Jump to content
Hundesonen.no

tillien

Medlemmer
 • Content Count

  755
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  28

tillien last won the day on April 6

tillien had the most liked content!

Community Reputation

1676 Excellent

About tillien

 • Rank
  Husvarm
 • Birthday 11/21/1974

Profile Information

 • Kjønn
  Mann
 • Bosted
  Tromsø
 • Interesser
  Jakt, fiske, sjakk, sykkel. Og hund. Og mye mer.
 • Hunderase
  Golden Retriever (jakt)
 • Mine dyr
  Sansa (Rist av Soltrollet) født mai 2016

Recent Profile Visitors

1179 profile views
 1. tillien

  Vår første hund sammen: Eurasier eller Golden?

  Forslaget var ikke border collie. Det var collie - korthår eller langhår. Det blir noe ganske annet Collie er nok mer på nivå med golden når det kommer til hvor mye de krever. Ellers høres golden ut som et fint valg. Bare velg oppdretter med omhu - det er en del useriøs avl for tiden. Golden er kjent for å røyte. Mye. Det er imidlertid veldig greie hår å ha med å gjøre - løper nærmest frivillig inn i støvsugeren uansett om det er snakk om parkett eller tekstil. Noen sier golden lukter, men jeg kjenner meg ikke igjen i det. Så enten er det en lukt bare noen reagerer på, eller så er det noen individer som lukter mer av en eller annen grunn. Feks grunnet hudproblemer og overproduksjon av fett eller lignende. De lukter skikkelig hund når de er våte, dog
 2. Hei og velkommen til sonen! Det er fryktelig mange raser som oppfyller de kriteriene der. Vil nesten si alle - det er ingen hunder som trenger mange timer med aktivisering hver dag - med halvannen-to timer alt i alt bør de aller, aller fleste hunder bli fornøyd - i alle fall om man tilpasser det man gjør til hunden/rasen. At dere bor i leilighet spiller i utgangspunktet ingen rolle, men det kan være verdt å tenke på om rasen dere velger er kjent for å bjeffe. Hvilke typer hunder liker du? Det eneste du nevner du liker er fluffy pels, og det er greit, men det blir kanskje litt feil ende å begynne i synes jeg. Liker du entusiastiske hunder ala retrievere eller mer avmålte hunder? Høyt energinivå som en border collie eller mer avslappet? At du ikker er fremmed for stae hunder, betyr det at du foretrekker det og ikke det motsatte? Førerorientert hund eller mer egenrådig? Er det ok om hunden er bøs mot andre hunder, eller foretrekker du hund som er mer omgjengelig? Hva med lyd (bjeffing, piping...)? Og hva kan du tenke deg å gjøre med hunden? Kun tur? Eller kunne du tenke det å drive - om enn kun på leke/hobbynivå - å bruke søk, spor, apport eller noe slikt som en del av aktiviseringen? Ønsker du en hund som med stor sannsynlighet kan gå løs, eller er det ikke så nøye? Hvor stor hund mener du med «mellomstor»? Sikkert mer man kan tenke på, men finner du svarene på de spørsmålene så er du i alle fall kanskje et skritt nærmere. Ikke lett å velge, og man må absolutt gjøre noen vurderinger. Men jeg tror man kanskje ikke skal overtenke det heller - og legge bak seg en tanke om at det finnes en eneste riktig hunderase for seg selv og sitt liv. Uansett, lykke til!
 3. tillien

  Akkurat nå, April

  Haha! Så du er en av «dem» 😛 Jeg er vel en av dem som tenker at katter er koselige dyr som mange har stor glede av og derfor er jeg villig til å se gjennom fingrene med slike bivirkninger. Har så mye annet jeg irriterer meg over at det må bare ta slutt en plass, tror jeg ... Men når det gjelder at de dreper fugler så mente jeg ikke at det var uproblematisk altså - det er ornitologer som har ropt varsko i mange år. Det er bare av en litt annen natur enn det hunder kan stelle i stand.
 4. tillien

