Gå til innhold
Hundesonen.no

Nappe ned hele hunden


Mirai

Recommended Posts

Jeg vurderer å nappe ned hele dyret. Hun har fått mer pels i det siste, så hun er normalt pelset over halen og skulderpartiet/nakken. Men sånn generelt er hun jo ikke akkurat den ulvehunden med mest pels. Oppdretterne mente det var greit å nappe henne ned nå, så vil pelsen komme tilbake i løpet av en tre måneders tid, og da er hun klar for utesesongen. Pelsen som kommer ut skal visstnok være lett å holde i stand også.

Er det noen av dere andre med napperaser som har nappet ned hele hunden? Tok dere det i omganger, eller hvordan gjorde dere det? Er det noen som vet om det er noe av håret som skal spares? Tenkte å spare det meste av skjegget, det sitter uansett så hardt og er mer normal pels enn de andre hårene som er enkle å nappe av.

Fortsatt litt i tvil jeg, liker bikkja med pels, men er fristende med den pelsen som kommer senere.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg nappet min hund ned i går faktisk, men så skal jo dvergschnauzere nappet ned 2-3 ganger i året. Når jeg napper så napper jeg hele hunden ned, lar da underullen bli værende slik at han ikke skal se helt snau ut. Har han mye underull så plukker jeg vekk deler av den også(ja, jeg er lat å greie den til vanlig). Denne gangen nappet jeg alt samme kvelden, men så var han ekstremt langhåret og hadde begynt å røyte. Bruker vel ca 5 timer på napp og klipp, av og til lengre tid(hvis pelsen sitter bedre)

Hva som skal nappes på en ulvehund vet jeg ikke, men på en schnauzer så spares skjegget, beinhårene og under magen. Der brukes saks å klippes. Men som sagt, om det er slik en ulvehund skal nappes vet jeg ikke. For de rasene jeg har nappet så er hårene ved haleroten vond å nappe for hunden, de sitter gjerne litt bedre, det samme med oppe på hodet.

Et lite tips til nappingen er å bruke en underullskam eller trimmekniv. Dette sparer fingrene dine mye, dessuten går det mye fortere.

Du får ha lykke til med nappingen hvis du bestemmer deg for å nappe.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Til vanlig skal buksene nappes, halskragen, ørene og hodet. Man kan også nappe så det blir penere under/overlinje eller bedre vinkler på beina om man vil det. Rasen skal jo ha en del pels, så når jeg sier nappe ned, så mener jeg heelt ned :blink: Bare underulla igjen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har jo en rase som skal helnappes.

Jeg tar det i etapper, slik at den pelsen som skal være lengst blir tatt først. F.eks tar jeg beina minst en måned før jeg begynner på rygg, nakke og hale, da beina skal ha litt ragg.

Pels som skal være kortere, som f.eks på hodet, har jeg kommet fram til at bør taes ca åtte uker før utstilling. Akkurat det kan variere fra hund til hund, min har bare dun på skallen når hun har nynappet hode. Etter tre-fre uker napper jeg vekk dunet får å få frem den nye hodepelsen.

Omtrent samtidig som jeg tar hodet første gangen plukker jeg bikkja bak for å få frem vinklene bedre (og litt for hygienens skyld), pluss at jeg klipper ned pelsen på/rundt vulva (det gjør jeg innimellom uansett da).

Ørene skal også nappes ned på griffonen, og det gjøres den drøy uke før utstilling. Samtidig finplukker jeg litt i skjegget. Det skal ikke nappes som resten av hunden, men vedlikeholdes ved å plukke vekk den lengste pelsen så det ser jevnt ut.

Jeg aner ingenting om pelsstell på ulvehund, men jeg vil tro at pelsen vil bli kraftigere og striere ved napping? Slik er det ihvertfall med min rase, jo flere ganger pelsen nappes ned, jo bedre pelskvalitet.

Edit: jeg går over hunden ca tre uker etter at pelsen er nappet for å ta løs ull som jeg ikke tok i først omgang for å ikke snaue hunden helt :blink: Og så bruker jeg gummi fingerhetter på fingrene, kjøpt på bokhandel.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hunden her i hus skal helst nappes ned minst to ganger i året. Vi har kun nappet henne helt ned en gang, og da ble det brukt fingre på hodet og ryggen. På sidene og bena ble det brukt trimmekniv. Dette fordi napping med fingre på ryggen gir bedre pels (altså den som kommer ut etter noen måneder). Var ikke jeg som nappet henne, men en mann her i Trondheim som napper ned strihåra raser på fritiden.

Likte veldig godt når hunden hadde mye pels, men det så ut som om det klødde veldig mye!

Den pelsen som kom ut igjen etter to måneder var kjempe fin :blink:

Og da angret jeg ikke for at vi hadde nappet henne helt ned, selv om jeg gjorde det da det først var gjort!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hunden her i hus skal helst nappes ned minst to ganger i året. Vi har kun nappet henne helt ned en gang, og da ble det brukt fingre på hodet og ryggen. På sidene og bena ble det brukt trimmekniv. Dette fordi napping med fingre på ryggen gir bedre pels (altså den som kommer ut etter noen måneder). Var ikke jeg som nappet henne, men en mann her i Trondheim som napper ned strihåra raser på fritiden.

