Jump to content
Hundesonen.no
Sign in to follow this  

Irsk ulvehund

Recommended Posts

Irsk ulvehund ble opprinnelig brukt til å jakte på ulv i (utrolig nok) Irland. Den var kjent som en hund som trofast støttet sin herre og merket det på folk som ville både den og herren vondt. Det var vanlig at ulvehunden ble gitt som gaver til adelsmenn og mektige menn, og ikke mindre enn 7 hunder ble gitt bort på en gang! Tenk å få 7 ulvehunder i gave.. Hunden ble opprinnelig brukt til å jakte på ulv, og den er designet for å kunne drepe en ulv alene. Det er den eneste hunden i verden som kan (kunne) gjøre dette. Det sies også at tre ulvehunder kunne drepe en løve.

På attenhundretallet hadde rasen delt seg inn i tre grupper, og arbeid ble gjort for å gjenopprette den opprinnelige ulvehunden. De beste tispene ble plukket ut, og parret med Grand Danois, Borzoi og Greyhound. Arbeidet resulterte i dagens ulvehundstamme.

I våre dager brukes ikke rasen spesielt til jakt, mye av jaktinstinktet har falt bort (det er selvfølgelig en bit igjen).

Den er en mynde, men på grunn av innblanding av Grand Danois er rasen tyngre og mer massiv en mange av de andre myndene. Til tross for sin størrelse har den et uanstrengt bevegelsesmønster, og den er ikke klossete på noen som helst måte.

Minstemålet for tisper er 71cm, og hanner ligger noe rundt 80cm et sted.

En irsk ulvehund trenger ikke mye pelsstell da den ikke har pels, men noe mer lignende ragg. Stri pels.

Størrelsen til tross, dette er ikke den rasen som trenger mest mosjon, men som alle andre hunder trives den når den er i god form. Inne i huset tasser den rundt, før den legger seg ned og slapper av.

Som vakthund fungerer den dårlig, da den ønsker alle velkommen. Størrelsen kan jo alltids ha en avskrekkende effekt. I våre dager ses rasen på som en vennlig kjempe med et rolig gemytt.

Først noen bilder av store ulvehunder, deretter noen bilder av min Mona :)

Cormacs-Harvester-Odinweb.jpg

Lupomai2004.jpg

Thorsen1.jpg

staa20fint20i20have.jpg

ulvehundkys.jpg

serie1_b3g.jpg

Familie.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dagens bilder av Mona:

"Her er det så koselig å ligge" <--- IRONI

DSCN2399.jpg

Haha, sjekk beinet!

DSCN2401.jpg

Skulle hatt bedre kamera, så ville bildet vært skarpt :)

DSCN2403.jpg

DSCN2404.jpg

Sånn ligger hun ofte. Ser ut som om hun har dødd!

DSCN2408.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Forumet fortsetter under annonsen

de er flotte!

er det noen som har denne fantastiske rasen i oslo området ? :D har veldig lyst til å fotografere en IU en gang!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeg bor to timer fra Oslo, litt nord for Kongsvinger. Jeg vet ikke hvor stor omkrets du legger i Oslo-området?

Min Bjønn
10645178_10154541431095175_4165183762201

10801594_10154889618790175_5792900504578

10469064_10155193545875175_6640758096893

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ååå førr noen fantastiske flotte hunder hvordan er det med helsa på de? Og foring og div? Har så lyst på en sånn en stund frem i tid.

Det største problemet på dem er hjertet og beinkreft. Også er de ganske ømfintlige når det kommer til lungebetennelse på grunn av store lunger, stor brystkasse og lite fett og muskler rundt lungene. Dessverre blir de jo ikke så gamle, og oftest henger det sammen med en av de to førstnevnte årsakene.

Ang mat, så er de dyre i drift når de vokser! Etter ca halvannet år roet matbehovet på min seg noe, og han spiser vel omkring 700 gram tørrfôr om dagen nå. Det er overkommelig, selv om jeg noen ganger blir litt misunnelig på de som gir hundene sine en håndfull kuler om dagen, når jeg står og skoper oppi litersmål :P Han blir 3 år i mai.

Et stort minus, slik jeg har erfart, er at de sliter med varmen. Hele sommerhalvåret er problematisk fordi det blir for varmt, og jeg ser allerede nå når sola varmer og vi bikker ti varmegrader, er det på grensa for min når vi er ute på tur. Derimot er han veldig glad i vinter og snø, og har ingen problemer der så lenge han får fjernet isklumper under foten med jevne mellomrom.

For meg blir det nok ingen annen hund enn ulvehund - han har vært gull med eksisterende katter og barn, nytt barn og kattunger i hus, elsker alt og alle han møter, og kuler'n mest uten for mye mas. De kalles ikke the gentle giant for ingenting :)

Får stort sett én langtur pluss ut å tisse, og det rekker på en vanlig dag, men han elsker å få komme løs og løpe litt og å bruke seg i berget når det er gangbart der igjen. Akkurat nå har han litt møkk i øra og kan finne på å stikke etter rådyr eller om han ser folk (som sikkert er ute på tur for å kose på ham), så blir litt lite å få løpe på han nå, men å bli med på jogging eller med sykkel er et greit alternativ.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Åå ja de er virkelig flott, hvordan er sannsynligheten ang beinkreft o.l? Jeg tenker at de fleste hunder har jo en eller annen sykdom de plages med, spørsmålet er vel om det er noen man må regne med eller at det kan skje. ☺ ?

Jeg bor i nord norge så akkurat den delen med varme er vel ikke noe vi plages så mye med?

Må de nappes? Har bare møtt 1 ulvehund i mitt liv close up og da var jeg ganske ung, men så fantastiske flotte dyr.

Er det sånn at de må brukes dekken på om vinteren pga lungebettenelse eller er det noe de rammes av uansett?

Blir mange spørsmål, men vi har en gammel tispe på 10 år i år så vi må jo begynne tanken allerede nå om hvordan hund som blir ny i flokken ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

De *må* ikke nappes, men litt napping og hvertfall børsting bør du regne med, både for å holde pelsen fresh og for at de ellers røyter grisemye når de skifter pels. Sambo ville ikke nappe sin, og når død pels slapp så lå det digre hauger langs med veggen. Om man holder de lange eller korte på håret er jo ellers smak og behag. Vedlikeholdsnapping er ikke noe stress i det hele tatt, siden den lange, døde pelsen slipper veldig enkelt, så det er overraskende fort gjort å bare freshe opp litt :)

Ang lungebetennelse så er det mest at de ikke bør ligge for mye rett på kald eller rå bakke, slik at lungene blir direkte nedkjølt. Dekken er ikke noe egentlig behov, men jeg foretrekker å bruke tynt regndekken når det regner eller snør som verst, rett og slett for å spare meg litt for så bløt hund.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Forumet fortsetter under annonsen

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.×