Gå til innhold
Hundesonen.no

Tibetansk terrier


Chris
 Share

Recommended Posts

  • 10 years later...

Jeg er ganske fersk siden vår første tibetanske er 11 mnd gammel nå, men jeg kan dele litt av det jeg har sett. De er smarte og lærevillige, men sta og kan være litt trassige. De er veldig lojale og familiekjære, vil helst være der du er. Vanskelig å holde de unna sofaen siden de helst vil ligge inntil deg eller på fanget, inntil det blir for varmt. Vokterinstikt har de absolutt, varsler på lyd og bevegelse. Her må det trening til for å hindre at det blir mye bjeffing. Gjeting ligger latent, noen trener tibbene sine på sau med hell mens de fleste bare ser det som tendenser til å ville gjete sykler/biler. Ikke så ille på gjeting av folk. De fleste er vennlige mot barn og voksne, noen kan være reserverte. Vår må få litt tid på seg og få være den som tar kontakt først, men om han får snuse litt på en hånd før han blir klappet er han bestevenn med de fleste. Men han blir skeptisk overfor folk som er pågående, min bror gikk rett inn for å kose og holdt ham litt fast første gang de møttes og Uno er fortsatt ikke helt trygg på ham. Noe samkjønnsaggresjon er det, men lite krangling ellers. Vi dro på tibbetreff der 13 hunder som ikke kjente hverandre ble sluppet fri sammen, det var bare et par små tilløp til krangling mellom hanner pga en med dårlige sosiale antenner. Gemyttmessig er de en fin blanding av milde og myke men sta og egenrådige... De er kreative og kan finne på mye rart om de kjeder seg, trenger både fysiske og mentale utfordringer men vil underholde deg og more deg med sine påfunn. De er kjappe og smidige så hundesporter som agility er perfekt, lydighetstrening er mer for moro skyld. Positiv trening er cluet, de responderer dårlig på straff/hard tale da de kan hente frem en del trass. De krever MYE pelsstell om man ikke klipper dem kort. Det er egentlig bare fordeler med å klippe dem, man slipper mye vask da de elsker å bade, rulle seg eller løpe tulling i gjørme og bekker. Hjelper til med hagearbeid gjør de gjerne, eller makulering av papp og papir inne. De hopper gjerne opp på bord og benker, så man må trene på grensesetting. Noen kan utvikle separasjonsangst men med tidlig og gradvis trening er det ikke noe problem å la dem være alene hjemme. Bare rydd bort det du ikke vil de skal få tak i :ahappy: Innkalling kan være så som så, de kan det men skal bare først... så vår går med langline på i skogen. De elsker å løpe og er flotte hunder for aktive folk, men har heldigvis god avknapp inne. Sover helst på rygg med bakbena spredt :P

Morsomme, fine og lojale hunder som trenger en del aktivisering og mental trening, som må trenes med for å ikke bjeffe en del og kan være innmari sta!

Anbefaler at du ser over oppdretterlisten her og tar kontakt om det er noen i ditt nærområde, det er alltid lurt å treffe flere av dem før du bestemmer deg. Eller sjekk facebookgruppene om det skal være noen treff du kan delta på så du får sett flere av dem sammen.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vil vel si ivrige og energiske på tur og rolige ellers, flinke å slappe av inne :ahappy:

Det er store individuelle forskjeller og forskjeller mellom linjer både på energinivå, gemytt og størrelse så det er en fordel å snakke med oppdrettere om hvordan foreldredyrene er. På tibbegrupper på FB har det vist seg at størrelse kan variere fra små nette tisper på 5-6 kg til hannhunder på rundt 20 kg. Vår er langbeint og slank på 13,5 kg, både høyere og lengre enn rasestandard.

Vi har jo en unghund med en del energi men jeg vil ikke si han er veldig krevende. Han får en tissetur om morgenen før frokost, en times tur eller 45 min jogging i skogen på formiddagen, sover og slapper av gjennom dagen og får ny langtur på 1 til 1,5 time på ettermiddag/kveld før han går og legger seg i åtte/ni-tida. Med unntak av en tissetur er han da rolig eller sover til sju-åtte om morgenen. I helgene eller om vi er syke tåler han helt fint at det skjer mindre, han kan like godt gå og legge seg igjen etter frokost og ligge til 12...får de ligge i senga kan de visst ligge så lenge du bare gidder:ahappy: Han trenger å få løpt fra seg noen ganger i uka, med langline i skogen eller med ball på fotballbaner osv. Han har ikke noe problem med å være med på enda lengre turer bare han får pause litt underveis.

Hopp og sprett er noe man kan trene på, her er det også individuelle forskjeller. Vår er ung og litt uoppdratt så han hopper på folk for å få kos om han får lov, men mye mindre på meg enn på gubben siden jeg gir ham beskjed om å la være. Noen er snurrebasser hele livet mens andre er verdige frøkner fra de er valp... 

