Gå til innhold
Hundesonen.no

tillien

Medlemmer
 • Innholdsteller

  536
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Days Won

  8

tillien last won the day on 2. Mars

tillien had the most liked content!

Nettsamfunnsomdømme

1,400 Excellent

Om tillien

 • Rang
  Husvarm
 • Bursdag 11/21/1974

Profile Information

 • Kjønn
  Mann
 • Bosted
  Tromsø
 • Interesser
  Jakt, fiske, sjakk, sykkel. Og hund. Og mye mer.
 • Hunderase
  Golden Retriever (jakt)
 • Mine dyr
  Sansa (Rist av Soltrollet) født mai 2016

Nylige profilbesøk

409 profilvisninger
 1. tillien

  Kan man avbryte jaging?

  En ting som kanskje er opplagt, men som likevel bør nevnes er at mye kan forhindres ved å være årvåken som fører. Jeg har øyne i nakken og skrur på falkeblikket når jeg er på tur og har henne løs og terrenget er uoversiktlig. Jeg har lært meg å tolke når hun begynner å fatte interesse for noe jeg ikke har sett og jeg kaller henne umiddelbart inn. Evt ser jeg noe hun enda ikke har sett og kaller henne straks inn evt avstandssitt. Bedre føre var etc. Det kan til tider være litt slitsomt, men det er prisen jeg må betale for å ha en ekstremt nysgjerrig hund løs. Og så er de sleipe disse dyra. Hun har nå skjønt at om jeg ber henne sitte på avstand, så kan det tenkes at det er noe i området hun ikke har fått med seg. Så da tar hun en nøye sjekk rundt før hun setter seg ned Men det har da gått bra til nå. Poenget mitt er at å innkalle i det noe er i ferd med å bli vel interessant har vesentlig større sjanse til å lykkes en et sekund senere. Men det krever en del av deg.
 2. tillien

  Akkurat nå - Mars

  Hørtes veldig merksnodig ut! Hvis du har gjort det du tror du har gjort så må det jo nesten være noe galt med ovnen tenker jeg. Uansett, alltid kjedelig når man har gledet seg til noe god bakst og så går det galt.
 3. tillien

  Akkurat nå - Mars

  Du har ikke bommet med i stillingene på ovnen? Satt på grill, kun overvarme, varmluft hvis temperaturen i oppskriften var basert på over/undervarme. Et eller annet. Jeg vet ikke om noen kake som på rett temperatur klarer å bli svart på 40 minutter.
 4. Begynner å bli vanskelig å vite hva man skal gi hunden sin, ja. Belgfrukter - hjerteproblemer. Korn - allergier, overvekt (følgetilstander). Råforing - et folkehelseproblem og hundene kan også få i seg farlige bakterier. Råforing, om man ikke bruker et fullfôr, kan dessuten gi mangelsykdommer. Tørrfôr - mykotoksiner og prosessert mat gir dårlig næringsinnhold. Fisk og sjømatbaser fôr - høye verdier av miljøgifter... Får håpe det kommer en eller annen form for medisinsk framstilt intravenøs næring snart slik at hundene våre overlever! Når det gjelder det prosjektet til FDA så virker det helt meningsløst. For det første er det vanskelig å se hva hva belgfrukter og potet skal ha til felles - noe som kan tyde på at det er fraværet av noe annet som er problemet. Dette er de ikke klare på (misforhold mellom overskrift og innhold i teksten) . For det andre er det meningsløst å gå ut med at fôr med belgfrukter og poteter kan gi DCM, for deretter å si at man må rapportere om man mistenker at en hund har fått DCM grunnet fôr. Da vil man garantert få hypotesen sin bekreftet siden man vil mistenke at DCM er utløst av fôr kun (eller i alle fall sterkt overrepresentert) når hunder er fôret med nettopp belgfrukter og poteter. Det er selve definisjonen på elendig forskning. Det er synd det knapt finnes en eneste god studie når det gjelder hund og ernæring. Vi er for en stor del overlatt til magefølelse her. Det mest interessante jeg har lest er noe norsk forskning om opptak av dyrt og billig fôr, hvor det ble funnet forskjeller mellom fôr, men pris var ikke avgjørende. Det er imidlertid bare en ørliten del av det som bør forskes på og dessuten ble det brukt mink som forsøksdyr.
 5. tillien

  Kan man avbryte jaging?

