Gå til innhold
Hundesonen.no

Hvor gamle bør valper være når de kommer til sitt nye hjem?


Tini

Recommended Posts

Viste ikke helt hvor dette kom under jeg..

Skal ikke valper være hos moren sin frem til de er 8 uker?

Nå i det siste.. har jeg truffet på noen som valpene deres er bare 7 uker gamle.

Er ikke det ganske viktig for valpen å være med mamman sin til de er 8 uker a..?

Vet at det er mange som er sløve med det når med når de levere fra seg kattunger..

Begynner de med valper å nå..?????

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg skal ikke ha valp.. bare synes det var litt rart at jeg har møtt på en del som har fått valpene sine nå allerede da de bare er 7 uker gamle... trodde det var litt vikitig at de var med moren til de var 8 uker jeg..

Den siste var en aurasier (greier ikke skrive rase navnet ordentlig.. :rolleyes:)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg fikk min valp da den var 6 uker.. Både vi og hun hadde regnet feil så vi trodde valpen var 7 uker. Jeg ville egentli ikke hente den før den var 8 uker, men hun ville bli kvitt de før hun skulle ha 80års fest fo moren sin.. Jeg var heldi som fikk hente min da han var 6 uker.. har en anelse om at tre andre allerede var gitt vekk en uke tidligere, altså da de var mellom 5-6 uker.. Jeg syns dette er altfor tidlig.. legger merke til det på valpen min at han ikke har fått den bitetreningen av sin mor (vet ikke helt hvordan jeg skal forklare det), han er ganske fæl til å bite (det har blitt bedre) men det er tydlig at han ikke har blitt skikkelig opplært ang. biting. Dette er jo noe vi jobber masse med og det har blitt bedre.

Litt rotete innlegg, men håper dere skjønner hva jeg mener..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vel.. Personlig synes jeg egentlig 10 uker er ideell leveringstid, så det sier seg vel selv at jeg synes 7 uker er tidlig, spesielt om den kommer til noen som ikke har hunder fra før. Det er ikke moren som er det viktigste for valpen i denne tiden, men søsknene. Den skal bl.a. lære bitehemming. Dette kan den jo lettere lære dersom den som 8 uker gammel kommer til et hjem med andre hunder, men ikke dersom den blir alenehund. Aller best er det jo å lære fra jevnaldrende, som den kjenner fra før, altså er vel søsken det beste alternativet. Jeg har kun mine egne to å bruke som eksempel. Jóga ble sendt fra Sverige 8 uker gammel, til en oppdretter i Norge, da disse to hadde valper samtidig og byttet valp fra hvert sitt kull. Deretter solgte denne oppdretteren henne videre til meg, og jen hentet henne litt over 11 uker gammel Hun var tydelig ikke såesielt mye stimulert overhodet i denne 3-4 ukers perioden, og er fremdeles ekstremt kontaktsøkende. Men til saken, hun småbet altså, og var ikke enkel å få avvent det heller. I tillegg var hun jo min første egne hund, og hadde ikke mye kontakt med andre hunder det første året pga. av min bo- og jobbsituasjon. Mye kunne sikkert vært gjort annerledes, men sånn ble nå det. Saeta er min foreløpig yngste (til søndag), og er oppdrettet hos meg. De var 3 da de ble født, men lillegutten ble bare 6 uker. Hun og bror Dino var sammen til de var 10 uker, da han ble levert. Ingen av de har noengang bitt for å bite såvidt jeg vet. Om det er tilfeldig eller ikke? Tiden vil vise, har ikke kjempelang erfaring som sagt, men vet om flere som støtter samme teori.

Oi... Nå ble det langt her. Håper jeg ikke ble for usaklig.. Jeg vil ihvertfall prøve å levere neste kull ved samme alder, så får vi se om det ligger noe i det. 2 uker fra eller til bør folk klare å vente :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg henter Lyra når hun er 9 uker gammel... synes ikke det er for sent overhodet.Akkurat passe.. Jeg rekker å få litt tid på meg før sosialsiseringsdøren lukkes (nå er jeg så heldig å ha oppdrettere som er übernøye på dette selv og som alt har sosialisert valpene på det meste men :) ) og hun er over den mest kritisike alderen og rekker å lære de viktige tingene av søskenene sine.. 7 uker er altfor tidlig! Jeg kommer nok ikke til å hente valper ved 8 ukers alder i fremtiden heller..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