Men de kan absolutt skape liv og røre, de elsker å løpe rundt i hagen eller ute og sier ikke nei til en liten runde zoomies inne heller om de får lov. De er veldig tilpasningsdyktige og innretter seg fort etter eier og hvilket aktivitetsnivå de blir tilbydt.

Det jeg ser i mange grupper er at mange eiere har mer enn en TT. Da har de selskap i hverandre og aktiviserer hverandre mer med lek, her må vi være med og leke en del siden Uno er enehund. 

 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

10 minutter siden, Tomine skrev:

Ojjjj det var stor størrelsevariasjoner på tibetansk terrier. Fra 5-6 kilo til 20 kilo. Trodde de var ca.10-11 kilo. :innocent: 

Hunden din var søt på bussen :wub:

Rasestandard sier vel 36-40 cm høy og 10-12 kg, de fleste ligger rundt det. Men ja, det er variasjon. Samme med farge, det er mye variasjon selv om det er en del sort og hvitt. De kan også endre farger gjennom livet, mange som er ganske mørke kaffefargede som valper ender opp som lys kremfargede som voksne. Vår var kullsort med litt hvitt i men blir mer og mer grå i det sorte. 

På utstillinger går dommer ut fra rasestandard slik som for andre raser, så hunder som er langt utenfor rasestandard vil neppe bli stilt. 

Takk for det, jeg måtte vekke ham da vi skulle av :ahappy:

Du kan finne mye god informasjon på sidene til NTTK: http://www.nttk.no/sider.php?s=72&m=7

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Ikke som jeg kan se. Du vil få beskjed hvis en tråd fjernes, med mindre du åpenbart er en spam-bot. Simira med Moderatorhatt
    • Kan hende det bare er jeg som er fullstendig glemsk her altså, men jeg var så sikker på jeg hadde laget en «min hund» tråd til Karma, men isåfall er den borte nå. 🙈  Kan dere se på «bakrommet» om tråder har eksistert og er blitt slettet av en eller annen grunn? Eller er den sporløst borte isåfall?  Vil jo gjerne unngå at det skjer igjen om det er en grunn til at den er borte og det ikke bare er jeg som innbiller meg at jeg laget den tråden. 😂
    • Om du får til å taime vekkerklokke og morgenrutine sånn at valpen sover når dere forlater bilen den første tiden, så får du mer tid til å trene den mer forsiktig og gradvis på å være alene.  Meninger om tyggesaker uten tilsyn er delte mellom teoretikere og praktikere. (Det meste KAN i verste fall drepe hunden ved kvelning eller blokkering av tarm, men barn kan brekke nakken av å falle skeivt ut av en høy seng også, og en bekjent snublet på en skogssti og døde momentant av å lande med hodet på en stein. Det er mye potensielt veldig farlig som veldig sjelden skjer.) Fra flere tiår med skadefri altmuligtyggere våger jeg banne i kirka og trosse de mest forsiktige ved å anbefale en fordøyelig tyggesak, f.eks. okse*****, eller en fryst Kong, så har valpen noe annet å fokusere på enn at den er forlatt alene. Beste er selvsagt om den sover i bilen i starten, så du får mer tid til å venne den til å være i buret alene.   
    • Ved henting tenker jeg at stoffburet er helt greit. Når dere kommer hjem ville jeg hatt transportburet inne, hjemme, med et mykt pledd og noen godbiter i. La valpen utforske buret og oppfordre den til å være der litt, uten å lukke. Så ville jeg prøvd å ta med buret i bilen allerede første dag, og kaste noen godbiter eller legge inn en god tyggeting de 10 minuttene du skal levere. Hvis valpen kommer fra en skikkelig oppdretter bør den har erfaring med bilkjøring fra før, selv om det ofte er med mor og/eller søsken. Hvis valpen IKKE er trygg alene de 10 minuttene så er den tryggere i et solid bilbur enn et stoffbur den kan tygge seg ut av... Hvis det viser seg å være et problem ville jeg fått noen til å sett etter den den korte tiden leveringen tar.
    • Jeg får valp imorgen. Vi er godt forberedt og skal ha fem uker fri.    Det jeg stresser med er at barnet mitt skal i barnehagen neste uke for å gi valpen litt mer ro den første uken. Det jeg bekymrer meg for er at jeg må ha den med i bilen når jeg leverer i barnehagen. Er det innafor å la den være i bilen de 10 minuttene det tar å levere barnet?    til vanlig skal jeg ha hunden i et transport bur bak i bilen, men tenker at den skal få være i et Stoffbur i passasjersetet ved siden av meg når jeg henter den imorgen og den første uken.  
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...