Jump to content
Hundesonen.no

tillien

Medlemmer
 • Content Count

  820
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  48

tillien last won the day on July 31

tillien had the most liked content!

Community Reputation

1826 Excellent

About tillien

 • Rank
  Husvarm
 • Birthday 11/21/1974

Profile Information

 • Kjønn
  Mann
 • Bosted
  Tromsø
 • Interesser
  Jakt, fiske, sjakk, sykkel. Og hund. Og mye mer.
 • Hunderase
  Golden Retriever (jakt)
 • Mine dyr
  Sansa (Rist av Soltrollet) født mai 2016

Recent Profile Visitors

1464 profile views
 1. Er enig i det Simira sier. Tisper er jevnt over enklere å ha med å gjøre - spesielt i unghundperioden. Og mange går med en drøm om å få kull. Summen er at tisper er mer populære. I motsatt retning virker det at en del hundesporter har restriksjoner for tisper under løpetid, men ikke nok til at det blir balanse i regnskapet.
 2. tillien

  Førstegangshund, turkompis

  Klarer ikke å se at flat på noen som helst objektiv måte skal være mindre «spennende» enn en AH, og har vansker med å se at man kan tenke slik på mer subjektivt grunnlag heller - i motsetning til (når det gjelder det subjektive) om det var snakk om noe mer «eksotisk» som malamute, sibirsk husky eller noe slikt. Men det blir jo bare personlig synsing fra min side. Flat er glade, aktive hunder - akkurat som de fleste AH jeg har møtt har vært. Noen synes de er for glade og for aktive. Du får ikke en eneste kjedelig dag med en slik ... Hadde aldri stolt på en vorsteh løs på tur, og de er enten avlet for jakt (og bør brukes til det) eller (sjeldnere) som spesialiserte trekkhunder hvor jaktinstinktene ofte ligger der fremdeles. De kan også være ganske skarpe. Tror jeg ville stolt mer på en gjennomsnittlig AH løs, uten at jeg vil anbefale det. Nå er vel AH også «spesialiserte» trekkhunder, men jeg oppfatter dem generelt som vesentlig enklere hunder å ha med å gjøre enn vorsteh. Mulig noen er uenige der, men det er nå min erfaring.
 3. tillien

  Fauna fra Kiwi og Meny, erfaringer?

  Har funket greit på min hund de to sekkene jeg har kjøpt som «nødproviant». Personlig synes jeg det er for lite kjøtt i fôret, men det er nå så - det er en hel diskusjon i seg selv med mange meninger. Kan ikke tenke meg det er særlig forskjellig fra annet fôr med samme kjøttinnhold.
 4. tillien

  Tørrfôr fra Farmina, erfaring?

  Min har spist en sekk. Hun likte det godt, tålte det godt - fin avføring. Men det er jo hinsides dyrt synes jeg , og jeg lurer på hvor mye de kan jekke opp prisen ved å tilsette alle disse «eksotiske» ingrediensene som gudene må vite om egentlig fungerer til det de påstår...
 5. Det er jo bare et feilsignal som kan læres inn ved positive metoder. Hadde ikke klart meg uten hverken i dagliglivet eller under trening (stort sett kun når hun forsøker seg på knalling). Er enig i at ordet «nei» i seg selv kan være et dårlig kommandoord siden det brukes så ofte i dagligtale, men samtidig er det et veldig naturlig ord å gripe til akkurat når en virkelig trenger det. Det virker som min skiller greit på kommandoen «nei» og andre «nei» som surrer rundt i alle fall, men jeg har en annen variant - type «e-ee» - som hun også skjønner og som jeg har forsøkt å bruke mer.
 6. tillien

