-
Innholdsteller
792 -
Ble med
-
Besøkte siden sist
-
Days Won
4
Innholdstype
Profiler
Forum
Blogger
Articles
Alt skrevet av Polfarer
-
Jeg har SUV med fem seter. La ned baksetene og har stort bur bak forsetene (svært godt stroppet fast) med utgang på sidene. Liker god å ha bur der med tanke på luftsirkulasjon, i tillegg har jeg da hele bagasjerommet fritt til ting og tang 😊 Kommer til å kjøpe stor varebil når hund nr 2 og 3 kommer i hus om noen år, men elsker å kjøre robust bil med god komfort som i tillegg ikke tar all verdens med plass, og ved å legge ned setene fremfor å kjøpe en SUV med to seter ble valgmulighetene mye større.
-
Hva er det raseklubben i Finland gjør? Genetikknerden i meg har veldig lyst til å teste alt som kan testes, men avventer en stund, til jeg vet at andre helsetester er ok før eventuell avl.
-
Enig med Simira, meld dere på et valpekurs om dere ikke allerede går/har gått. I tillegg har for eksempel Maren Teien en veldig fin kanal som heter Hverdagslydig+ (https://boon.tv/hundetrener-maren), der er det også en egen kanal for valpeeiere. Vet at flere har hatt god nytte av hennes forelesninger og videoer i valpeperioden. Finnes helt sikkert noen gratis alternativer også, men det har jeg ingen oversikt over.
-
Er vel først fra fjerde generasjon at de potensielt kan stambokføres etter typegodkjenning?
-
Når er det "rette" tidspunktet for å skaffe seg valp?
Polfarer replied to ostesmørbrød's emne in Valpeprat
Kjøp! Den positive betydningen av å ha hund eller annet dyr som student er en undervurdert etter min mening. Det er ikke en tid i livet hvor dagene er så fleksible og "egenstyrte". Ikke finnes det en bedre måte å koble av fra skole og arbied heller. Jeg hadde hund både når jeg studerte utenlands og i Norge. Jeg prioriterte absolutt noe annerledes enn mange av mine medstudenter, men hundene mine gjorde alle dager ekstremt mye bedre! Det vet jeg at mine medstudenter med hund kan skrive under på også 😊 -
Personlig så synes jeg ikke at det skal være den eldste sin jobb å sette valpen på plass, selv om det er veldig fint innimellom at en tydelig og rettferdig voksen hund kan gå inn og korrigere valper/ungjunder. Det er gjerne mer effektivt enn om vi som mennesker gjør det. Den eldste skal allikevel være trygg på at du setter grenser for valpen og skjermer den ved behov. Husk at en 2 år gammel hund er ikke nødvendigvis voksen i hode. Så mitt eneste tips er å ta den voksne på alvor når den ber om hjelp!
-
Hva er helsestatus på linjene ellers? Hvordan passer foreldrene til de to kullene sammen mentalt? Hvordan er mentaliteten på valpene etter den tispa som fra før har et kull og har hannhundene noen kull å vise til både med tanke på helse og mentalitet? For meg personlig ville jeg heller tatt risken på C-hofter over en dårlig mentalt sammensatt hund. Og 3 på skudd er ikke nødvendigvis diskvalifiserende, men da skal den ha en ellers svært god mentalitet.
-
Hadde ikke dommeren noe annet pent å si om hunden? Men altså, synlige blodårer på en sterk hundekropp er absolutt pent 😋
-
Jeg vil nok påstå at beste forebyggende tiltak er å sørge for å holde hunden i god kondisjon med gode muskler som støtter opp og avlaster. Skånsom trening som svømming er for eksempel et fint sted å begynne om hunden allerede viser symptomer. Det at hunden allerede viser symptomer er i og for seg ikke helt heldig, så å sette i gang med et opptreningsprogram sammen med en rehabterapaut eller fysioterapeut er nok lurt. Av tilskudd så har enkelte effekt av glukosamin og forskjellige leddtilskudd, men det er veldig varierende forskningsresultater, så om det hjelper eller ikke er umulig å si.
