Jump to content
Hundesonen.no

Senil?


Athea
 Share

Recommended Posts

Jeg har hatt to hunder. Begge to har gått løse frem til de blir åtte år. Når de blir åtte år så stikker de av på tur. Er det noe som skjer i hjernen eller noe ved åtte års alder? Er det begynnelse på senil eller noe? Alzheimer? At de detter ut, og får å så komme tilbake til seg selv. De kommer riktignok tilbake av seg selv etter en halv time til en times tid. Er det sånn at de da kommer tilbake til seg selv etter å ha dettet litt ut?

Det kan selvfølgelig være tilfeldig men er rart når det har skjedd med to hunder ved samme alder.

Edited by Athea
Link to comment
Share on other sites

Er det ikke vanlig da? Siden ingen svarer.

Hunden har også forandra seg ved å ikke lenger høre på hva jeg sier. Sånn som feks. Å ikke hoppe ut av bilen før jeg ber henne om det. Nå hopper hun bare rett ut og jeg klarer ikke å holde henne igjen.

Hun har aldri gjort sånne ting før nå som hun ble 8 år. Er dette senil? Eller noe helt annet?

Link to comment
Share on other sites

Hvilken rase (vet ikke om det har noe betydning, men noen lever jo mye lengre enn andre)? Har hørt/lest om hunder som er antatt å ha blitt senil (det er vel mer likt Alzheimer), å regner med at det svekker dyr på lignende måte som hos oss mennesker. Så det i tillegg til at en ser dårligere, hørsel svekkes og at konsentrasjonen/fokus/hukommelse ikke er det den var er nok ikke bare bare.

Har du vært hos veterinær? Sjekket at hørsel og syn er ok i forhold til alder? At hunden forandrer seg en del i løpet av livet er jo normalt, men sånn over natten? Har hun andre symptomer? Type blitt redd ting, usosial, begynt å gjøre fra seg inne, skiftet sovemønster.

Link to comment
Share on other sites

Levealderen er rundt 10-14 år. Hun har ikke forandra seg annerledes enn at hun ikke hører på reglene mer. Feks. At hun hopper ut av bilen av seg selv, ikke kommer på innkalling, blir borte mens hun er løs. Det er mest de tre som jeg nevnte som hun sliter mest med. Hun gjorde ikke sånn før.

Link to comment
Share on other sites

Det er nok bare en Vet som kan si noe om om hunden har kognitiv dysfunksjonssyndrom, men bare det at hun ikke hører etter er kanskje ikke nok til å gi den diagnosen. Ta henne med på en seniorsjekk hos Vet, ellers så er det vel bare å tilrettelegge; bruk langline, fysisk sperre slik at hun ikke kan hoppe ut av bilen, noen extra gode godbiter som kanskje frister til å høre etter. 

Link to comment
Share on other sites

Har litt erfaring med "senile" hunder. Vi hadde en gammel senil, og en gammel ikke senil. Den senile var faktisk relativt lydig, men man så at han var senil fordi han glemte mye "her og nå". Glemte om han hadde spist, vært ut og tisset, hvor vi var. Kunne gå ute i hagen sammen, så kunne han plutselig bli stående og bjeffe rundt hushjørnet og virket forvirret, rolig når vi gikk og vinket til han (fikk dårlig hørsel også). Ang å gå på do og spise var det veldig tydelig, da han gjentakende ganger, rundt de vanlige måltidstidspunktene, ventet og maste på mat, samme med å gå ut. Kunne mase om å ut 5 minutter etter tur, etter lufting. Uten å gå på do når vi kom ut. Da skulle han bare inn igjen. Så de vanene han hadde, satte seg på en måte fast.

Den ikke senile gamle ble bare staere og staere, og holdt mest på med egne "prosjekter" ? Gjorde som det passet seg. Har ikke inntrykk av at det er så uvanlig at de gjør sine egne greier når de er gamle. Kanskje tisper er litt værre der? De er jo litt sleipere enn hannene ? 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.


 • Nye innlegg

  • Lill med Perfect image er fremdeles aktiv med collie oppdrett både med lang og korthår. Enklest er nok å ta kontakt på Facebook med henne privat, tror ikke hun har tilgang på Messenger på kennel siden sin dessverre. Hun venter et korthårskull i disse dager (uke 17) og jeg vet hun har noen spennende planer fremover også. Verdt å ta kontakt, eventuelt mase litt om du allerede har sendt henne en melding! Ikke sikkert du får svar sånn helt med en gang da den dama har mange baller i luften, kan ikke annet enn å bøye meg i støvet for arbeidet hun gjør. 😂    Tine (kennel laabanden) som er tagget over her har i hvert fall 1 om ikke 2 korthårs hannhunder ledig akkurat nå, og er vel ikke utelukket at det blir en kort/langhårsparring der i fremtiden, men det kommer helt ann på hvilken hannhund det blir på kortis tispa hennes i fremtiden.  Ann Gjertrud (Kennel NoorWay) er jeg usikker på om avler fremdeles, men er ikke sånn kjempe kjempelenge siden jeg så en annonse fra henne så sant jeg husker rett. Hun var aktiv her inne før, om du søker på Noor, Ninja eller Miyagi (usikker på hvordan det skrives) så finner du henne nok. Men er ellers vanskelig å finne på nett om dagen svjv.  Hadde anbefalt @Kensington Gate , men tror ikke hun avler pr.d.d.    Du kan søke opp norsk collie markedsplass på Facebook, der deles det annonser. 😊 NCK fikk ny nettside for ikke så kjempelenge siden, men oppdateringene har gått sakte dessverre.   
  • Jeg kan ikke se å finne Kennel NoorWay noe sted - verken gjennom Google eller Facebook. Har du mulighet til å sende en lenke? Ellers noterer jeg meg resten av det du skriver, og vil legge stor vekt på gemytt! Takk for hjelpen 
  • Tusen takk for gode tips! Her har jeg litt å sjekke ut 
  • Jeg soser rundt i valpefeber, feriefeber og ferieplanlegging...
  • Ja, det kommer til å bli brukt sekk til valpen. Men vi har lyst til å kanskje leie en hytte og ta små dagsturer med både valp og godt voksen hund.  Sykkelturer utgår pga det blir for tungt med 30+ kg i sykkelvogn.  Alt kommer til å gå på valpens premisser.  Men vi vil gjerne ha turterreng som er ganske flatt, pga eldre hund med hofteplager, og pga tung sekk i krevende, kupert terreng er skummelt.  Setter gjerne tips på turrterreng, eller lettgåtte turer: hele sørlandet, Telemark og Asker område På forhånd tusen takk
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...