-
Innholdsteller
5,899 -
Ble med
-
Besøkte siden sist
-
Days Won
44
Innholdstype
Profiler
Forum
Blogger
Articles
Alt skrevet av Artemis
-
Her er målene for 2023 lavinegodkjenning og så er det tid for regodkjenning på ettersøkning. ?
-
Jeg valgte rasen jeg har fordi jeg ønsket en stor førerorientert hund med stor arbeidskapasitet og lite pelsstell. Jeg ønsket meg først og fremst en hund som var egnet til å bruke som redningshund. Jeg har schäferhund (bruksvarianten).
-
I all verden?! Hvem parrer to hunder med C og D med viten og vilje?! ? Vet om én slik kombinasjon som var mye diskutert her inne for noen år siden. Av 11 røntgede valper ble det 2 E, 3 D, 3 C og 3 B… For det første er det hårreisende at noen velger å parre to hunder med hofteleddsdysplasi, og så synes jeg at det er synd at noen velger å kjøpe slike valper og. Og selv om jeg er helt enig i at vedkommende her burde ha visst at de sannsynligvis kjøpte en hund med hofteleddsdysplasi, så synes jeg at det er helt lov å spørre oppdretter om penger tilbake når de med viten og vilje har satt kull på to hunder med dårlige hofter. Hva slags rase er dette?
-
Må få pirke litt. ? Navn på hunderaser skrives med liten forbokstav med mindre det er i starten av en setning. ? Jeg må innrømme at jeg ble overrasket da et av rasetrekkene som ble fremhevet hos irsk setter er at det er en rase som «bjeffer høyt» og at det «bor mye lyd i oss». Har aldri tenkt på det som en bråkete rase. ? Ville ikke sagt det om noen av setterrasene. Og så må jeg si at det i artiklene tas veldig lett på helseutfordringene flere av rasene har(mops, fransk bulldog etc.). «Noen kan ha pusteproblemer». Sannheten er jo at det knapt finnes en hund av disse rasene som kan puste normalt.
-
Haha, dette var jammen en gammel tråd, men svaret mitt har ikke forandret seg de siste 10 årene. ?
-
Ser det har vært en diskusjon om svarte hunder her. Har en helt svart hund(schäfer). Har aldri opplevd noe negativt med andre hunder pga. farge. Tvert imot. En meget omgjengelig hund med godt språk. Og jeg er aktiv i et miljø hvor det er ganske mange svarte hunder(schäfer, labrador, flat, etc.). Har aldri opplevd noe negativt der pga. farge altså. ? Det eneste negative jeg ville tenkt når det gjelder svart hund er at det er varmt i solen og de kan være vanskelig å ta fine bilder av. ?
-
Jeg har hentet valp og har både reist med fly og kjørt bil. To valper har kommet med fly fra utlandet, og begge har blitt sendt i lasterommet. Valpen på 15 uker veide 18 kg, og det var ikke noe spørsmål om å kunne få den med i kabinen da… Den andre måtte sendes som cargo pga. spesielle regler fra det landet den gangen. Det gikk helt fint med begge to. De åtte kiloene er inkludert bag/bur, og det er trangt under et flysete. Hadde en venninne som da hun hentet sin schäfervalp på åtte uker ble nektet å ta den med inn i kabinen, så hun måtte stresse med å få kjøpt bur og sende den i lasterommet. Forrige gang hentet jeg valp fra Sverige, og jeg kjørte bil i 12 timer hjem etterpå. Ettersom jeg kjørte alene var det ikke snakk om å kunne ha den på fanget, så det var rett i bilburet bak i bilen og så kjørte vi hjem. Det gikk helt fint. Jeg hadde selv valgt å kjøre fremfor å fly hvis jeg kunne velge.
