Jump to content
Hundesonen.no

tillien

Medlemmer
 • Content Count

  637
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  18

tillien last won the day on September 14

tillien had the most liked content!

Community Reputation

1516 Excellent

About tillien

 • Rank
  Husvarm
 • Birthday 11/21/1974

Profile Information

 • Kjønn
  Mann
 • Bosted
  Tromsø
 • Interesser
  Jakt, fiske, sjakk, sykkel. Og hund. Og mye mer.
 • Hunderase
  Golden Retriever (jakt)
 • Mine dyr
  Sansa (Rist av Soltrollet) født mai 2016

Recent Profile Visitors

812 profile views
 1. tillien

  Akkurat nå, september

  Jeg synes ikke det er så rart jeg, selv om det ikke passer inn i mitt (hunde)liv slik det er nå. Det blir litt merkelig å skulle stemple anskaffelsen av en slik hund som et uheldig kjøp når folk sitter på all informasjon, vet at det kan være en risiko og likevel ønsker å gjøre det. De føler vel tvert i mot at de har vært heldige som får muligheten til å bli kjent med disse særingene og er formodentlig klar over en viss risiko og parat til å gjøre det som må til for å gi dem gode liv.
 2. tillien

  Akkurat nå, september

  Ikke alle hunder har livets rett nei, det er det vel svært få som mener, men disse har til nå hverken vist tegn på fysisk eller psykisk sykdom (utenom sterilitet og merkelig pels) og har, formodentlig i samråd med veterinær, altså blitt gitt en sjanse. Ikke er de fra en valpefabrikk og ikke er de solgt som eksotiske blandingsvalper - de er solgt akkurat som de er og med åpne kort: et uhell i dobbel forstand. Jeg ville heller ikke kjøpt en slik hund, men jeg synes det er fint at noen vil det og jeg ser ikke noe prinsipielt problem i å gjøre det - i motsetning til å støtte valpefabrikker.
 3. tillien

  Akkurat nå, september

  All den tid det ble bestemt, formodentlig i samråd med veterinær, at de kan leve opp, er det ikke fint å tenke på at noen vil ta vare på dem? At man må betale noen kroner - maks halvparten av hva man betaler for de fleste rasehunder - er underordnet synes jeg. De har egenverdi og fortjener gode hjem og ikke bare bli gitt bort som defekt vare til folk som er ute etter gratis hund. Å gi noen kroner viser et minimum av seriøsitet. Salgsargumentet om at de er de eneste i Norge var litt merkelig, dog.
 4. tillien

  Smittsomt sykdomsutbrudd i Oslo

  Nå leser jeg at VG skal lage enda flere klikk av den pågående dyretragedien. De inviterer til å hjelpe til med å kartlegge syke hunder via et spørreskjema på VG.no. De har til og med fått med seg at kommentarfeltene er fulle av folk som insisterer på at det er snakk om fôr, og har inkludert det som eneste spørsmål (utenom det helt grunnleggende som rase, alder, sted og status). Det er direkte useriøst og det eneste man risikerer er å skremme folk enda mer ved å få med seg rubbel og bit av mageproblemer over hele landet. Jeg har mine tanker om hvilken beredskap og hvilke prosedyrer, spesielt på kommunkasjonssiden, myndighetene hadde i forkant av dette, men det er ingen bedre enn vetinst og mattilsynet til å kartlegge og finne ut av dette. VG bør holde seg for gode til å leke hobbyforskere.
 5. tillien

