Jump to content
Hundesonen.no

Tips til eier av hannhund - parring

Recommended Posts

Heisann! Litt info først.

Tarzan er min første hund, og han skal brukes i et-to kull til sommeren.

Vi skal da reise til Oslo, og Bergen.
Han er helsesjekket og er frisk på alle måter (Tester for rasen er tatt)

 

Det jeg lurer på er, hva burde jeg som eier hannhunden tenke på?

Er det noe jeg burde være klar over? 

Alt av tips tas med stor takk!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sørg for å ha en skikkelig avtale med tispeeier på forhånd. En avtale som begge er enige om og kan undertegne (pris for paringen, pris pr valp, hvordan man gjør dersom tispa går tom eller det blir veldig få valper sammenlignet med gjennomsnittet for rasen, når betaling skal være på konto, hvilke utgifter for reisen dekkes av tispeeier - normalt sett reiser jo tispeeier til hannhunden). Dette ble mye ang økonomi, men det er ofte der det skjærer seg mellom folk dersom det blir uenigheter. Og selv om dette er mennesker du kjenner godt, så er det like vel lurt å ha en skriftlig avtale. Det er så mange eksempler på at vennskap har gått dukken pga slike ting. 

 • Like 8

Share this post


Link to post
Share on other sites

Husk at hannhundeier er like ansvarlig som tispeeier når det gjelder å sjekke at det er en god kombinasjon. Det forutsetter at ikke bare hannhund og tispe har gjennomført tester, men at du som hannhundeier setter deg inn i helseproblemer bakover på både tispe- og hannhundlinjene. Og sannsynligheten for at begge sider er helt rene og det ikke eksisterer noe sykdom, er uhyre liten.

 • Like 7

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest *Kat84*

Jeg må bare si meg enig med Siri her. 

Jeg har lånt ut hannhund selv, og selv om det virket bra der og da skar det seg kraftig til slutt. 

Alt var nevnt i kontrakten. Utenom når parringsavgift og pris pr. valp skulle betales ut. Jeg endte opp med å måtte mase i et par måneder ETTER valpene var leverte for å få betalingen. Da fikk jeg tilbud om å kjøpe ene valpen som var igjen billig, så kunne vi bare trekke av den prisen jeg skulle ha for parring og valper... 
Jeg ble nødt til å trekke inn min oppdretter og forklare og spørre  hva jeg skulle gjøre. Da kom pengene omsider inn. 

Mitt råd: Ikke skriv under på papiret for registrering som hannhundeier før du har fått pengene inn på konto! 

Og ikke bruk veldig ung hund. Min hadde en autoimmun sykdom som ikke viste seg før etter denne parringen. Det var ikke noe som var sett på linjene bakover så langt vi kunne se. Men faren til min var importert, så kan være mye lureri og hemmelighold der også som vi ikke kunne finne ut. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Forumet fortsetter under annonsen

Vær veldig tydelig på alle utgifter. Hvis hannhunden ikke er utstilt, så kreves testikkelattest fra veterinær for å få registrert valpene - hvem skal betale det? Hvem dekker utgiftene om tispa står senere enn forventet og dere må bli tre dager ekstra, og kanskje bor på hotell eller må skaffe mat, eller ta fri fra jobb? Hvem dekker eventuelle veterinærutgifter i forbindelse med parring?

Som hannhundeier forventer jeg i utgangspunktet at tispeeier kommer til meg, og som tispeeier tar jeg det for gitt at det er jeg som skal ha bryet og utgiftene med reise, osv. Det er ikke alltid så lett å planlegge i god tid når en må reise, da en tispe kan stå til ulike tidspunkt på ulike løpetider, så jeg ville som hannhundeier i dette tilfellet forlangt progesteronprøve så dere får en viss gefühl på når det er vits i å reise, framfor å bli borte ei uke fordi noen trodde at hun sikkert står på dag 12.

Skal du til erfarne oppdrettere?

Det er greit med ro og fred der hundene skal parre, at det ikke skjer et sted med for mye styr og bråk som kan distrahere - om de bor i et boligfelt inntil en ungdomsskole så finner man kanskje et annet sted. 

Hvis både hannhund, tispe, hannhundeier og oppdretter er uerfarne kan det være greit å ha alliert seg med noen med mer erfaring i nærheten, hvis en trenger litt assistanse under parringen, det er ikke alltid de får til helt på egenhånd, men kan trenge en bokstavelig talt hjelpende hånd for å treffe.

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Belgerpia

Det er normalt sett IKKE hannhundeier som reiser i forbindelse med paring. Tispene kommer til hannen. Det er normalen. Dersom du skal kjøre til tispene så skal du ha betalt for den biten, reise og opphold.. Sørg for å avtal på forhånd.
Sjekk hva som er normalen for rasen i forhold til paringsavgift, og IKKE under NOEN omstendighet skriv under på paringsbevis før de har betalt alt.
Normalen er vel at dette skal betales når valpen er ca. 5 uker gamle, når dette er betalt skriver du under paringsbeviset du får fra NKK, og sender.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Er hunden stilt ut eller har tidligere avkom registrert i NKK? Om ikke må du skaffe en testikkelattest fra veterinær, viktig at den inneholder chip-nummer :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Forumet fortsetter under annonsen

