Gå til innhold
Hundesonen.no

Sykling/sparking med HD-hund


mowgli

Recommended Posts

Tuslet en tur i skogen i stad og funderte på trenings-/mosjonsalternativer for den ene hunden min som har HD grad D.

Nå er det jo slik at hunder med HD bør mosjoneres jevnt med lik mengde og belastning hele uken igjennom og helst på mykere underlag enn asfalt (akkurat som om det er så vanskelig å finne... :) ), men nå har det seg slik at jeg har en jobb som tilsier at vi ikke har anledning til å gå en timestur i skogen absolutt hver dag og i tillegg kommer jo snart snøen.

Den andre hunden jeg har har jeg bestandig mosjonert med en variasjon av timestur langs vegen, timestur i skogen og sykling om sommeren og sparkturer på vinteren hvor han trekker.

Det jeg lurer på er om det blir absolutt feil mosjon eller feil belastning for han med HD om han blir med på sykkel/sparkturer men løper løs i sitt eget tempo (og med muligheten til å løpe i grøfta)?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har selv ei tispe med sterk HD, og vil ikkje sykle med henne. Vi går på fjellet og har mykt underlag når hun trener. (plen)

Men vi går ikke på fjellet hver dag, kombinerer aktiviteten med svømmetrening. Du skriver at hunden har mulighet å springe i grøfta, hvordan vil du få det til?

Tilbake til spørsmålet ditt, så er det ikke å anbefale å sykle med en HD hund pga. feil belastning/slitasje.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Belgerpia

Tilbake til spørsmålet ditt, så er det ikke å anbefale å sykle med en HD hund pga. feil belastning/slitasje.

Dette må vel være en smule feil?

Har selv hatt hund med middels grad HD og han fikk akkurat samme type mosjon som alle andre hunder - vår sommer og høst gikk vi minumum to timer langs vei eller i skogen hver dag - tre ganger i uken syklet jeg 1 mil med han, i tillegg så trente vi agility og lydighet to ganger i uka........

Denne hunden ble røntget hvert år for å følge med på utviklingen - og frem til han falt ned en trapp 6,5 år gammel så var han helt fri for forkalkninger og veterinæren sa at det ene og alene kom av at hunden var i så super kondisjon - og som de fleste andre veterinærer sa også denne at den største feilen folk med HD-hunder gjør er å ta hensyn til at hunden har HD og hele tiden forsøke å beskytte de og de blir skjelden mosjonert nok.

Har forøvrig nå en hund med både HD og AA og vi tar overhodet ingen hensyn til dette i hverdagen, hun sykles med, får rase villmann med de andre hundene, klatre, hoppe og i det hele tatt gjøre akkurat som hun vil. Om henne sier også veterinærene at hun er i veldig god kondisjon og er godt muskelssatt tross defekter.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det som var poenget mitt var sykle med hunden løs kontra sykle med hunden i springer (hvor han mest sansynligvis vil trekke).

Har tidliger også hatt HD-hund som ble hele 9 år takket være god musklasjon siden jeg ikke visste at han hadde HD før han ble røngtet i en alder av 7 år.

Den jeg har nå løper fritt i skogen sammen med de andre, får normale timesturer og brukes aktivt i LP - lever som en normal frisk hund.

Men div. dyrleger og div. artikler fraråder sykling og da især på asfalt. Dyrlegen jeg bruker sa jeg fint kunne sykle med han men da i skogen, så spørsmålet blir da om jeg kan gjøre det langs vegen når han er løs slik at han kan løpe f.eks. i grøfta (ja han gjør det om han får velge. :)) og om han kan løpe løs sammen med sheltien etter sparken mens den tredje hunden trekker?

Huff! Dette var vanskelig å forklare -det jeg er ute etter er å finne ut alternative måter å mosjonere han på når jeg ikke har tid til å slippe han løs i skogen, som et suplement på en måte uten å belaste han feil.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette må vel være en smule feil?

Har selv hatt hund med middels grad HD og han fikk akkurat samme type mosjon som alle andre hunder -

For det første så kan det være forskjell fra hund til hund, tenker da særlig på størrelse/vekt på hunden. Og så spiller nok graden av HD inn. Og noe annet er med eller uten forkalkninger.