  Jeg bruker "hit", trekker ut i'en slik at det blir mer "hiiiiiiiiiiiiiiiiit". Og jeg roper det ut uansett, litt som jeg kanskje ville gjort i en prekær situasjon. Det bærer godt. Ja, det er jo det som er utfordringen. Han må assosiere det å komme til deg med den nye kommandoen med noe enda bedre enn å jage. Er instinktet sterkt nok, så kan det bli vanskelig. Men jeg tenker at om han har hatt mange nok og kule nok opplevelser med å komme på innkalling, så kan det bli mer en refleks enn at han vurderer så veldig hva han vil. Ergo hjernevask. Du må uansett virkelig tenke på kvaliteten på belønningen når han kommer. Er det bare godbiter han liker som belønning? Hvis så, hva er det aller aller beste han vet? Og legg på masse entusiasme og ros samtidig. Kast maten, lek litt med maten... Prøv deg fram. Og tren innkalling når han er skikkelig sulten. Gi heller mat etter treningen/turen.Alt for å lage noe ekstraordinært positivt ut av situasjonen. Å bare trø et par tilfeldige godbiter i munnen når han kommer er neppe nok, uten at jeg vet om det er det du gjør altså. Er lek et alternativ? Det er ofte en enda bedre forsterker enn mat hos mange hunder. Drakamp er min sin favoritt, og når hun begynner å virkelig knurre og bjeffe så vet jeg at hun er supergira. Da gir vi oss før hun blir lei. Eller kaste ball eller noe om han liker det? Det simulerer jo litt jakt også.
 6. tillien

  Kan man avbryte jaging?

  Jeg ville hjernevasket hunden enda mer/på nytt på innkalling. Daglig - i alle fall flere ganger i uken lang tid framover (et par måneder?). Belønn med det mest ekstreme du kan, om det er en gitt type mat, en leke eller lek vet jeg ikke. Er det lek som gjelder, så gi av hele deg. Mer enn du noen gang har gjort. For min er det kamplek som gjelder, og den morsomste av de kamplekene er fremdeles forbeholdt innkalling. Bruk denne belønningen kun på innkalling i perioden. Det andre er at du for all del må unngå at hunden får anledning til å stikke i perioden. Den belønner seg selv enormt ved å jage. Enten går dere tur og trener innkalling der hvor du er sikker på at hunden ikke vil snappe opp noe, eller så bruker du langline slik at du får stoppet. Jeg ville byttet innkallingskommando. Om det er fløyte eller noe annet er kanskje ikke så nøye, men da jeg forsøkte fløyte til hverdags var altfor ofte glemt hjemme, i bilen eller dypt i en lomme. Stemmen din har du alltid tilgjengelig Om ulykken skulle være ute i hjernevaskingsperioden så bruk for all del ikke den nye kommandoen. Det er viktig at du er 100% sikker på at hunden kommer når du driver hjernevasking. Senere er det viktig at du vedlikeholder kommandoen nå og da. Om du vil lykkes, det vet jeg ikke, men er sterke instinkter du kjemper mot. Å skikkelig hjernevaske hunden på innkallingen på nytt, med ny kommando er i alle fall det som kan øke sjansen for at hunden avbryter i en prekær situasjon senere slik jeg ser det. Jeg har gjort dette med min siden den var valp og hun har avbrutt utallige løp etter fugl, men også rein og elg. Hun har også ved et par anledninger overhørt meg, men da har fuglen prestert å fly to meter foran nesen hele veien. Jeg har imidlertid en hund som er mer nysgjerrig (hei, hva er det store dyret der med sånne flotte horn på hodet da... den vil sikkert leke med meg!) enn at det er snakk om et veldig sterkt jaktinstinkt (jippi... maaaaat!) , tror jeg. Uansett, lykke til!
 7. tillien

