Jump to content
Hundesonen.no

Samojed vs Finsk Lapphund

Recommended Posts

Hei,

Vi er et par som skal ha vår førstegangshund, og står nå mellom valget mellom Finsk Lapphund og Samojed.

Vi har vært hundepass over lengre tid for begge raser, men har noe mer erfaring med Samojed. Synes begge rasene er helt herlige, og klarer ikke helt å bestemme hvem vi vil gå for.

Vi ønsker en hund som vi kan gå lengre fjellturer med, som kan være med på ski og sykkeltur, men som også klarer seg med vanlige turer i skog og mark. Ønskelig at de er lette å oppdra og lære ting, samt at det ikke er altfor mye lyd fra dem. Vet at Finsk Lapphund er kjent for å bjeffe, men den vi passet bjeffet ingenting. Hva er mest vanlig? Samojeden er veldig sta, og vanskelig å lokke/distrahere med godbiter. Det gjør den også noe vanskelig å trene, da den ikke biter på godbiter. Men den er så herlig og blid.

Hva er deres erfaringer med rasene? Positive/negative sider?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Finsk lapphund bjeffer. Mye. Det finnes unntak, og kan jobbes litt med, men dere må regne med at en finsk lapphund vil bjeffe. De er generelt mer førerorienterte og lettere å trene enn samojed.

Samojeden har mindre lyd, og er større, og, som dere har erfart, ikke så lett å trene. Mange er nok mer interesserte i godbiter enn dere har erfaring med, men det er ikke noen border collie akkurat.

Har dere vurdert flat eller golden retriever?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Takk for svar. Vi har falt helt for disse to rasene, så vi har ikke vurdert noen andre raser. Vi må kanskje låne oss en annen Finsk Lapphund som det er litt mer lyd i, slik at vi kan erfare hvordan en typisk lapphund er :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeg foreslår også at dere drar på et rasetreff eller utstilling der det er flere hunder. Da får dere møte og får inntrykk av flere individer.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det er jo to ganske ulike raser egentlig, uten at jeg kan veldig mye om finsk lapphund. Men kontakt ulike oppdrettere av de to rasene, og nevn gjerne at du vurderer disse to. 

Det kan være mye lyd i samojeder også. 

Edited by Meg
 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Forumet fortsetter under annonsen

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Jeg velger veterinær ut i fra hva som skal gjøres, alle er ikke like flinke til alt. Er det snakk om rutinebehandling velger jeg en av de lokale, men hadde det vært behov for spesialist kunne jeg nok reist ganske langt.
  • Jeg husker godt jeg holdt på med det der de første ukene, og herlighet for et styr... Alt mulig rart var det visstnok så utrolig viktig å utsette valpen for, så jeg var på halvpanisk jakt etter spiraltrapper, menn med hatt, barnevogner, paraplyer og gud vet hva. Men det er jo ikke alt det er mulig å oppsøke - skiløpere midt på sommeren, for eksempel. Og det har gått helt fint. Min hund har møtt mye rart i voksen alder som hun ikke fikk erfaring med som valp, og det har aldri vært noe problem. Så jeg lurer litt på om alt dette styret med "tusen ting" valper må oppleve før 12 uker for at de skal bli fungerende hunder er en smule overdrevet? Forrige elghunden vi hadde i familien fikk definitivt ikke så grundig miljøtrening, heller litt på den mangelfulle siden vil jeg si, men har endte nå allikevel opp som en av de stødigste hundene jeg vet om.
  • Det høres ikke tilstrekkelig ut mener jeg, det er viktig at valpen de første ukene får sosialisert seg med mange forskjellige (trygge) hunder, samt valper, av alle slags forskjellige raser i forskjellige størrelser. 😊 Den viktigste tiden for sosialisering er frem til 12 uker, samtidig er også denne perioden mest sårbar, dvs de skal samtidig skjermes så langt det lar seg gjøre for negative opplevelser med f.eks andre hunder. Jeg prøvde å lete frem en slags mal om hvor mange hunder valpen burde møte de første ukene, hvordan type underlag de burde gå på osv som jeg selv hadde i bakhodet da jeg hadde valp, men den finner jeg dessverre ikke igjen nå. Men kanskje noen andre forstår hva jeg sikter til?
  • Skal sies at min nermeste dyrlege er 20-25 min unna.
  • Fra Kennel Rikella. Ja, det er litt uvirkelig og helt fantastisk!

   Takk! 
 • Nylig opprettede emner

×