Gå til innhold
Hundesonen.no

Leaderboard

Populært Innhold

Showing content with the highest reputation on 01/21/2023 i alle kategorier

  1. Dressurbånd fraråder jeg. Det eneste det er tydelig på er at dere er villige til å bruke vold når hunden ikke forstår hva dere vil. Det er ikke dumt å være en god leder for hunden, men "lederskap" i hundetreningssammenheng kommer dessverre ofte gjennom med bruk av korreksjon og straffebaserte metoder. Det er unødvendig. Belønningsbasert trening er ikke bare lokking. Jeg fikk min første hund for 17 år siden, og etter de to første årene tror jeg aldri jeg har brukt lokking i treningen, kanskje annet enn som nødløsning og latskap når jeg ikke har fått til noe. Klikkertrening, eller shaping, innebærer at hunden lærer å tenke selv, først finne ut hva den skal gjøre, og SÅ få belønningen. For at det skal fungere må du ha en belønning hunden ha lyst på, og lære den å prøve seg fram for å finne riktig adferd. Godt lederskap i positiv hundetrening består i min bok av å belønne ønsket adferd, og forebygge, hindre og tilrettelegge for alternativ adferd når hunden gjør noe den ikke skal. Belønning av ønsket adferd kan være mye. Vent til hunden har øyekontakt med deg før den får mat, gå gjennom dører, hoppe inn i bilen, opp i sofaen, eller hva den ønsker. Belønn med ros når hunden selv slakker båndet på tur. Gjør det positivt å ha adferd som du ønsker. Uønsket adferd handler om å ikke gjøre tilgjengelig mat på bordet som hunden kan stjele, sperre av så den ikke hopper opp i sofaen om den ikke har lov, gå en annen vei om den trekker i båndet. Gjør det vanskelig å gjøre "feil", og ignorer eller ta hunden ut av situasjonen når den gjør feil - for det vil skje. På samme måte som du ikke vil rise en treåring for å ikke greie å sitte stille ved bordet, vil du heller ikke straffe en hund for å trekke i båndet på tur. Det vil den lære med tid, tålmodighet, og positiv forsterkning. Du er eier og leder, du tar avgjørelsene. Da er det også ditt ansvar å lære hunden hva som er riktig adferd. De aller fleste hunder gjør ikke "gale" ting for å være vanskelige, i 99% av tilfellene har de ikke lært eller forstått oppgaven, eller forutsetningene er for vanskelige. Jeg vil på det varmeste anbefale bøkene Hverdagslydighet fra valp til voksen av Arne Aarrestad og Control Unleashed av Leslie McDevitt. Sistnevnte har jeg sett et seminar av, der hun lærte en jack russel terrier å ikke jage ekorn, med belønningsbaserte metoder. Når det er mulig, er alt mulig.
    4 points
  2. Tenk at denne frøkna er 10 år i dag, hun burde fortelle barna sine at man ikke trenger grå hår
    3 points
  3. Da ville jeg sagt at du styrer ditt eget hundehold i samråd med egen veterinær. Tilby henne fortsatt oppdateringer, men på dine premisser.
    2 points
  4. Det var da voldsomt. Hvem eier hunden? Hvis hunden er din, kjøpt og betalt, så gjør du akkurat som du vil. Veterinærkontroll en gang i året er normalen, så lenge det ikke er noe spesielt man skal følge opp helsemessig. Og man kan diskutere mye om kvalitet på fôrtyper, men så lenge du gir hunden "ordentlig" hundefôr fra dyrebutikk så er det bra nok for de fleste hunder. Om du eier hunden kan du forsåvidt fôre den på Frolic og kaviar om du vil. Om det er fôrhund ville jeg levert tilbake hunden først som sist, eller kjøpt ut oppdretter om det er aktuelt. Dette er ikke noe godt utgangspunkt for et samarbeid, null tillit, og kommer til å gå galt før eller senere. Og du har ingenting du skal ha sagt, hvis du har gått inn på en avtale å ha hunden for oppdretter så de kan bestemme alt og avle på hunden. Ingen av mine oppdrettere har blandet seg inn i hundeholdet mitt (kjøpte hunder), men jeg har bedt den ene om råd et par ganger. Holder de også gjerne oppdatert innimellom de første årene når hunden utvikler seg, men da snakker vi en gang eller to i året.
