Jump to content
Hundesonen.no

Recommended Posts

Hei, er ny her i hundesonen og hadde et spørsmål,

Får en nydelig samojedvalp i midten av august og har kjøpt inn masse utstyr som bur, sele, leker, mat- og vannskål etc. Men ikke en valpgrind. Er valpegrind noe man trenger og burde ha?

Valpen er litt over 15 uker når vi får ham, er han for stor for valpegrind, og hvor lenge er det vanlig at de bruker grind?

Noen som kanskje har erfaring med å bruke/ikke bruke valpegrind, fordeler og ulemper?

Link to post
Share on other sites

Jeg har brukt grind i forbindelse med trapper, for å være sikker på at valpen ikke ramler ned, eller løper opp og ned trappa ukontrollert. Jeg har også av og til brukt det i døråpninger, hvis det er nødvendig å sikre at valpen ikke kommer inn i et bestemt rom, men det har ikke skjedd så ofte. Mange døråpninger har også dør, men for eksempel mellom stue og kjøkken har jeg ikke dør. Noen ganger er det også ønskelig med grind framfor dør, slik at en kan se hva som skjer, eller at hundene slipper å føle seg stengt ute. Senest i dag brukte jeg grind i en døråpning, fordi jeg malte i det andre rommet og ikke ville ha hundehår i malingen eller maling på hundene. Men jeg måtte ha døra åpen for å få luft, både for at malingen skal tørke og for ikke å kollapse i malingsdunst. Så da er en grind kjekt. Det er voksne hunder jeg har i hus nå, men en kan jo av og til trenge å beskytte dem mot seg selv også.

Jeg har brukt både grinder som skrus fast, tunge, stabile grinder jeg kan flytte og sette inntil etter behov, eller lette kompostbinge-element som lenes inntil døråpningen - avhengig av situasjonen. 

Utover det har jeg aldri brukt noen form for grind i hverdagen - unntaket er valper under åtte uker når jeg har kull, og et par tilfeller med operert hund som skal holdes i ro. Da har jeg laget en hybel på 4-6 kvadrat ved hjelp av grinder, så hunden kan være i stua med oss uten å turne i sofaen eller bli forstyrret av de andre.

Jeg ser folk argumenterer for valpegrind fordi det beskytter hunden mot å skade seg. Jeg er alltid innstilt på å valpesikre hus og hjem når det kommer valp, og det er også veldig forskjellig hvor mye en trenger å tilrettelegge. Hvis en er redd for at valpen skal gnage på ledninger, så kjøp heller ledningssamler fra IKEA, eller flytt den stålampa ut av stua for et par uker. Jeg hadde en valp som dro bøker ut av bokhylla når hun kjedet seg, og lagde konfetti av dem. Dra brukte jeg grinder, og satte de rundt bokhylla. 

Det finnes noen ekstreme valper, men jeg ville heller sett an valpen når den kommer i hus enn å anta at den må holdes innesperret på et avgrenset område. Jeg hentet valp på samme alder, og han var noe av det enkleste å få i hus som jeg har vært borte i. Han ødela ikke en dritt før han ble tenåring.

Så se an valpen, og se an eget hus. Hvordan skal dere løse ting praktisk, hvor tenkte dere at valpen skal være på natta, når dere begynner hjemme alene-trening, også videre? Er det noen rom med mindre løsøre og ledninger, eller kan ting ryddes og flyttes på for en stund? Skal grinder brukes over tid, så er det å anbefale at de er av en viss størrelse, slik at valpen har god mulighet til å flytte seg, kan tisse et sted uten å måtte ligge i det, kan velge mellom skygge og sol, ha tilgang til vann uten å måtte ligge i vannet om skåla velter, også videre. Men se an valpen først - og gi den tid til å slå seg til ro og bli kjent med sitt nye hjem. 

HVIS en trenger å avgrense et område, så anbefaler jeg for eksempel kompostgrinder fra Plantasjen/Biltema/osv. De koster en hundrelapp for fire element, så om du kjøper fire-fem pakker kan du sette sammen til en stor binge. De er cirka 70 x 90 cm, så selv om du tar de på høykant, så vil fire ganger fire element bli 2.8 x 2.8 meter. Det er et minimum, tenker jeg, og koster minimalt. 

Men jeg ville tatt som utgangspunkt at dere ikke trenger noe, lagt til rette for at valpen kommer til et trygt hjem (gnage på ting og ødelegge ting kan skje på de fem minuttene du er på do like mye som i løpet av natta mens dere sover åtte timer - en kan ikke sette en hund i grinder hver gang den er ute av syne).

Når det er sagt, så ville jeg heller kjøpt romslige grinder enn et bur, med mindre du mener bilbur.

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Jeg kjøpte meg valpegrind, og den har vært brukt en del. Kjøpte en grind i metall beregnet på barn på finn.no. Har brukt den når jeg f.eks. skal i dusjen, når hundene fôres og jeg ikke passer på(valpen stjeler den voksnes mat) og ellers når jeg skal styre med ting og ikke kan følge med. Jeg har liten leilighet og den er ikke tilstrekkelig valpesikret, mye fordi at jeg har mulighet til å passe på så og si hele tiden. Så det er de gangene jeg skal ut av rommet og ikke tar med valpen at jeg har brukt den, ikke som oppbevaring over tid. Hun har også plaget den voksne hunden mye, så derfor har jeg vært nødt å ha et sted å sette henne når jeg ikke kan gå i mellom og passe på. Siden den har sprinkler kan ikke valpen klatre over og det er da mindre sjanse for skader enn ved f.eks. kompostgrinder. 