  Smittsomt sykdomsutbrudd i Oslo

  Veterinærinstituttet og Mattilsynet kan ikke innvilge seg den luksusen å konkludere når de ikke vet. Konsekvensene kan bli fatale. Jobben deres er å undersøke for faktorer kanskje ikke de selv har fantasi til å tenke seg. I tillegg til alt de har fantasi til å tenke seg. Symptombildet er jo helt nytt (hastighet, hvor voldsomme symptomene er, dødelighet - foruten at det kan være andre ting som ikke har kommet klart fram i media) og man har ikke funnet årsaken, da er det heller ingen grunn til å konkludere. Hørte forresten på nyhetsettermiddag på NRK i dag. Der var det et langt intervju fra et eller annet forskningsmiljø (fikk ikke med meg hvor) hvor det ble skrevet en bacheloroppgave for 13 år siden om den mindre vanlige av de to bakteriene som ble funnet. Den viste til lignende utbrudd med denne bakterien i England og Sør-Afrika. Grunnen til at oppgaven ble skrevet var at de på kort tid fikk inn en del hunder med denne bakterien - som nå, men i mindre skala altså. De klarte imidlertid ikke å konkludere den gang, men det er uansett en av slike faktorer som de tenker på når de ikke bare kan konkludere med at alt er det samme. Det er også verdt å huske at en av de nå obduserte hundene ikke hadde denne bakterien, noe som gjør det enda vanskeligere å avfeie at det er minst to sykdommer det er snakk om.
 6. tillien

  Smittsomt sykdomsutbrudd i Oslo

  Sånn må det jo være. Eneste grunnen til å sende ut en slik spørreundersøkelse nå er at man ikke kan utelukke (evt kanskje til og med tror) at det er snakk om en annen sykdom enn den normale sesongvariasjonen i slike problemer. Det er helt nødvendig for å avdekke et evt mønster at man da bare inkluderer tilfeller som med stor sannsynlighet virker å være noe annet enn det "vanlige". De er bedre tjent med 50 "sikre" (i den grad de kan være sikre) observasjoner enn 100 tilfeller av det som i etterkant skulle vise seg å være en 50-50-blanding av denne potensielle nye sykdommen og den "vanlige". Det er altså mindre prekært om noen hunder som egentlig har denne nye potensielle nye sykdommen ekskluderes, enn at noen som ikke har den inkluderes. Jeg tar det for gitt at de har fått strenge kriterier fra vetinst for hvilke hunder man skal inkludere i undersøkelsen og at klinikkene bruker kunnskap, erfaring og skjønn etter beste evne når de avgjør i hvert tilfelle.
 7. tillien

  Smittsomt sykdomsutbrudd i Oslo

  Nei, det kan de ikke utelukke og som det ble nevnt av Eggesvik og bekreftet av Veterinærinstituttet i går kveld så er det en av teoriene de jobber med. Nå ser jeg at vetinst rapporterer om 5 nye alvorlige tilfeller, men nedgang i antall tilfeller med mindre alvorlige symptomer. Uten at jeg skal våge meg på å tolke det (om det i det hele tatt kan tolkes, det kan være tilfeldig). De har også endret informasjonen rundt at de bare kunne konkludere med sykdom i Oslo, nå skriver de hele landet. Veterinærinstituttet sier også at et av problemene de nå har er at det ikke er gode rutiner for å dokumentere sykdom hos hund. Så selv om de får gode tall på hva som foregår nå så har de ingen fornuftige tall å sammenligne med. Da blir det vesentlig vanskeligere å si noe om hvor "unormalt" dette året evt er og evt hvor i landet. Nei, jeg håper de konkluderer raskt så vet man i alle fall hva man har å forholde seg til.
 8. tillien

  Smittsomt sykdomsutbrudd i Oslo

  Det mener jeg personlig ingenting om, men jeg registrerer at siden Mattilsynet har rapportert 1-2 mistenkte tilfeller i døgnet og ikke mange titalls så gjør de det med en eller annen begrunnelse. Jeg vil tippe de har gjort det etter alvorlighetsgrad og hastighet på sykdomsforløp.
 9. tillien