    2 points
  5. Ganske normalt, såvidt jeg vet. Sett treningen ti hakk tilbake, øk avstand, øk belønning, ha på sele med frontfeste eller grime hvis du må, og bare jobb deg gjennom det. Selv om det ikke ser ut til å ha noen effekt nå så vil det vises når hunden kommer ut av tenåringståka.
    2 points
  6. Det dressurbånd greiene gir meg vondt i mage bare tanken på det. Takk for at du forklarte skikkelig, vi opplever at de fleste vi snakker med vil vi skal bare godta tips og triks de mener er rett. Jeg har vært litt mer innstilt på å fortsette og heller være tålmodig. Kanskje jeg skal gå over til klikker da og forsterke dette. Vi har brukt det litt fra før. For meg så tenker jeg egentlig at vi er gode ledere vi prøver å forebygge, belønner rett atferd og er rettferdige. Vi passer også aktivt på aktivisering og ro, da har vi en hund i balanse. Det du skrev bare bekrefter det jeg har tenkt, føler meg litt tryggere på å stå på mitt. Man blir så usikker som førstegangseier. Men vi har gjort akkurat som du beskriver med f.eks ting som stjeles. Er det noe vi ikke vil han skal ta, så skal det i en skuff eller hylle sånn at han ikke får tak i det. Og det har hjulpet hvis man skulle glemme seg ut i ny og ne. Takk for gode boktips. Vi leter etter andre instruktører som ikke går for dressurbånd. Vet du om det finnes noen instruktører som er godkjent f.eks av NKK eller noe sånn?
    2 points
  7. Ja, en del tisper er heftige under løpetiden, spesielt de som foregår i unghundtiden. At de blir superinteressert i andre hunder er det hele kroppen deres forteller dem at de skal være. De er jo tross alt på jakt etter en partner. Det er veldig viktig at de ikke får lov til det, uansett kjønn. Det kan stresse dem enda mer opp, og det kan stresse opp hannhunder som får hilse. Og noen hunder er sure på andre tisper under løpetida, så det er også lurt å unngå. Å få kontakt med dem når hormonene tar overhånd er ikke lett, og personlig tenker jeg på løpetiden som et forbigående problem vi bare må lide oss igjennom. De blir vanligvis mildere med årene.
    1 point
  8. Det er forskjell på hvor mye godbiter folk gir. Noen gir omtrent halve dagsrasjonen i godbitform, mens andre gir 1-3 om dagen. Dersom naboen gir mye mer godbiter enn hva veterinær er klar over, så kan det bli veldig feil. Jeg håper at spørsmålet ditt gjør at hun spør igjen neste gang hun er hos vet, eller kanskje tester selv. For når det ikke er bedring og det finnes ting som potensielt forhindrer bedring, så burde man i det minste prøve. De har ingenting å miste på å bytte ut godbitene med forkuler i en måned eller to.
    1 point
  9. Jeg synes jeg får mye litt vel unødvendige henvendelser fra oppretter. Jeg har en hund som er på halvårlige helsekontroller, er forsikret til høyeste nivå, er ute 4 ganger om dagen, har faste playdates og har Anicura helseplan. Igår ble jeg kjeftet ut etter noter for hunden har tilgang til to typer tørrfor, Orijen og Hills, sistnevnte med korn og vom, etter avtale med dyrlegen på helsekontroll jeg vil ikke fore bare kornfritt da jeg vil ha litt variasjon i kosten hans. jeg er visstnok uansvarlig- for jeg gir han mat som vil gi han organsvikt iflg oppdretter - selvom det er i samråd med dyrlege. er det flere som sliter med oppdrettere uten grenser?
    0 points
  10. Vi måtte bare gi oss. Prøvde 3 dager. Han ville, men fikk ikke til
    0 points
This leaderboard is set to Oslo/GMT+02:00
×
×
  • Opprett ny...