Gå til innhold
Hundesonen.no

Til ALLE som har hatt valp!


Muffins

Recommended Posts

Hei! Nå er det allerede 4 dager siden jeg fikk den lille mopsen min, og jeg lurer på;

Om natta får jeg henne til å sove i kurven sin ved siden av senga mi, og jeg legger meg i min seng. Etter ca. 2 timer våkner hun og vil opp i senga mi, hun prøver å hoppe opp også piper hun. Jeg tar henne selvfølgelig opp :D Og dermed sover hun resten av natta i min seng, hun ligger heeelt oppi ansiktet mitt, nesten oppå.

Nå vurderer jeg og legge meg på en madrass på gulvet ved siden av kurven hennes, så hvis hun våkner kan jeg roe henne ned og putte henne tilbake i kurven igjen. Så lærer hun seg kanskje at det er der hun skal sove?!

Noen som har erfaring med dette? Trenger tips! Er jeg bare utolmodig kanskje?! :icon_redface: hihi..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei! Nå er det allerede 4 dager siden jeg fikk den lille mopsen min, og jeg lurer på;

Om natta får jeg henne til å sove i kurven sin ved siden av senga mi, og jeg legger meg i min seng. Etter ca. 2 timer våkner hun og vil opp i senga mi, hun prøver å hoppe opp også piper hun. Jeg tar henne selvfølgelig opp :icon_redface: Og dermed sover hun resten av natta i min seng, hun ligger heeelt oppi ansiktet mitt, nesten oppå.

Nå vurderer jeg og legge meg på en madrass på gulvet ved siden av kurven hennes, så hvis hun våkner kan jeg roe henne ned og putte henne tilbake i kurven igjen. Så lærer hun seg kanskje at det er der hun skal sove?!

Og her ligger heeeeele feilen. ;) Jo fortere du slutter å ta henne opp, jo fortere vil hun slå seg til ro i kurven sin. Eventuelt kan du bare rekke ned en arm til henne. Hvorfor skal hun foretrekke kurven, når trøsten og kosen ligger oppi senga? Ikke så rart at hunden din vil opp - den får jo komme opp jo mer den maser. :D

Det skal egentlig ikke være nødvendig å ligge på madrass når hunden allerede klarer to timer. Alle valper maser, det må man bare overse. Det beste er å la henne ligge i kurven, overhøre hylingen (ikke noe dikkedakk prat eller sengekos), men som sagt: kanskje stryke litt på nurket ved å kaste ned armen din fra senga, da beviser du for henne at kurven er trygg selv om du ligger i en annen seng. ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du har sikkert tenkt gjennom om du vil ha henne i sengen eller ikke i framtida, men er du heeeelt sikker på at det ikke rett og slett er kjempekoselig for begge to at hun ligger oppi der sammen deg? Det er liksom naturlig for alle pattedyr å søke sammen for kos og varme. Sannsynligvis vil hun etter en stund hoppe ned på gulvet fordi det blir for varmt i senga, iallfall deler av natta...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Som Terrier sier, du kommer jo med svaret selv.

Du får det du forsterker, så enkelt er det. Du lar henne komme opp når hun maser, hun fortsetter å mase. Det er en veldig enkel løsning på problemet ditt, overse masingen og la hunden sove i kurven sin.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sier meg enig i det som Terrier sier..

Vi har en shæferblanding på 5 mnd som gjerne vil ligge i sengen vår. Hun får stikke hodet oppi senga for å hilse på morgenen, men vi har våknet av at hun kommer snikende(man merker jo ikke at en svær shæfer kommer krypende, helt usynlig å umerkelig, opp i sengen :icon_redface: ) på morgenen.

Hun fikk ligge i kurven på rommet først for ca 1 mnd siden, da hun ikke ville ligge i gangen, og holdt et sabla leven som vekket både voksne og unger.

Den metoden på å slege en arm utenfor senga er å annbefale. Det fungerte fint for oss.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, er vel sant som dere sier! Men, når hun skal opp i senga så prøver hun og hoppe opp. Og hun er så liten at hun ofte hopper rett på senga og detter tilbake! Får såå vondt av henne da.. :icon_redface:

På meg høres d ut som om du leter etter unnskyldinger for å ha henne i senga om natta! :D

Det er så enkelt som så; vil du ikke ha henne i senga, så overse henne når hun kommer og skal opp! Da vil hun legge seg på gulvet eller kurven selv etterhvert! ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kanskje jeg gjør det :icon_redface: Men, hvis jeg legger meg på en madrass på gulvet da! Høres det ut som en dårlig idè? Så blir det en slags overgang; senga, gulvet, kurven..

