Gå til innhold
Hundesonen.no

Polfarer

Medlemmer
  • Innholdsteller

    784
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Days Won

    4

Alt skrevet av Polfarer

  1. Hadde ikke dommeren noe annet pent å si om hunden? Men altså, synlige blodårer på en sterk hundekropp er absolutt pent 😋
  2. Jeg vil nok påstå at beste forebyggende tiltak er å sørge for å holde hunden i god kondisjon med gode muskler som støtter opp og avlaster. Skånsom trening som svømming er for eksempel et fint sted å begynne om hunden allerede viser symptomer. Det at hunden allerede viser symptomer er i og for seg ikke helt heldig, så å sette i gang med et opptreningsprogram sammen med en rehabterapaut eller fysioterapeut er nok lurt. Av tilskudd så har enkelte effekt av glukosamin og forskjellige leddtilskudd, men det er veldig varierende forskningsresultater, så om det hjelper eller ikke er umulig å si.
  3. Polfarer

    Briard

    Ta kontakt med avlsrådet i klubben, de har kanskje noe mer info om hvem som planlegger hva. De kan også si noe om hvem som har hunder som kan passe deg.
  4. Isj, stakkars! Det er ikke uhørt at enkeltpersoner mager blir svært sensitiv etter å ha vært tomme en stund, og at hunden føler seg kvalm når magesekken utvides. Passasjehastigheten på bare vann er så rask at med mindre hunden overdriver vanninntaket så bør det passere. Jeg hadde begynt med å blande inn våtfôr i små små mengder i vannet og gitt i små mengder flere ganger om dagen. For at tarmene skal få noe næring. Trapp opp sakte og forsiktig. Om det er noe urinary fôr eller ikke regner jeg med veterinæren er enig i at ikke er det viktigste så lenge hunden får i seg noe næring. Den overgangen kan tas når magen er ok.
  5. Jeg har hatt gjensidig på både hund, hest og katt i flere år. Og byttet til Agria nå som jeg bare har en hund og en katt. Begge deler har vært like smertefritt for min del. Jeg har ikke raser som er dyre å forsikre, så jeg har maksimal dekning på alle dyr. Vil tro at du må ut med en hel del mer enn meg i året og vil ha flere restriksjoner i forhold til hva som blir dekket. Agria er for min del billigere (450kr mnd, 90 000 i dekning per egenandelsperiode) enn Gjensidige (fikk tilbud på 800kr mnd med 50 000 i dekning per skade), og gir dekker utgifter per egenandelsperiode istedenfor per skade som jeg personlig ser som en fordel.
  6. Hva gjør at du tenker at dette er et "billig sammensatt" fôr? Ernæringsmessig er dette riktig bra etter min mening. Har ikke testet det selv, men generelt; at hunden har lite og fast avføring er et godt tegn. Det tyder på god fordøyelighet.
  7. Det er store variasjoner innad i rasen. Jeg skal ikke påstå at de jeg møter jevnlig er goder representanter (heller det motsatte), men generelt vil jeg si at det er stor sjanse for å ende opp med usikker/veik aussie hvis en ikke er nøye på å velge valp etter riktig foreldre. De jeg har møtt som ikke har en medfødt usikkerhet er virkelig herlige hunder og egner seg godt som en aktiv førstegangshund gitt at en faktisk bruker hunden til noe mer enn bare tur
  8. 👏 til oppdretteren som var oppegående nok til å både kjenne igjen og ta ansvar for et helt kull med mentalt dårlige valper. Hadde flere hatt "mot" nok og ikke minst kunnskap nok til å gjøre det samme, men også kunnskap nok til å sette sammen kombinasjoner som mentalt er en god match (her mener jeg at mange oppdrettere går for fort frem og kombinerer to "litt for gode" hunder som hver for seg er ypperlige, men sammen blir kaos. "Å skynde seg sakte" er en kjent strategi innen det meste av avlsforskning, selv når avlen er basert på genotype-informasjon og ikke bare fenotype-informasjon). Jeg er helt enig i at valper med en funksjonsnedsettelse, eller defekter som garantert blir en utfordring fortjener å slippe fra livet. Valper med fargefeil og andre kosmetiske avvik som ikke påvirker hunden er åpenbart noe helt annet!
