og nappes i neste omgang.

Strihårede raser skal jo i teorien ikke røyte, men hvis de begynner med det er det fordi man ikke napper, og de ytterste hårene løsner grunnet at det kommer enda et lag med hår.

Så alle som mener det gjør vondt for hunden; tar du det når det skal taes er hårene faktisk løsere..

Men det er jo ikke alle hårene som detter av da, typisk nok, og hvis man bare lar det gå får hunden mugg nede i pelsen.. har sett noen eksempler på det og det er ikke pent!

Nå er dette det jeg vet om dachs, men har hørt det er gennerelt for strihårede raser... men så har jo ulvehunden lite pels da...? eller??

Men det er jo overhode ingen grunn til å la vær å nappe ned, fordi det vokser jo ut igjen, og tar mye kortere tid enn man tror!

Jo oftere man napper jo striere blir pelsen - er kanskje det dere mener med bedre pels??

Men det er i hvert fall det jeg vet om napping..

Napper selv min helt ned på denne tiden ( etter jul når jakta er over) og en gang på sensommeren :blink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette har jeg aldri hørt om, er det noe grunn til det?

Oppdretter fortlte meg at kniven bare kuttet pelsen rett av, og dermed var fortsatt "hårrøttene" igjen på kroppen. Men hvis man nappet, fjernet man hele håret, og det kom ut ny pels, som kom til å bli bedre. Mer stre hår, hvis skjønner.

Vet jo ikke om dette er sant. Men vi gjør det likevel vi da :whistle:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis man ikke bruker trimmekniven rett så kuttes hårene og hårrøttene blir værende igjen. Bruker man trimmekniven rett å er ikke dette et stort problem.

Jeg kan fortsatt ikke se hvorfor det skal bli bedre å nappe med fingrene enn med trimmekniv, i og med at hårene nappes ut uansett.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg nappet Lyra helt ned for noen uker siden. Hun skal nappes helt ned hver 7mnd. Det er anbefalt å ta alt i en sjau, men om jeg klarer det om 7 mnd er en annen sak. Fikk beskjed om at det var det samme om jeg brukte trimmekniv eller fingre, for de brukte bare trimnmekniven for å få tak i mer pels av gangen. De kuttet ikke på noen måte. Hale og bryst skal klippes med sånn trimmesaks.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg møtte en ulvehund på tur og den hadde så lang pels at jeg spurte om de kom i langhåret variant også, jeg vet dumt spørsmål, men den var virkelig skikkelig langhåret og ikke nappet på leeenge sa eier, hun hadde fått flere spørsmål om akkurat dette.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
    • Frøkna har mest sannsynlig fått en blokkert spyttkjertel. I går skulle hun til utredning i CT, men forundersøkelse av hjertet viste at det ikke er et alternativ å dope henne ned slik hjertet er nå. Så hva i alle dager gjør jeg? Er det noen som har vært borti dette, og evt. fått utført noe slags behandling (f.eks. drenering?) under lokalbedøvelse? Hun ble satt på vanndrivende over helga for å redusere trykket på hjertet, så vil de ta en ny vurdering mtp. risiko ved narkose i neste uke,  men hun vil uansett være en høyrisikopasient så det er jo kjempeskummelt å gå den veien. Jeg har jo ikke lyst til å risikere livet hennes for en blokkert spyttkjertel, som tross alt ikke er livstruende og mest bare et irritasjonsmoment. Alt hva den stakkars hunden skal måtte gjennomgå 
    • Få en trener MED ERFARING (fra hundeklubben f.eks) ikke en som har tatt e kurs og er på sin første hund...  Dette må en hjelpe dere med in real life.  Har selv en valp på 16 uker som bodde på småbruk, men hun er miljøsterk og rå i miljø. Det er noe miljø og mye genetikk.  Kjenner ikke til Collie men tidligere slet de med nerver og det er jo bittelitt arvelig det... Det du opplever høres meget rart ut. Få hjelp hjem nå!!  Valpekurs er genialt, men treneren der har begrenset tid til å hjelpe med sånne problemer, men noe veiledning hjelper absolutt.   
    • Gratulerer med resultatene og hunden!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...