Dette har jeg aldri hørt om, er det noe grunn til det?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det har faktisk jeg også hørt, og det faktisk i forbindelse med uttallige kurs jeg har vært på i forbindelse med mine år i zoo-bransjen. Dog er det ingen som har kunnet gitt en god forklaring på det, det er visst bare sånn.. Kanskje har det delvis en sammenheng med faren for å kutte pelsen, men det er jo hovedsaklig et nybegynnerproblem og forklarer ikke hvorfor folk som har trimmet hund i en mannsalder sverger til "fingerbruk".

Jeg tror forresten det med kniv/ikke kniv er litt rasebetinget. Hos oss griffonfolk er knivbruk fyfy.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Man skal ikke klippe eller bruke trimmekniver på ulvehund heller, da i tilfelle kun bittelitt for å forme ekstra pent. Men man kan jo bruke børster som tar underulla effektivt, oppdretter gjorde dette på utstilling og bikkja ble pen på fem minutter. Jeg har også hørt det at pelsen blir bedre av å nappe den ned, så jeg kommer nok til å gjøre det. Er litt skummelt dette her :blink: Men det er vel verdt det da den kommer tilbake.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har bestemt meg for å nappe ned hunden min når jeg vet at jeg skal foreksempel på utstilling. Og hunden min hater å nappes. Så jeg har valgt at hun skal få beholde pelsen, men så snart jeg merker en utstilling fremover, så synes jeg at jeg kan nappe ned. Ikke noe før det! Hun trenger jo ikke akkurat "lide" unødvendig! :rolleyes:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når man har strihårede raser som skal nappes, sånn som dachs som jeg har, er det fordi hårene vokser i to lag. Det dere kaller underull her, er egentlig det andre laget, i hvert fall på dachs, som vokser ut og nappes i neste omgang.

Strihårede raser skal jo i teorien ikke røyte, men hvis de begynner med det er det fordi man ikke napper, og de ytterste hårene løsner grunnet at det kommer enda et lag med hår.

Så alle som mener det gjør vondt for hunden; tar du det når det skal taes er hårene faktisk løsere..

Men det er jo ikke alle hårene som detter av da, typisk nok, og hvis man bare lar det gå får hunden mugg nede i pelsen.. har sett noen eksempler på det og det er ikke pent!

Nå er dette det jeg vet om dachs, men har hørt det er gennerelt for strihårede raser... men så har jo ulvehunden lite pels da...? eller??

Men det er jo overhode ingen grunn til å la vær å nappe ned, fordi det vokser jo ut igjen, og tar mye kortere tid enn man tror!

Jo oftere man napper jo striere blir pelsen - er kanskje det dere mener med bedre pels??

Men det er i hvert fall det jeg vet om napping..

Napper selv min helt ned på denne tiden ( etter jul når jakta er over) og en gang på sensommeren :blink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette har jeg aldri hørt om, er det noe grunn til det?

Oppdretter fortlte meg at kniven bare kuttet pelsen rett av, og dermed var fortsatt "hårrøttene" igjen på kroppen. Men hvis man nappet, fjernet man hele håret, og det kom ut ny pels, som kom til å bli bedre. Mer stre hår, hvis skjønner.

Vet jo ikke om dette er sant. Men vi gjør det likevel vi da :whistle:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis man ikke bruker trimmekniven rett så kuttes hårene og hårrøttene blir værende igjen. Bruker man trimmekniven rett å er ikke dette et stort problem.

