Jump to content
Hundesonen.no

Litt forvirret - sosialisering av valp, valpekurs og vaksine


Recommended Posts

Hei alle sammen,

Det står mye forskjellig rundt om på nettet angående dette med sosialisering og vaksine, og nå er jeg kanskje litt forvirret. Dette fremstår kanskje som dumme spørsmål, men trenger bare en liten oppklaring.

 

- kan man sosialisere en valp med å møte andre trygge hunder før de er fullvaksinert i uke 16?

- ..og som oppfølging til dette spørsmålet. Jeg har fått inntrykk av at valpekurs er en fordel å melde seg på tidlig. Hva er erfaringene deres med når det er best å melde seg på valpekurs? Altså hvor gammel eller hvilken alder er gunstig for valpen å være. 
 

gjerne kom med egne erfaringer! 

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Jeg begynner med valpekurs - der er det litt avhengig av type kurs, rett og slett. Hvis man er fersk hundeeier synes jeg man bør melde seg på så tidlig som mulig, det er så mange spørsmål som dukker opp de første ukene!

Jeg liker Lundqvists type der de har en teoridag (i stedet for en kort teoritime) på forhånd, gjerne FØR man får valpen, og så starter kurs når det passer. Teoridelen deres er strengt tatt et eget, separat kurs, som man må ha før grunnkurs (som er tilrettelagt hhv. unge valper eller hunder som bare trenger grunnlydighet, da delt opp i passende grupper).

Noen valpekurs har stort fokus på øvelser, og da kan det være greit å vente til valpen faktisk er i stand til å fokusere litt, men etter min mening bør et godt valpekurs være fokusert på de utfordringene man kan møte med valpen i starten og hva man kan/bør gjøre for å legge et godt grunnlag. Litt som valpeskolen på tv, egentlig.

Og ja, jeg mener man kan trygt sosialisere en valp før fullvaksine, så lenge det er kjente hunder som du VET er vaksinerte OG friske.

 • Like 3
Link to post
Share on other sites
10 hours ago, vannkran said:

Hei alle sammen,

Det står mye forskjellig rundt om på nettet angående dette med sosialisering og vaksine, og nå er jeg kanskje litt forvirret. Dette fremstår kanskje som dumme spørsmål, men trenger bare en liten oppklaring.

 

- kan man sosialisere en valp med å møte andre trygge hunder før de er fullvaksinert i uke 16?

- ..og som oppfølging til dette spørsmålet. Jeg har fått inntrykk av at valpekurs er en fordel å melde seg på tidlig. Hva er erfaringene deres med når det er best å melde seg på valpekurs? Altså hvor gammel eller hvilken alder er gunstig for valpen å være. 
 

gjerne kom med egne erfaringer! 

Ja det kan du, men om.du har bekjente med snille hunder så holder ofte det altså. 

Her i mitt området var der f.eks kennelhoste utbrudd når jeg hentet valp så jeg sosialiserte kun med bekjente, som jeg viste ikke lot sine hunder hilse på alt og alle, sine hunder de første ukene. 

 

Absolutt meld deg på valpekurs! Jeg har hatt hund før og generelt har stor interesse av trening, men jeg går valpekurs fordeom. De fleste kurs er lagt opp slik at du får sosialisert med de andre valpene ila kurset f.eks. Er du heldig møter du også potensielt noen fremtidige turkompiser her. 😁 

Jeg meldte meg vel på kurs mens Limit var bare noen knappe uker gammel, for å sikre meg plass iom de jeg ville gå kurs hos er populære. Selv valgte jeg å vente på kursoppstart til hun var 12 uker gammel, men jeg har mange verktøy i belte fra før og jobbet med disse fra dag 1. Har du ikke hatt hund før selv så hadde jeg meldt meg på så tidlig som mulig, som simira sier så er det mange ting man lurer på! Og jo tidligere man får inn visse rutiner og slikt jo greiere er det! 

Hos Siddis som jeg går hos er teorien nå som webinar pga korona. Da fikk vi en link til en 3t video som vi måtte se før kurset. Veldig praktisk i disse tider! 

