Jump to content
Hundesonen.no

Recommended Posts

Jeg har ein tispe , Golden Retriver, 18 måneder.  Den er intelligent og veldig snill hund. Men vi har dessverre noen utfordringer. Hunden er sånn vi ser det nervøs. Den reagerer på eks når jeg kommer inn i huset med en stor kartong eller sist når jeg kom med en mini støvsuger. Jeg ser på henne at hun er forsiktig og trekker seg tilbake en liten stund. Etterpå går det bra. Når vi eks skal inn i et hus som hunden ikke har vært i før setter hun seg på bakbena. Kjempeproblem. Utover det så har vi også følgende utfordringer:

1. Hopper alltid på personer som kommer på besøk. Det virker som hun er glad for å treffe nye personer men det er et problem når det er unger som kommer på besøk  Hunden er stor og kan skade en unge. Etter en stund går det fint. 

2. Hunden har en ustoppelig appetitt. Spiser alt mulig, fra sokker, truser, sko, bamser, rosetrær, i tillegg graver den opp plenen. 

3. Vi har et uteområde ved huset til hunden.  Der kan den lufte seg når den er aleine i huset. Men den bjeffer på alt mulig, selv når det er mørkt og ingen ting skjer.

4. Det er også litt strabasiøst å gå tur med hunden. Spesielt når en treffer andre hunder og personer. Vil hilse på Dem men det blir litt mye av det gode som oftest. 

Er det noen som har noen gode forslag til hva vi skal gjøre for å vende hunden av med disse unoter. Det er ikke første gangen vi har hund. Den forrige var en Cavalier King Charles Spaniel. 

 

 

Link to post
Share on other sites

Velkommen inn her! Har dere vært på valpekurs med hunden? Veldig mye av dette høres ut som unoter som ikke har blitt tatt tak i fra valpetiden og fått utvikle seg til uvaner.

Dette er ganske mange problemer som i hovedsak henger sammen med oppdragelse, og krever konsekvent håndtering framover hvis det skal hjelpe. Jeg vil anbefale et hverdagslydighetskurs, eventuelt å få hjem en instruktør til dere som ser både dere og hunden og hjelper til med et treningsopplegg. Hvis dere bor i Oslo-området kan du gjerne sende meg en PM for anbefalinger.

Veldig mye kan løses med god kontakt og innlæring av alternativ adferd hos hunden. Det vil si at hunden lærer å gjøre noe annet (det dere VIL den skal gjøre) enn det den gjør (f.eks. hoppe på folk). Det enkleste er å starte med å si navnet til hunden, eller en kontaktkommando, og gi den en godbit. Gjenta dette med 5 godbiter et par ganger om dagen i noen dager. Du vil veldig fort få til at hunden tar kontakt med deg for å få godbit ved navnet sitt.

Når dere venter besøk kan en i familien ha hunden i bånd, og ikke la den få hilse før hun har roet seg ned. Ha en fast plass, gjerne et teppe eller en seng, der hun kan ligge og gjerne få noe å tygge på. Hvis hun roer seg greit kan hun etterhvert få hilse, men husk at hver gang hun får hilse så øker forventningen og det blir vanskeligere å ikke hoppe på folk.

Angående spising av alt og graving så er dette en typisk valpe-uvane som har utviklet seg, men det kan hjelpe å gi hunden mer aktivitet. Særlig oppgaver den må bruke hodet litt på, som søk, trening av triks, lydighetsøvelser osv. Retrievere er aktive brukshunder som trenger å få brukt seg, og jeg mener at en slik hund bør ha minimum en god times tur om dagen, pluss litt hjernetrim. Og et par gode lange turer i løpet av uka der hunden får tatt seg ut fysisk enten ved løping, sykling, svømming, trekk, kløv e.l.

Ved bjeffing ute ville jeg bare tatt inn hunden så fort den bjeffer. Da bør hun ikke få lov til å være ute.