  Smittsomt sykdomsutbrudd i Oslo

  Rammet av symptomene? Ja, helt sikkert. Det er jo en sesongtopp for slike symptomer nå. Rammet av det man mistenker/mistenkte var en ukjent sykdom eller forgiftning som på timer tok livet av en stor andel av de smittede hundene? Ikke om man skal ta utgangspunkt i de tallene som blir nevnt av mattilsynet og veterinærinstituttet. Om det så dreier seg om 500 hunder så snakker vi likevel om promille og ikke prosent. Skummelt nok, for all del, men med noen forhåndsregler - og nå når andre også tar slike forhåndsregler - så kryper sjansen enda lavere. Men så kommer jo "twisten" her da. Veterinær Monica Heggelund sier i kveld til NRK at det kanskje ikke er snakk om noen mystisk sykdom i det hele tatt, men at det er en naturlig variasjon (økning) i den sesongbaserte (høst og vår) oppblomstringen av slike symptomer. Hun sier det er hektisk hver vår og høst - litt ekstra i år - og at de "alltid" har 1-2 hunder med lignende symptomer liggende inne på klinikken. Veterinærinstituttet sier at det er en mulighet de ser på. Om det ikke er noen slik mystisk sykdom så blir det teoretisk sett en litt annen diskusjon om hvor mange som er rammet, men andelen svært syke eller døde hunder er jo likevel lav og samsvarer formodentlig med de noen titalls som mattilsynet har rapportert om. Uten at det hjelper de stakkars hundene som blir rammet, da. Jeg vet ikke helt om jeg får fram poenget mitt her, men det er en grunn til at dette ikke blir kalt en epidemi så langt. Risikoen sammenlignet med tidligere år er etter alt å dømme ikke veldig mye større enn før, men all usikkerherheten (Er det fôret? Gift? Noe i lufta? Vannet? Smitter det mellom hunder?) og medieoppmerksomheten gjør noe med vår evne til risikovurdering. Godt å høre!
 10. tillien

  Smittsomt sykdomsutbrudd i Oslo

  Hvilke andre tall har du lest i media? Du kan være sikker på at de fører nøye statistikk nå (fra vetinst.no): Hvis ikke veterinæren spurte dere de spørsmålene som trengs for spørreundersøkelsen, så kan det tenkes dere blir kontaktet senere. Ellers så har de vært sløve. De får nok nok data inn uansett vil jeg tro. 4 hunder ved åpningstid om morgenen (typisk tidspunkt for ekstra pågang) på én enkelt klinikk er ikke det jeg så for meg når du fortalte om "lange køer for å komme inn på klinikkene", så vi definerer det vel forskjellig da Håper det går bra med hunden din? Riktig god bedring i alle fall!
 11. tillien

  Smittsomt sykdomsutbrudd i Oslo

  Hvis det var mine tall du tenkte på så er det absolutt ikke offisielle, bekreftede tall (ergo spørsmålstegnet). Men de er ikke tatt ut av luften heller. I forrige uke snakket de om 30-40 syke hunder, og det som rapporteres om mulige nye tilfeller fra Mattilsynet ligger på 4 siden søndag. 1-2 i døgnet, altså. At det er ekstra pågang hos veterinærer stemmer nok (uten at jeg kjøper beskrivelsen din om "lange køer" med magesyke hunder utenfor veterinærene - det ville det jo blitt store oppslag om), men nå har jo rådene vært å ta hunden til veterinær ved det minste tegn til mage-tarmproblemer også. At hunder kaster opp eller har diaré er jo relativt vanlig, og det er sjelden man drar rett til veterinæren. Det gjør man nå, for sikkerhets skyld.
 12. tillien

  Smittsomt sykdomsutbrudd i Oslo

  De har nok ikke konkludert i særlig grad rundt hva det ikke er heller basert på disse spørreskjemaene. Det kan de rett og slett ikke gjøre - datagrunnlaget er for tynt og de vet jo ikke en gang om de 17 hundene som ble inkludert i den første spørreundersøkelsen har samme sykdom. Det var vel mer en undersøkelse for å se om de raskt kunne finne en åpenbar smittekilde - feks om 2/3 av hundene spiste fôr X eller badet i vann Y. Så ja, enig i at det er skummelt, men når man vet at det er snakk om...tja... 50-100 (?) syke hunder og det er en halv million hunder i Norge, så er ikke dette en epidemi akkurat. Vi snakker om brøkdelen av en promille. Jeg vil selvsagt fortsette å være forsiktig. Hilser ikke på andre hunder, hun får ikke plukke opp pinner som ofte går i "arv" om det har vært andre hunder der, kjøper ikke nytt fôr eller godbiter, er stort sett på tur der det er lite folk uansett og fortsetter med det (men merker flere folk med hund på disse stedene nå) og er ekstra oppmerksom på dyreekskrementer (fugl, sau, rein, elg osv). Men business as usual stort sett - spesielt når jeg ikke har hørt om en eneste syk hund i mils omkrets. Nå er ikke alle så begeistret for at man driver og synser om dette, men jeg tror fremdeles at dette er et lokalt problem. Mattilsynet har fremdeles ingen indikasjoner på at det er flere tilfeller enn vanlig utenfor Oslo-området.
 13. tillien