  Låsninger og kiropraktikk

  En låsing er når et ledd har innskrenket eller ingen bevegelighet fordi musklene rundt av en eller annen grunn står i spenn. Har du noen gang hatt akutt kink i nakken? Det er en type låsning. Musklene står i helspenn og hindrer bevegelse i en eller flere retninger. Om man får musklene rundt en låsning til å slappe av, så fungerer leddet igjen. På den andre siden kan man gi smertestillende slik at bevegelse ikke er vondt lenger, og når det ikke gjør vondt så går ikke musklene refleksivt i spenn lenger, man kan oppnå avspenning da også og leddet fungerer som det skal. Hva som er riktig å gjøre er veldig avhengig av hva problemet er. En låsning kan være en veldig god idé fra kroppen sin side for å hindre bevegelse som skaper eller forverrer en skade. Da er det ikke nødvendigvis noen god idé å løse den opp. Men ofte kan låsningen gjenstå etter at hovedproblemet er borte, og da er det en god idé å løse dem opp. Som utdannet fysioterapeut (dog ikke praktisert på mange år) er jeg jo programforpliktet til å si at en eller annen form for fysikalsk behandling kan være en god plass å starte før man gjør mer drastiske tiltak. Evt i kombinasjon med medikamentell behandling. Jeg regner med at veterinærer generelt er like ignorante når det kommer til fysikalsk behandling som leger er det, dessverre. Og når det kommer til dyrehelse så blir sikkert dette enda mer tydelig siden jo flere en dyrlege kan hindre på vei ut av døra, jo mer penger havner i kassa. Jada, lettere desillusjonert der. Og det finnes helt sikkert masse unntak. Rent personlig så vet jeg ikke hvilken utdanning en kiropraktor på dyr har, men hvis ikke denne er betydelig så ville jeg vært skeptisk. Man må ha minst 5 år utdanning for å få lov til å manipulere ledd på mennesker (den klassiske kiropraktorknekken som også manuellterapeuter kan gjøre, men ikke vanlige fysioterapeuter), og jeg ville ikke godtatt noe mindre for min firbente venn. Det er stort skadepotensial i slike teknikker om de ikke utføres korrekt. En god massør eller fysioterapeut på dyr kan man nå langt med, og under noen omstendigheter lengre siden man forsøker å komme til bunns i årsaken og ikke å bare å skape en refleksivt muskelrelaksasjon gjennom den knekken. Som ofte kan være en kortvarig løsning. Men som fysioterapeut er jeg nok programforpliktet til å si det også
 8. tillien

  Akkurat nå - Mars

  Haha, honning er en sukkerløsning med over 80% sukker, ja. Selgeren prøver vel å få fram at de ikke har tilsatt ekstra sukker, uten at jeg noen sinne har hørt at det er vanlig å gjøre. Bortsett fra favorittpålegget mitt fra barndommen da, Sunda, men det var vel mer sirup med litt honning i
 9. tillien

  Finnmarksløpet 2019

  Du har nok rett. Serien "Monsen og hundene" er fem sesonger og introduseres med at han har gitt seg selv 5 år... Og han oppsummerer i siste episode at han ikke nådde målsetningen sin. Merkelig at jeg ikke fikk det med meg, har jo sett alle programmene... Han kjørte Femundløpet i år i alle fall. Tror nok ikke Monsen poster så altfor mye annet enn sjakktrekk på nett for tiden. Han har vel en blogg i forbindelse med det kles/utstyrsmerket sitt, svært sporadisk oppdatert, men det er vel det.
 10. tillien

  Finnmarksløpet 2019

  Mulig han sa det? Jeg trodde bare han hadde et par år igjen av denne "bli verdens beste hundekjører"-planen. Ja, hvis det er med Monsens hunder så får nå de trening og erfaring i alle fall.
 11. tillien

  Finnmarksløpet 2019

  Jeg ser på med et halvt øye, men lurer mest på hvorfor ikke Lars Monsen er med? Har de sagt noe om det? Siden han ikke kjører Iditarod heller... Noe som harmonerer dårlig med planene ha har snakket om i "Monsen og hundene" i høst.
 12. tillien

  Akkurat nå - Mars

  Ja, og så er det sykt hva folk i ymse rasemiljøer anser som "pent". Det er jo en villet utvikling at enkelte raser etterhvert ser rett og slett syke ut eller i beste fall åpenbart lite funksjonelle. Det være seg hunder uten snuter, hudfolder som er yngleplasser for alt mulig rart ... eller retrievertønner/bamser som ikke er i nærheten av å kunne utføre det arbeidet de opprinnelig var tiltenkt. Når ble noe av det pent liksom? Når ble det å estetisk å foretrekke?
 13. tillien