en kompis av meg kjøpte valp i forrige uke på 5 mnd... Det var første hunden han har og da jeg sa at man ikke skulle gi bort valper før de var minst 8 uker så ble han helt fra seg... stakar gutt visste jo ikke bedre.. synes ikke opdrettere skal gi bort hunden før over 8 ukers alder.. Den har mye å lære av mor og søsken...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

en kompis av meg kjøpte valp i forrige uke på 5 mnd... Det var første hunden han har og da jeg sa at man ikke skulle gi bort valper før de var minst 8 uker så ble han helt fra seg... stakar gutt visste jo ikke bedre.. synes ikke opdrettere skal gi bort hunden før over 8 ukers alder.. Den har mye å lære av mor og søsken...

5mnd eller 5uker :) ?!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når det gjelder kattunger-så er det beste om de kan være hos mor til de er nærmere 13 uker, helst over. Dette fordi disse lærer så sinnsykt mye av henne.

Når det gjelder hunder, her gjelder jo det samme. Men (og her er det et stort men), det er jo videre veldig viktig med valpens sosialisering i denne perioden. Så hvis oppdretter ikke kan gi det den trenger, så blir det jo en vekting av hvilket hensyn man skal legge mest vekt på..

Vanskelig spørsmål hvis du spør meg.

Jeg hentet Sofus da han var 8 uker gammel- og han hadde definitivt hatt nytte av mer bitehemming lære av sine foreldre (vokste opp med både mor og far nemlig). Men der og da, så ble det bare sånn (jada, slår meg selv i hodet over det enda). Ting har blitt bedre, men kunne jo blitt en mer lett prosess hvis han hadde blitt "hjemme" lengre. Skriver kunne, fordi det vet en jo aldri...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

jeg fikk Mike da han var 7 uker og 1 dag, han var i et veldig stort kull og dette var siste kullet til moren hans, og hun var sliten og var mye for hun, og det passet bra å få Mike da pga det var fredagen før helgen.

Oppdretteren er meget seriøs, og ikke noe å sette fingeren på der. Har ikke merket noe på Mike at han ble tatt et par dager for tidlig heller..

Silje

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg synes også det kommer litt an på størrelsen jeg da. Kan godt skjønne at en chihuahuavalp må vente til den er 10-12 uker før den blir hentet, liksom. Jeg hadde egentlig avtalt å hente Ace 10 uker gammel pga skole, men det ble til at jeg hentet henne når hun var på dagen 8 uker, og synes det funket helt fint. Men noe yngre enn det bør de ikke være..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg ville ikke hentet valpen før den er 8 uker. Passer det dårlig, ville jeg heller ventet en uke, fremfor å ta den en uke for tidlig. Min oppfatning er at uke 6-8 er en uhyre viktig tid for valpen sammen med mor/søsken.

En gang for hundre år siden hadde vi et kull med valper (lang historie). Den ene valpen ble av div grunner igjen hos meg og tispa til hun var 12 uker. Det var utrolig vanskelig å skilles fra henne, hadde hatt henne alene med tispa i nærmere 4 uker, men hun hadde fått med seg veldig mye gratis, som nye eiere dro god nytte av.

Tispa mi var og sliten av valpene, men når det kun ble en igjen, ble hun en super oppfostrer, og veilledet valpen i mye og mangt.

Men om jeg ville valgt å hente en valp noe særlig senere enn 8 uker avhenger av masse. Hvordan tispa er og ikke minst hvordan oppdretter er. Jeg ville krevd svært mye av oppdretter de ukene den skulle vært der "over tiden"... :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

8+ pleier vel å være greit. Hunden vi har nå ble hentet da den var 7 1/2 uke, men det var fordi den kom fra Trondhjem og det var da det passet med levering for oppdretter og oss. Da hadde vi også en voksen hund, så den fikk i hvert fall litt kontakt med andre hunder selv om han helst burde vært hos moren litt lengre...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg vil aldri komme til å hente valp før den er MINST 8 uker...

Selv om det bare en uke forskjell fra eksempelet mitt.. så synes jeg den trenger den siste uka med mamma og søsken..

Kattungen våres fikk jo vi når han var 9 uker gammel.. synes det var alt for tidelig.. Men dette viste jo ikke jeg før jeg satt med han i bilen.. Det har gått bra.. Men Merker at han skulle vært hos mamma`n sin noen uker til.

