Gå til innhold
Hundesonen.no

Når "lillebror" er en hannhund som fort blir den største


Symra&Pippin

Recommended Posts

Planene om å skaffe hund nr to begynner å ta form, og det er relativt store muligheter for at det blir en briard. Pippin får altså en lillebror som veldig fort blir større enn han. I går kveld satt jeg og leste på nettet om noen som fikk en ny hund som tok over "lederrollen", det endte med at de måtte omplassere den hunden de hadde først. Fikk nesten ikke sove etterpå, syntes så synd på den hunden som ble fortrengt.... :D

Hvor gode er sjansene for at mellomstore Pippin og store lillebror briard blir kompiser? Hva kan man gjøre for å hindre rivalisering?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er vel mer alder enn størrelse det kommer an på. I hvert fall når det ikke er større størrelseforskjell enn det her er snakk om. Jeg ville hatt minst 3 års aldersforskjell mellom to hannhunder i samme flokk, er sikker på at det forenkler en del, og at sjansen da er stor for at dette går fint. Selvfølgelig er det mange som sier at tettere alder går fint også, men med 3 år eller mer, er det i hvert fall lagt til rette for det...

Nå kjenner jeg lite til begge rasene, både den du har, og den du drømmer om, og det kan jo også ha sitt å si, men det regner jeg med at du har satt deg inn i. :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det går vel fint med mine ôgså. Maiko er 8 år , og Theo er 1 år. Men Theo er stooor,tung,voldsom og veldig valpete. Og det kan bli litt for mye for han gamlefar. Så passer jeg på at jeg bruker like mye tid på begge både med turer og omsorg++ Men det er litt vanskelig i og med at de har to vidt forskjellige personligheter. Maiko er sky å trekker seg helst vekk ,og vil ligge for seg selv, mens Theo er veldig kontaktsøkende å brelete... :rolleyes:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg for min del tror ikke at alder og størrelse er det som avgjør om det blir fredelig eller ikke i størst grad, men hundenes gemytt, altså deres innstilling til andre hunder. Har du to hunder som ikke har noe behov for å krangle, så blir det heller ingen krangling. Har du en voksen hannhund som gjerne vil beholde sin sjefsrolle (forutsatt at han har en), får du fort et problem om valpen vokser til og viser seg å være likedan. It takes two to tango. :D

Så spørsmålet blir vel: Hvordan er hannhunden din mot andre hannhunder?

Klart, får du en liten bråkmaker som etterhvert blir en stor bråkmaker hjelper det vel lite om den eldste er snill som dagen er lang, men da får man en bøtte med andre problemer i tillegg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg hadde vært minst like opptatt av hvordan det blir å ha to hannhunder i forhold til andre hunder, som det at de ikke skal kjegle seg imellom :)

Du bør finne både riktig rase, riktig individ, og så riktig aldersforskjell - altså være sikker på at du vet hva første hund er, før neste kommer.

Har du en selvsikker hund, så bør ikke nye hunden være for usikker; da kan første hunden føle seg forpliktet til å "hjelpe", og så er du igang... Er førstehunden usikker selv, kan en mer selvsikker nr 2 hjelpe - og en yngre hund vil ikke være like klar for å assistere.... sånne ting, som er litt vanskelig å forklare her! Har de lignende "skrekker", så bør du være obs - men hvis det er snakk om en briard, så har den kanskje litt andre greier - hvis du har uflaks - enn en terrier uansett?

Og likevel kan du ikke være sikker... jeg vet nok av førstehunder som har endret mye på sin oppførsel og karakter, når de har fått en ny hund i hus, fordi man endrer ting vesentlig - til en "flokk", der en ansvarsbevisst førstehund kan virkelig plukke opp ansvaret totalt.

Størrelse på hund spiller mindre rolle, annet enn at en stor valp krever at DU går inn mer og styrer - så ikke lille valpen lærer at han kan herje med den lille, voksne hunden. Der er hunder ulike, men du kan også styre dette en god del selv: Gjøre det klart for valpen at man respekterer småhunder for det de står for, at det ikke er lov å erte, etc.

Det blir også veldig viktig at DU blir det som ting sentrerer rundt i livene deres. Jeg går ALDRI tur med hundene mine en og en, men jeg trener dem en og en ute på tur - og nå kappes de om MEG. Jada, de er gjeterhunder, men jeg tror litt på det der! En annen ting som er viktig er SEPARAT lydighet, eller... hva er det jeg prøver å si; at du NÅR INN til begge to, selv om de jazzer hverandre opp på samme ting.

Dette var noen strøtanker...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

jeg har ikke erfaring med 2 hunder, men ville ikke tro at størrelsen hadde så veldig mye å gjøre.. jeg ser jo folk med en rotwiler og en pomeraninan... det er jo en stor forskjell.. vis du skal ha valp så trur jeg at de vil venne seg til hverandre med veksten hvis du forstår..

lykke til!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har alltid hatt stor aldersforskjell på mine hunder. Skaffer meg ny i god tid før den jeg har pensjoneres / vedlikeholdtrenes. Hos meg har det naturlig alltid vært den eldste som har vært leder uavhengig av størrelse.

Du kan selv være til hjelp ved å være bevisst i din rolle. Jeg for-fordeler alltid den eldste! Den første som får kos og klapp om morgenen er den eldste, den første som får matskåla satt ned, den første som får ei økt på treningsbanen, førstemann ut av døra / inn i bilen ut av bilen, førstemann som gjester bes hilse på osv osv. Tror også det er lettere for valpen å finne sin plass nederst på rangstigen på den måten. Når 2 av mine eldstehunder ble gamle, overlot de helt tydelig lederrollen til yngstemann. Helt uten krangel og oppgjør. Men selv fortsatte jeg å for-fordele eldstemann.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
    • Frøkna har mest sannsynlig fått en blokkert spyttkjertel. I går skulle hun til utredning i CT, men forundersøkelse av hjertet viste at det ikke er et alternativ å dope henne ned slik hjertet er nå. Så hva i alle dager gjør jeg? Er det noen som har vært borti dette, og evt. fått utført noe slags behandling (f.eks. drenering?) under lokalbedøvelse? Hun ble satt på vanndrivende over helga for å redusere trykket på hjertet, så vil de ta en ny vurdering mtp. risiko ved narkose i neste uke,  men hun vil uansett være en høyrisikopasient så det er jo kjempeskummelt å gå den veien. Jeg har jo ikke lyst til å risikere livet hennes for en blokkert spyttkjertel, som tross alt ikke er livstruende og mest bare et irritasjonsmoment. Alt hva den stakkars hunden skal måtte gjennomgå 
    • Få en trener MED ERFARING (fra hundeklubben f.eks) ikke en som har tatt e kurs og er på sin første hund...  Dette må en hjelpe dere med in real life.  Har selv en valp på 16 uker som bodde på småbruk, men hun er miljøsterk og rå i miljø. Det er noe miljø og mye genetikk.  Kjenner ikke til Collie men tidligere slet de med nerver og det er jo bittelitt arvelig det... Det du opplever høres meget rart ut. Få hjelp hjem nå!!  Valpekurs er genialt, men treneren der har begrenset tid til å hjelpe med sånne problemer, men noe veiledning hjelper absolutt.   
    • Gratulerer med resultatene og hunden!
    • Jeg er ganske forelska om dagen 😂❤️    Vi har jo 3 tisper også - Utrolig morsomme og herlige vesen! Men hannhund er virkelig noe for seg selv! ❤️   Nils hadde en strålende valpekarriere, til helga skal han til Nkk Sandefjord og prøve seg som junior - Vi er forberedt på at alt kan skje 😂
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...