-
Nå har vi egentlig landet på mellompuddel, men etter noen møter med portugisisk vannhund så tenkte vi å undersøke litt mer. Selv har jeg sett langt mer av mellompuddel enn jeg har av portis, så føler at jeg er i ukjent terreng. Så, ønsket er en allergivennlig hund av liten til middels størrelse som er glad i folk og turer i skog og mark. Skal først og fremst være en aktiv turkamerat og selskapshund. Viktig at hunden ikke for stor, og vi ønsker ikke en reservert(les:engstelig) hund. Helt greit at den ikke oppfører seg som en flatcoat som skal slikke ren drøvelen til folk, men ønsker ikke en hund som trekker seg unna folk heller. Jeg ser at standarden for portugisisk vannhund beskriver vekt for hannhunder som 19-25 kg. Er det vanlig at de er så store? Synes de jeg har møtt har virket så små. Er det noen som har erfaring med begge raser og som kan sammenligne dem? Hva er forskjellene og evt. likhetene?
-
Jeg har godkjent redningshund. Selv har jeg schäferhund(bruksvarianten), og er fornøyd med det. Som flere her skriver så er det viktig å velge den typen hund du selv trives med, både i arbeid og i hverdagen. Men, har man ambisjoner om å godkjenne redningshund så får man mye igjen for å velge en rase som har de rette egenskapene. Det er så mye kjekkere å jobbe med et individ som egner seg hvor man får god progresjon i treningen, enn å måtte jobbe i oppoverbakke hele tiden… Det er ganske få godkjente redningshunder av rasen (engelsk) springer spaniel. Det hadde definitivt ikke vært førstevalget mitt. Har sett en del problemer med at noen av jaktvarianten er for interesserte i fugl. Dvs. at å søke etter fugl overgår det å søke etter folk… Den vanlige springeren har jo blitt avlet mye for utseendet og lite for bruksegenskaper som hos mange andre raser. Er man heldig og finner rett individ(uansett variant) så kan man jo få det til, men føler at det ikke er det sikreste kortet. Springeren(spesielt utstillingsvarianten) vil jo kreve noe pelsstell. Selv ville jeg valgt jaktcocker til redning foran jaktspringer, men det er mye hund i liten kropp, og er nok ikke alle som ville være så godt egnet som terapihund vil jeg tro. Vet også at det har vært en godkjent welsh springer, men det var MYE jobb som lå bak og jeg synes dessverre at flere av welshene jeg møter er noe forsiktig og skeptisk til folk. Det er ikke et godt utgangspunkt verken som redningshund eller terapihund. Den rette tolleren kan nok være et godt valg. Er flere godkjente tollere i NRH, men har dessverre også sett litt ymse når det gjelder gemytt og bruksegenskaper på disse. Men finner du riktig hund så kan du få et godt emne her. Størrelsesmessig så bør den passe godt til dine ønsker. Foruten de rasene du har nevnt så ville jeg vurdert en labrador (tispe). Finner du en god labrador med den rette motoren og ikke minst avknappen, så kan du få både en fantastisk redningshund og en super terapihund. Men som flere her har nevnt så er det ikke alle hunder som egner seg til begge deler. Det krever jo den riktige kombinasjonen av motor og ro. Jeg ville nok funnet ut av hva du brenner mest for. Og hvis du ikke har erfaring med redningshund så ville jeg oppsøkt miljøet og spurt om du f.eks. kan være med som observatør på trening. Jeg synes jo at å trene redningshund er noe av det kjekkeste som finnes, men det er jo ingen grunn til å skaffe seg hund med stor motor til redning hvis det egentlig var en rolig terapihund du ville ha.
-
Jeg har (bruks)schäfer fordi jeg ønsket meg en hund som var egnet som redningshund, og fordi jeg ønsket meg en stor førerorientert hund med praktisk pels som kunne brukes til alt.
-
Nå er det jo et pågående utkrysningsprosjekt på den ene av mine raser: irsk rød og hvit setter. Der krysses det inn irsk setter pga. liten genpool. Skulle man gått lenger tenker jeg jo at gordon setter og engelsk setter, eller andre stående fuglehunder som münsterlander, pointer, vorsteh kunne vært aktuelle. Eller skulle man gått enda lengre så f.eks. jaktvariantene av golden retriever eller engelsk springer. Ville jo først og fremst være naturlig å velge raser med lignende bruksområde. Og når det gjelder schäferen. Kanskje malinois eller hollandsk gjeterhund? Sikkert mange andre raser man kunne brukt.
