Gå til innhold
Hundesonen.no

Passgang


Recommended Posts

Det kan komme av:

- Fordi de er litt mer bedagelig annlagt, eller late. De sparer energi på passgang. (Passgang er en skångangart. Mindre muskelgrupper er aktiv i pass enn i trav)

- Fordi de ikke er ferdig utvokst enda. (vokse smerter for tyngre hunder.)

- Kan sitte noe i hofter/skuldre (HD AA) (Det kan være smerter som gjør at hunden din passer.)

- Den er veldig kvadratisk i kroppen :) og starter gjerne med balansen på en side, dermed passgang.

- Ryggsmerter.

anatomi og bevegelse

Dette gjelder da alle hunder:

Hos en stående hund ligger tyngdepunktet like bak brystbenspissen i medialplanet og i horisontalplanet ligger det på grensen mellom midtre og nedre 1/3 av hundens høyde.

Tyngdepunktets leie er ikke konstant hos ett og samme dyr. Det forskyves bakover når dyret løfter hode og hals eller strekker ut halen. Det ligger lengere bak etter et måltid. På den annen side forskyves tyngdepunktet fremover når hunden bøyer nakke og hode, trekker halen inn mellom benene o.s.v.

Som følge av tyngdepunktets normal-leie er legemsvekten ikke jevnt fordelt på 4 ekstremiteter. Hos hunden bærer fremre ekstremiteter ca. 2/3 av legemsvekten. Legger vi et plan gjennom de fire ekstremietespoter, får vi hundens understøttelsesflate. Tyngdepunktet ligger i medianplanet langt fortil. Av figuren ser vi at det er lettere å tvinge en hund ut av likevekt ved å skyve legemet fremover og til siden enn bakover. Dette forhold er av meget stor betydning for dynamikken.

Frambena har kun som oppgave å holde hunden i balanse, nesten. Forenklet... Det er bakbena som skyver hunden fremover. (bakhjulstrekk... ) Da hunden ved de forskjellige gangarter kun strekker den ene bakre benet av gangen, blir tyngdepunktet ikke alene flyttet fremover, men også til siden. Sparker leks. hunden fra med høyre fot, blir tyngepunktet forskjøvet fremover og til venstre, og det motsatte skjer når hunden sparker fra med venstre fot, tyngdepunktet forskyves da fremover og til høyre.

Altså jobber hundens fremre og bakre ben diagonalt. Venstre bakben skyver ifra og vekten flyttes til høyrefremben som vil fungere som "støtteben", i det det venstre benet vil stige fremover...

Slik har da det bakre benet tatt et skritt frem og den andre bakre ekstremitets ledd er begynt å strekke seg og vi får et nytt fraspark hvorved kraften følger den andre diagonal. På denne måte får vi en pendling av tyngdepunktet fra side til side for medianplanet og dette er forbundet med rytmiske sidebevegelser av kropp, hode og hale. Disse rytmiske sidebevegelser av hode, hals og hale bidrar vesentlig til å opprettholde likevekten.

Hundens bevegelser består i en rytmisk forskyvning av tyngdepunktet fremover. Denne forskyvning kan skje med forskjellig kraftforbruk og hurtighet og forskjellig samspill mellom kropp og lemmer. Vi skjelner mellom følgende bevegelsesformer hos hunden:

1. Skrittgang (vanlig)

2. Passgang

3. Trav (diagonaltrav, passtrav)

4.Gallopp (kortgallopp, normalgallopp, frigallopp - karriere -)

5. Hopp.

Trav. Dette er den bevegelsesform som de fleste hunder fortrinnsvis anvender. Tyngdepunktet kastet fremover i bevegelsesretningen og vi får ingen uttalt pendlende sidebevegelse. Dette er årsaken til at en hund i rent diagonalt trav ikke skal ha iøynefallende sidebevegelser av kropp, hals eller hode.

Hundens travform er avhengig av en rekke forskjellige faktorer, først og fremst av hundetypen. En Bulldog og en Schåferhund traver etter de samme dynamiske lover, men med forskjellig eleganse. En rektangulær hund traver etter de samme lover som en kvadratisk'hund, men travet blir dog forskjellig.

"Svevetrav" ser man hos rakvinklede hunder, som Pinscher, Schnauzer og Terrier f.eks.

Det er også noe som kalles, canidenes trav, det er ulvens og villhundens trav. Denne travform er kraftsparende, den er derfor også blitt kalt "utholdenhetstrav".