  Akkurat nå, April

  Mener du at det ikke er en grei andel bevisstløse hundeeiere i Norge? Og poenget er jo at bevisstløse hundeeiere er dårlige på risikovurdering. Jeg har ikke møtt en eneste som har blitt irritert over «signaleffekten». De har blitt irritert over det de mener er uansvarlighet som vil føre til dyrs død. Når det er sagt så kan signaleffekt av å bryte båndtvangen nok være et argument, men da tenker jeg først og fremst ute i det virkelige liv. Når noen slipper hunden sin på et turområde følger gjerne andre etter. Noen steder er det nærmest anarki på tross av at det er båndtvang hele året. Plasser jeg - når jeg ikke unngår dem - selvsagt alltid holder hunden i bånd. Selvsagt er poenget med loven at folk ikke skal vurdere selv. Det er jo det jeg argumenterer - til en viss grad - mot. At det blir for sort/hvitt når en og samme dato og lov gjelder for hele landet - uansett vilttetthet, beitedyrtetthet og enorme variasjoner i når hekkesesongen starter, feks. Ergo tror jeg bedre bruk av kommunale båndtvangsregler og håndheving av både disse og det generelle aktsomhetskravet i loven vil gjøre andelen bevisstløse hundeeiere mindre, og at både folk, hunder og andre dyr vil komme bedre ut av det totalt sett.
 5. tillien

  Akkurat nå, April

  Det er anslått at katter tar mange millioner fugler årlig, men de tar jo ikke sau, går etter rein eller ødelegger rådyr. Det må også settes i kontekst av at fugler har enormt mange predatorer som jakter på dem - ikke minst andre fugler - og katter forårsaker nok bare en ørliten del av total predasjon. Man kan selvsagt argumentere for at et fugleliv er like mye verdt som et saueliv, at både en spurv og en sau har like stor egenverdi, men det reflekterer jo ikke det samfunnet som lovverket er ment å fungere i. Det er også noe med lidelse her, vil jeg tro - katter dreper fugler, hunder skader dyr. Jeg har ingen problem med at hundehold må reguleres, jeg vil at det skal reguleres strengere enn i dag på mange vis. Men den generelle båndtvangen har åpenbare urimelige konsekvenser - enorme områder i Norge hvor sjansen for å gjøre skade er meget liten blir tatt med i dragsuget.
 6. tillien

  Hei

  Det var en fin historie å lese i disse koronatider. Velkommen til sonen til både deg og flotte Tyson!
 7. tillien

  Entlebucher sennenhund

  Hei og velkommen både til sonen og til hundeverdenen! Jeg hadde aldri hørt om rasen, så jeg måtte google litt. Ser ut som pene og trivelige hunder. Regner med du alt har lest denne: http://doccdn.simplesite.com/d/31/9e/282319408756923953/2de31b3f-4351-41f2-8a11-79293ba82957/Arwen og Ann Sophie pdf.pdf Og så lurer jeg litt på hvordan du har havnet på akkurat denne rasen? Jeg kjenner ikker rasen så kan hverken anbefale eller advare mot den, men du gjør det ikke lett for deg selv ved å velge en så sjelden rase Jeg var selv ny i hundeverdenen for 4-5 år siden, og kjente litt på følelsen av at jeg ville lete fram noe litt spesielt og spennende i begynnelsen - det siste jeg skulle ha var en retriever i alle fall ... men etterhvert så gikk det (heldigvis) over. Og det gjorde alt veldig mye enklere. Ikke sikkert det gjelder deg altså, men vill bare nevne det. Det er så mange fine raser å velge i, så da kan det være dumt å se seg blind på noe som kan være vanskelig å få fatt på og som kanskje folk ikke kjenner så godt - noe som ikke er en fordel når man er helt ny i alle fall. Bare mine tanker... Uansett, lykke til med jakten på hund. Du kommer ikke til å angre
 8. tillien