Min hund får den treningen hun trenger for å opprettholde muskelmasse, men jeg tar hensyn til at hun har HD grad E. Og hun vil aldri bli trent på hardt underlag.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har ikke noen erfaring med HD hunder, men jeg tror vel om det hadde vært min ville jeg vært forsiktig med å belaste ham for mye på hardt underlag.

Men ellers la hunden leve ett så normalt liv som mulig.

At sykling er vel greit, men bør helst være på mykere underlag enn asfalt?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har en border med HD-c (svak). Jeg trener agility, freestyle, sykling og trekk med henne. Om vinteren trekker hun 2-3 mil på ski 5-6 ganger i uken. Grunnen til dette er spesiellt at hunden min virkelig elsker det! Før hun får lov til å sette fart (når vi snørekjører) står hun å hyler på samme måte som trekkhunder gjør. Har aldri opplevd noe som helst halting med henne, så for vår del fungerer det helt fint.

Mitt syn på HD, er at hunden får få lov til å nyte livet fullt ut så lenge den holder. Om mine hunder har mer vondt enn godt, skal de få lov til å slippe.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er også av dem meningen at en hund med HD skal få lov til å bruke seg og leve livet, men ikke slik at det blir feil belastning/slitasje, derfor får han lov til å løpe uhemmet og fritt i skogen og får lik mengde mosjon som de som ikke har HD.

Har tidligere hatt en med grad C og vet hva en godt muskulert kropp betyr, men ønsker å bygge opp de riktige musklene uten å belaste selve leddene, noe jeg mener man gjør hvis jeg tillater han å trekke eller mosjonerer han i monotone bevegelser.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå kommer det jo helt ann på om hunden merker noe til HD'en. Jeg kjenner hunder med E grad som ikke merker noenting, mens min valp på åtte mnd er omtrent kronisk halt og har mye vondt. Vi er ikke sikre på graden hans enda, men det er ikke sikkert den er så ekstrem. Felix ville jeg aldri syklet med o.l., men det er fordi han har endel vondt. Derimot sparketurer på snøunderlag burde gå greit. Skiturer i middels tempo er vel bra, all trening i myk snø burde være kjempebra. Svømming og turer på stranda (i vannkanten), lange, rolige gåturer i kupert terreng, osv.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg trodde også at god mosjon og god muskulatur var det viktigste, og at hunden ville holde seg fin lenger jo bedre muskelsatt hun var. Mosjonerte henne som en vanlig hund. Mye i skogen; 2-3 timer hver dag, minst to turer daglig. Løp løs, jaktet, skiturer osv. Hun ble ikke gammel.

