Jump to content
Hundesonen.no

Kjøp av unghund/ omplasseringshund - hva bør man tenke på


Tahind
 Share

Recommended Posts

Hei!

Vi har lenge vurdert å kjøpe hund, og brukt tid på å finne ut av hvilken type rase som passer best for oss. Samtidig har vi også tenkt mye på om vi helst vil ha valp, eller om vi også kunne tenke oss å kjøpe omplasseringshund. Dersom vi skulle ende opp med å vurdere å kjøpe en hund på ca 2-3 år, hva er det vi bør undersøke eller tenke på for å gjøre et godt valg? Et det spesielle spørsmål vi bør stille eier av hunden før vi bestemmer oss? 

Link to comment
Share on other sites

Siterer noe jeg skrev i en annen tråd med samme spørsmål.

Quote

Når jeg ser på hunder ser jeg etter
1. hvordan er de i møte med meg. Er den skeptisk? Reservert? Overstrømmende sosial? Virker den balansert og trygg? Hvordan man blir møtt vil nok være slik hunden møter nye folk. Min erfaring er at hvor sosial hunden er (med mennesker) er ganske stabilt, selv gjennom unghundperioden. Er hunden skeptisk, bjeffer og buster, er den nok litt utrygg, men om den kommer seg raskt over redselen trenger ikke dette være et stort problem. Dersom hunden aldri blir komfortabel med meg er det et stort, rødt flagg, uavhengig av alder.
Mange hunder i unghundperioden (dvs. under ca. 3 år) vil bli veldig oppspilt ved besøk eller på tur med flere mennesker, så hvordan den ellers oppfører seg når jeg er der, trenger ikke bety så mye for hvordan den er alene med eier eller vil bli med årene.

Ellers spør jeg og graver om ting som:
2. Hvordan er hunden med andre hunder?
3. Kan den være hjemme alene?
4. Hvordan takler den bilkjøring eller annen transport?
5. Er den redd for noe? F.eks lyder, underlag, sykler, menn ol. Når det gjelder redsler generelt avhenger det ikke bare av hvor skvetten hunden er, det viktigste er kanskje hvor raskt hunden avreager, altså blir "ferdig" med det den var redd for. Skvetne hunder som bruker lang tid på å avreagere (eller aldri gjør det) er mer problematisk enn skvetne hunder som sjekker ut og blir ferdig med ting.
6. andre unoter? Passeringsproblemer, varsler den på lyder utenfor huset, jakter på joggere, vokter, ressursforsvar, misliker pelsstell om det er en pelsstellrase ol.
Alle disse tingene er ikke en deal breaker for meg altså, men det er bare eksempler på adferd som kan være problematisk og som det er greit å være klar over. En hund som er over året har opparbeidet seg erfaring som kan gjøre det vanskelig å avlære eller trene bort uønsket adferd.

Og så anbefaler jeg å alltid prøvetid, den bør minimum være noen uker. Å møte en hund et par ganger hos eier og eiers beskrivelse gir ikke alltid et korrekt bilde av hunden i ditt miljø. Skaffer man seg en unghund må man også være klar over at hunden er i en tenåringsfase og kan forandre seg en del fra man overtar den til den er mer ferdig utviklet mentalt.

Og så vil jeg legge til at man bør spørre om helse og skader, både historikken og evt. nåværende problemer. Har hunden helseproblemer bør man sette seg grundig inn i hva dette innebærer av kostnader og konsekvenser for bruk og levealder.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

7 minutter siden, Tyttebæra skrev:

Siterer noe jeg skrev i en annen tråd med samme spørsmål.

Og så vil jeg legge til at man bør spørre om helse og skader, både historikken og evt. nåværende problemer. Har hunden helseproblemer bør man sette seg grundig inn i hva dette innebærer av kostnader og konsekvenser for bruk og levealder.

Takk for utfyllende svar (og beklager at jeg ikke søkte godt nok før jeg skrev innlegg) :)

Jeg har egentlig tenkt på endel av det samme du skisserer her, av hva som er lurt å finne ut av, men ikke alt.  Spesielt å spørre om konkrete ting hunden eventuelt er redd for, skal jeg ta med meg videre! 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
På 3/10/2022 at 10:30 PM, jma skrev:

Det kan også være greit å ha i bakhodet at noen omplasseringshunder trenger tid før de blir seg selv i nytt hjem ? 

Et meget godt poeng vil jeg si. Hvor lang tid det tar før hunden viser sitt ‘sanne jeg’ eller sagt på en annen måte, trygg nok til å ‘være seg selv’. Kan variere stort. Alt fra noen dager til måneder.  Ikke helt sjeldent ser man tråder der ny eier er overbegeistret over den nye og ‘enkle’ hunden og så etter litt tid, så kommer spørsmålene om hvordan man takler ditt eller datt. 
 

Jeg ønsker på ingen måte å skremme folk fra å overta omplasseringshunder, tvert om! men jeg ser ikke sjeldent at folk vurderer omplasseringshund fordi de tror det er enklere enn valp.. Joda, det kan det på sett og vis være men man bør være klar over, ikke minst for hundens del, at man må være forberedt på at det kan være utfordringer man må takle. Er man ikke det, så bør man avstå, fra hund i det hele og det store. 
 

Prisen bør heller ikke være en avgjørende faktor, det er den nok i mange tilfeller..  Hvis man ikke er spesielt erfaren og egentlig har sett for seg en miniatyrhund på 3-4 kilo, er det sjeldent noen god ide å overta en mix mellom rottweiler og grønlandshund, bare fordi den var så billig.

Mange flere burde vurdere omplasseringshund, i stedet for valp. Det finnes masse hunder som trenger nye hjem. I mange tilfeller er det slett ikke hunden det er noe feil med men at den havnet hos folk som ikke skulle hatt hund/ den rasen/mixen, i det hele tatt. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...