Jeg ser det sånn at hvis du legger en madrass på gulvet, kommer hun nok til å komme oppå madrassen til deg, og legge seg der. Og da har hun jo ikke lært noe - eller kanskje har hun lært at "mor legger seg på gulvet med meg om jeg fortsetter å mase"? :D Og da blir det vel ikke helt som du tenkte?

Nei, jeg hadde lagt meg i mi seng, og vofsen i kurven, og latt natten komme!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi er i samme situasjon for tiden.. Ari har vært her i tre netter og vil jo selvfølgelig ikke være alene om natten..

Men her i huset er det strengt forbudt å være oppi sofaer og senger - han kommer jo til å veie 30 kilo til slutt!

Første natta lå jeg på madrass ved siden av buret hans i stua. Det gikk veldig fint. Ikke no bråk. Neste natta flytta jeg meg over på sofaen som er litt lenger borte fra buret. Ble litt mer leven men gjorde så godt jeg kunne med å overse han når det holdt på som værst. Forrige natt klappet vi han i buret til han sovnet før vi la oss inn på soverommet. Han peip en gang i løpet av natten så da gikk jeg inn til han når han hadde et opphold i pipingen. Så sov han resten av natten alene i stua. Flink gutt:-) Skal gjøre det samme i natt. Håper det funker for man blir trøtt av å ha en valp i huset:-)

Tror trikset er at hvis man ikke vil ha hunden i senga så lar man helt enkelt være å ta den opp i sengen helt fra starten av! Litt grining blir det men det må man vel overse så godt man kan... Ja jeg vet.. det er hjerteskjærende å høre på men forhåpentligvis er det verdt det!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg synes det skal være unødvendig for deg å ligge på gulvet. Valpen roer seg jo i kurven om kvelden, men den foretrekker (selvfølgelig) den myke og varme sengen istede for kurven. Jo mer du diller og daller med valpen, løfter den opp i sengen, snakker til den osv jo senere går det før den slår seg til ro i kurven hele natten gjennom. Overse, det er det beste. Vapen vil snart lære at dette hjelper ikke å mase og styre for å få lov til å komme opp i sengen. Og jo oftere du tar den opp i sengen, jo vanskeligere er det å lære den å ligge i kurven(jada, har erfart det selv, dog med en unghund som selv hopper opp i sengen)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vår valp lå i sengen med oss de første ukene.

Etterhvert så ville han heller ligge på gulvet, og sengen hans stod ved siden av vår.

Han foretrekker å ligge på gulvet, men søker noen ganger til sengen sin.

Men bare vært konstant om du vil at hunden skal være i kurven, så lærer den nok den ganske så kjappt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 month later...

Putter man først valpen i sengen, så kan man nesten glemme å venne den av med det. Klart den foretrekker det, mye koseligere å ligge i koselige sengen enn kjedelige hundesengen.... :(

Personlig synes jeg det er ekkelt å ha hunden i sengen, SPESIELT når den er valp, man vet jo aldri når den plutselig går på do! :huh:

Katten derimot hadde jeg i sengen da den var liten, og nå må jeg bare leve med det, den går aldri ned igjen om den ikke vil det..... :) Og den pleide også å ligge heeelt oppi ansiktet mitt, og gjerne på det også :o

Så la han seg på føttene mine, og brukte tærne mine som leker (kjempegøy...) :o

Men hundene mine skal alltid læres at sengen, den er forbudt. Hele soverommet faktisk, man kan sove hvor som helst i leiligheten, men ikke der.

Klart det er vanskelig når den er liten og søt, men tenk på når den blir større og hopper opp i sengen hele tiden, gjerne med skitne poter og røytepels, kjempekos :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har egentli aldri vert borte i det der. Da fikk Aron så lå han i sengen sin med engang, han kom aldri opp i sengen om natten, heller ikke om dagen da han fikk lov. :huh:

Bono var det litt annerledes med. Han har vert vandt til å sove i buret sitt om natten helt til forge veke?? eller noe i den duren. Han er litt vanskligere, for han hopper opp i sengen min etter at jeg har sovnet, er ikke så flink til legge merke til det, men da sover han ned med beina. Legger jeg derrimot merke til det, jager jeg han ned på gulvet igjen. Om dagen sover han enten på gulvet eller i sengen sin. Veldi flink er han. :)