  9. Er det godkjent å avle på fra raseklubben sin side? Har foreldrene egenskaper utover snittet på rasen som tilsier at dette er en kombinasjon som tilfører noe godt? Tilfredsstilles de egenskapene du er ute etter? Får du potensielt en like god hund etter andre foreldre uten å måtte gå på kompromiss med helse? Det er som du skjønner ikke veldig lett å svare direkte på. Hvis det er et problem på rasen og du ikke kan få alle andre egenskaper du ønsker etter friske foreldre så ville jeg antagelig tatt sjansen. Hvis det er et "gjennomsnittlig" godt kull for rasen som ikke har noe veldig spesielt som jeg ønsker hadde jeg fortsatt å lete etter den helt riktige kombinasjonen.
  10. Nå har jeg bare min første hoffe, og hun er ikke mer enn 9 mnd så erfaringene er begrenset selv om jeg kjenner noen fra før og har gjort det jeg kan av research. Generelt; ja, Hovawarten er en brukshund med store bokstaver. Men det er veldig store variasjoner på linjene, og i likhet med mange andre bruksraser har du de oppdretterne som fokuserer på hyggelige familiehunder med litt ekstra, og de som avler mot gode brukshunder. Samt mye midt i mellom. Jeg vil dog si at en hoffe fungerer fint som familiehund, med litt ekstra hodebry/trening. Min er etter brukslinjer og de fleste av min sine søsken går som aktive familiehunder uten spesielle mål. Så har du min som trenes mot bruks og er den helt perfekt treningspartner og hverdags-hund. Det viktigste er at du er ærlig med en eventuell oppdretter når det kommer til hva du kan gi så at ikke feil individ havner hos deg. En oppdretter som bruker valpetest er også en fordel, og vær nøye på hvilke kombinasjon du eventuelt velger å kjøpe etter. Det har vært, og er fortsatt noe ymse mentalt enkelt steder selv om det har vært en enorm god progresjon når det kommer til mentalitet det siste tiåret. En hoffe skal være en ordentlig stødig hund uten stress og nerver. De kan (og skal) vokte, men ikke på alt som rører seg. Min reagerer for eksempel ikke på om det går i dører eller kommer folk inn på tunet normal sett, men kan si ifra om det er unormal trafikk seint på kvelden eller tidlig på morgenen. Selv når elghundene til naboen bråker ved hver minste bevegelse er min stille og bare observere til det faktisk er noe å varsel om.
  11. Om hunden har D- eller C-hofter spiller helt ærlig fint liten rolle. En hund med C-hofter, som er dårlig muskelsatt og med biomekanisk dårlige forutsetninger, en "dårlig" bygd hund etc. kan ha større problemer enn en hund med D-hofter som er godt bygd og som har god muskulatur som støtter og avlaster hoftene. Ikke se røntgenbildene, se hunden 😉 Uansett så skal en selvsagt ha HD-statusen i tankene og kanskje spesielt holde øye med vekt, muskelmasse osv. Pass på ekstra oppvarming og nedkjøling, selv etter tur. Sørg for at kroppen til hunden ellers er i god stand med jevnlig sjekk av kiropraktor for å forebygge eventuelle belastningspåkjenninger. Har dere tilgang på vannmølle eller temperert basseng så utnytt det for skånsom trening osv.
  12. Jeg fikk i tillegg til importpapirene i hånden ved innførsel også papirer/bekreftelse via mail fra en eller annen nettportal.
  13. Elsker No Limit Obedience sin! Ellers har vel Shoppen.no en som er ganske fin, hvor du kan tilpasse veldig mye selv.
  14. Ikke helt det du er ute etter, men om tanken er å unngå å måtte ha godbiter rett i lomma så er "LineLomma" sine godbitlommer (denne er mest brukt i turjakka her: https://www.epla.no/handlaget/produkter/1128783/) helt super. Jeg har flere i forskjellig stoff og størrelser. Ikke noe problem å plukke opp godbiter uten knot, selv med hansker
  15. Det er helt umulig å svar på uten å vite hvilke type olje det er snakk om (lakseolje er ikke bare lakseolje), hvilke tilsetninger som finnes i produktet for å unngå oksidering osv. Hvor lang holdbarhet oljer/fett har avhenger av mettningsgrad og lengde på fettsyrene. Har produktet vært utsatt for oksygen så er antagelig 3mnd holdbarhet ikke feil, men det avhenger også av hvordan det har vært oppbevart. Er det tilsatt antioksidanter så kan holdbarheten også øke noe. Er dog flasken uåpnet og oppbevart kaldt og mørkt så kan du trygt bruke oljen selv etter utløpsdato. Men lukter det harskt så bør den kastes.
