Gå til innhold
Hundesonen.no

Hva er en terrier?


Symra&Pippin

Recommended Posts

Noen spurte meg for en stund siden om hva som var typisk for terriere. Det var et spørsmål som jeg ble gående å tenke på etterpå... Når det gjelder utseende så har jo f.eks. en manchester, en amstaff og en skotsk terrier lite til felles, kan man si. Når det gjelder temperament finnes det nok mange andre raser som er skarpere og mer voktende enn en wheaten. Lurer nesten litt på hvorfor denne gruppen av så ulike hunder har et fellesnavn... En wheaten ligner mer på en schnauser f.eks. enn på en bostonterrier, kanskje er de mer i slekt genetisk også? Hva mener dere er typisk for alle terriere?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kjenner flere wheaten fra hundeparker mm. (tittet litt på rasen da jeg så etter hund nr. 2 også, selv om jeg ikke er noen "terrier-person") og mitt inntrykk så langt er at de ikke egentlig er så "terrier". (?) (Selv om det står noe ganske annet i et par bøker jeg har sett. :) )

Er jeg helt på jordet nå? Ingen har vært hanhundaggressive, blitt hissige/geara i lek, vært sta e.l. (som er mine terrier fordommer :) ) Har i grunn møtt flere avvikende terriere, en bedlington jeg trodde var en puddel blandt annet :rolleyes:

Har du sett American hairless terrier da? :)

Ellers tenker jeg hmm.. Terrier: liker å grave (det gjør min ikke-terrier også) og blir geara/ striere av tøff behandling/smerte (pga småviltjakt bakgrunn). (?) Men har ikke peiling.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja det der har jeg fundert på selv også!

Som mange vet går jeg å sikler på Manchester terrier og i begynnelses fasen da jeg kikket på rasen og snakket med oppdrettere, så sa mange at " ja, rasen er ikke noen typisk terrier, altså".

Så det fikk meg jo litt å lure, hva er en typisk terrier? Gruppen er utrolig forskjellig alt fra Yorkie til Pitbull...Wheaten til Manchester.... Ikke mange felles trekk i hverken utsene eller oppførsel..

Mensom Rimfrosthuldra sier så er jo det første jeg tenker når jeg hører terrier: "hissig lite barte-fjes".

Og det er nok den illusjonen Manchester oppdretterene "mine" prøvde å få meg til å tenke bort fra :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Terrier er jo et vidt begrep. Ta for eksempel tibetansk terrier. Den heter terrier men klassifiseres ikke som terrier. Fikk navnet sitt en gang i tiden fordi den lignet på en terrier.

Akkurat som tibetansk spaniel, heller ikke er en spaniel rase... :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er det ikke bruksområdet som definerer hva som er en terrier da?

http://en.wikipedia.org/wiki/Terrier

tviler jeg på.. I såfall er musejegeren min en terier, og han er spaniel sist jeg sjekka..

En fuglehund, for eksempel en setter er jo en fugle hund selv om den ikke brukes i jakt?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

tviler jeg på.. I såfall er musejegeren min en terier, og han er spaniel sist jeg sjekka..

En fuglehund, for eksempel en setter er jo en fugle hund selv om den ikke brukes i jakt?

Jeg mente det opprinnelige bruksområdet. Det jeg har lest om terriere som gruppe i bøker samsvarer i hvertfall med det som står i artikkelen jeg linket til.

En spaniel blir ikke terrier selv om den fanger en mus, og en border collie blir ikke en fuglehund om den fanger en due. Det er spørsmål om hva hunden opprinnelig har blitt avlet for - ikke hva den eventuelt måtte finne på i tillegg :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Litt mer om terriere:

- Ordet terrier kommer fra det latinske ordet terra, som betyr jord. Dette navnet fordi de opprinnelig var hi-hunder.

- Har også blitt brukt til jakt på rev, grevling, oter, kanin og mindre hårvilt.