Men somde andre sier her, du må bestemme deg for vil du ha h*n i sengen eller ikke. Visst ikke overser du sytingen og sover videre, gjerne ta ned hånden din. Jeg lerte meg bare til å overse Bono da jeg lærte han til å sove i buret, og nå har jeg ikke problemer med det lengre :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Altså jeg synes det er koselig med dyrene i sengen, men allergi og skitne storbygater gjør hele greia ganske ubehagelig. Så hva gjør man når hunden er stor nok til å hoppe opp av seg selv? Må jeg sitte halve natta og løfte valpen ned igjen? :huh:

Kan umulig være bra for hoftene med all den hoppinga?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg gjorde den "feilen" at jeg lot Mike ligge i senga første natten, og natten etter la vi han i kurven sin, og han begynte selvfølgelig å pipe hele natta, og jeg tok han opp, så han fikk sove i senga, nå er han 6 måneder gammel og han sover fortsatt i senga, men jeg syns det er koslig å ha han der og han ligger ved bena mine, han pleier å gå ned om natta når det blir for varmt og hopper opp når vekkeklokka ringer for å vaske hele annsiktet til meg og samboeren. men vil du ikke ha valpen din i senga om natten fremover fast, så må du vende den av med det med en gang, jo fortere jo bedre. det er hardt å høre på den pipingen, men man må bare overse det... Lykke til :huh:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi har alltid hatt valpene i senga de første månedene vi.. alle får sove og husrenheten går så mye fortere på den måten. Retrieverne og schäferblandingen vi har hatt, sluttet etterhvert med å ligge i senga - de foretrakk hundeseng/ gulv helt av seg selv. Basenjien er 8 år og ligger fremdeles i seng hvis hun får lov (og det gjør hun) men gjør ingen big deal av å eventuelt måtte sove for seg sjøl på stua.