  16. Hvilken rase er det snakk om? Problemet med HD og AD er blant annet at det ikke er en enkel lineær arvbarhet. Kort oppsummert vil samlet status hos foreldres søsken osv måtte tas med i beregningen. Er derfor søsken, foreldres søsken, besteforeldre og deres søsken osv affisert så er også sjansen større for at valpen får noe. Miljø har også noe påvirkning, men her er det ikke klart hva som er arvbarheten (forskning sier alt i fra 0,15 til 0,8. Som vil si at alt i fra 20-85% er miljø avhengig av hvem du spør) eller hvilke gener som styrer (noen gener er identifisert for enkelte raser, men det er stor variasjon). Selv hadde jeg styrt unna. Men er det en rase med mye HD så hadde jeg heller valgt en valp etter en forelder med en C-hofte hvis foreldres søsken ellers har A- eller B-hofter fremfor valp etter forelder med A- og B-hofter hvor flere av deres søsken/foreldre og søsken bakover har C/D-hofter. Så skal en også være obs på at det kan føre til at forsikringsselskapet du velger ikke dekker eventuelle problemer knyttet til hofter om ikke begge foreldre er fri.
  17. Kjøper ofte kyllinghjerter og lever på Meny som tørkes i ovnen over natta. Musti har også fryste kyllinghjerter, men jeg foretrekker ferskt. Lever lukter ikke godt om det tørkes etter at det har vært fryst eller på for høy varme, men fersk lever som du får skylt av blodet på har lite lukt.
  18. Her er første steg å kontakte veterinær for en grundig sjekk, deretter bør en trener involveres og hunden bør optimalt sett gjennomgå en mentaltest for se hvilke egenskaper hunden har. Når dere har fått klarert hunden hos veterinær og forhåpentligvis mentalt er det ingen tvil om at hunden bør omplasseres til et hjem der de utløsende stressfaktorene kan minimeres (alternativt avlives om stresset er så stort at hunden ikke har det godt). Som Simira skriver så har hunden antagelig tydelig prøvd å si ifra før den har blitt presset nok til at det har tippet over. Det er flere måter å få det gjennomført en mentaltest på. I tilfeller som dette er det etter min mening viktig at det er en test som legger nok (men ikke for mye) press på hunden til at en tydelig får sett hvilke grenseverdier en har å forholde seg til. Det finnes antagelig flere som jeg ikke kjenner til som kan tilpasse tester men Hund helt på grensen kan anbefales. Masse lykke til!!
  19. Hunder er gjerne mer oppmerksomme på de som sitter på flest "ressurser". Hvis samboeren din ikke allerede gjør det så ville jeg passet på at det er han som fôrer og gjør det "morsomme" med hunden en stund, Pass på at det er samboeren som har de beste godbitene og de beste lekene eller er den som går de hyggelige turene.
  20. Med tanke på hva problemstillingen i artikkelen (den faktiske vitenskapelige artikkelen, ikke den publisert på forskning.no) er så er vel et litteraturstudie absolutt passende. Jeg synes de har gjort en godt balansert vurdering uten å ha lest mer enn noen få abstracts fra noen av de mest siterte kildene. Hva synes du skulle stått i konklusjonen? Jeg synes det er en ok+ konklusjon ut i fra de funnene de gjorde og ikke minst type studie. De svarer på problemstillingen og beskriver også begrensningene for studiet i artikkelen godt. Når det gjelder Forskning.no sin artikkel så ser jeg heller ikke noe direkte feil der. Det er en populærvitenskaplig artikkel som har fokus på det "viktigste"/mest relevante som kommer frem, og det er ikke veldig lett å presenter forskning på den måten uten å måtte ta ut viktige detaljer (snakker av erfaring) fordi det skal kunne leses og forstås av almenheten.
  21. I likhet med resten her så er ikke jeg heller veldig positiv til å planlegge kull på en blandingshund på denne måten. Skjønner veldig godt at du/dere ønsker valper på en hund dere selv synes er verdens beste. Hvem gjør vel ikke det? ? Til syvende og sist så kan vi sitte her og mene det ene og det andre, men det er du som tar den endelige avgjørelsen uansett. Dog synes jeg dere virkelig bør vurdere å se etter en oppdretter som avler gode (renrasede) hunder med de egenskapene dere verdsetter høyt hos deres nåværende hund. Da er sjansen mye større for at dere faktisk får den hunden dere ønsker sammenlignet med å "eksperimentere" selv ? Så i tilfelle andre ikke har "skremt" nok så er det noen ting jeg håper du/dere tenker ekstra nøye over: - Har dere kapasitet til å følge