  Smittsomt sykdomsutbrudd i Oslo

  Ja. De fant ingen åpenbare sammenhenger i den første undersøkelsen, men setter nå i gang en større: https://www.vetinst.no/dyr/smadyr/akutt-hundesykdom-september-2019-dette-vet-vi
 14. tillien

  Smittsomt sykdomsutbrudd i Oslo

  Det sto i en artikkel (NRK mener jeg) i går kveld, men enten så finner jeg den ikke eller så er det redigert bort. Der sto det at de ville fortsette arbeidet klokken 7 mandag morgen. Utover dagen i dag ser det heldigvis ut til at dette ikke stemte eller at de har fått nye instrukser. Og da er det greit. Jeg er enig i det du skriver, det er ikke lett. Det som gjorde meg forbannet var at de tilsynelatende skulle ta helg med så mange ubesvarte spørsmål. Nå har de åpenbart ikke tatt helg likevel, og da er situasjonen en annen. Media, som du nevner i sitatet over, tar imidlertid dessverre aldri helg og det er nok disse som roter det ekstra til. Når folk med ingen kunnskap om epidemiologi, dyrehelse eller i det minste beslektede tema skal gjengi ufullstendig informasjon som de i utgangspunktet ikke skjønner bæra av - helst på en måte som skaper klikk, så må det bli mye rart. Bare å bruke et ord som at sykdommen har "spredd" seg er problematisk og de aner sannsynligvis ikke hvorfor. I denne konteksten impliserer spredning noe helt spesielt (at vi snakker om noe som smitter mellom individer eller et patogen som blir spredd på annet vis - via luft feks) ikke bare at man ser noe som ligner flere steder samtidig. Det blir helt feil når man ikke aner årsaken.
 15. tillien

  Smittsomt sykdomsutbrudd i Oslo

  Man vet altså ikke hvilket patogen det er snakk om, hva som er smittekilden eller hvilken grad det er smittsomt. De får inn rapporter som de ikke gidder å bekrefte om er nye eller gamle tilfeller. Ingen (ansvarlige myndigheter) tar seg bryet med å kartlegge eller kommunisere om det er en økning i sykdomstilfeller i hele landet (bortsett fra Evidensia som i går kunne si at de bare så en økning i Oslo og AniCura Tromsø sa i går at det ikke var noen mistenkte tilfeller i byen). Det påstås 20 døde hunder, men siden når? Og hvor? Og hva med forbindelseslinjene til påståtte tilfeller langt utenfor Oslo? Og hvordan kan Mattilsynet ikke vite hvor i Nord-Norge eller Sørlandet det visstnok skal være tilfeller - hvilke kilder er det de bruker som ringer inn og sier "Ja nå har vi et tilfelle her i Nord-Norge også?". Uten at det spesifiseres. Eller følges opp. Og nå skal man selvsagt ha helg. Veterinærinstituttet tar opp jobben mandag klokken 7 sier de. Det virker som man ikke har noen som helst plan for slike tilfeller, noe som gjør meg forbannet. Det virker også som at journalister ikke klarer å stille de spørsmål som trengs eller å kommunisere det hele på en sammenhengende måte, så man blir jo sittende med flere spørsmål en svar. Det er noe som skurrer kraftig her og jeg får det ikke til å gå opp.
×