  Førstegangshund, turkompis

  Så lenge du kommer deg nok ut, så er det nok ikke noe problem med en AH i en leilighet. Med forbehold om at naboene kan klage om det blir mye lyd når den er alene. Men for det første betyr jo det at hunden ikke har det bra når den er alene (altså at man må gjøre noe med det), for det andre kan det skje med hvilken hund som helst (selv om noen raser nok er mer disponert). Man kan aldri si aldri, men man bruker nå å tenke at man ikke kjøper polarhund om man ønsker at hunden skal kunne gå løs. Så kan det tenkes at med god trening kombinert med et oversiktlig sted så kan det la seg gjøre likevel, men man bør heller få en slik gledelig overraskelse enn å bli skuffet. Det er utrolig flotte, omgjengelige, tilpasningsdyktige og allsidige hunder. Det er naturlig å tenke labrador eller golden i samme slengen, de er nært beslektet, men der er det et større spenn i aktivitetsnivå på de to rasene så man må være nøye med å velge oppdretter som avler på hunder som passer tiltenkt bruk. Det gjelder forsåvidt uansett, men ...
 7. tillien

  Førstegangshund, turkompis

  Har du tenkt noe på størrelse, annet enn at den i alle fall er stor nok til å trekke litt? Ønsker du en hund som kan gå løs når det høver? Vil jaktinstinkt plage deg? Hund som er fokusert på deg eller som er mer selvstendig? Type pels? Hva med lyd - om den har tendens til å bjeffe? Og som jeg alltid lurer på: hvilken type hund gjør deg glad når du møter dem? Det første som slår meg så langt er alaska husky. De trekker og er etter min erfaring stort sett omgjengelige og greie hunder. Men det fordrer jo at du på daglig basis kommer deg ut og kanskje at det er noe mer enn asfaltjungel du kommer deg ut til. AH må man forvente at går i bånd året rundt. Et alternativ kan feks være flatcoated retriever - de har normalt mindre jaktinstinkt, men er ikke spesialiserte trekkere. Fine tur- og familiehunder er de - kan normalt sett gå løse (på rett sted og til rett tid) uten å stikke. Retrievere bør sysselsettes med noe mer en bare fysisk trening - litt spor, søk, apport eller noe annet som gir dem muligheten til å få brukt hodet. Sikkert mange andre raser som kan passe, men det var nå de to første jeg kom til å tenke på. Personlig så skiller jeg ikke så altfor mye på tidsbruk uansett rase. Alle hunder fortjener å komme seg ut totalt halvannen til to timer daglig synes jeg - hvorav en hovedtur på en times tid eller mer (eller mindre ved unntak som skikkelig uvær, sykdom osv - det skal hunder tåle). Det er mer hva du gjør med den tiden som varierer med rase. Noen har nok med å rusle i nabolaget, andre må få brukt seg mer.
 8. tillien

  Godbiter til 10 uker gammel valp.

  Du kan bruke hva som helst så lenge valpen tåler det. Men ikke kjøp inn større mengder før du har valpen i hus. Det gjorde jeg ... av den typen du linker til, og hun var ikke særlig begeistret for dem. Noen er mer kresne enn andre - prøv deg fram. Har inntrykk av at kylling eller annet kjøtt, pølser, skinke og slikt alltid er en vinner (obs på saltinnhold i noe av det). Og en del av de litt dyrere godbitene med høyt kjøttinnhold man får kjøpt. Min er fremdeles ikke spesielt glad i slike «generiske» i hovedsak kornbaserte godbiter som den du linket til, men noen elsker dem sikkert. Poenget mitt er at man må prøve seg fram.
 9. tillien

  Working Test for retrievere - vanskelighetsgrad

  Takk Det er gøy i seg selv, men det blir bare ekstra gøy når man ser hvor ufattelig gøy hundene synes det er. Har prøvd litt forskjellig med min, og hun er med på alt, men ingenting slår når hun får boltre seg i sitt rette element og aktiviteten retrievere ble skapt for. Det er vel aktive miljø over store deler av landet, men usikker på hvor ordnede forhold det er alle plasser. Sånn type faste fellestreninger, prosedyrer for å ta i mot nybegynnere, introkurs osv ... så man må evt bare invitere seg selv med og ta der derfra. Satser på bedre klaff ved neste korsvei da Haha, ja ... Vi har godt av å trene på det, og trener jo på det ... men akkurat i en prøvesituasjon ... Men har blitt mye bedre, hun bjeffer ikke lengre og så lenge jeg sysselsetter henne innimellom med en leke eller noe så går det fint.
 10. tillien

  Frisk rase til litt av hvert.