Har hatt flaks med hundene som har tatt han til seg veldig bra. Han er vel nå 12-13 uker gammel og en liten rampis..

Synd at noen oppdrettere gir fra seg valpene for tidelig.. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg fikk Shade når hun var 12 uker, en alder som jeg synes er perfekt!

Vi fikk også vår Bimbo Bedøington da og det var helt flott! Han hadde jo da vært enebarn en ukes tid og vært med på huneslette og litt av hvert ellers. da vi hadde kull (ikke helt planlagt og veldig mange år siden), leverte vi dem fra de var mellom 8 og 10 uker. Det var igrunnen greit det og. To tispevalper ble hos oss til de var fire måneder og både mora og valpene var fornøyde med det òg. Den ene valpen passet vi litt innimellom og det var et selvfølgelig samvær mellom mor og datter og ikke noe merkbart savn, når de var adskilt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg hentet begge mine ved 8 uker :) Den yngste hentet jeg et par dager senere, siden melsomstevnet var de to dagene og jeg syns det er viktig en valp får en rolig start i sitt nye hjem ;)

Og 7 uker er alt for tidlig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Synes jo at 7 uker er for tidlig.

Hos meg blir ikke valpene levert til ny eier før de er passert 8 uker. Skal jeg beholde en tispe igjen, så er det ikke alltid like lett å plukke ut den rette på 8 ukers alder, så da har det hendt at de er her til blir 10 uker.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Hva jeg leser fra den teksten alene, uten noen annen informasjon, er at valpen er understimulert og finner på ting fordi hun ikke vet hva hun skal gjøre. Min tolkning og mitt svar er selvsagt farget av mine egne erfaringer, og må ikke tas som noe annet enn et subjektivt innspill til vurdering.  Jeg tror hun trenger sterkere lederskap, aka mer veiledning. Valper ikke bare trenger, de ønsker veiledning. "Do this instead," er en fin huskeregel, men det er også å henge litt bakpå. Ideelt sett ligger du frempå med bare "do this" ved å gi henne arbeidsoppgaver(*) før hun finner på noe av seg selv.  *) Lydighetsøvelser samtidig med husarbeid er en fin måte å skvise inn nødvendig kvalitetstid mellom hund og fører i en travel hverdag, mener jeg, og jeg synes ikke en skal vente med å påbegynne lydighetstrening fordi: "Valper skal bare leke mens de er så små." De valpene jeg har hatt, de har tatt treningen som interessant lek og absorbert læring som små svamper.  Jeg ser altså ikke noen grunn til å ikke påbegynne bakpartskontroll og fri ved foten første uka. Gradvis, gjennom å bryte ferdig øvelse ned i å gripe, slippe, bære, lære å apportere ting for levering til deg eller bære noe fra kjøkkenet til vaskerommet for deg, sitt/dekk/stå, innkalling, fremsending til objekt, sitt/dekk/stå med fører ut av syne. Bare begynn. Canis.no hadde vel en masse fine gratis videoer om klikkertrening og gode bøker om både hverdagslydighet og konkurranselydighet. Det er også lettere å "gå tur" om det er helt konkrete oppgaver å fokusere på mens en går.  .. synes jeg
    • Tja, en mellomting hadde vært å foretrekke. Men vi jobbet mye med det på trening, så han vet at mange hundemennesker har godbiter på seg 😆 Har begynt å ha de andre på trening på banen som forstyrelse når vi trener, greit om han ikke trenger å hilse på dommer, banemannskap og publikum hver gang vi er på stevne. Ja han får ofte kommentar om at han er stevnes gladeste hund, lykkelig er han i allefall. 
    • Herlig fine bilder av glad og superfin hund i farta 
    • Gøy at han gikk fra å være reservert til å løpe til alt og alle ! Virkelig søt! 
