Jump to content
Hundesonen.no

Har hunder fantasi?


Recommended Posts

Nå er det sikkert noen som tenker menneskelig-gjøring av hund, men jeg satt å funderte litt på dette før i dag. Jeg tenker selvfølgelig ikke at hunder har et rikt fantasiliv sånn som vi mennesker har, men kanskje har de en mye enklere versjon?

Jeg satt å så på valpen min som lekte. Hun la fra seg bamsen sin på gulvet og hoppet rundt den i lekestilling, logret med halen, og oppførte seg som den var levende og litt skummel...en liten stund. Så tok hun den med seg i kurven og lå og tygde på den. Dette er jo bare vanlig lek, hun gjorde det fordi bevegelsene og følelsen er gøy, men samtidig vil jeg jo si at hun latet som om at bamsen var noe annet enn den er. Å det å late som at et kjent objekt er noe annet er jo en slags fantasi? Som et barn som leker at en stein er et dyr?

Hadde vært gøy å høre andres tanker om dette. 

Link to post
Share on other sites

Jeg tenker det ikke er usannsynlig, når man tenker over det så er det jo på en måte fantasi når dyr som helt unge leker med hverandre der instinkter til deres kommende egenskaper øves på, før de har noen som helst erfaring med den reelle situasjonen. Og dyr drømmer jo, det er sanseinntrykk som bearbeides, men livlige drømmer er vel en form for fantasi?

Det jeg synes er hysterisk er at hunden min har en egen form for humor, f.eks later han som om han skal bite av sambos nese ofte når de koser (og han gjør dette bare på han). 

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Jeg tenker at det ikke er bare mennesker som har enerett på slike evner (og følelser). Vi er tross alt «bare» ett pattedyr vi også. Dog veldig forskjellig fra en hund! Men jeg tviler ikke på at hunder også fantaserer, siden det er en egenskap som er til nytte for dem. Som i ditt eksempel: de bruker sin fantasi til å gjøre en død leke om til et bytte, og kan dermed «trene» på å ta det.

Noen sier at hunder ikke kan føle sjalusi. Hvorfor skal ikke de også ha et slikt følelsesspekter? De føler jo glede, sinne, sorg, frustrasjon, kjedsommelighet osv….

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Uten fantasier kan man vel heller ikke drømme, det hersker vel ingen tvil om at hunder kan drømme..

 • Like 2
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Egenerfaring eller bevis. Nei, men det er forskjell på å stole på hva andre har sagt, og det å gjenta det videre på et offentlig forum. En oppdretter er først og fremst en privatperson som driver med hobbyvirksomhet. Navnet er oppført sammen med kennelen, så du anklager en navngitt person for dyremishandling og den andre for svindel. Da skal man være sikker i sin sak ut i fra egenerfaringer eller bevis, spesielt siden oppdretter ikke er her for å forsvare seg. Nå går jeg ut i fra at det du sier er beviselig dersom det er mulig å gjenkjenne hundene på bildet (uten at jeg har sjekket.) Da er det igjen noe annet.
  • Hovawart er en stor vokter/gjeter og brukshund som absolutt bør brukes aktivt i hundesport. De kan ha vokt og passe på hus, bil, eier osv. Det er en liten rase i Norge. Selv om langhåret collie opprinnelig er en gjeterhund er det få (om noen) som brukes aktivt lengre, og de er mer avlet og egnet som familiehunder. De er gjerne med på det meste, men krevet ikke på langt nær like mye som hoffen. Det er en ganske stor rase i Norge med en del variasjon på størrelse, helse og gemytt innen rasen. Hvis du vurderer en av rasene så anbefaler jeg deg å sjekke nettsidene til raseklubbene og oppdrettere og få litt inntrykk av dem. Det er veldig stor forskjell på dem, så avhengig av hva du ønsker i en hund så vil nok den ene peke seg ut framfor den andre.
  • Hva er forskjellen mellom Hovawart og Langhåret collie?
  • Nei, men å si "har hørt" betyr så mye. Eller å påstå at noen er useriøse uten å si noe om hvorfor. Om man ikke kan vise til noe dokumenterbart eller egne erfaringer så har man ingen grunn til å tro at det er noe annet enn ondsinnede rykter. For det er definitivt folk som setter ut den type rykter og beskyldninger uten grunnlag, for å ødelegge for andre. Dessverre.
  • Så man skal altså bare stole på egenerfaringer mener du? Innehaver av kennel lønnelappen/pawforia ble 100% sikkert fratatt (nesten) alle hundene sine. Dette er hennes hunder, som begge er omplassert. Hunden til venstre heter Lønnelappen Bihto, han går det ikke an å ta feil av. https://www.nrk.no/rogaland/stadig-fleire-bekymrar-seg-for-andre-sine-kjaeledyr-1.14494559 hun har/hadde også en pågående sak hos mattilsynet i år, og hun fortsetter å avle og lure seg rundt NKKs smutthull. 
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...