Har derimot oppdaget at det gjør ting verre om man mosjonerer altfor forsiktig. Brukte en AD hund som vanlig, samme som HD hunden, og albuene forverret seg veldig fort. Passet på å gi den jevn mosjon fordelt på flere turer, minst 2-3 timer daglig i skog og mark. Så skulle han få en medisin inni leddet, og da måtte han ha små, små turer daglig, og være mye i ro. Etterpå fikk vi store problemer med å få ham tilbake i normal kondisjon. Han tålte ikke noe lenger.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Motviljen mot utgangsstilling fremstår som død, men puberteten truer i horisonten, så utsteder ingen dødsattest ennå. Livserfaring tilsier at Motviljen antakelig vil sprette opp av kista og flire: Trollollol! Å få utgangsstilling uten mat fremme, relativt stabilt, kun noe nøling akkompagnert av et oppgitt sukk før han kommer inn, når han vil jeg skal kaste en leke, det er hurtigere progresjon enn jeg forventet for noen uker siden.  Vi har en god periode ..så god at noe fokus nå er over på mindre viktige ting som sportsøvelser. Første sitt under innkalling serverte Eddis i forrigårs, på første forsøk. Det var et nydelig øyeblikk. Flere repetisjoner med stå under marsj, avstandskommando og sitt under innkalling var fine, i mine øyne. Verken han eller jeg er interesserte i hva en dommer synes om utførelsen vår, fordi mestringsfølelsen fra å tro vi er flinke er hva som driver oss. Mestringsfølelse og glede er superfood for motivasjonen. Fokus på hva som er feil medfører frustrasjoner, uteblivende mestring, dårlig stemning, dårlig samspill og ødelegger relasjonen - og hva er da poenget med å ha og trene hund?  Sitt begynte bli upålitelig. Hvorfor? Fordi jeg hadde glemt å være begeistret. Bare forventet å få sitt på cue og glemte bli genuint overrasket og takknemlig og begeistret av hvor flink gutt han er.  Av utfordringer vi nå har - skjønt det føles som et hån å bruke det ordet om vansker med øvelser til sport, da andre bruker det samme ordet om reelle problemer:  Spin - også kjent som snurr rundt.  Aner ikke lenger hva lyden betyr. Trenger håndsignal. Kommer konsekvent løpende inn for å gjøre det rett foran meg, hver gang jeg ber fra avstand. Bli-på-stedet håndsignal, som har vært en nøkkel til flere andre øvelser har foreløpig ikke hjulpet.   'Twirl' er et fullstendig ukjent begrep dersom ikke 'spin' kommer først. Verken ordet eller håndsignal gir ham noe forståelig hint. Her må det spinnes før det kan twirles. Sånn er loven.  Hva som må til for å få en lovendring - det blir spennende å finne ut av. Punkt 1 og 3 går seg sikkert til med mer trening, men på punkt 2 er jeg helt blank foreløpig. Ingen ideer om hvordan løse det der.  Heldigvis opplever Edeward en glede i øvelsene som ikke bare handler om belønningene. Han LIKER å spinne og twirle og rygge og gå mellom beina mine og sendes frem til target og sånt. Det er noe å gjøre. Arbeit macht frei. ..og det ser ut som utgangsstilling og gå fot også er i ferd med å kategoriseres som lystbetonte oppgaver en kan døyve eksistensiell angst og kjedsomhet med.  Bilde er vel obligatorisk. Relevans til konteksten mindre så. I denne tidsalderen er det ingen som leser en vegg av tekst uansett
    • Jeg ser ingen skam med å slite med å trene gå pent i bånd. Noe av det vanskeligste å få en hund stabil på. Ikke mål deg mot de som har fått det til eller la noen andre få demotivere deg med sammenligning. De har ikke din hund.  Du forteller ikke hvilken rase/blanding du har, men noen er virkelig vanskeligere/lettere enn andre. Av egen erfaring med veldig førerorientert hund, så hadde den standard stopp og snu metoden ingen effekt. Hunden tok det som en morsom lek. Det der var like interessant som å komme fremover.  Den jeg har nå kan ikke bare gå. Det er for kjedelig. Det som fungerer her er oppgaver, og de må gis fortløpende så han ikke rekker å kjede seg.  Belønning med lek er bedre enn mat på min. Energinivået er høyt, det blir mye stresshormoner når sterke forventninger til noe ikke umiddelbart blir innfridd og lek utløser endorfiner, som kontrer kortisol. Får ikke samme effekten av å belønne med mat, det risikerer jeg at stresset bare øker, dersom maten er av høy verdi. Min girer seg opp i forkant når han vet vi skal ut på tur, noe som resulterer i outbursts når vi kommer ut. Å leke litt før vi går avgårde, slippe ut litt damp på en kontrollert måte, det har en beroligende effekt.  