Gå til innhold
Hundesonen.no

Hva skal til for å utvikle HD?


musli
 Share

Recommended Posts

Det har skjedd litt av hvert med valpen og jeg er redd den utvikler HD. Den har blant annet ramlet ned trapp, kun 2 trappetrinn, men ble halt etterpå. Det har skjedd så mye annet også, valpen har sklidd på gulvet flere ganger og hver gang han skal leke med andre valper blir han slengt i bakken. Han har lekt med hunder som er mindre enn han både i størrelse og vekt men han er likevel alltid den svake. Er det slik hunder med HD er, veldig rolige og forsiktige og vil helst ikke leke? Og hvor mye skal til for at en hund skal utvikle HD? Kan de slå på seg HD i lek med andre hunder? av å skli på gulvet?

Jeg tenker så mye over dette og gleden av valpetiden bare forsvinner. Det er forferdelig å tenke at alle disse tingene kunne vært unngått, men han kan ikke pakkes inn i bomull i et bur helt til røntgen heller. Føler vi har vært så uheldige :icon_cry:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En hund må være genetisk utsatt for å I det hele tatt utvikle HD. Det er både arv og miljø som avgjør, men miljø alene kan ikke gjøre at en hund utvikler HD. 

Som @Pringlenskriver, aktivitet er med på å styrke muskulatur og er positivt.

Ingen grunn til å krisemaksimere, kos dere med valpen :)

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, Pringlen skrev:

Er det noen spesiell grunn til at du forventer at bikkja skal få hd? Rase/linjer med stor forekomst feks?

Generelt viser vel studier at aktivitet hos valper er med på å forebygge hd, så ingen grunn til å pakke inn i bomull, om den måtte være genetisk utsatt.

Jeg skrev akkurat at jeg ikke kan pakke han i bomull, så det vet jeg. Spørsmålet er heller ikke om aktivitet og tur fører til HD. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vil si det er noe helt annet å gå turer i skog, enn å ha voldsom lek med annen valp hvor valpen gjentatte ganger blir slengt i bakken og valpen piper, eller å få skade etter å dette fra trapp eller lignende. Tror dere misforstår spørsmålet mitt, jeg lurer ikke på om vanlig aktivitet fører til HD.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den får nok ikke HD av å skli og slå seg. Men den har tydeligvis fått vondt, ettersom den peip og/eller haltet. Så kanskje greit å begrense slik aktivitet likevel, og heller la den omgås hunder den er mer komfortabel med. Men HD tror jeg nok ikke den får av å slå seg litt. 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lek og moro påvirker neppe utvikling av HD, men jeg ville begrenset slik uhemmet herjing når valpen driver og skader seg. Den kan få skader som kan gi problemer seinere når den blir utsatt for sånn herjing. Jeg er veldig for å la valper få utfolde seg fysisk, men villmannsherjing begrenser jeg veldig faktisk. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva skal til for å utvikle HD; Arv. Men hunden kan jo uansett skade seg, både i hoftene og andre plasser, kronisk eller forbigående, så føler du at ting går for hardt for seg så må du jo begrense den på et vis. 

Så en mellomting mellom å pakke den inn i bomull og uhemmet herjing?

Endret av Malamuten
  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

For å utvikle HD så må valpen være genetisk disponert i en eller annen grad. Nå er det jo ikke så veldig lett for oss å vite om din valp er det eller ikke, for vi aner ikke hvilken rase den er av eller hvilke linjer innen rasen. Noen raser har stor forekomst av HD, mens andre har så å si ikke noe HD.

I hvilken grad valpen er disponert vil jo også spille inne. Er hele slekta bare ræl på hoftene, så er det ganske stor sannsynlighet for at din hund i stor grad er genetisk disponert for HD. Den vil da sannsynligvis utvikle HD uansett hvor godt (eller dårlig) miljø den lever i, men jo dårligere miljø, jo verre vil graden bli.

Er hunden "middels" disponert, så vil et godt miljø kunne forhindre at det blir veldig dårlig, og et dårlig miljø vil gjøre at det blir verre.

Om hunden ikke er disponert i det hele tatt, vil den ikke utvikle HD med mindre det er snakk om SKADE. For å fysisk skade et hofteledd slik at HD utvikles, så er det nok mer snakk om påkjørsel fra bil, fall fra store høyder eller klemskader.

Så å svare på om hunden din kan utvikle HD ut i fra det som har skjedd med den, det er helt umulig, for vi aner ikke i hvilken grad din hund er genetisk disponert.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg kan gi deg ett veldig godt eksempel på en hund som endte med A hofter når han var  2 år (husker ikke akkurat.)

Uansett, hunden hadde vært i en større bilulykke, revet av seg en tå i ene bakfoten, satt inn skinne og splinter to steder i bakfoten, transplantasjon av hud til foten osv. Hoften var ikke affisert i ulykken, men før dette var hunden i trening for å bli redningshund, endte 6 mnd i bur før opptrening og ble røntget 6 mnd etter den begynte opptrening med A hofter. Hadde denne hunden vært på noen måte disponert for noe så tror jeg det hadde blitt HD. Han fikk A. Alle hans avkom har også A hofter. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Min hund har også A hofter. Han ble sparket i lårmuskelen med værnesko så det ble betennelse i den store muskelen. Dette ble oppdaget litt over et år etter skaden. Hunden ble røndket med A hofter.   

Så sier som over her muskler og gjevn mosjon gir stabilitet til hofter. Så får en røndke når tiden er der. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Som @maysofie er inne på, jeg vil vite at en person med utdanning innen hund og adferd er til stede og ansvarlig til enhver tid. Jeg hører om kenneler som stort sett har studenter og utenlandske ansatte uten noe særlig erfaring. Selvfølgelig kan de alltids fint mate og lufte hunder, men om man skal ha ansvaret for de rundt andre, fremmede hunder, og ikke minst sørge for at de har det bra i fremmede omgivelser, så må man ha litt mer erfaring og kunnskap. Personlig foretrekker jeg privat pass der ikke fremmede skal avgjøre om hundene mine skal omgåes andre eller ikke.
    • Jeg har klart en natt hvor hun sov i  syv timer i strekk, men det var unntaket. Men hun er ikke 16 uker enda. 
    • Det som er viktig for meg når jeg har dyret mitt på dyrehotell er at jeg er sikker på at det har det godt. Det vil si at jeg er opptatt av at de oppholder seg på en koselig, ren og hygienisk plass med stort område å bevege seg på. Jeg er også opptatt av sikkerheten til dyret. At det ikke kan stikke av og at andre dyr eller uvedkommende ikke kan komme inn til mitt dyr. Det er også viktig at de har en avtale med veterinær som kan komme straks om noe skulle skje. Jeg er også opptatt av at dyret skal få mye daglig aktivitet og lek. Det er også fint med oppdateringer daglig, gjerne flere ganger hver dag med bilder og video av hvordan dyret har det, gjerne av aktiviteter og lek.
    • Vanlige 'gammel-manns vorter' (dog uten betennelse og puss) og dessverre kreft er vel det jeg har vært borti på gamle hunder. 
    • Takk for svar.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...