  Labrador og golden er nok i praksis relativt like når det kommer til HD - når man tar usikkerhet med i beregningen, men labrador er på papiret litt bedre. For begge raser er det over 80% frirøntget. Men man velger selvsagt valp fra oppdretter som avler på god HD-indeks. Toller har det vært mye mentalitetsproblemer med siste par tiår eller så, men det finnes helt sikkert muligheter for å finne gode tollere om man vet hvor man skal lete. Jeg har bare truffet en eneste som virket harmonisk og trygg, dog, og eieren av denne har gitt opp rasen og konvertert over til golden. Det blir anekdotisk, dog. Flat er en nærmest HD-fri rase, så det stemmer ikke. Flat sliter mer med kreft - så vidt meg bekjent er ikke det problemet like stort eller spesielt stort sammenlignet med raser av samme størrelse - hos golden og labrador. Det stemmer med det jeg klarer å lese ut av RAS’ene, men datagrunnlaget er jo sånn ymse siden det er begrenset hvor gode registreringsrutiner vi har for slikt i Norge. https://retrieverklubben.no/sunnmore/wp-content/uploads/sites/19/2016/10/RAS-Golden.pdf https://retrieverklubben.no/wp-content/uploads/2016/10/RAS-labrador-endelig.pdf https://www.nkk.no/getfile.php/131739-1528360327/Filer/RAS/RAS/Flat coated retriever RAS v1.pdf I mitt hode når jeg sier «retriever» så tenker jeg i all hovedsak på flat, golden og labrador. Det er nært beslektede raser. Tolleren er litt annerledes, men joda, mye «retreiver» der også når de virker. Ches og curly blir litt for spesielt interesserte.
 11. tillien

  Working Test for retrievere - vanskelighetsgrad

  Takk for det! Gikk enda bedre på søndag. 97 poeng og 1. plass AK neste Personlig så hadde jeg glatt tatt en runde med 5 poster sammenhengende heller enn all den ventingen. Hun har kondis og fokus nok til det, og er en håndfull å sitte å vente med når hun ikke er på "jobb". Selv om det har blitt mye bedre.
 12. tillien

  Frisk rase til litt av hvert.

  Skjønner akkurat hva du mener - det var nok en av grunnene til at jeg IKKE skulle ha retriever når jeg kjøpte hund. Heldigvis tok jeg til vett
 13. tillien

  Frisk rase til litt av hvert.

  Høres ut som du vil ha en retriever, spør du meg, men det er sikkert en liten håndfull andre raser som også kan passe. Men «kjedelige», det er de ikke, så om det er et absolutt krav, så ... 😛
 14. tillien

  Akkurat nå juli 😊

  Akkurat nå sitter jeg og er så rørt over hva kjære Sansa har klart i helga, på tross av en matfar som har hatt store problemer med å motivere seg til systematisk trening. I sin første konkurranse (working test for retrievere) startet hun med flotte 86 av 100 poeng på lørdag før hun klinket til med 97 av 100 poeng og førsteplass i går. Med det får vi også opprykk til AK. Spent på veien videre.
 15. tillien

  Allergi og avl?

  Allergitester for mennesker er notorisk ustabile, og jeg går ut i fra at det er det samme for tester for dyr. Det er dessuten mange faktorer som kan få immunforsvaret til å oppføre seg litt merkelig i en periode og med det gi «unormale» prøvesvar eller symptomer. Og medfødt allergi har det jo ikke bare med å forsvinne som dugg for solen etter en «kur». Kan det være verdt å ta en ny test og samtidig diskutere saken med veterinær? Forstå meg rett, jeg ville trådd meget varsomt altså, men verdt å undersøke saken nærmere synes jeg.
×