Jump to content
Hundesonen.no

Papillon/yorkshire terrier/schipperke

Recommended Posts

Hei!

Vi er en familie med 2 barn (6+3 år) som har lyst på ny hund. Vi har hatt belgisk fårehund før, så vi er hundevante.
Kriteriene denne gangen er

- (Helst) Liten nok til å bli med inn i flycabinen (dvs. max 6-7 kg/20-25 cm) (Har familie som bor langt unna, og vil ikke sende hund i lasterommet + barna kan gå tur uten å bli slept avgårde) 

- Livlig og glad, må «tåle» å være med rundt/treffe folk. (Barn på besøk osv)

- Lett å trene! Jeg vil gjerne drive litt med hundesport (triks/Lydighet/agility/spor etc). Utstilling er også aktuelt. 

- Klare å henge med på lengre turer. (Dagsturer/fjell) 
 

Far i huset ønsker seg yorkien, røytefri osv. Men jeg som gjerne vil trene hunden tror kanskje en av de andre alternativene er bedre egnet til hundesport? 
Normalt ville vi tatt en tur på utstilling, kikket og hilst litt, men det er jo vanskelig nå. 😬

Hvem av rasene nevnt i tittelen tror dere passer best til oss? 
Det jeg frykter med Yorkien er pelsstellet hvis den skal stilles ut. Redd det blir for mye styr?
Hvordan er det med Papillon og røyting? 
Schipperken blir kanskje for stor ift. flykravet? Og så står det at de er skeptiske til fremmede/varsler mye, og da vet jeg ikke om de passer her med barn og besøk? (etter corona..)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alle de tre alternativene er varslere, som vil lage lyd når det kommer folk. Jeg regner med at dere også er klar over at barn under 16 ikke har lov til å gå tur med hund alene, og at dere har tenkt over dette med små barn og hund. En større hund vil nok ha mye lettere for å forhånde seg til barna og tåle mer fysisk, mens små hunder lettere blir tråkket på og herjet med.

Ingen raser skal være skeptiske til fremmede. Noen raser kan være reserverte, som betyr noe helt annet. Hvis du opplever at en oppdretter omtaler skeptisk til fremmede som en normal egenskap så ville jeg vært forsiktig med å kjøpe derfra. Forskjellen ligger i at skepsis er en usikkerhet hos hunden, mens reservasjon er bare at de ikke er supersosiale og opptatt av fremmede.

Du har nok rett i at yorkien er den som kan være mest krevende å trene i hundesport. Har dere vurdert dvergpuddel, eller bichon-rasene?

Personlig har jeg veldig sans for papillon, de er sosiale og trenbare, men de røyter jo. Schipperken er også supre til agility og hundesport generelt, men MYE lyd og pels.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Takk for svar 👍 Har sett på puddel, og det  er absolutt et alternativ. 
Varsling når noen kommer er ok, og hører vel med. Og den må ikke eeeelske alle fremmede, men være vennlig. Belgeren vi hadde var i overkant reservert, og det ønsker jeg meg ikke en gang til 😅 Hun var litt enmannshund. Så vi er godt vant med å ivareta barnas vs. hundens behov for å si det sånn. Nå vil vi ha en hund som er hele familien sin, som alle kan ha glede av. 

Edited by Anko
Rar font

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 timer siden, simira skrev:

 Jeg regner med at dere også er klar over at barn under 16 ikke har lov til å gå tur med hund alene,

Jeg var ikke klar over det. Hvor står det? Jeg fant dette i hundeloven paragraf 4: "Den som holder en hund i bånd, skal være i stand til å ha kontroll med hunden, hvis de ikke blir ledsaget av noen som har slik kontroll"

Et kjapt google søk til fant jeg dette hos mattilsynet: Barn under 16 år har ikke lov til å ha ansvar for dyr alene. Dette gjelder også for dyrepass i ferier. Selv om barn får «egne» kjæledyr, er det uansett de voksne som har ansvaret for dyrets velferd. 

Edited by Grønn

Share this post


Link to post
Share on other sites
Akkurat nå, Grønn skrev:

Jeg var ikke klar over det. Hvor står det? Jeg fant dette i hundeloven paragraf 4: "Den som holder en hund i bånd, skal være i stand til å ha kontroll med hunden, hvis de ikke blir ledsaget av noen som har slik kontroll"

Et kjapt google søk til fant jeg dette hos mattilsynet: Barn under 16 år har ikke lov til å ha ansvar for dyr alene. Dette gjelder også for dyrepass i ferier. Selv om barn får «egne» kjæledyr, er det uansett de voksne som har ansvaret for dyrets velferd. 

Ja, ikke for å kuppe tråden, men hvor står det at barn under 16 år kan ikke kan gå tur med hunden alene? Kan neppe tenke meg at dette er lovpålagt...

Og til selve TS; jeg syns du har flere gode forslag til raser. Men det er jo også store forskjeller på individer innen samme rase. Du har ikke mulighet til å treffe noen? Alltid hyggelig å treffe hunder av rasen du vurderer.

