Jump to content
Hundesonen.no

Irsk ulvehund


Recommended Posts

Irsk ulvehund ble opprinnelig brukt til å jakte på ulv i (utrolig nok) Irland. Den var kjent som en hund som trofast støttet sin herre og merket det på folk som ville både den og herren vondt. Det var vanlig at ulvehunden ble gitt som gaver til adelsmenn og mektige menn, og ikke mindre enn 7 hunder ble gitt bort på en gang! Tenk å få 7 ulvehunder i gave.. Hunden ble opprinnelig brukt til å jakte på ulv, og den er designet for å kunne drepe en ulv alene. Det er den eneste hunden i verden som kan (kunne) gjøre dette. Det sies også at tre ulvehunder kunne drepe en løve.

På attenhundretallet hadde rasen delt seg inn i tre grupper, og arbeid ble gjort for å gjenopprette den opprinnelige ulvehunden. De beste tispene ble plukket ut, og parret med Grand Danois, Borzoi og Greyhound. Arbeidet resulterte i dagens ulvehundstamme.

I våre dager brukes ikke rasen spesielt til jakt, mye av jaktinstinktet har falt bort (det er selvfølgelig en bit igjen).

Den er en mynde, men på grunn av innblanding av Grand Danois er rasen tyngre og mer massiv en mange av de andre myndene. Til tross for sin størrelse har den et uanstrengt bevegelsesmønster, og den er ikke klossete på noen som helst måte.

Minstemålet for tisper er 71cm, og hanner ligger noe rundt 80cm et sted.

En irsk ulvehund trenger ikke mye pelsstell da den ikke har pels, men noe mer lignende ragg. Stri pels.

Størrelsen til tross, dette er ikke den rasen som trenger mest mosjon, men som alle andre hunder trives den når den er i god form. Inne i huset tasser den rundt, før den legger seg ned og slapper av.

Som vakthund fungerer den dårlig, da den ønsker alle velkommen. Størrelsen kan jo alltids ha en avskrekkende effekt. I våre dager ses rasen på som en vennlig kjempe med et rolig gemytt.

Først noen bilder av store ulvehunder, deretter noen bilder av min Mona :)

Cormacs-Harvester-Odinweb.jpg

Lupomai2004.jpg

Thorsen1.jpg

staa20fint20i20have.jpg

ulvehundkys.jpg

serie1_b3g.jpg

Familie.jpg

Link to post
Share on other sites

Dagens bilder av Mona:

"Her er det så koselig å ligge" <--- IRONI

DSCN2399.jpg

Haha, sjekk beinet!

DSCN2401.jpg

Skulle hatt bedre kamera, så ville bildet vært skarpt :)

DSCN2403.jpg

DSCN2404.jpg

Sånn ligger hun ofte. Ser ut som om hun har dødd!

DSCN2408.jpg

Link to post
Share on other sites
 • 2 years later...
 • 5 months later...
 • 6 years later...

Ååå førr noen fantastiske flotte hunder hvordan er det med helsa på de? Og foring og div? Har så lyst på en sånn en stund frem i tid.

Det største problemet på dem er hjertet og beinkreft. Også er de ganske ømfintlige når det kommer til lungebetennelse på grunn av store lunger, stor brystkasse og lite fett og muskler rundt lungene. Dessverre blir de jo ikke så gamle, og oftest henger det sammen med en av de to førstnevnte årsakene.

Ang mat, så er de dyre i drift når de vokser! Etter ca halvannet år roet matbehovet på min seg noe, og han spiser vel omkring 700 gram tørrfôr om dagen nå. Det er overkommelig, selv om jeg noen ganger blir litt misunnelig på de som gir hundene sine en håndfull kuler om dagen, når jeg står og skoper oppi litersmål :P Han blir 3 år i mai.

Et stort minus, slik jeg har erfart, er at de sliter med varmen. Hele sommerhalvåret er problematisk fordi det blir for varmt, og jeg ser allerede nå når sola varmer og vi bikker ti varmegrader, er det på grensa for min når vi er ute på tur. Derimot er han veldig glad i vinter og snø, og har ingen problemer der så lenge han får fjernet isklumper under foten med jevne mellomrom.

For meg blir det nok ingen annen hund enn ulvehund - han har vært gull med eksisterende katter og barn, nytt barn og kattunger i hus, elsker alt og alle han møter, og kuler'n mest uten for mye mas. De kalles ikke the gentle giant for ingenting :)

Får stort sett én langtur pluss ut å tisse, og det rekker på en vanlig dag, men han elsker å få komme løs og løpe litt og å bruke seg i berget når det er gangbart der igjen. Akkurat nå har han litt møkk i øra og kan finne på å stikke etter rådyr eller om han ser folk (som sikkert er ute på tur for å kose på ham), så blir litt lite å få løpe på han nå, men å bli med på jogging eller med sykkel er et greit alternativ.

