Gå til innhold
Hundesonen.no

Urolig tispe med valper


T. H
 Share

Recommended Posts

Hei. Har ei tispe som fikk valper for 5 dager siden. Liten rase som gikk et kull på 7, men hvor vi i går måtte ta den ene. Tispa er 2. 5 år og det er første kullet. Ho er veldig urolig, ligger lite i valpekasse utenom mat og stell( gjømmer seg lit bort under senger og trapp) , graver en del og piper (virker ikke fornøyd). Ho gjør alt hun skal med valpene og springer til valpekassa og sjekker så fort det kommer en lyd. Ho ble sjekket hos vetrinær i går da vi måtte ta den lille valpen som det var noe galt med og som peip mye (var urolig). Alt ser fint ut i forhold til evt infeksjoner og at det ikke er noe igjen inne i magen til mor. Noen som har gode råd eller hvorfor tispa oppfører seg sånn? 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er det ellers ro rundt valpekassa? 

Så lenge hun gjør det hun skal så tror jeg at jeg kanskje ville sørget for ro rundt kassa, minst mulig påvirkning fra dere som kan stresse eller påvirke på noe sett. Og se om det går seg til? Er det riktig temperatur der osv? 

Jeg er ikke så godt på avel, bare "tenker høyt" ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Oppholder dere dere sammen med henne og valpene? Står valpekassa veldig 'eksponert'? 

Noen tisper blir noe overveldet spesielt ved første kull, noen liker ikke å måtte styre alene. Noen foretrekker også å ha valpene sine i en stille og rolig 'hule'.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for svar?. Valpekassen står i rom der vi er(men vi er bare voksne og stort sett en som er hjemme, så veldig rolig) , vi måtte tåte ho som ikke klarte seg frem til i går (måtte derfor være i nærheten) . Tispa er også litt "uforsiktig" foreløpig og har ikke helt kontroll på hvor alle er når ho legger seg så vi har måtte se etter.. Men det er roligere nå etter at ho lille som var syk ikke lenger er der. Tispa ligger mer i valpekassa nå enn hva hun har gjort, men graver fortsatt noe... 

Tispa er også veldig tynn etter fødselen så vi prøver å foré ho så mye vi kan, noe som har resultert i at vi har måtte ut på natta med ho for å gå på do (flere ganger), tar gjerne i mot råd her også?

 

 

Endret av T. H
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 year later...

At hun er tynn etter  fødsel er helt normalt, la henne få fri tilgang på mat et par uker. Hun skal produsere melk til valpene, og samtidig være i form til å ta seg av dem. Da trenger hun mat, også rikelg med væske. Det er ikke så sjelden at førstegangfødende går litt rundt seg selv i begynnelsen, og den svake vlpen har nok stresset henne. Pass på at tempen i rommet er passe, 20-22 grader. Så er det viktig at dere ikke styrer og roter for mye i valpekassen, bare ved behov. Det går seg til etterhvert, ingen tilskuere de første par ukene . Lykke til.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Life's a beach, og når det er kaldt og surt og blåser, så har vi den for oss selv, så det var ikke så ille, men det var ikke så vel heller, for Ede har ikke store radiusen (0-2m) eller masse interesse for å utforske omgivelsene selvstendig, så aktivitet begrenser seg mest til mutterns fremdriftstempo og kastearm. Det som er dårlig med det er det samme som er bra med det. Borrelås klengete er dog veldig å foretrekke over selvstendig på vift i sin egen verden. Bonus for egen helse å måtte løpe litt og være mer aktiv for å gi Ede mer av aktiviteten han trenger.  Virkelig ikke så mye å melde fra en stadig mer rutinepreget hverdag sammen. This is it nå, liksom.  Ede har begynt gå på turbusser helt selvstendig, flink opp trappen og går rett til plassen sin på midten. Trenger finne en smart måte å trene på å rygge i vinkel, for å komme inn mellom seter. Mestrer vi ikke det, så må vi stå over en buss om det er barnevogner og bagasje på den plassen der.  Å gå ned trappene på tur ut av bussen ligger lenger frem i tid. Han har gått ned bare sju trappetrinn i sitt liv så langt, og de var av normal bratthet. De tre veldig bratte trinnene på turbussen vil han fortsatt bæres ned. Nærmer seg antakelig 150 kg valpevekt nå, slik det føles i armene mine. Trenger derfor begynne lære gå de tre bratte trappetrinnene ned på egenhånd også, ellers vil han finne veien ned der på den harde måten, fordi jeg er evig optimist og vil at some point overvurdere min egen evne til å bære ham ned der. Seriøst, han begynner bli tung å bære i armene. Fordi jeg er idiot har vi KUN løftet med hodet til høyre side, hele livet, og dermed mesteparten av vekten hans på den svakeste armen min. Å snu for å bære motsatt vei er et alvorlig avvik i prosedyre som må rapporteres og meldes og klages på og ankes i flere runder før vi etter en lang godkjenningsprosess kan vurdere prøve på den måten.  Å bli bært på såkalt påssarygg (trønder, sjø) har vi begynt få litt dreisen på. Ede synes det var skummelt i starten, men har begynt like å leke ryggsekk nå. Aberet er at jeg har utnyttet jukkeangrep bakfra for å shape det inn. Usikker på om han tør gjøre det der foran et publikum på bussen. Han er jo i den alderen. Å vise affeksjon for foreldre er veldig pinlig. Mulig han heller vil reise med buss til evig tid enn å ta den flausen der for å komme seg ned trappen.  Vi får se. Det finnes antakelig en viss mengde NomNoms som i bunnen av den trappen der vil vekke den nødvendige motivasjonen til å klare komme seg ned de trappetrinnene selvstendig i en fei. 
    • Dette handler mer om uenighet. Jeg håper du sier nei til dette. Om du hadde visst at hunden skulle brukes til å produsere blandingskull hadde du ikke skrevet under. 
    • Uff, det er vanskelig med oppdrettere man ikke er enig med, dessverre. Du sier det står i kontrakten at avl skal følge NKKs retningslinjer, men hva står i kontrakten om brudd? Det hjelper jo ingenting med en kontrakt dersom ikke betingelsene ved brudd er beskrevet. Juridisk sett står oppdretter som eier, og om hun ikke vil la deg kjøpe ut hunden til full pris så er det dessverre opp til deg å heve kjøpet på grunnlag av kontraktsbrudd. Dette er veldig vanskelig når det er snakk om et levende dyr og ikke en faktisk vare. Du kan jo også eventuelt kontakte NKK for råd.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...