Jump to content
Hundesonen.no

Gentester/«fri via foreldre»


tillien
 Share

Recommended Posts

Dersom man over noen generasjoner ikke har gentestet, kun avlet på basis av «fri via foreldre», er det noen grunn til å teste en avlstispe som i denne kjeden også skal være «fri via foreldre»? I mitt hode gir det lite mening, men det var noen som kom med en kommentar om hvis det feks var 3. ledd så kanskje man kunne vurdere å teste igjen. Uten at jeg helt forsto hvorfor (fikk vel egentlig ikke noen grunn, bare påstanden).

Hmm… ble det forståelig??

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, maysofie said:

Av og til skjer uhell, av og til tar laber og prøvetakere feil, av og til lyver oppdrettere om foreldredyr og "hvorfor ikke?" :)

Hvorfor ikke? Tid (her er vi litt presset på tid, men kommer ikke til å gjøre noe som er åpenbart uansvarlig bare så det er sagt), penger og unødvendig veterinærbesøk med blodprøve som hunder normalt sett ikke synes er veldig gøy. Kanskje ikke store, men det er jo åpenbare ulemper. Som så bør veies opp mot noe av det du skriver - og det gjør vi jo selvsagt, så lurte mest på om det var noen type genetisk forklaring. Som at feks enkelte mutasjoner har det med å skje om igjen eller noe slikt (har INGEN peiling på om noe slikt er en «greie», men det er liksom bare noe slikt jeg kunne se for meg annet enn feiltesting eller feilinformasjon).

 

Link to comment
Share on other sites

I utgangspunktet ville jeg stolt på at fri via foreldre faktisk betyr fri, men det kommer litt an på hva det er snakk om. Noen gener kan jo bæres skjult over mange generasjoner uten at det nødvendigvis er det samme som fri, da jeg hadde katteoppdrett opplevde jeg f.eks, at fargegener slo ut etter å ha været skjult i åtte generasjoner. Men det er jo ikke sånn at sykdommer eller hva det nå måte være plutselig hopper inn i en linje igjen etter tre ledd, og eventuelle mutasjoner er så sjelden at det ville jeg ikke tenkt på engang.

 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Valgte til slutt å teste. Lærte raskt at en del oppdrettere bruker «fri via foreldre» når de mener «ikke affektert», og ikke bare når hundene er helt fri (begge alleler). Rart i mitt hode - å kalle potensielle bærere for frie blir i beste fall upresist og skaper bare forvirring.

Heldigvis går det fort hos Laboklin - trodde det skulle ta måneder, med de er allerede halvveis etter mottatt prøve i går og forventer bare noen dager totalt.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

On 1/12/2022 at 10:02 PM, tillien said:

Dersom man over noen generasjoner ikke har gentestet, kun avlet på basis av «fri via foreldre», er det noen grunn til å teste en avlstispe som i denne kjeden også skal være «fri via foreldre»? I mitt hode gir det lite mening, men det var noen som kom med en kommentar om hvis det feks var 3. ledd så kanskje man kunne vurdere å teste igjen. Uten at jeg helt forsto hvorfor (fikk vel egentlig ikke noen grunn, bare påstanden).

Hmm… ble det forståelig??

Sannsynligheten for at samme uheldige mutasjon skjer to ganger er svært liten, det er selvsagt ikke noe poeng i å teste hvis man med sikkerhet vet at den uheldige mutasjonen ikke er representert i foreldredyrene.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.


 • Nye innlegg

  • Det virker jo som at de det er snakk om i artikkelen tar godt hensyn til valpenes behov og utøver god dyrevelferd, og det er vel og bra. Uansett synes jeg det er skummelt med slike trender som involverer dyr, spesielt fordi man aldri vet hvordan det kan utvikle seg. Med en såpass stor etterspørsel, kan vi liksom ikke se bort ifra at det kan skapes mange useriøse aktører som ikke setter valpenes velferd i absolutt første rekke. Forholdene man har sett i utlandet som blir beskrevet i artikkelen er jo ren tortur…
  • Hvis han gjør fra seg rimelig raskt om morgenen så tenker jeg at han faktisk må ut da. Du sier ikke hvor ung, men det kan ta litt tid før de lærer seg å sove hele natta. Men det kan være at han også bare har behov for å røre litt på seg eller bytte liggested, så jeg ville prøvd uten bur.
  • Kast buret på søppeldynga der det hører hjemme.  Her er det ingen som står opp ‘før tiden’ med mindre det er snakk om dårlig mage eller lignende . De sover da også i sengen eller i kurver på gulvet for de som ønsker det.
  • https://www.nrk.no/stor-oslo/valpeyoga-har-kommet-til-norge-_-dyrebeskyttelsen-vil-ha-forbud-1.16816919 Pengegriske ‘grundere’ utnytter små hvalper til inntjening. Tragisk å se at over 40 % svarer at de vil benytte seg av tilbudet. Kanskje ikke overraskende når man ser hvor mange som stadig anskaffer seg vandrende lidelseshistorier på fire ben ..  Håper Dyrebeskyttelsen får gjennomslag her. 
  • Et lite problem, men kanskje noen har et tips eller to?  Har en unghund som våkner litt tidligere enn jeg ønsker på morgenen. Han våkner opp mellom 05.30 og 06.30. Før jeg fikk hunden våknet jeg av meg selv og sto opp en gang mellom 06.30 og 07.00. Tidsmessig er ikke dette noe stort problem, jeg får sove nok selv om jeg står opp 05.30. Jeg ønsker imidlertid ikke å stå opp før jeg må. Vil heller ha den timen på kvelden. Han pleier å sovne av seg selv på kvelden og vi legger oss rundt kl 22. Luftetur umiddelbart før han legger seg for natta. Har prøvd å ha han våken lenger, men det hjelper lite, det er bare jeg som får mindre søvn da. Hunden våkner og starter med å bevege seg litt i buret, strekke seg, og etter litt tid blir det piping/klynking. Jeg pleier å våkne da og han slutter med lyder når han vet at han har greid å vekke meg. Hvis ikke jeg våkner(svært sjeldent) så begynner han å bjeffe. Jeg er ganske sikker på at dette er noe jeg kunne løst ganske lett med ignorering og at jeg venta han ut. Utfordringen min er at jeg bor i blokk og har naboer jeg ikke ønsker å forstyrre med lengre bjefferunder på morgenen. Han lager nok lyd ellers. Vi pleier å ta en rask tur ut når han våkner, og da både tisser og bæsjer han ganske raskt. Rett inn igjen. Jeg er heller ikke helt sikker på om han da våkner fordi han må på do, eller om det er et potensiale for litt mer sammenhengende søvn. Han har fint greid å dressere meg til å stå opp litt før jeg vil, men jeg har latt det skje da det er viktigere for meg å ta hensyn til naboenes velferd.  Er det noen som har noen tips til hvordan man kan få hunden til å sove litt lengre på morgenen?   
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...