  En rase med stor personlighet

  Gamble? Nei. Lete litt? Ja. Om man gjør de undersøkelser man bør gjøre når man velger oppdretter, så er det ikke noe gambling i det utover den vissheten at som for alle levende individer kan de genetiske terningene falle uheldig selv om alt ser bra ut på papiret. En retriever bør passe deg bra. Kanskje med unntak av det du sier om at du gjerne vil ha en hund som du må jobbe litt med og ikke få alt gratis. Slik jeg leser det, så mener du litt mer terriergemytt i treningssammenheng? Når det er sagt så kommer jo ikke retrievere ferdigprogrammert de heller, men de er jo generelt svært treningsglade og tar ting lett. Det er veldig langt mellom en retriever og en JRT eller andre terriere på nesten alle mulige måter, så du har nok et retningsvalg du må ta. Har aldri skjønt hvordan noen kan vurdere to slike ytterpunkter samtidig, men jeg ser jo at mange gjør det titt og ofte så det er nok bare jeg som er litt sær Alle de fire vanligste retrieverene tror jeg ellers vil passe om du går den veien. Agility og toller fungerer nok bra på godt klubbnivå, men mener å huske at noen drar fram størrelsen som et mulig minus - at de gjerne akkurat bikker over i en større klasse og dermed blir blant de minste i den, om jeg har forstått det rett? Det betyr jo ingenting for treningen og all moro man kan ha der, men kan evt være en ulempe for resultater om det betyr noe. Noen med mer peiling på agility får korrigere og/eller utfylle om jeg er helt på jordet. Ellers snakker vi vel jaktlinjer av golden eller labbe om de er aktuelle. Kjenner flere som bruker sine jaktgoldens i rallylydighet med tilsynelatende stort hell, og det er vel også hunder som fort blir nevnt etter en del av gjeterhundene (som du ikke vil ha) når det kommer til agility. Flat vet jeg ikke noe om i denne sammenhengen, men det er vel evt også kun snakk om betraktninger om størrelse som evt skulle gjøre dem mer eller mindre aktuelle, gitt at hunden kommer fra en oppdretter med fokus på bruksegenskaper i utgangspunktet.
 14. tillien

  Trekkhund og lydighetshund

  Ut fra det du skriver, så synes jeg personlig det høres ut som en fornuftig strategi. Men jeg skjønner samtidig Malamutens tanker - for det blir vår tolkning av dine krav som ligger til grunn og vi leser deg nok ørlite forskjellig. Til syvende og sist er det bare du som vet hvordan du ønsker å prioritere og hva du kan leve med av "ulemper" og/eller gambling. Jeg har ikke truffet så altfor mange jaktlabber, men de jeg har truffet har nok vært litt mer samlet og ikke riktig så klovnete som en typisk flat. Jeg føler kanskje jaktgolden og flat deler disse klovnefaktene litt mer. Noe jeg personlig synes er kjempegøy, mens andre synes kan bli litt mye. Men ja, flat har tradisjonelt vært sagt å ha noe mer motor enn den gjengse golden eller labrador. Uten at jeg vet helt status på avlen i Norge i dag - som vanlig, sjekk opphavet. Det er dessverre altfor mange retrieveroppdrettere som aldri har gjort noe mer med hundene sine enn å ha dem på utstilling. Sånn overordnet så er det uansett mye likt mellom flat, golden og labrador, jaktavlet eller ikke.
 15. tillien

  Trekkhund og lydighetshund

  Selvsagt vil hvilke negative sider man godtar variere, og trekk kan nok være en alternativ/ekstra pluss-side for de som ønsker det. Poenget mitt var at jeg er usikker på om trådstarter helt hadde prioriteringene klart for seg, for at en vorsteh vil score vesentlig dårligere både på lydighetsbiten og det å gå løs, det kommer man ikke unna. Noe som er helt greit, dersom man fullt innser det og er helt klare på prioriteringene sine. Et sted jeg kanskje ikke helt følte trådstarter var ennå. Jeg kjenner også mange, mange med fuglehunder ... breton, settere og vorsteh og de går løse med dem. Jeg kommer imidlertid ikke på en eneste av dem som ikke har hatt flere kortere og/eller lengre leteaksjoner etter dem. Enten de har fått ferten av fugl eller rein. Og vorsteh - som gjerne kan trigge på mye mer enn fugl er de jeg opplever som mest eventyrlysten, men skal innrømme at det blir anektdotisk. Det går jo stort sett bra, og de kommer hjem når de går lei, men det er bare ikke det første jeg tenker på når noen eksplisitt sier de ønsker å ha en hund som går løs. Akkurat som at toller eller flat ikke er det første jeg tenker på om man skal ha trekkhund. Det er noen egenskaper som ønskes som ikke går helt opp. Igjen, det må prioriteres og det kan man bare gjøre om man ser hele bildet - noe jeg håper vi hjelper trådstarter med her.
×