-
Er min mor som skal ha. Men vil jo være involvert jeg og. ? Skjønner at det bare er å smøre seg med tålmodighet med det markedet som er akkurat nå... I dag chippet og vaksinerte jeg et valpekull for en oppdretter. Nesten bare hannvalper. For to år siden gjorde jeg det samme da oppdretter hadde kull på samme tispe. Den gang kom det bare hanner, og det var vanskelig å finne hjem til alle. Denne gang ble de nærmest revet bort...
-
Vel, her hvor jeg bor er det langt mellom elghundene, men border collie finnes på nesten alle gårdene. ?
-
Akkurat nå kikker jeg på aktuelle oppdrettere og kull av mellompuddel. Jammen ikke lett å skulle lete seg frem i jungelen på en helt ny rase. ? Og utrolig dårlig tidspunkt å gjøre det på og, nå som hele Norge har hjemmekontor og skal ha hund... Om noen har anbefalinger når det gjelder oppdrettere evt. kull jeg bør kikke nærmere på så tas det imot med takk. ?
-
Generelt ville jeg gått for tispe om jeg ville ha minst mulig hund. Selv om tispen er større nå. Sannsynligvis vil hannhunden bli større enn tispen. Av de tre setterhannhundene vi har hatt har ingen vært mindre enn 28-29kg, mens tispen var ca 22-23kg. Men det finnes jo usedvanlig små hannhunder og usedvanlig store tisper selvfølgelig. Ellers er jo hannhund vs. tispe litt smak og behag da. Vi har hatt både tispe og hannhund. Jeg er hannhundmenneske og foretrekker det. Synes at det er upraktisk med løpetid og har ingen planer om å drive med oppdrett.
-
Vel, det kommer kanskje an på øyet som ser. ? ?
-
Hmmm. Border terrier, tror jeg. ?
-
Jeg har selv schäferhund, to stykker. Det er stor variasjon innad i rasen, og hvilken oppdretter man skal gå for kommer helt an på hva man skal bruke hunden til. Jeg har selv bruksvarianten, og det kommer aldri en utstillingsschäfer inn i mitt hus. Til mitt bruk og i mine øyne er de ubrukelig. ? Men når det er sagt så er det ikke sånn at en bruksschäfer passer for alle, og det er mye rart å finne der og. Ønsker man seg en familiehund og ender opp med en høytemperert brukshund med mye stress, alvor og lyd, så er det ikke hyggelig for verken hund eller eier. Men, det jeg vil si, er at akkurat når det gjelder leddproblematikk (HD og AD), så kan man med godt forarbeid gi seg selv gode odds for å få en leddfrisk hund. Går man for et kull med en leddindex (godt) over gjennomsnittet, hvor de fleste hunder i slekten har blitt røntget, hvor foreldre er frirøntget, og det er minimalt med HD og AD ellers på linjene(foreldres søsken, besteforeldres søsken etc.), så har man gode odds for å få en hund uten HD og AD. Når det gjelder utstillingsvarianten sammenlignet med bruksvarianten så er det dessverre altfor få hunder som blir røntget av de førstnevnte. Det er jo forsåvidt forståelig, da de fleste som kjøper seg en utstillingsschäfer ikke er så opptatt av det så lenge hunden bare skal være en familiehund, men oppdretterne kunne nok gjort en bedre jobb med å oppmuntre valpekjøpere til å røntge hundene sine. Schäferhundklubben godtar forøvrig avl på hunder med C-hofter(svak grad hofteleddsdysplasi) og 1 på albuer(svak grad), og selv om et kull oppfyller minstekravene til schäferhundklubben, så kan det godt være at man bør styre unna selv om det høres fint ut ved første øyekast.
-
Jeg har canixbeltet og er superfornøyd. Kjøpte det til løping men bruker det på ski også. Merker nesten ikke at jeg har det på. Anbefales!