-
Oppkast (galle og slim) i to uker etter operasjon
Polfarer replied to cbw's emne in Hundens helse og sykdommer
Isj, stakkars! Det er ikke uhørt at enkeltpersoner mager blir svært sensitiv etter å ha vært tomme en stund, og at hunden føler seg kvalm når magesekken utvides. Passasjehastigheten på bare vann er så rask at med mindre hunden overdriver vanninntaket så bør det passere. Jeg hadde begynt med å blande inn våtfôr i små små mengder i vannet og gitt i små mengder flere ganger om dagen. For at tarmene skal få noe næring. Trapp opp sakte og forsiktig. Om det er noe urinary fôr eller ikke regner jeg med veterinæren er enig i at ikke er det viktigste så lenge hunden får i seg noe næring. Den overgangen kan tas når magen er ok. -
Jeg har hatt gjensidig på både hund, hest og katt i flere år. Og byttet til Agria nå som jeg bare har en hund og en katt. Begge deler har vært like smertefritt for min del. Jeg har ikke raser som er dyre å forsikre, så jeg har maksimal dekning på alle dyr. Vil tro at du må ut med en hel del mer enn meg i året og vil ha flere restriksjoner i forhold til hva som blir dekket. Agria er for min del billigere (450kr mnd, 90 000 i dekning per egenandelsperiode) enn Gjensidige (fikk tilbud på 800kr mnd med 50 000 i dekning per skade), og gir dekker utgifter per egenandelsperiode istedenfor per skade som jeg personlig ser som en fordel.
-
Hva gjør at du tenker at dette er et "billig sammensatt" fôr? Ernæringsmessig er dette riktig bra etter min mening. Har ikke testet det selv, men generelt; at hunden har lite og fast avføring er et godt tegn. Det tyder på god fordøyelighet.
-
Det er store variasjoner innad i rasen. Jeg skal ikke påstå at de jeg møter jevnlig er goder representanter (heller det motsatte), men generelt vil jeg si at det er stor sjanse for å ende opp med usikker/veik aussie hvis en ikke er nøye på å velge valp etter riktig foreldre. De jeg har møtt som ikke har en medfødt usikkerhet er virkelig herlige hunder og egner seg godt som en aktiv førstegangshund gitt at en faktisk bruker hunden til noe mer enn bare tur
-
Hva skjer egentlig med valper som er "defekte"?
Polfarer replied to Rufs's emne in Hundens helse og sykdommer
👏 til oppdretteren som var oppegående nok til å både kjenne igjen og ta ansvar for et helt kull med mentalt dårlige valper. Hadde flere hatt "mot" nok og ikke minst kunnskap nok til å gjøre det samme, men også kunnskap nok til å sette sammen kombinasjoner som mentalt er en god match (her mener jeg at mange oppdrettere går for fort frem og kombinerer to "litt for gode" hunder som hver for seg er ypperlige, men sammen blir kaos. "Å skynde seg sakte" er en kjent strategi innen det meste av avlsforskning, selv når avlen er basert på genotype-informasjon og ikke bare fenotype-informasjon). Jeg er helt enig i at valper med en funksjonsnedsettelse, eller defekter som garantert blir en utfordring fortjener å slippe fra livet. Valper med fargefeil og andre kosmetiske avvik som ikke påvirker hunden er åpenbart noe helt annet! -
Er det godkjent å avle på fra raseklubben sin side? Har foreldrene egenskaper utover snittet på rasen som tilsier at dette er en kombinasjon som tilfører noe godt? Tilfredsstilles de egenskapene du er ute etter? Får du potensielt en like god hund etter andre foreldre uten å måtte gå på kompromiss med helse? Det er som du skjønner ikke veldig lett å svare direkte på. Hvis det er et problem på rasen og du ikke kan få alle andre egenskaper du ønsker etter friske foreldre så ville jeg antagelig tatt sjansen. Hvis det er et "gjennomsnittlig" godt kull for rasen som ikke har noe veldig spesielt som jeg ønsker hadde jeg fortsatt å lete etter den helt riktige kombinasjonen.
-
Nå har jeg bare min første hoffe, og hun er ikke mer enn 9 mnd så erfaringene er begrenset selv om jeg kjenner noen fra før og har gjort det jeg kan av research. Generelt; ja, Hovawarten er en brukshund med store bokstaver. Men det er veldig store variasjoner på linjene, og i likhet med mange andre bruksraser har du de oppdretterne som fokuserer på hyggelige familiehunder med litt ekstra, og de som avler mot gode brukshunder. Samt mye midt i mellom. Jeg vil dog si at en hoffe fungerer fint som familiehund, med litt ekstra hodebry/trening. Min er etter brukslinjer og de fleste av min sine søsken går som aktive familiehunder uten spesielle mål. Så har du min som trenes mot bruks og er den helt perfekt treningspartner og hverdags-hund. Det viktigste er at du er ærlig med en eventuell oppdretter når det kommer til hva du kan gi så at ikke feil individ havner hos deg. En oppdretter som bruker valpetest er også en fordel, og vær nøye på hvilke kombinasjon du eventuelt velger å kjøpe etter. Det har vært, og er fortsatt noe ymse mentalt enkelt steder selv om det har vært en enorm god progresjon når det kommer til mentalitet det siste tiåret. En hoffe skal være en ordentlig stødig hund uten stress og nerver. De kan (og skal) vokte, men ikke på alt som rører seg. Min reagerer for eksempel ikke på om det går i dører eller kommer folk inn på tunet normal sett, men kan si ifra om det er unormal trafikk seint på kvelden eller tidlig på morgenen. Selv når elghundene til naboen bråker ved hver minste bevegelse er min stille og bare observere til det faktisk er noe å varsel om.