Link to post
Share on other sites

Åå ja de er virkelig flott, hvordan er sannsynligheten ang beinkreft o.l? Jeg tenker at de fleste hunder har jo en eller annen sykdom de plages med, spørsmålet er vel om det er noen man må regne med eller at det kan skje. ☺ ?

Jeg bor i nord norge så akkurat den delen med varme er vel ikke noe vi plages så mye med?

Må de nappes? Har bare møtt 1 ulvehund i mitt liv close up og da var jeg ganske ung, men så fantastiske flotte dyr.

Er det sånn at de må brukes dekken på om vinteren pga lungebettenelse eller er det noe de rammes av uansett?

Blir mange spørsmål, men vi har en gammel tispe på 10 år i år så vi må jo begynne tanken allerede nå om hvordan hund som blir ny i flokken ?

Link to post
Share on other sites

De *må* ikke nappes, men litt napping og hvertfall børsting bør du regne med, både for å holde pelsen fresh og for at de ellers røyter grisemye når de skifter pels. Sambo ville ikke nappe sin, og når død pels slapp så lå det digre hauger langs med veggen. Om man holder de lange eller korte på håret er jo ellers smak og behag. Vedlikeholdsnapping er ikke noe stress i det hele tatt, siden den lange, døde pelsen slipper veldig enkelt, så det er overraskende fort gjort å bare freshe opp litt :)

Ang lungebetennelse så er det mest at de ikke bør ligge for mye rett på kald eller rå bakke, slik at lungene blir direkte nedkjølt. Dekken er ikke noe egentlig behov, men jeg foretrekker å bruke tynt regndekken når det regner eller snør som verst, rett og slett for å spare meg litt for så bløt hund.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Noen driver med treningsslipp, der målet ikke nødvendigvis er å skyte noe men å gi hunden erfaring. Det er ikke noe sånt du tenker på? Slik trening har et formål, og blir noe annet enn å bare slippe dem for moro skyld. Å la hunder jage dyr uten noe videre mål og mening enn å høre hunden jage høres sært ut. For ikke å nevne at det vitner om lite respekt for viltet. Dersom du skal ha ansvar for hunden under drevet, må du nok være mer engasjert i hva hunden driver med enn å kun drikke kaffe mens du hører på losen.  Du bør ha hundepeiler på den, og følge med på den, slik at du vet hvor den er til en hver tid (de loser jo ikke hele tiden). Avhengig av hva slags sted du skal slippe selvfølgelig, men en hund kan raskt sette nesa mot traffikerte veier, gårdstun, ut av jakterrenget (der den ikke har lov å jage) eller mot andre ting i terrenget som kan være skadelig. Du må ha en viss oversikt over hva den jager, da den ikke nødvendigvis bare vil jage hare. En løs på drevet halsende hund med boghøyde over 41cm (som gjelder dunker) har ikke lov til å jage rådyr og hjort og hunden kan skade seg om den møter andre former for feil type vilt, så dette er ting du må følge med på. Ser du tegn på at hunden gjør noe den ikke burde, må du få kalt den inn eller ta beina fatt og få avskjært den. Det er selvfølgelig en del som ikke bryr seg om slike ting som jeg nevner her, men jeg mener det er veldig viktig om man ønsker å være en ansvarlig hundeeier og har respekt for lover, regler og viltet.
  • Det er vel en rimelig sjelden rase med få oppdrettere, så jeg tror du er rimelig sent ute om du ønsker deg valp i år. Jeg tipper NJFF er veien å gå, siden det er jakthunder og neppe selges til folk som ikke driver med jakt. Hva er det du ikke blir klok på med Hamiltonringen? De har en fin oversikt på kull? https://hamiltonringen.wordpress.com/avlsradet/2019-2020/  
  • På utkikk etter Hamiltonvalp. Kan være både norsk og svensk oppdrett.  Noen som vet om? Har sett litt på hamiltonringen, men blir ikke noe klokere. På forhånd takk:)  
  • Vel, de er ikke like (dvs han er veldig lik broren og ene søstra si) for det er jo blandinger. Så noen har mer lundehundpreg og noen har mer buhundpreg. Men her er min i hvert fall 😊 Han med hvitt i ansiktet er også prosjekthund, sønn av min Banzai (så han har bu/lunde-far og lunde mor. Banzai har buhundmor og lundehundfar). Veldig lik lundehund i personlighet  
  • Hvordan ser disse hundene ut? Jeg fant ingen når jeg googlet blundehund. Min drømmeblanding tror jeg må være gemyttet og "typen" til springer spaniel og størrelsen til dansk svensk gårdshund, og en pels med lengde midt i mellom.
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...