  Akkurat nå, April

  Båndtvangen ja, årets vakreste eventyr. Merker egentlig ikke så mye til den da jeg har en liten håndfull plasser hvor jeg trener/slipper hunden hele året. Som den forbryteren jeg er. Plasser som jeg anser som helt trygge (naturlig begrensede områder med stor oversikt over evt folk og ikke minst fe) og med en hund som er ekstremt førerorientert. Når hekkingen starter og sauen slippes blir antall plasser færre - men pr nå er det full vinter. Rein, elg, rype, rev, oter og mink går vi på hele året - så må alltid være forsiktig, og det er jeg. Har fått mye pepper for denne praksisen (når jeg har fortalt om den i ymse fora - har aldri blitt «fersket»), utrolig hva jeg har blitt kalt, men det lever jeg greit med - hadde folk sett hunden og plassene vi velger og ikke minst alt jeg gjør for at mitt hundehold ikke skal plage hverken folk eller andre dyr, så hadde de kanskje skjønt. Argumentet deres er at «sånn er loven» - og det er sant. Blir jeg «tatt» tar jeg boten uten å klage, men jeg vil fremdeles hevde at jeg ikke handler uansvarlig med tanke på lovens intensjon. Skulle hunden vise tegn på å endre adferd (mer viltinteresse, stikker av eller lignende) så må selvsagt jeg også endre praksis, og det er slettes ikke gitt at jeg kan gjøre det samme med en evt ny hund i framtiden. Både i forgårs og i dag så vi både elg og rein på tur. Ingenting har endret seg annet enn datoen. I forgårs kunne jeg lovlig ha henne løs, i dag kunne jeg ikke det. Jeg skjønner at loven er til fordi det er en stor andel bevisstløse eiere, men det blir likevel så sort/hvitt at den burde omskrives. Og heller håndheve og innføre strengere straffer ved brudd på aktsomhetskravet. Da snakker jeg om den generelle båndtvangen. Kommunal båndtvang - også i form av akutte tiltak ved spesielle vær og føreforhold som påvirker vilt - er en annen sak og i de kommunene jeg har vært med hunden så har de vært rimelige (utfartsområder, turstier, fuglereservat, tettbebygd strøk).
 9. tillien

  Flere skadd etter hundeangrep i Drammen

  En jogger på stedet så hunden bli slått før hendelsen. Det rapporteres også at det var de tre som gikk tur med hunden som ble angrepet, noe som er litt uklart i den første rapporten, samt i den bloggen. https://drm24.no/nyheter/oyenvitne-sa-hunden-ble-slatt-for-den-angrep-sine-egne-204151
 10. tillien

  Flere skadd etter hundeangrep i Drammen

  Det må ha vært et mareritt av en situasjon å være i. Håper det blir gjort mye for å finne ut hvordan dette kunne skje - om eier har trent eller på annet vis bedrevet et hundehold som ikke tåler dagens lys.
 11. tillien

  Flere skadd etter hundeangrep i Drammen

  Ja? Må jeg virkelig forklare hvorfor? For det kjenner jeg at jeg ikke gidder. Det betyr forøvrig ikke at jeg ikke føler minst like mye med ofrene eller at jeg ikke mener hunden skulle avlives.
 12. https://drm24.no/nyheter/pitbull-gikk-berserk-tre-mennesker-bitt-til-blods-pa-turvei-2033153 Om det var en «pitbull» (brukt i lenken over, men ikke i artikkel) vet jeg ikke, men her var vel avliving eneste utvei. Lurer på hva som skjedde her, historien bak hunden og eieren ... det er vemodig å se bilder av hunden. Det er slike historier som får meg til å tenke at man VET når en hund av en slik størrelse mener alvor - det ender ikke med napping i bukseben og et risp i en overarm - jamfør Bob-saken.
 13. tillien