opp valpene i 8+ uker? Valpene skal sosialiseres og utfordres med nye ting for å bli hyggelige og miljøsterke individer. Her synes jeg personlig at mange oppdrettere gjør en slakk jobb, selv om mentalt sterke valper ikke tar noen særlig skade kan det gå hardt utover de som i utgangspunktet er litt svake. - Har dere kunnskapen og kapasitet til å følge opp valper og valpekjøpere i etterkant? Hva hvis en eller flere av valpene til slutt må omplasseres fra kjøperen. Kan dere da ta tilbake valpen så den ikke havner i enda et feil hjem? - Har dere økonomi og muligheter til å potensielt bli sittende med flere valper dere ikke får solgt? Markedet er rimelig mettet med hunder for øyeblikket, og enkelte sitter med valper som er 5+ mnd de ikke finner Kjøpere til. - Har dere overveid risikoen med å ha valper for tispa sin del? Som hos mennesker så er det en del risiko knyttet til drektighet, og enkelte av de rasene din er blanding av har ikke den beste statistikken der. Som andre anbefaler jeg sterkt å for eksempel gå NKK sin opdretterskole før dere går videre med planene. Der får dere en generell innføring i det å ha kull og ansvaret dere sitter med som oppdrettere. Om dere allikevel skulle gå videre med planene så er det sterkt anbefalt å ikke dobble blåøyde gener når du ikke har full oversikt over linjer og sykdommer bakover. Blå øyne er en mutasjon som hos mange er knyttet til andre helseproblemer. Du vil risikere helsen til valpene allerede før de er født. I tillegg bør hunden ikke bare sjekkes for arvelige sykdommer, men både deres og eventuell hanhund bør mentalbeskrives for å sjekke at egenskapene deres passer sammen.
  22. Helt ærlig så er energiberegning til hund så simpelt at jeg tror ikke det er verdt investeringen ? Men jeg har hele "PC-horse" i Excel også ? Ja, det er tall som er "vedtatt" gjennom utallige fôringsforsøk på samme måte som hos hest. Fôring av hund er dessuten veldig mye enklere fordi de har et mye enklere fordøyelsessystem og det derfor er mye mindre variasjon i hvordan ting fordøyes/påvirker utnyttelsen. Antrozoologisenteret har nok ingen spisskompetanse på ernæring, men det finnes forskere ved NMBU som har ?
  23. Det finnes ikke noe tilsvarende til PC-horse for hund (antar at det er det du brukte til hest), men det er svært enkelt å sette opp i et regneark. Jeg har satt opp noen selv, men der tas det ikke hensyn til vitaminer og mineraler. Dog, om du ønsker det så kan du sende meg en PM med mailadresse så kan jeg sende over det jeg har brukt.
  24. Selv om en stor andel av Norske drøvtyggerprodusenter ikke driver økologisk så er det sånn at veldig mange faktisk oppfyller kravene til økologisk drift når det kommer til dyrevelferd. Det som ikke gjør produksjonen økologisk er krav til sprøytemidler osv i fôrproduksjonen etc. Jeg ville definitivt sett etter produkter basert på norske råvarer (VoH eller Apetitt for eksempel) og en stor andel drøvtyggere eller vilt.
  25. Nå er ikke doodle- eller cobberdoggavl noe å sammenlikne med pelsdyroppdrett. Pelsdyroppdrettere har en avlsplan med avlsmål, i tillegg til mange generasjoner med kartlagte feno- og genotyper og arvbarhet på disse. Mattilsynet får dessverre gjort lite når det ikke er dokumenterte brudd på dyrevelferdsloven. Jeg har egentlig lite imot blandingshunder, men skal det ha noe for seg så er det de beste individene som må brukes. Selv om du kan være heldig å få en positiv heterosiseffekt så er det ikke slik at denne effekten gjentar seg gang på gang når det avles videre på halvgode individer. Lett forklart så vil det være en sannsynlighet for at avkom etter to forskjellige raser bli litt bedre (friskere genetikk) enn foreldrene. Når neste generasjon av samme blanding da får avkom så blir den effekten mindre og mindre fordi genetikken blir likere og likere. Og det absolutt største problemet her er at veldig mange av de som avler blandingshunder driter langt i hvilke individer de faktisk avler på. Eneste blandingsavelen på hund jeg kjenner til som positiv er avl på AH hvor det stort sett (har jeg inntrykk av) avles på de beste individene for å faktisk få en genetisk fremgang og øke prestasjon.
×
×
  • Opprett ny...