-
Om hunden har D- eller C-hofter spiller helt ærlig fint liten rolle. En hund med C-hofter, som er dårlig muskelsatt og med biomekanisk dårlige forutsetninger, en "dårlig" bygd hund etc. kan ha større problemer enn en hund med D-hofter som er godt bygd og som har god muskulatur som støtter og avlaster hoftene. Ikke se røntgenbildene, se hunden 😉 Uansett så skal en selvsagt ha HD-statusen i tankene og kanskje spesielt holde øye med vekt, muskelmasse osv. Pass på ekstra oppvarming og nedkjøling, selv etter tur. Sørg for at kroppen til hunden ellers er i god stand med jevnlig sjekk av kiropraktor for å forebygge eventuelle belastningspåkjenninger. Har dere tilgang på vannmølle eller temperert basseng så utnytt det for skånsom trening osv.
-
Jeg fikk i tillegg til importpapirene i hånden ved innførsel også papirer/bekreftelse via mail fra en eller annen nettportal.
-
Elsker No Limit Obedience sin! Ellers har vel Shoppen.no en som er ganske fin, hvor du kan tilpasse veldig mye selv.
-
Ikke helt det du er ute etter, men om tanken er å unngå å måtte ha godbiter rett i lomma så er "LineLomma" sine godbitlommer (denne er mest brukt i turjakka her: https://www.epla.no/handlaget/produkter/1128783/) helt super. Jeg har flere i forskjellig stoff og størrelser. Ikke noe problem å plukke opp godbiter uten knot, selv med hansker
-
Det er helt umulig å svar på uten å vite hvilke type olje det er snakk om (lakseolje er ikke bare lakseolje), hvilke tilsetninger som finnes i produktet for å unngå oksidering osv. Hvor lang holdbarhet oljer/fett har avhenger av mettningsgrad og lengde på fettsyrene. Har produktet vært utsatt for oksygen så er antagelig 3mnd holdbarhet ikke feil, men det avhenger også av hvordan det har vært oppbevart. Er det tilsatt antioksidanter så kan holdbarheten også øke noe. Er dog flasken uåpnet og oppbevart kaldt og mørkt så kan du trygt bruke oljen selv etter utløpsdato. Men lukter det harskt så bør den kastes.
-
Hvilken rase er det snakk om? Problemet med HD og AD er blant annet at det ikke er en enkel lineær arvbarhet. Kort oppsummert vil samlet status hos foreldres søsken osv måtte tas med i beregningen. Er derfor søsken, foreldres søsken, besteforeldre og deres søsken osv affisert så er også sjansen større for at valpen får noe. Miljø har også noe påvirkning, men her er det ikke klart hva som er arvbarheten (forskning sier alt i fra 0,15 til 0,8. Som vil si at alt i fra 20-85% er miljø avhengig av hvem du spør) eller hvilke gener som styrer (noen gener er identifisert for enkelte raser, men det er stor variasjon). Selv hadde jeg styrt unna. Men er det en rase med mye HD så hadde jeg heller valgt en valp etter en forelder med en C-hofte hvis foreldres søsken ellers har A- eller B-hofter fremfor valp etter forelder med A- og B-hofter hvor flere av deres søsken/foreldre og søsken bakover har C/D-hofter. Så skal en også være obs på at det kan føre til at forsikringsselskapet du velger ikke dekker eventuelle problemer knyttet til hofter om ikke begge foreldre er fri.
-
Kjøper ofte kyllinghjerter og lever på Meny som tørkes i ovnen over natta. Musti har også fryste kyllinghjerter, men jeg foretrekker ferskt. Lever lukter ikke godt om det tørkes etter at det har vært fryst eller på for høy varme, men fersk lever som du får skylt av blodet på har lite lukt.