- Før de ble tatt i bruk til jakt var de skadedyrsutryddere på gårdene.

- Adel og herremannsfolk hadde glatthårete terriere, mens andre måtte ta til takke med ruhårete.

- For å utføre sitt arbeid måtte de være ekstremt modige, utholdende, lynraske, stae, ufølsomme for smerte og ha stor kamplyst.

- En del populære terrierraser har gjennom avl blitt mindre interesserte i jakt og har fått et mykere temperament.

- Bl.a bullterrier, staffordshire bullterrier og boston terrier er molosserraser som har blitt blandet med terriere for å få frem et skarpere temperament. Det er molosserne i dem som gjør at de skiller seg mye i utseende fra andre terrierraser. Disse rasene ble opprinnelig brukt til okse- eller hundekamper.

(Kilde: Rasekunnskap, Åsa Ahlbom og Agneta Geneborg)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk Havana, jeg ble litt klokere nå. Poenget er altså at opprinnelige terriere etter hvert er blandet med andre raser for å få fram diverse egenskaper, slik at den gruppen hunder som kalles terriere idag har lite til felles når det gjelder utseende. Når det gjelder personligheten til dagens terrierraser er det mye man kan si som passer for mange eller de fleste terriere, men veldig lite man kan si om alle.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Jeg leser og leser på disse brukskravene, men kan noen forklare meg med teskje hva en korthåret collie må ha? Og er det det samme som fks i Sverige?    Vi ønsker og jakte cert I Sverige, men da må brukskravet være på plass - jeg har fått det forklart- men jeg forstår like lite 😂
    • *Dobbelpost fjernet*
    • Ble utsatt for Evighetshunden/ (Tasseladden) på Instagram og ble syk av dårlig samvittighet for å fore med ~50% Farmina, som jeg trodde var et BRA for, men som hun rangerer nær bunnen, marginalt bedre enn RC og Hills. Føler meg bedre nå, etter å ha undersøkt litt om Købers, som hun mener er veldig mye bedre. Råfor på hennes måte er uaktuelt av praktiske årsaker, og pga trening foretrekker jeg minst 50% tørrfor.  Den nagende dårlige samvittigheten mtp hundens velvære i alderdommen, der riktig kosthold gjennom livet gjør en massiv forskjell.. Gjør det egentlig det? Golden retrieveren jeg vokste opp med på 80-90-tallet ble foret EKSKLUSIVT på Pedigree fra REMA. Han fikk mørk kokesjokolade som godbiter. Han var sunn og frisk og sprek og aktiv og glad til han var 12 år før han som eneste tegn på alderdom fikk vondt for å gå ned trappene fra 4. etg i blokk. Han ble avlivet som  13-åring fordi han ble syk av sorg da faren min, hans best buddy for life døde, og han var såpass gammel, så.. Pedigree, fra REMA, hele livet.  Jeg sier ikke at det er et bra for, jeg bare nevner det for å hjelpe om andre sliter med for-og-helse-angst.  
    • Ja,hun er sjekket,og som familiehund er hun helt super. Går veldig godt overens med små barn, knurrer aldri da. Har ikke vært hos instruktør med fokus på dette enda, har trent spesifikt på dette på ringtrening. Hun reagerte veldig på lyden ,kaos og andre hunder i starten,men der har hun klart å lande greit nå. Hun løper som en drøm i ringen,og alt annet føler vi er på plass nå, men det hjelper så lite når hun ikke takler håndteringen fra fremmede. Kanskje det går seg til med alder,men det er kanskje greit å kontakt en instruktør for mer generell trening,ja.
    • Har dere gått noe kurs, eller fått noe hjelp fra en instruktør eller adferdsekspert? Jeg tenker jo at hun er enda ung, men det er desto viktigere å ta dette tidlig før det blir et livsvarig problem. Jeg går ut fra at hun er sjekket hos veterinær for eventuelle smerter og ubehag.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...