Kontakttrening og båndtrening vil hjelpe mye på å gå tur. Siden hun har mye energi så kan det hjelpe å bruke magebelte og strikkbånd, og la henne få trekke i sele for å bruke kroppen sin. Men da trenger dere også god kontaktkommando for å få kontakt med henne i passering av folk og hunder.

Hvis du søker på forumet og leser under kategorien Trening og adferd vil du finne mange råd om særlig båndtrening og passeringstrening.

Men dette er som sagt ganske mye arbeid å ta tak i, så jeg tror dere har vel verdt igjen for å få en god instruktør hjem til dere eller et kurs for å få direkte oppfølging.

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Syntes Simira ga deg ett veldig bra svar, så jeg går ikke så mye mer inn på de detaljene. Det eneste jeg lurer på er, hvor mye stimuli får hunden deres iløpet av en dag?

Tenker da på turer, aktivitet, lek, trening osv?

Dette er jo selvsagt unoter som hunden har lagt til seg og som må jobbes med og læres bort, men mye av det kan også forsterkes om hunden ikke får ut nok energi i løpet av en dag. En Golden er en aktiv hunderase, spesielt de første årene og krever å få utløp for energien sin - om ikke kan den raskt bli krevende.

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
 • 3 weeks later...

Hei, 

Tusen takk for gode innspill. Jeg ser med en gang at det er en del ting som vi ikke er flinke til å gjennomføre/følge opp.

Jeg tar med meg det som er sagt og anbefalt. Takk igjen for det !

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Så klart skal alle hunder får brukt hode og kropp. Ser at bruksfolk kan ha hund de bruker til sport (mitt tilfelle igp) og så har de en liten en ved siden av som får være med på treninger men kanskje mer for gøy enn at det er målbevisst trening Kjekt at det er så mange som svarer selv kunne jeg tenke meg Irsk Ulvehund (liten og søt ) eller en Galgo/pensjonert Greyhound.  Mitt inntrykk er at de trenger mosjon men lite hjernetrim eller repetisjoner 😃 
  • Jeg ville dratt til veterinær, å det etter bare noen dager med halthet. Om så bare for å få smertestillende om det ikke var noe annet galt, men nå tyder det jo på at det er noe feil fremdeles iom at han avlaster det så lenge etterpå. 
  • Hei Vi opplever også det samme som deg at denne hunderasen kan passe for oss. Lurer på hvordan gikk det med dere. Ble det Tibbetansk Terrier på dere? Har du tips til seriøs oppdretter som selger de? Takker på forhånd for svar. Hilsen Hilda
  • Jeg begynner med valpekurs - der er det litt avhengig av type kurs, rett og slett. Hvis man er fersk hundeeier synes jeg man bør melde seg på så tidlig som mulig, det er så mange spørsmål som dukker opp de første ukene! Jeg liker Lundqvists type der de har en teoridag (i stedet for en kort teoritime) på forhånd, gjerne FØR man får valpen, og så starter kurs når det passer. Teoridelen deres er strengt tatt et eget, separat kurs, som man må ha før grunnkurs (som er tilrettelagt hhv. unge valper eller hunder som bare trenger grunnlydighet, da delt opp i passende grupper). Noen valpekurs har stort fokus på øvelser, og da kan det være greit å vente til valpen faktisk er i stand til å fokusere litt, men etter min mening bør et godt valpekurs være fokusert på de utfordringene man kan møte med valpen i starten og hva man kan/bør gjøre for å legge et godt grunnlag. Litt som valpeskolen på tv, egentlig. Og ja, jeg mener man kan trygt sosialisere en valp før fullvaksine, så lenge det er kjente hunder som du VET er vaksinerte OG friske.
  • Det er bare en ting å gjøre og det er å ta turen til en veterinær. De vil sikkert heller ikke gjette på hva som plager hunden din (akkurat som vi andre på forumet heller ikke vil/kan gjøre), men de kan sjekke foten hans ordentlig. Så får hunden din forhåpentligvis den hjelpen den trenger.
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...