 

Masse lykke til med nytt familiemedlem! Ikke vær redd for å spørre om ting her inne! Her er det masse kunnskap man kan dra seg nytte av! 😁

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Jeg er foreløpig kjempeimponert over hva som bor i min korthårscollie.  Ikke på BC nivå, men hun lærer kjapt og trenger ikke mange repetisjonene før hun skjønner ting. Og når hun har lært det så sitter det. Om du har lyst å kikke litt på rasen og se dem i bruk i lydighet hvertfall så anbefaler jeg "teamwizards_smoothcollie" på instagram.  Ang AG så kan jeg ikke svare på det, vi kommer nok til å prøve oss litt når hun er gammel nok og korona tillater det for hun elsker når ting går fort! Jeg ser dog for meg at hun ikke kan stille opp mot farten på en BC b.la.  Frøkna mi kommer forøvrig fra @Perfect Image sitt oppdrett.  Støtter opp om forslaget om sheltie forøvrig! De er kjappe små saker som ofte hevder seg i AG såvidt jeg har fått med meg.
  • Jeg har erfaring med delt hund, eller pass over lengere tid. Har vært null problem 😊
  • Har ikke snøring på puddel, så kan ikke gi noe sikkert svar. Vil tro det handler om at det står i rasestandarden at de ikke skal være flerfarget, dermed blir det ansett som en "kosmetisk" (les: utstillings) feil. Prinsippet eksteriør-bedømmelse gir mening, både for å sikre en viss typelikhet og for å sørge for at rasen beholder viktige eksteriøre trekk. Derimot blir det et problem når man kun ser på en hunds premiering på utstilling, og slutter å bry seg om hva den har prestert på prøver. Ikke for det, mange brukslinjer er avlet i andre retning for å prestere best mulig og ligner ikke på den opprinnelige versjonen av rasen heller.
  • Jeg vet om to tilfeller om delte hunder. Og det gikk ikke så bra, av forskjellige grunner: En velvoksen tispe ble skilsmisse-hund, hvor de to eierene byttet på å ha hunden i en mnd av gangen. Den ene parten gav hunden masse menneskemat. Gikk tur i flexi-line, slik at hunden vimset omkring. Så fikk den andre hunden til seg, og da var det å sette i gang med slankekur, og lære hunden å gå fint i bånd, og få på plass hverdagslydighet igjen. Måneden etter var det fetekur, og igjen la hunden vimse omkring. Hunden taklet det ganske bra. Men det gikk jo heller dårlig med samarbeidet med de to menneskene. Så den ene gav fra seg hunden, slik at hunden fikk kun ett hjem. En annen hund ble omplassert og avtalen var at gamle-eier skulle få låne hunden av og til. Da hunden ble omplassert ble den dypt deprimert etter omplasseringen, og de nye eierne måtte aktivisere hunden mye for å få depresjonen på avstand. Det tok lang tid, men så fant den roen og koste seg mye i sitt nye hjem. Etter ett halvt år fikk første-eier treffe hunden igjen, og hadde den hjemme hos seg i 2 uker. Hunden ble så glad for å komme hjem igjen, så da den etter 2 uker ble levert tilbake til de nye-eierene, ble den deprimert igjen. Heldigvis ble begge parter enig at dette kunne de ikke la hunden gå gjennom flere ganger. Så første-eier så aldri hunden sin igjen. Og den ble gammel i det nye hjemmet sitt. Hvor han koste seg. Han klarte bare ikke byttingen. Jeg tenker det har mye å si på hunden, hvor knyttet den blir til sin eier. De er jo veldig forskjellige.  
  • Vår hund ble veldig stresset av at ene eieren måtte ukependle i en seks måneders tid da valpen var 4 måneder.  Da hun endelig roet seg med det flytta samboeren hjem igjen og det utløste igjen en ny stressperiode som varte ca 3 uker.  Jeg ville ikke gjort det igjen (vi hadde ikke noe valg dessverre).
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...