Jump to content
Hundesonen.no

Recommended Posts

Hei! Jeg kjøpte ei tispe, renraset- som jeg skulle bruke i avl. På 16ukers kontrollen legger veterinær merke til at bittet er feil, og vil følge med det videre. På helsekontrollen når hunden er 1år, får jeg beskjed om at den har underbitt, og at fortennene gnager i tannkjøttet nede (bak underbittet). Pluss at hjørnetannen nede går i hjørnetannen oppe, og inn i tannkjøttet bak… Dette resulterte i at hun måtte trekke hjørnetannen nede, og slipe ned fortennenene. Og jeg kan da selvfølgelig ikke bruke henne i avl. 
Jeg har tatt dette opp med oppdretter, men får ikke noe respons på det, annet at hun skal følge med valpene sine videre….. Kan man kreve noe penger tilbake? Vi betalte full pris på henne. Står egentlig ikke så mye i kontrakten heller, da det er en veldig simpel kontrakt. Har vært i kontakt med noen av eierne til kullsøsken, der de har akkurat samme bittfeil på sine hunder.. Har ingen erfaring innen dette, så håper noen har tips 

Link to post
Share on other sites

Å kjøpe valp for å bruke den som avlshund, er en risikosport. Mye kan skje i oppveksten, som gjør at den lille stjernen ikke bør avles på. Det er mulig du kan kreve en del av kjøpesummen tilbake, hvis kontrakten tillater det, men feilen er jo der, og tispen bør ikke avles på. 

 • Like 2
Link to post
Share on other sites

Dersom oppdretter bevist avlet på uegnede foreldre dyr, f.eks. at foreldredyrene har bittfeil, så kan det hende du vinner igjennom og får tilbakebetalt, men det blir nok mye jobb med research og lovdata. Ellers er det nok bare å glemme (med mindre noe annet er nevnt i kontrakten).

Når man kjøper dyr til et spesielt bruk, så er ddet alltid en risiko for at individet ikke egner seg. Hundekjørere, joggere, jegere, folk som driver med hundesport og utstilling, osv. Det er helt umulig å forutse hvordan en valp blir som voksen. Man kan bare plukke de mest lovende individene og krysse fingra.

Det ville vært urimelig dersom oppdrettere måtte tilbakebetale for alle hunder som ble syke eller fikk uventede feil. Når vi kjøper et levende individ, spesielt i så ung alder, så er det en risiko vi velger å ta så snart vi skriver under kontrakten.

Link to post
Share on other sites

Som nevnt over. Å kjøpe inn avlsdyr er alltid en risikosport. Vi kan prøve å sikre oss så godt som mulig ifht hvilke kombinasjoner vi kjøper fra og linjene bak der etc, men av og til er man uheldige med det genetiske lotteriet og individet egnet seg ikke til det bruket man ønsket den til. Sånn er det. (Du kan få gull fra gråstein, men også gråstein fra gull) Du kan alltids finlese kontrakten din og se hva den sier, men det skal nok mye til å vinne gjennom på noe her. 

Sjekk dogweb om det ligger noen kritikker på foreldrene som nevner bittet deres? Oppdretter vet jo uansett hva hen har avlet på, men kan jo kanskje gi litt innsikt for deg om hen ikke har sakt noe om det til deg/du ikke har sett foreldredyrene selv. 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Rått er mer lettfordøyelig enn tørrfôr. Har et nylig eks på det personlig da hunden fikk tørt når innlagt på dyresykehuset og kastet opp kun tørrfôr hele to dager etter hjemkomst (altså ikke spist dette på to døgn). For de fleste hunder er det dog ikke et stort problem å fôre sammen, men ville anbefalt å fullt bløte opp tørt først om det skal blandes med rått/ferskt. 
  • Vi har en snill og grei 1.5 åring, som går pent å bånd, kommer på innkalling og kan mange grunnferdigheter, altså relativt lydig både inne og ute, også med div forstyrrelser. MEN når det dukker opp en katt går rullegardina ned. Hun fryser til is, og blir stående bom stille, før hun reagerer. Hun har også fotografisk hukommelse på steder hun før har sett katt, så da bygger hun seg opp og stresser når vi går forbi feks nabohus, selv om ikke katten er ute. Hun har hatt en erfaring med å jage katt, da ga hun seg ikke før katten hadde gjemt seg bort og vi tok henne fysisk vekk. Er det noen som har erfaring med å trene bort dette på noe vis, vil sladretrening med avstand ha noe for seg feks? Er dette noe som roer seg med alderen? Vi har ikke tilgang til hundevant katt å "trene med", så må ta det på sparket evt på tur.  Er forberedt på at det ikke går, og at vi alltid må være føre var når vi er ute med henne, men hadde vært veldig fint å få ned stressnivået litt 😆 
  • Det blir anbefalt å ikke fòre V&H og tørrfôr i samme måltid fordi det taes opp forskjellig i systemet. Rått er mye tyngre å fordøye. Jeg pleier å gi tørrfôr på morgenen, dagen, og rått på kvelden når vi er ferdig med all aktivitet 😊   Hvor mye valpen trenger varierer veldig fra individ til individ, og kommer an på gener, hvor mye valpen vokser og aktivitetsnivå. Så her må du følge med på holdet på valpen. Du skal lett kjenne ribbein og se tydelig midje, med ikke se noe særlig ribbein eller hofteben osv. Da er den for tynn. 
  • Foringsveiledningen for V&H er vel noe  sånt som 4% av kroppsvekt for valper, så hvis jeg ikke regner helt feil er det 280 gram for din hund. Delt på to, siden du vil fore halvt om halvt = 140 gram. Så halverer du jo bare tørrforet også.
  • Hei =)  Har en labrador hann på 10 uker nå . Han skal da ha 6 dl med tørrfor fordelt utover dagen. Har lyst å fore halvt  om halvt med tørrfor og vom hvordan skal jeg da finne ut hvor mye vom han skal ha i forhold til tørrfor ? Han veier nå 7 kg  noen som kan hjelpe meg å finne ut regnestykket å hvordan man regner det ut?  Har prøvd meg litt frem der jeg har brukt et desilitermål og stappet vom nedi til det måler 3 dl. og målt opp 3 dl tørrfor. vet jo ikke om dette ble riktig   
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...