-
Spennende å høre om valpeplanene deres. ? Med en hund på 6 år og en på 2 år så er det forhåpentligvis veldig lenge til jeg skal ha valp. Ser frem til valpetråden 2029 da! ??
-
Takk for innspill. Kan vel presisere at det er mine foreldre som planlegger ny hund, og min mor er allergisk for noen hunder. Det har ikke hindret dem i å ha hund i alle år likevel, men nå har ønsker og behov endret seg, så da ser de etter ny rase. Blir sannsynligvis ikke ny hund før Nevø er borte(og han er 10 år og supersprek), så de har enda tid å planlegge. Han er en stor hannhund(over 30 kg), og min mor vil ha noe mindre neste gang som er lettere å holde igjen på tur om hunden ser en katt. ??? Sitter litt med samme inntrykk som Simira om spansk vannhund og lagotto, men jeg kjenner ikke rasene godt. Portugisisk vannhund kunne vært interessant med et eksemplar som ikke er veldig stort, kanskje en tispe? Vi kan ta også imot tips om raser som ikke er typisk allergivennlig, for det kan kanskje fungere likevel. ?
-
Tiden for å skaffe seg ny hund nærmer seg, men når man ønsker en helt ny rase blir det brått vanskelig. ????♀️ Ønsker: - Middels størrelse. Må ikke være for stor og fysisk sterk. Tenker i utgangspunktet 20 kg eller under. - Lite jaktinstinkt og mer førerorientert. Ønsker en hund som kan være løs «over alt», og som ikke stikker avgårde så fort ytterdøren står på gløtt. -Må være sprek og sunn. Ingen kortnesehunder etc. Skal være med på fjellturer flere ganger i uken. - Allergivennlig. Dette må selvsagt testes ut... Men tåler f.eks. ikke schäfer eller den type pels. Tåler irsk setter, så dette er individuelt. - Skal ikke brukes til noe spesielt annet enn turkamerat og hverdagslydighet, men til gjengjeld vil hunden få masse mosjon og være med der det skjer hele tiden. Vil være svært lite alene hjemme. - Helst ikke for mye lyd. Hunden skal bo hos erfarne hundeeiere med mange års erfaring. Har tenkt mye på mellompuddel, men er åpen for andre forslag. ? Er redd jeg har «kjørt meg litt fast» i puddelsporet og synes at det er vanskelig å komme på andre alternativ. Noen som har noen tanker eller forslag til rase? ?
-
Haha, nå måtte jeg sjekke hva jeg hadde skrevet sist: Mål 2020: Bror: -Bestå NRH sin appellprøve. Ja, det gjorde vi allerede i starten av januar! ?? -Trene masse og jobbe videre mot godkjenning i NRH. Ja, det har vi absolutt gjort! Har bestått B-godkjenning på ettersøkning i NRH, samt bestått både feltsøk og mørkesøk. -Ta MH Det ble det aldri noe av. Var påmeldt, men den ble avlyst pga en viss pandemi... Fetter: -Starte NBF spor klasse D. Hehe, det ble det heller ikke noe av. Skylde delvis på pandemi og delvis på lydighetsmotivasjon? ? Mål 2021: Bror: 1. Bestå klasse C lavine, og helst også klasse B. En del av lavineseongen i fjor røk pga. covid-19, og det ser det ut til at denne sesongen også kan gjøre, så vi får rett og slett se hvor mye vi får trent... 2. Bestå klasse A ettersøkning og bli godkjent redningshund i NRH. Ja, her kjører vi på med hårete mål, så får vi se hva året bringer. ? 3. Få gjennomført MH.
-
Har ikke mye erfaring med rasen, men har truffet noen få bl.a. gjennom redningshundmiljøet. Skal du kjøpe deg brukshund/redningshund og skal velge en rase fordi man vil ha best mulig forutsetning for å lykkes med sitt mål, så er ikke beauceron rasen man går for. Er man raseentusiast og vil drive med bruks eller redning, så kjør på, men ikke regn med at det nødvendigvis blir ren plankekjøring. ?