Jeg kan fortsatt ikke se hvorfor det skal bli bedre å nappe med fingrene enn med trimmekniv, i og med at hårene nappes ut uansett.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg nappet Lyra helt ned for noen uker siden. Hun skal nappes helt ned hver 7mnd. Det er anbefalt å ta alt i en sjau, men om jeg klarer det om 7 mnd er en annen sak. Fikk beskjed om at det var det samme om jeg brukte trimmekniv eller fingre, for de brukte bare trimnmekniven for å få tak i mer pels av gangen. De kuttet ikke på noen måte. Hale og bryst skal klippes med sånn trimmesaks.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg møtte en ulvehund på tur og den hadde så lang pels at jeg spurte om de kom i langhåret variant også, jeg vet dumt spørsmål, men den var virkelig skikkelig langhåret og ikke nappet på leeenge sa eier, hun hadde fått flere spørsmål om akkurat dette.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Gode poeng, setter pris på innspill @simira :)!  Jeg forstår utgangspunktet ditt, og hvorfor du tenker det ja - og jeg er ikke uenig rent objektivt sett basert på det jeg har skrevet i innlegget. Jeg mener basert på samtalene jeg har hatt med de, og observasjon av valpen - at det virker som om de har gjort en grei jobb med valpen altså, men litt dessverre snevert i forhold til sosialisering i miljø utenom der valpen er vokset opp og særlig på det å være alene. Noe de selv åpent sier. De skulle absolutt ha trent med den alene ja. De hadde tiltenkt at den skulle bli værende på gården, også ble det ikke slik - dessverre. Den er vane med bilkjøring, kloklipp, børsting, dusj/vask, mennesker som kommer og går på gården etc. Verken valpen eller andre hundene markerte ikke noe på at jeg kom og de var egentlig bare mest gira på at det kom en ny person der. Ingen bjeffing i det hele. Mammahunden på gården var litt skeptisk en liten time før hun ble kompis. Svaret er nok et direkte nei. Derfor må jeg har hunden med på jobb, noe som heldigvis går greit i mitt tilfelle. Tenker en uke der det blir mest meg å hunden på hjemmekontor, dersom hun kommer seg til rette så går vi over i kontor-hund noen mnd der vi jobber sakte over tid med å bli mer selvstendig. Jeg er klar for at hunden blir litt jobb, men på sikt håper jeg at hun blir en grei selvstendig nok hund da jeg også driver litt reising i ny og ne. Har to turer der jeg blir borte totalt to uker resten av året, så håper at denne fasen skal gå greit for henne.  Det er snakk om en schæfer som har brukshund gener ja, men ikke ren bruksschæfer. Har ingen planer om bruk utenom å la henne drive søk for morro. Har hatt store hunder før slik som Bernersennen og labdrador men de har blitt adoptert i voksen alder, og ville derfor høre litt ang det å hente henne inn når jeg ser at hun har litt angst.  Slik det ser ut nå er nok ikke det en mulighet dessverre. Mulig at noe kan ordnes med søsterhunden, men det å ha ansvar for to brukschæfer-valper alene blir kanskje litt ekstremt.
    • Jeg ville droppet det. Ikke på grunn av separasjonsangsten og at det kan bli en utfordring å overkomme, men fordi situasjonen tyder på at eier ikke har lagt nevneverdig grunnarbeid i valpen. Uavhengig av om det var planen å beholde valpen eller ikke hadde den hatt fordel av alenetid og alenetrening. Hva annet av grunnleggende trening mangler, tenker jeg. Har hunden kjørt bil noe særlig? Opplevd ulike miljøer, underlag, møtt ulike mennesker, hunder og dyr utenfor husholdningen, osv.? Er hun trent på å være alene i det hele tatt, om enn sammen med de andre hundene? Du må ihvertfall være klar over at her tar du potensielt på deg et prosjekt med en valp som ikke nødvendigvis har fått grunntrening som det er en fordel å få inn de første månedene. Hvis du først skal gå for det, og har tid til prosjektet, så ville jeg hentet henne så raskt som mulig. Om du vil gjøre overgangen lettere ville jeg heller lånt med mor eller søster i starten, og jobbet MYE med valpen alene for å knytte bånd til deg. Uansett vil hunden være disponert for separasjonsangst og alenetrening vil ta mye tid, samt alt av annet som potensielt ikke er jobbet med fra starten. Særlig hvis det er snakk om en bruksschæfer, som er rasen i profilen din, og du har planer for bruk, så ville jeg nok gått for en hund med litt tryggere bakgrunn enn dette.
    • Høres det ut som en dårlig plan da ? Og er det veldig negativt for oppdretter om jeg bestiller to valper fra samme kull? Ville dere solgt til meg da? Redd vedkommende bare skal skygge banen vekk fra å velge meg som kjøper da. Virker jeg useriøs da ?
    • Hei, ser etter litt innspill om en valp jeg er i prosessen med å kanskje adoptere - om alt går seg til og eierne er enige. Har anonomymisert endel info om hunden av den grunn. 5 mnd gammel tispe, som har vokst opp ilag med søsteren (også 5 mnd gml) og mamma, har bodd med de hele livet hennes. Søsterhunden er bor ikke fast der, men er innom i helger. Ellers en snill, lydig og matmovitert jente. Glad i kos og berøring og ellers bra gemytt. Casen er at hunden er vokst opp med søstra og moren sin, og har aldri vært noe særlig alene uten søstra og (særlig) moren.  Ved første forsøk å gå på tur alene med hun får hun et fryktelig stressnivå, og vil knapt gå en meter uten å bli lurt avgårde med godbiter. Noen ganger glemmer hun at 'flokken' mangler og er ivrig og glad, før det går noen sekunder der hun leter etter søstra og mora igjen. Tydelig at hunden er ganske sterkt kobla i mora og søstra si, og stresser når hun ikke finner de. Dette var dog turforsøk første gangen jeg møtte hunden, ifl eier har de aldri gått på tur med kun henne alene.  Jeg som mulig ny eier ønsker at overgangen skal gå så bra som mulig for henne til sitt poensielt nye hjem, men vil høre erfaringer fra noen som har gjort noe lignende.  Skal man ta valpen rett ut av miljøet hun er i nå, eller forsøke å bygge bånd til hunden før det gjøres? Hunder knytter seg jo ganske sterkt i folka og stedene de vokser opp med, og båndene blir sterkere etter hvert som tida går - men er mulig også det blir litt brutalt å rive henne opp slik som det er. Står vel mest på ideen om å møte henne to-tre ganger også ta henne med, men vil gjerne høre hva folk har av opplevelser eller tanker. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...