Jeg ser på papillon som den mest «brukshund» av disse rasene du nevner. Har møtt flere i agility-miljøet, og på rally-stevner. Naboen har en som de klipper ned, Den er så søt 😍🥰 (nesten så jeg vurderer en selv)

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Forumet fortsetter under annonsen

Ja, jeg tenker på Dyrevelferdsloven §6 om at barn under 16 ikke skal ha eneansvar for dyr. Det er ikke mange år sidene en liten hund ble drept av en annen i nabolaget her da husets tiåring gikk tur med den. Det for barnet å ha ansvar for hunden i dette tilfellet, uansett om det var den angripende eller drepte hunden, må ha vært en utrolig tung opplevelse.

Det er selvfølgelig ikke slik at man skal forvente at en hund kan bli drept eller angripe og drepe en annen hund på tur, men det illustrerer at barn skal slippe å vurdere og forholde seg til ulike situasjoner som kan oppstå med ansvaret for et levende dyr. Det er selvfølgelig forskjell på en 8-åring og en moden 14-åring også, men dette er ihvertfall i følge loven.

De kan selvfølgelig holde båndet og gå tur med hunden sammen med voksne.

 

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Har også blitt kjent med noen agilitypapilloner som er såpass kule at jeg nesten vurderer rasen selv 🙈De få individene jeg har vært borti av rasen er supre hunder, men utover det kan jeg ikke si noe mer om rasen. 

Yorkier har jeg bare møtt i Slovakia, de er stort sett fryktelig uoppdragne, men det er vel eierne sin feil. Virker som de fleste tenker at de er så små, så de trenger ikke oppdras.. 🙄

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja er noe med at de små kanskje slipper litt billigere unna mtp. oppdragelse 😅 Mannen min kjenner til en yorkie som er veldig trivelig og grei, så de kommer vel i alle varianter de også. 

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ganske sikker på at «ansvaret for alene» innebærer til en hver tid, altså skal heller ikke barn egentlig gå turer alene med hunder som er under 16 år. Dette er hvertfall noe vi har fått beskjed om av ledelse også innenfor jobb med hund (under 16 er ikke tillatt å være alene med hund, gå tur etc). 

Edited by Stjerneskinn
 • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites
Forumet fortsetter under annonsen

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Nydelig frøken du endte opp med!! Gleder meg til bildespam!!!  Jeg er også superdårlig til å skrive og lese her inne. Dagene går fort med valp!  Jeg er superfornøyd med Limit, virkelig alt jeg ønsket meg! Merker såklart at det er gjeter og ikke jakthund, men hun virker til å ha alt det gode jeg ønsket meg i denne omgang på plass!! 😍 Neste mandag starter vi på valpekurs, hvorav første dag er en privattime med @Sprettballen. Det gleder jeg meg veldig til! Kjekt å få treffe flere soniser! Hun vokser som ugress, men her er et knippe bilder fra tiden hos meg. Har prøvd å velge bilder jeg ikke har lagt ut på instaen hennes. 😂     Villdyr med leke fra @Ganzie, anbefales!    
  • Huff. Han er en ung hund som ikke har fylt to, aktiv kar som hadde hatt det helt forferdelig med å måtte være i ro så lenge etter en eventuell operasjon av knær. 
     Vi er enda i tidlig fase, så ingenting er skrevet i stein enda. Knea hopper ut av ledd i tide og utide, men pustinga er det verste. Det er så utrolig kjipt å se hvordan han blir på tur, for han elsker det så voldsomt mye, men sliter så voldsomt. Jeg tror det er nære på å miste bevissthet, så ille er det faktisk. Det er dessverre ikke noen garanti for at det blir noe bedre etter operasjon av ganen heller. 
     Fikk ett lite sammenbrudd etter tur i dag, for jeg føler jeg driver med dyremishandling med å holde liv i stakkaren. Samtidig så føles det voldsomt feil å skulle avlive en ung hund som man har blitt så glad i. 
     Føler også at veterinæren min ønsker å operere uansett prognose. Så det gir meg også en uggen følelse oppå resten, for jeg kjenner på at hun er mer opptatt av pengene enn livskvaliteten 
  • Takk for svar, det har jeg ikke gjort!  Vi hadde en sjekk hos dyrlegen for ikke lenge siden, tok da opp dette problemet, og det var ingenting fysisk galt med han. Virker ikke som han har vondt eller er særlig stiv i kroppen heller, han løper masse når han ikke har på bånd, og er som seg selv ellers.
  • Har du prøvd å søke på forumet? Det er veldig mange tråder om passeringsproblemer fra tidligere, og jeg tenker mye av de samme rådene mtp trening vil gjelde: https://app.roll20.net/join/9986335/Ztjpmg Med en godt voksen hund ville jeg tatt en sjekk hos dyrlegen ved plutselige adferdsendringer. Det kan være han er mer utrygg fordi han har vondt eller føler ubehag noe sted, eller bare begynner å bli stiv i kroppen.
  • Hei!  Jeg har en hannhund på 7 år. Det siste året har han begynt å bjeffe mot andre hunder når vi går forbi de på tur, jeg har prøvd å avlede, ta han bort eller gi godbiter når han ser på meg, men får ikke kontakt når han først "låser" seg på de andre hundene. Han har ikke hatt dette problemet tidligere, og har ikke hatt noen dårlige opplevelser med andre hunder. Han går også fint på tur med andre hunder når han går løs.  Er det noen som har noen tips til hvordan jeg kan få dette bort? Vurderer å få en hund til etterhvert, men vil ikke at den skal få de samme uvanene, så håper at jeg klarer å trene det bort. 
 • Nylig opprettede emner

×