At enkelte fnyser av verktøy som frontfestet sele og grime skal en ikke bry seg om. Det er mange profesjonelle som kritiserer disse verktøyene på sosiale medier, men de lever jo også av kunder som trenger hjelp med gå pent i bånd trening, så det gir mening, sant? Selv bruker jeg frontfestet sele heller enn halsbånd fordi min bykser impulsivt og ukontrollert. I tillegg til potensialet for skade på strupen er det sterkt ubehagelig for ham. En bykseraptus i halsbånd kan utvikle seg til et sinneutbrudd mot meg som holder båndet, noe som aldri skjer i selen.  Jeg har begynt trene min på å gå med grime fordi han nærmer seg pubertet og er stor og sterk. Bedre føre var enn etter snar om han plutselig endrer personlighet overfor passerende hunder - men min er ulik i ulike miljøer. Grime kan brukes i bymiljø, hvor han ikke bykser, men så har vi andre typer omgivelser hvor jeg ikke tør bruke grime før byksing er en utslukket adferd, av samme grunn som jeg bruker sele istedenfor halsbånd.  Også: det er alltid lys i enden av tunnelen. Alderen din er i er verste perioden, synes jeg ihvertfall. Teflonbelegg på hjernen og lite mottakelig for ny læring, glemmer ting den kan, selektiv hørsel, lett distrahert, nysgjerrig søkende på omgivelsene, ... Mye blir bare bedre "av seg selv" senere, når mer moden. 
    • For det første høres det ut for meg som du trenger litt hjelp med båndtreningen. Er det noe kurs å finne i nærheten? Ihvertfall anbefaler jeg deg å søke opp tråder om båndtrening her på forumet. Hvis du har holdt på å snudd retning i evigheter ser det ikke ut til å fungere, og du må gjøre noe annerledes. En ting kan jobbe med inne er kontakt, og det å få hunden til å følge med på deg. Si kontaktord når du står foran hunden - gi godbit så fort hunden ser på deg,gjenta dette fem ganger. Ta et par-tre slike økter i løpet av dagen, beveg deg etterhvert litt lengre unna. Så kan du si "fot" og bruke enten godbiten eller håndtarget om du har det, til å få hunden til å følge ved siden av deg et par meter. Når dette sitter godt inne, kan du bruke det for å få inn hunden og holde seg ved deg litt ute. Generelt vil jeg heller anbefale å bruke en sele og langline og la hunden bevege seg slik den vil, og heller trene korte økter med kort bånd i løpet av turen. Da kan du gå uforstyrret til nærmeste grøntområdet eller parkeringsplass, og trene slik som beskrevet over. Det er ikke et mål at hunden skal gå fot hele turen, men at du kan få ham inn til deg og under kontroll ved behov, og forhåpentligvis sjekke inn med deg underveis på turen.  Antitrekkbånd er vanligvis ikke det samme som struphalsbånd, og jeg vil si at det er bare en positiv ting om folk bruker det ved behov. Men det vil ikke lære hunden å gå pent i bånd, det må du gjøre ved siden av. Hvis trekkingen er et stort problem går det an å bruke grime når du ikke vil trene på båndtreningen eller bruke langline.  Det finnes også seler med feste foran (noen "vanlige" seler har feste på ryggen og foran i tillegg, så det er enkelt å flytte mellom"), slik at hunden blir snudd mot deg når den trekker. Igjen må dette brukes sammen med trening, men det gjør det litt lettere. Ellers ville jeg ikke brydd meg så mye om hva andre tenker og mener så lenge du gjør det som er best for hunden. Lykke til!
    • Er redd noen skal tro jeg er slem med han. Har en på ett år og som fortsatt drar i begynnelsen av dagens første tur. Dermed må jeg snu rundt mye og få han til og fokusere på meg. Overhørte naboen si jeg hadde antidra bånd på hunden til andre og det syntes jeg var skikkelig ubehagelig. Jeg bytter til kort bånd vist han drar i stede får og gå rundt med langline så jeg får mer kontakt bare. Ikke noe anti dra bånd ( vet ikke hva det er men går ut i fra hun mener strammehalsbånd noe han ikke bruker men han bruker halsbånd vist han skal gå der det er vann får han elsker og bade så slepper jeg at lykta på selen skal bli ødelagt. Kan ikke akuratt trene på dette inne og jeg må trene han på det. 
    • Usikker på om massiv fremgang i hverdagslydighet skyldes endring av metode, økt mental modenhet med mer impulskontroll, "varmen" (ikke veldig), eller en kombinasjon, men vi koser oss. Ikke en lyd på verken bussen, Posten eller Felleskjøpet i dag. Ble helt rørt av hvor flink han var til å sitte pent og pyntelig og vente uten labber på disken eller konsert. Å manøvrere pent mellom hyller med leker og tygg og snacks var deilig nok. Måtte nesten klype meg i armen da han bare var lydig ved disken også, begge steder. Det kom noen raptusbyks da vi nærmet oss hjemme igjen, men kjapt under kontroll med cue på en øvelse og en leke, og da det i neste øyeblikk kom et helt heat av saftige skinker i kondomdress på hjul -  bakfra - bare en meter fra oss, så satt han bare pent og pyntelig og så på de fly forbi uten impulser til å jage etter for å bite noen i rumpa. Amazing!  Godgutten 🥰
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...