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Dådyr finnes ikke i Norge, iallefall ikke fra naturens side, men antar du mener rådyr. Uansett: båndtvangen er også til for å verne elg, rein, hjort og "andre pattedyr". Og småvilt. Og fugler. Og beitedyr. Jeg har gått i den samme skogen hele livet, og er ganske lommekjent, men jeg har ikke full oversikt over hvilke dyr som finnes der eller nøyaktig hvor de er til en hver tid. Men det er kanskje bare meg.
  • Svaret på dette er jo egentlig ganske enkelt: Ja, en må følge loven. Dessverre. Båndtvangen virker kjipere enn den er, hundene til oss som følger dette har det faktisk helt fint. Det er masse man kan finne på, men det er ikke innafor å slippe hunden i skogen, nei, eller noen andre steder med mindre det er et område med unntak. Det er både ulovlig og lite reflektert, og etter min mening ikke greit i det hele tatt, ikke bitte litt heller. Jeg bor midt i oslo by, og selv her kan løse hunder skremme ekorn, fugler og piggsvin. Vilt finnes over alt, også uten kløver og horn. Det finnes lange bånd, og masse aktiviteter man kan gjøre. Hvis dere går for vannhund vil kanskje hunden like å svømme i langline. Som hundeeier anser jeg det som en ganske viktig plikt å respektere naturen, og båndtvangen er der for en grunn. Hvis det går sau i området er det bare nok en grunn til å følge den. Jeg møter mange hundeeiere med løse hunder som føler seg over loven om båndtvang, og jeg må innrømme at jeg kan bli ganske provosert av det. Jeg har en 3 kilos papillon, som har et ikke-eksisterende jaktinnstinkt og en radius på 20 cm, og selv jeg tar hensyn; Både i byen og i skogen. Hundene du nevner som aktuelle er store nok til å gjøre mye skade, uansett hvor snill og lydig. Så hvordan båndtvang praktiseres: Ha på bånd. 

   Å binde hund utenfor steder burde man jo klare å jobbe rundt. Noe kan skje med hunden, hunden kan bite noen som prøver å hilse - den er generelt utenfor din kontroll. Jeg ville aldri gjort det, med noen hunder jeg har hatt, men jeg bor også nært butikken og tar heller en ekstra tur ut. Ser det gjort stadig vekk, og ringer ikke politiet av den grunn, men se an hunden.
  • Du kan også vurdere en toy puddel.  De kan også godt klare flere timers turer.   Min erfaring med pudler er at de er veldig tilpasningsdyktige.  Blir de vant til et høyt aktivitetsnivå som unge, vil de gjerne ha det som voksne også, fordi forbrenningen tilpasses.  Uansett burde både mennesker og hunder ha minst 20 minutters (rask) tur daglig.
  • Hunden vår går løs kun et par-tre ganger i året (med unntak av på inngjerdet område) fordi jeg ikke stoler på at han kommer om han ser vilt/ekorn/katt etc. Det er nok den delen av hundeholdet vårt jeg aller helst skulle endret på, men vi har foreløpig ikke klart å lære inn en innkalling som gjør at han bryter når han først bikker over i jakt. For å la han få strekke ut i blant har vi et par steder som er gjerdet inn som vi reiser til med relativt jevne mellomrom, også bruker vi en del langline høst, vinter og sensommer. Bruker ikke langline vår/forsommer ettersom det er mye rådyr her vi bor, og med 15 meter å gå på tror jeg hunden veldig fint kunne funnet en kalv litt av stiene - vi ser voksne rådyr med helt ned til 10 meters avstand til oss rett som det er. Jeg ville aldri bundet hunden min utenfor butikk eller annet, fordi jeg ikke har kontroll på hva andre folk/dyr finner på og fordi jeg vet at 40 kg veldig glad hund fort kan tolkes som farlig sett med andre øyne enn mine.  Vi har to biler, én med bur i bagasjerom og én med sele i baksetet. Vi bruker nesten utelukkende bilen med bur når hunden skal med, men har ordnet sele osv. til den andre bilen så vi har mulighet. Da trenger vår hund (40 kg hannhund) ganske mye av baksetet. Har selv sittet sammen med han i baksetet, det gikk helt fint, men jeg ville ikke belaget meg på å ha hunden i sele mellom to så små barn i bil, både for barna og hunden sin del. Ville aldri hatt hund utenfor bur sammen med bagasje i et bagasjerom, uansett. Til mindre hunder kan det hende det finnes burløsninger som passer i en tesla, enten bagasjerom eller i baksetet. 
  • jada jada jada Som sagt tidligere, der det er mulig for at hundene mine kan plage/drepe o.l andre dyr, går de ikke løs. Går vi på beitemarker, fuglereservat osv så går de i bånd. Også om vinteren. I skog der det lever elg og/eller hjort går de heller ikke løs MEN jeg er velsignet med hunder som tasler rundt på stier hvor det ikke hekker fugler. Sikkert fordi det er så mange turgåere der. Dumt å legge egg på stier som blir mye brukt. Slapp av; jeg passer på dem. Men med lydige hunder uten noe særlig jaktinstinkt, så får de mer frihet. Det finnes (spesielt i drabantbyer) områder (grønne lunger) som det ikke lever annet enn små maur. Og kanskje noen mus  
 • Nylig opprettede emner

×