  Brukshund (light) og familiehund

  Jeg kan ikke sammenligne den så mye med puddelen da jeg ikke kjenner puddelen nok, men kan si litt når det gjelder de punktene du nevner. Det eneste jeg kan si at det er vel mer felles mellom puddel og retriever enn puddel og pinscher. Happy-go-lucky, førerorienterte hunder. Som allsidig brukshund er den uovertruffen. Lettlært, lettmotivert og lett å belønne både med lek og mat. Alle hundesportene du nevner vil den klare med glans. Og mange andre. På godt og vondt (vondt fordi det kanskje har gjort at den har havnet ørlite bakpå når det kommer til retrieverjakt) har mye av avlen på jaktgolden vært rettet mot LP, og elitenivå er normalt sett innenfor rekkevidde. Så også i rallylydighet. Smeller har jeg holdt på med litt selv, og det takler hun fint, er interessert, men kanskje ikke like sprudlene glad som hun er når hun får hente en dummy i skogen. Men det kan skyldes treningen - jeg syntes ikke det var så morsom (eller jo egentlig, men ... lang historie) og det merker hunden. Når det kommer til NRH så er det mange som går den veien, og jeg vet om flere som både er godkjent og som holder på/er svært nær. Det er virkelig en potet-hund som kan gjøre det meste og kan vel gjøre det bra i agility (selv om det finnes andre førstevalg der), bruks og ikke minst retrieverjakt. De har svært god avknapp inne, fungerer fint i leilighet og er generelt veldig tilpasningsdyktige. Er glade i alt av folk, og knytter seg til alle i husstanden selv om den som gjør mest kule ting med den nok kan bli ekstra populær. Svært førerorientert. Går veldig fint løs. Ridetur vet jeg lite om, men kjenner i alle fall en som er en slags stallhund i perioder - regner med det innebærer rideturer også. Min elsker å kløve. De jeg kjenner/vet om (20+) som har en har fint klart å tilvenne dem å være alene hjemme, jeg har dessverre slurvet der selv. Røyting? Ja, de røyter i perioder, men er jo normalt sett både mindre i størrelse og vesentlig mindre pelset enn show-linjene. Dvs vesentlig mindre hår. Jeg børster ikke hunden og drar fram støvsugeren et par ganger i uka på det verste. Noen vil nok mene det er to ganger for lite, og med børsting får man jo fanget opp mye før det havner på gulvet. Hårene er ellers svært sympatiske. Tas lett med støvsuger uansett overflate og ruller seg opp i høflige dotter om du er sen med støvsugeren Nærmest røytefri i perioder på et par-tre måneder i gangen, men kan nok variere med individ. Ellers er pelsen fullstendig vedlikeholdsfri. Jeg har ikke dusjet min på tre år, og selv etter at hun er full av søle så ramler det bare av og hunden er like ren etter at den har tørket. Fordel om hunden har tørket ute, riktignok Men mange vil nok foretrekke å bade eller dusje dem fra tid til annen - bare ikke overdriv det - pelsen og huden har en funksjon om den er i balanse og for hard vask kan føre til hudproblemer. Lunkent vann til vanlig, såpe i ny og ne. Helse? Jeg hører også fra tid til annen at det er så mye dårlig helse på jaktgolden. Stort sett fra folk som aldri har eid en selv, men som alltid har en hel bunsj av syke jaktgoldener i klubben sin. Jeg kan bare si at jeg ikke oppfatter jaktgolden som spesielt utsatt, men de har - i lag med sine goldenslektninger forøvrig - sine greier de også. Skulle jeg basert meg på de jeg kjenner fra «min» oppdretter, så ville jeg sagt at det er veldig friske hunder, men vet godt at det kan gi et like skjevt bilde som de som kjenner mange syke hunder. Ville vært spesielt oppmerksom på allergi/hudproblemer, noe øyeproblematikk (bør (skal?) testes for ved avl) og som alltid HD/AD. Og så har det vel blitt en del mer avl på disse hundene siden jeg kjøpte hund - den gang var det vel bare 3-4 aktive oppdrettere i Norge. Så det kan ha kommet flere til, hvorav noen sikkert kan være useriøse. Så gjør hjemmeleksa, som alltid. Ellers: Masse, masse, masse arbeidslyst og motor og rotrening ute/når det skjer ting er fornuftig å begynne med tidlig. Masse iver, av og til litt armer og bein - kan gå for fort. Jeg anser det ikke som stress, selv om det sikkert finnes stressede individer, men rett og slett overtenning - gjerne grunnet for heftig belønning. Myke hunder. Lærer fryktelig fort. Veldig god selvkontroll - noe en slik type jakthund jo må ha. Generelt lite lyd - igjen noe som er påkrevd av en slik type jakthund som skal sitte stille i evigheter og vente på sin tur til å jobbe. Det er virkelig morsomme hunder, med masse følelser, hengivelse, entusiasme og klovnerier. Lykkepiller. Men de «krever» sitt. Jeg vil ikke si de er krevende i forstand av at de er vanskelige, det er på mange måter enkle hunder, men det er en hund som tar mye plass i livet. De vil være med, de er nysgjerrige, vil ha kos og inviterer eier med på ablegøyer. Det er ikke en hund som vil trives med å ligge i en krok og tas fram ved behov. Ble mye positivt der, men det skyldes jo at jeg liker retrievere. Om man synes entusiasme er stressende, nysgjerrighet er masing og «glad i folk» er utidig, så blir det en annen historie.
 14. tillien

