Jump to content
Hundesonen.no

Recommended Posts

Hei! Jeg kjøpte ei tispe, renraset- som jeg skulle bruke i avl. På 16ukers kontrollen legger veterinær merke til at bittet er feil, og vil følge med det videre. På helsekontrollen når hunden er 1år, får jeg beskjed om at den har underbitt, og at fortennene gnager i tannkjøttet nede (bak underbittet). Pluss at hjørnetannen nede går i hjørnetannen oppe, og inn i tannkjøttet bak… Dette resulterte i at hun måtte trekke hjørnetannen nede, og slipe ned fortennenene. Og jeg kan da selvfølgelig ikke bruke henne i avl. 
Jeg har tatt dette opp med oppdretter, men får ikke noe respons på det, annet at hun skal følge med valpene sine videre….. Kan man kreve noe penger tilbake? Vi betalte full pris på henne. Står egentlig ikke så mye i kontrakten heller, da det er en veldig simpel kontrakt. Har vært i kontakt med noen av eierne til kullsøsken, der de har akkurat samme bittfeil på sine hunder.. Har ingen erfaring innen dette, så håper noen har tips 

Link to post
Share on other sites

Å kjøpe valp for å bruke den som avlshund, er en risikosport. Mye kan skje i oppveksten, som gjør at den lille stjernen ikke bør avles på. Det er mulig du kan kreve en del av kjøpesummen tilbake, hvis kontrakten tillater det, men feilen er jo der, og tispen bør ikke avles på. 

 • Like 2
Link to post
Share on other sites

Dersom oppdretter bevist avlet på uegnede foreldre dyr, f.eks. at foreldredyrene har bittfeil, så kan det hende du vinner igjennom og får tilbakebetalt, men det blir nok mye jobb med research og lovdata. Ellers er det nok bare å glemme (med mindre noe annet er nevnt i kontrakten).

Når man kjøper dyr til et spesielt bruk, så er ddet alltid en risiko for at individet ikke egner seg. Hundekjørere, joggere, jegere, folk som driver med hundesport og utstilling, osv. Det er helt umulig å forutse hvordan en valp blir som voksen. Man kan bare plukke de mest lovende individene og krysse fingra.

Det ville vært urimelig dersom oppdrettere måtte tilbakebetale for alle hunder som ble syke eller fikk uventede feil. Når vi kjøper et levende individ, spesielt i så ung alder, så er det en risiko vi velger å ta så snart vi skriver under kontrakten.

Link to post
Share on other sites

Som nevnt over. Å kjøpe inn avlsdyr er alltid en risikosport. Vi kan prøve å sikre oss så godt som mulig ifht hvilke kombinasjoner vi kjøper fra og linjene bak der etc, men av og til er man uheldige med det genetiske lotteriet og individet egnet seg ikke til det bruket man ønsket den til. Sånn er det. (Du kan få gull fra gråstein, men også gråstein fra gull) Du kan alltids finlese kontrakten din og se hva den sier, men det skal nok mye til å vinne gjennom på noe her. 

Sjekk dogweb om det ligger noen kritikker på foreldrene som nevner bittet deres? Oppdretter vet jo uansett hva hen har avlet på, men kan jo kanskje gi litt innsikt for deg om hen ikke har sakt noe om det til deg/du ikke har sett foreldredyrene selv. 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Tusen takk. Da lærte jeg noe nytt. 
  • Det er tatt høyde for at dette er uavhengige hendelser (kjønnet til valp 2 avhenger ikke av hva valp 1 var). I et kull på 3 valper har man følgende mulige utfall, eller rekkefølger kjønnet på hver valp kan komme i: H=hannvalp T = tispe 1. 2. 3. valp H H H  - 1/8 T H H - 1/8 T T H - 1/8 H T H - 1/8 H T T - 1/8 H H T - 1/8 T H T- 1/8 T T T - 1/8 Siden det er 8 mulige utfall, sier man at hvert utfall har oddsen 1/8. For å finne sannsynligheten for at det kommer minst en hannvalp, adderer man bare alle utfallene med minst en hannvalp og får 7/8 (eller 87,5%). Men dette er teoretiske beregninger og faller innunder sannsynlighet og kombinatortikk. Det kan si noe om statistikk (f.eks ved terningkast, tror det heter "store talls lov" hvis jeg husker riktig ), men ikke alltid.  Denne beregningen vil ikke vise tendens til at det totalt som regel vil fødes flere hanndyr enn hunndyr når man ser på helheten i en populasjon (altså når vi snakker om maange individer, store tall). I praksis er det viktig å huske på at det forekommer kull med bare et kjønn hele tiden.
  • Gratulerer 😁 Så nydelig hun er 😍
  • Hei. Har en labbis unghund på snart 9 mnd. Han elsker alt og alle og vil helst leke med hvermannsen. Problemet er at han blir for ivrig og 'kjører ned' andre hunder. Hopper på de, jokker av og til og er helt i hundre. De andre hundene sier ifra på en rolig måte, men virker ikke som han helt hører etter og fortsetter. Ender alltid opp med at jeg må gripe inn og avslutte leken selv om det bare har gått noen minutter. Er det unghundfakter som går seg til med alderen eller gjør vi noe galt? Vi har også pleid å gå tur med de andre hundene uten at de får hilse for å så avslutte med lek, men han fortsetter å være bajas. Når han er i bånd forstår han nå at han ikke skal hilse og har grei(de fleste gangene) impulskontroll rundt andre hunder. Noen som har tips til å trene han å respektere andre hunder når nok er nok? Min drøm er at han kan leke med andre og kose seg. 
  • Det er grunnleggende kombinatorikk. Dette var det første og beste bilde jeg fant:  La JA være hannhund og NEI tispe. Da ser vi at det er 8 mulige rekkefølger på valpene i et kull på tre: HANN - HANN -HANN HANN - HANN -TISPE HANN -TISPE -HANN osv. Det er bare den siste kombinasjonen (bak hode til jenta) TISPE-TISPE-TISPE som ikke gir noen hannvalp. Men dette er den statistiske sannsynligheten. Det er selvsagt mulig at akkurat dette kullet blir et kull med bare tisper. Men sannsynligheten er altså stor for at det blir født minst en hanne.
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...