    • Trist å se sånne innlegg uten ett eneste svar.  Selv planlegger jeg ikke så veldig. Etter sosialisering/miljøtrening av valp, som planlegges så detaljert som råd er - resten av verden er jo ikke under min kontroll - for å legge grunnlaget for en trygg og veloppdragen hund, så tar jeg ting mer på sparket som det passer seg. Ikke setter jeg tidsfrister for mestring av bestemte øvelser, starter eller opprykk, og ikke planlegger jeg mer detaljert enn noen løse skisser i tankene rett i forkant av hver økt.  På bakgrunn av trenerkurs og praktisk erfaring med barneidrett, så tenker jeg du er på veldig riktig spor med morsomme øvelser. Jeg har sett hvordan en kan kvele idrettsglede ved å sette fokus på teknikk og fremtidige mål, med krav og forventninger. Uten å ha fokus på glede i treningen her og nå kan en bare glemme å sette seg mål med barn og dyr. Om du mente hvordan gjøre LP-øvelser morsomme er jeg ikke mye til hjelp, for jeg synes LP har blitt ganske kjedelig. Om du mente overraskende innimellom-øvelser for å skape forventninger som holder motivasjonen oppe, så er det vel individuelt hva hundene liker å gjøre. De beste øvelsene er de hunden selv opplever stor mestring i og er stolt av pga den genuine begeistringen det utløser i deg. For noen er det å mestre "sitt", for andre er det å hoppe kanin baklengs i åttetall.  Jeg husker en episode hvor min hund ble gjenstand for et utbrudd fra en annen hund på trening. Vi var bare der for rekreasjon, ikke noen ambisjoner utover quality time sammen. Vi hadde hatt enorme utfordringer med andre hunder i hverdagslige situasjoner, og banen var en arena hvor han ikke fryktet de andre hundene, jeg fryktet ikke hans fryktaggessive utfall, vi opplevde begge senkede skuldre, gjensidig glede, mestring og stolthet der - ikke fordi vi var en feilfri ekvipasje, men fordi han i mine øyne var veldig flink, så min respons til hunden var som om alt han gjorde stod til 10'ere, og han struttet accordingly, som om han eide stedet. Vi begge elsket det, uten noen mål utover å ha det fint sammen her og nå. Øvelser var aldri noen issue å mestre, så jeg stilte aldri noen krav han ikke opplevde å innfri. Ekvipasjen som gikk bak oss den dagen var en annen type. Uten å ha mer innblikk enn kjappe, overfladiske observasjoner, så virket det som krav og forventinger var høye, og hunden struttet ikke av glede og selvtillit, hans egen fører stilte krav han ikke opplevde å innfri tilfredsstillende nok til å utløse begeistring, mens den lille dritten foran ham hadde en fører som bare var glad og fornøyd og så på ham med hjerter og stjerner i øynene i en tykk eim av: "Du er verdens flinkeste, jeg elsker alt du gjør!" hele tiden. Det endte med at den unge goldenhannen bak oss plutselig gjorde et dominansaggressivt bakholdsangrep på min - i ren misunnelse og frustrasjon, tror jeg, fordi hans egen fører var for kjip og stilte for høye krav til ham. ..for min var så liten, det virket rart at en så mye større golden bare ville informere min lille om hans plass i det sosiale hierarkiet. Jeg TROR han var ektefølt misunnelig og frustrert fra sin egen førers krav til seg. ... Om det ene eller andre var årsaken til angrepet, poenget med historien var: Husk å ha det gøy, fordi alvor og ambisjoner kan ødelegge for nettopp de ambisjonene.  "Set up for success, not failure," er en god regel. Bryt ned alle øvelser i enkle nok momenter å trene på til at hunden mestrer every step of the way, og ha samtidig så lave forventninger til hva den skal få til at du blir *genuint* og ektefølt glad og begeistret av alt den mestrer, så blir alle øvelsene straks mer morsomme   Edit: Selvsagt planlegger jeg også. Jeg starter med å se for meg det endelige resultatet jeg ønsker oppnå, analyser det for å vurdere om det er realistisk og gjennomførbart, og bryter det i den prosessen ned til så små delmomenter som jeg tror er nødvendige for å bygge opp til det endelige målet med. Progresjon kan jeg ikke forutse. Kanskje har jeg bommet på vanskelighetsgrad i delmomenter, hunden/barnet mister motivasjonen midt i en økt og vil bare dra derfra. Kanskje tar det et halvår istedenfor den uken jeg så for meg for å lære inn noe jeg tenkte skulle være utgangspunkt for å lære en hel masse annet, og hele planen om opprykk neste sesong går i vasken på den ene ferdigheten jeg ikke klarte lære hunden i tide. Det er da det gjelder som mest å ikke ødelegge hundens motivasjon og treningsglede med sin egen skuffelse over egen utilstrekkelighet ifht egne forventninger. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...