Det finnes også noe som kalles, jordbundet trav og iltrav. Disse former ser en først og fremst hos den rektangulære hundetype med godt vinklede bakre ben. Det jordbundete trav er karakterisert ved fullkomne diagonale, synkroniserte bevegelser, men svevefasen mangler.

Sitat:

En hund som beveger seg i ren passgang, det være seg i skritt eller trav, etterlater seg kun to spor for hvert skritt, nemlig et høyre og et venstre, akkurat som mennesket. Passgang er ikke alminnelig hos hunder, men av og til ser vi at enhver hund kan slå over i passgang. Dette gjør de sannsynligvis for å hvile enkelte muskelgrupper. Hyppig sei vi passgang hos store hunder i utstillingsringer hvor de må følge etter skjødehunder. Dette må dommeren selvsagt, ikke tillegge noen betydning. En Riesenschnauzer eller Schåferhund, en Setter eller Vorstehhund kan selvfølgelig ikke gå naturlig når den i en best-inshow-ring skal- følge en Chihuahua eller en Shih-Tzu.

I utstilling blir hundene vist i trav, fordi dette er den gangarten det er enklest å se anatomiske feil i. En hund kan se veldig riktig ut når den står, men vil avsløre lettere anatomiske feil i bevegelse. Da helst trav, for dommeren sin skyld. Så kan en dommer kunne trekke deg for passgang, eller ikke??

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tja. Står det ikke i reglene at de skal vises i trav? Kan ikke si jeg kan reglene på rams akkurat.

Jeg ble trukket for passgang. Etter hva jeg så gjorde hun det ikke, men uansett: Ja, de trekker for det.

Og jeg skal være den første til å skrive under på at det er utrolig vanskelig å få dem til å trave ordentlig når de har vennet seg til å passe :) Eller ringen er knøttliten.. Nå har jeg ikke kommet så langt at jeg har måttet løpe bak noen, men det er mange idiotiske rekkefølger å løpe i, ja.. Ødelegger utrolig mye for en stor hund når den må bare daffe rundt og ikke får vist seg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

hehe

en gang jeg stilte gammlefar(faren til Småen) så passet han og dommeren bad meg ta en runde til litt fortere, men hunden passet enda, så jeg måtte ta enda en runde enda litt fortere og da gikk han som han skulle, men vi ble ikke trukket for det og dommeren bare sa at det farten måtte vi holde hver gang vi stiller for ellers så passer han(ja vi fikk hjelp av dommeren vi ;) )

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Loke er fæl til å passe pga ryggproblemer ;) Merkelig nok så traver han i ringen... Sist utstilling fikk han trekk pga begynnende halthet og urene haser.Dyrlegen min var sjokkert over at en utstillingsdommer faktisk klarte å se at hunden var halt, hun har visst sett hunder som var veldig halte blitt BIS ved gjentatte anledninger :P Loke har alltid fått skryt av bevegelsene før liksom, og han har vel aldri vært helt bra <_<

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
    • Frøkna har mest sannsynlig fått en blokkert spyttkjertel. I går skulle hun til utredning i CT, men forundersøkelse av hjertet viste at det ikke er et alternativ å dope henne ned slik hjertet er nå. Så hva i alle dager gjør jeg? Er det noen som har vært borti dette, og evt. fått utført noe slags behandling (f.eks. drenering?) under lokalbedøvelse? Hun ble satt på vanndrivende over helga for å redusere trykket på hjertet, så vil de ta en ny vurdering mtp. risiko ved narkose i neste uke,  men hun vil uansett være en høyrisikopasient så det er jo kjempeskummelt å gå den veien. Jeg har jo ikke lyst til å risikere livet hennes for en blokkert spyttkjertel, som tross alt ikke er livstruende og mest bare et irritasjonsmoment. Alt hva den stakkars hunden skal måtte gjennomgå 
    • Få en trener MED ERFARING (fra hundeklubben f.eks) ikke en som har tatt e kurs og er på sin første hund...  Dette må en hjelpe dere med in real life.  Har selv en valp på 16 uker som bodde på småbruk, men hun er miljøsterk og rå i miljø. Det er noe miljø og mye genetikk.  Kjenner ikke til Collie men tidligere slet de med nerver og det er jo bittelitt arvelig det... Det du opplever høres meget rart ut. Få hjelp hjem nå!!  Valpekurs er genialt, men treneren der har begrenset tid til å hjelpe med sånne problemer, men noe veiledning hjelper absolutt.   
    • Gratulerer med resultatene og hunden!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...