  Akkurat nå mars

  Ja, skuffelse her også. Skulle endelig få startet i retrieverjakt i fjor. Var først skuffet og litt sint fordi jeg ikke fikk starte tidlig på sommeren grunnet løpetid. Men så at det var muligheter på høsten også ... det gikk jo ikke helt etter planen... Og nå var jeg så glad fordi klubben omsider hadde fått til et skikkelig kurs her i vår. Det utgår vel. Og sannsynsligvis alt av stevner utover. Hun blir jo halvgammel før hun får prøvd seg om dette fortsetter, og jeg har måttet brukt mye krefter på å generere entusiasme for min egen del siden det har vært mye frustrasjon grunnet manglende treningsmiljø - noe jeg som fersk har syntes vært vanskelig. Så nå er det påan igjen. Jada, litt sutrete og selvsagt uviktig i det store bildet, men sånn er det nå. Ja, det er det nok mange som er. Og det blir etterhvert - uansett hvor fæl problemstillingen er - et betimelig spørsmål om tiltakene koster mer enn de smaker. Arbeidsmarkedet og økonomien - både privat, bedrifter og for staten - er en ting og vil påvirke folkehelsen både på kort og lengre sikt, men i tillegg det er titusener som ikke får annen behandling, som ikke følges opp, folk som lever isolert og inaktivt ... Det er et gigantisk eksperiment. Føler meg ikke overbevist om at myndighetene har vurdert alle sider ved dette fordi spørsmålet ikke diskuteres. Nå kan det godt hende at det vi gjør er rett, men det hadde blitt mindre rot i mitt hode i alle fall om jeg følte meg sikker på at alt var grundig og analytisk tenkt gjennom og ikke bare en ryggmargsrefleks. Vi får se. Men uansett så tror jeg nok samfunnet vil returnere til noe som ligner på noe normalt ganske raskt etter dette er over. For de aller fleste. Regjeringa drar gullkortet og klarer nok å holde liv i veldig mange bedrifter. Og de bedriftene som evt forsvinner vil relativt raskt bli erstattet med nye som tilbyr det samme. Etterspørselen etter varer og tjenester vil jo ikke forsvinne - den er satt på pause.
 15. tillien

  Akkurat nå mars

  Her trumfer været koronatiltakene når det kommer til elendighet. Det er nesten ikke mulig å bevege seg ute. I natt måtte jeg vente til halv fire før jeg fikk gått kveldsrunden grunnet et polart lavtrykk eller noe som la igjen mer snø på så kort tid enn jeg noen sinne har sett før. Med orkan i kastene. Synes det har vært historien - i en eller annen variant - siden oktober. Litt satt på spissen. #værsjuk Bor så langt fra folk at bare været hadde vært sånn høvelig, så hadde jeg egentlig ikke merket så mye til disse tiltakene. Men når man sitter inne og det tyter korona i alle kanaler, så blir det en ganske uggen stemning. Og det hjelper ikke når jeg får så dårlig samvittighet hver gang jeg ser på hunden. Jaja. Det går vel over. Været må nå begynne å ta til vett snart - sikkert før sankthans en gang i alle fall. Men nedstegningen tror jeg vi må slite med en stund. Toppen er ikke spådd før om mange uker. Nekter å tro at man sender ungene på skolen et par uker før ferien starter. Og siden grensene vil bli stengt lenge, veldig lenge, så nekter jeg å tro at noen synes det er en god idé at hele Norges befolkning skal begynne å reise rundt på Norgesferie i juli. Så august-september? Man kan jo kanskje håpe at det er mulig å lette litt på noe etterhvert. Klarer feks ikke helt å se at fellestreninger med 10-20 hunder og eiere, utendørs, med bevissthet om å holde avstand, skal utgjøre noen risiko. Det hadde i alle fall gitt litt avbrekk i hverdagen etterhvert. Vi får sjå.
×