Med akkurat de helt små valpene synes jeg det er litt hjerteskjærende å kreve at de skal sove helt alene, mye bedre å vente til de er 3-4 måneder og tryggere på seg selv og ikke så avhengige med å lære dem å sove alene. Den leksa får de jo på dagtid uansett siden de må lære å være alene hjemme, da kan man heller vente med "nattensomheten" til de er litt større - synes nå jeg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Hva jeg leser fra den teksten alene, uten noen annen informasjon, er at valpen er understimulert og finner på ting fordi hun ikke vet hva hun skal gjøre. Min tolkning og mitt svar er selvsagt farget av mine egne erfaringer, og må ikke tas som noe annet enn et subjektivt innspill til vurdering.  Jeg tror hun trenger sterkere lederskap, aka mer veiledning. Valper ikke bare trenger, de ønsker veiledning. "Do this instead," er en fin huskeregel, men det er også å henge litt bakpå. Ideelt sett ligger du frempå med bare "do this" ved å gi henne arbeidsoppgaver(*) før hun finner på noe av seg selv.  *) Lydighetsøvelser samtidig med husarbeid er en fin måte å skvise inn nødvendig kvalitetstid mellom hund og fører i en travel hverdag, mener jeg, og jeg synes ikke en skal vente med å påbegynne lydighetstrening fordi: "Valper skal bare leke mens de er så små." De valpene jeg har hatt, de har tatt treningen som interessant lek og absorbert læring som små svamper.  Jeg ser altså ikke noen grunn til å ikke påbegynne bakpartskontroll og fri ved foten første uka. Gradvis, gjennom å bryte ferdig øvelse ned i å gripe, slippe, bære, lære å apportere ting for levering til deg eller bære noe fra kjøkkenet til vaskerommet for deg, sitt/dekk/stå, innkalling, fremsending til objekt, sitt/dekk/stå med fører ut av syne. Bare begynn. Canis.no hadde vel en masse fine gratis videoer om klikkertrening og gode bøker om både hverdagslydighet og konkurranselydighet. Det er også lettere å "gå tur" om det er helt konkrete oppgaver å fokusere på mens en går.  .. synes jeg
    • Tja, en mellomting hadde vært å foretrekke. Men vi jobbet mye med det på trening, så han vet at mange hundemennesker har godbiter på seg 😆 Har begynt å ha de andre på trening på banen som forstyrelse når vi trener, greit om han ikke trenger å hilse på dommer, banemannskap og publikum hver gang vi er på stevne. Ja han får ofte kommentar om at han er stevnes gladeste hund, lykkelig er han i allefall. 
    • Herlig fine bilder av glad og superfin hund i farta 
    • Gøy at han gikk fra å være reservert til å løpe til alt og alle ! Virkelig søt! 
    • Trist å se sånne innlegg uten ett eneste svar.  Selv planlegger jeg ikke så veldig. Etter sosialisering/miljøtrening av valp, som planlegges så detaljert som råd er - resten av verden er jo ikke under min kontroll - for å legge grunnlaget for en trygg og veloppdragen hund, så tar jeg ting mer på sparket som det passer seg. Ikke setter jeg tidsfrister for mestring av bestemte øvelser, starter eller opprykk, og ikke planlegger jeg mer detaljert enn noen løse skisser i tankene rett i forkant av hver økt.  På bakgrunn av trenerkurs og praktisk erfaring med barneidrett, så tenker jeg du er på veldig riktig spor med morsomme øvelser. Jeg har sett hvordan en kan kvele idrettsglede ved å sette fokus på teknikk og fremtidige mål, med krav og forventninger. Uten å ha fokus på glede i treningen her og nå kan en bare glemme å sette seg mål med barn og dyr. Om du mente hvordan gjøre LP-øvelser morsomme er jeg ikke mye til hjelp, for jeg synes LP har blitt ganske kjedelig. Om du mente overraskende innimellom-øvelser for å skape forventninger som holder motivasjonen oppe, så er det vel individuelt hva hundene liker å gjøre. De beste øvelsene er de hunden selv opplever stor mestring i og er stolt av pga den genuine begeistringen det utløser i deg. For noen er det å mestre "sitt", for andre er det å hoppe kanin baklengs i åttetall.  Jeg husker en episode hvor min hund ble gjenstand for et utbrudd fra en annen hund på trening. Vi var bare der for rekreasjon, ikke noen ambisjoner utover quality time sammen. Vi hadde hatt enorme utfordringer med andre hunder i hverdagslige situasjoner, og banen var en arena hvor han ikke fryktet de andre hundene, jeg fryktet ikke hans fryktaggessive utfall, vi opplevde begge senkede skuldre, gjensidig glede, mestring og stolthet der - ikke fordi vi var en feilfri ekvipasje, men fordi han i mine øyne var veldig flink, så min respons til hunden var som om alt han gjorde stod til 10'ere, og han struttet accordingly, som om han eide stedet. Vi begge elsket det, uten noen mål utover å ha det fint sammen her og nå. Øvelser var aldri noen issue å mestre, så jeg stilte aldri noen krav han ikke opplevde å innfri. Ekvipasjen som gikk bak oss den dagen var en annen type. Uten å ha mer innblikk enn kjappe, overfladiske observasjoner, så virket det som krav og forventinger var høye, og hunden struttet ikke av glede og selvtillit, hans egen fører stilte krav han ikke opplevde å innfri tilfredsstillende nok til å utløse begeistring, mens den lille dritten foran ham hadde en fører som bare var glad og fornøyd og så på ham med hjerter og stjerner i øynene i en tykk eim av: "Du er verdens flinkeste, jeg elsker alt du gjør!" hele tiden. Det endte med at den unge goldenhannen bak oss plutselig gjorde et dominansaggressivt bakholdsangrep på min - i ren misunnelse og frustrasjon, tror jeg, fordi hans egen fører var for kjip og stilte for høye krav til ham. ..for min var så liten, det virket rart at en så mye større golden bare ville informere min lille om hans plass i det sosiale hierarkiet. Jeg TROR han var ektefølt misunnelig og frustrert fra sin egen førers krav til seg. ... Om det ene eller andre var årsaken til angrepet, poenget med historien var: Husk å ha det gøy, fordi alvor og ambisjoner kan ødelegge for nettopp de ambisjonene.  "Set up for success, not failure," er en god regel. Bryt ned alle øvelser i enkle nok momenter å trene på til at hunden mestrer every step of the way, og ha samtidig så lave forventninger til hva den skal få til at du blir *genuint* og ektefølt glad og begeistret av alt den mestrer, så blir alle øvelsene straks mer morsomme   Edit: Selvsagt planlegger jeg også. Jeg starter med å se for meg det endelige resultatet jeg ønsker oppnå, analyser det for å vurdere om det er realistisk og gjennomførbart, og bryter det i den prosessen ned til så små delmomenter som jeg tror er nødvendige for å bygge opp til det endelige målet med. Progresjon kan jeg ikke forutse. Kanskje har jeg bommet på vanskelighetsgrad i delmomenter, hunden/barnet mister motivasjonen midt i en økt og vil bare dra derfra. Kanskje tar det et halvår istedenfor den uken jeg så for meg for å lære inn noe jeg tenkte skulle være utgangspunkt for å lære en hel masse annet, og hele planen om opprykk neste sesong går i vasken på den ene ferdigheten jeg ikke klarte lære hunden i tide. Det er da det gjelder som mest å ikke ødelegge hundens motivasjon og treningsglede med sin egen skuffelse over egen utilstrekkelighet ifht egne forventninger. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...