Nå når jeg har flytta og leiligheten er full av esker har jeg brukt den en del mens jeg har pakket ut og ikke kan følge med, veldig nyttig da også. Nå er "valpen" 7 mnd. og ikke valp lenger, men er fortsatt glad i å stjele og tygge på ting som ikke er hennes. Når jeg har fått alle tingene på plass, så kommer jeg til å ta bort grinden og heller bruke noen elementer til å sperre av mellom kjøkken og stue. Jeg innreder også leiligheten i denne omgang på en slik måte at det ikke vil være noe særlig løsøre den kan få tak i og da er det lettere å bare la henne gå løs. 

Sånn ser den ut:
17835170_10212566312695320_2906420062767

Edit: Under har jeg tisselaken fra IKEA for å beskytte gulvet om valpen skulle ha et uhell. 

Link to post
Share on other sites

Vi bruker peisgrind til valpegrind. Da kan jeg bruke det akkurat slik jeg trenger det: enten strekt ut for å avgrense eller som grind.

Med barn i hus er jeg avhengig av å kunne enten stenge av stuedelen slik at ungene er i fred (fram til hunden har lært å ikke bite på tær og hoppe i sofa), ha valpen i grind i situasjoner som ellers bare blir negativ (3 åring sitter på gulvet for å kle seg f.eks)

Bruker det også som seng når han har diare. Han har plass til å strekke seg ut, krølle seg, skifte plass. Men går ikke rundt i hele huset og søler overalt.

Link to post
Share on other sites

Vi kjøpte kompostgrinder på Biltema. Planen var å putte valpen oppi når hun ble for vill. Det var bare å glemme, hun hoppet på sidene så den kollapset rundt henne ?. 

Brukte den derfor bare til å "ramme inn" en side av senga/soverommet, slik at jeg visste at hun ikke kunne komme til noe hun kunne bite på/skade seg på, på natta. Hun lå på gulvet ved siden av meg. Dette var selvsagt før hun hoppet opp i senga og begynte å sove der ?. Etter det har grindene bare stått i en krok. 

Link to post
Share on other sites

Har god erfaring med å stenge av døråpninger med grind, både på voksen hund og valp. Som SFX påpeker, så er ikke alt tilgjengelig for hund, uten at man nødvendigvis må stenge en dør. Jeg har også flere hunder og barn + er eneste voksen, så det er en grei måte å få kontroll i et eventuelt kaos som tidivs oppstår :innocent:

Så grind er langt viktigere enn bur er min mening 

Link to post
Share on other sites

Tusen takk for flotte svar alle sammen :)

Ser at det kan være en fordel nå å ha en grind til stede, til rett og slett alt mulig:ahappy:

Har sett på kompostgrindene fra Biltema siden de ikke koster så mye, men dumt at de ikke har nettbutikk slik at vi kunne ha bestilt. Bor nemlig langt unna nærmeste Biltema butikk :hmm:

Noen som vet om grinder man kanskje kan bestille på nette som ikke koster så mye?

Link to post
Share on other sites

Nei, vi har heller ikke Jula i nærheten, men ser at man kan bestille på nett, så det er kanskje noe jeg vurderer å gjøre nå.

Lurer bare på hvor mye frakten blir på?

Edit: Sjekket nå hva prisen for frakt blir, og det ble 399kr

Da koster jo grinden 500kr tilsammen, og det ble alt for mye synes jeg når den hovedsakelig koster 99kr

Link to post
Share on other sites
Guest lijenta

Tja sjekk alle som ligner på biltema, jula, plantasjen og om det er brukte av de peisbeskytterne som enna viser bilde av. KAn jo hende du havner billigst ut på brukte peisgrinder

Link to post
Share on other sites

Sjekk etter brukte barnegrinder/peisgrinder på finn.no. Jeg ville ha barnegrind selv, da jeg ville ha muligheten til å ha den helt lukket. Min kan du også åpne opp om du vil ha den på et større område. Peisgrinder kan du ofte ikke gjøre det med, da de er beregna på å skrus fast i veggen.

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Jeg syntes valpegrinden ble litt liten nå som valpen har vokst en hel del. Vi skal i gang med alene-trening nå, og siden hun er en som tygger på ALT og plager den andre hunden, så utvida jeg nå valpegrinden slik at jeg har samvittighet til å ha henne der når jeg ikke er hjemme :) Det er jo en løsning å tenke på for TS også, som har en ganske stor hund :)

20643099_10213863823972291_5152285728073605212_o.jpg

Link to post
Share on other sites

Har lett litt og fant til slutt ut at Felleskjøpet solgte grinder, så da ble det ca. 1 time kjøring for å få kjøpt en sånn grind. De kostet mer enn 99kr på Biltema og Jula, tror de kostet 279kr for 1 pk med 4 plater, men de var i alle fall billigere enn de på hagesenteret. Der kostet de 489kr.? Når jeg tenker på det, burde jeg egentlig ha kjøpt 2 pk, men det får jeg ta en annen gang?

Link to post
Share on other sites
55 minutter siden, Hannah skrev:

Har lett litt og fant til slutt ut at Felleskjøpet solgte grinder, så da ble det ca. 1 time kjøring for å få kjøpt en sånn grind. De kostet mer enn 99kr på Biltema og Jula, tror de kostet 279kr for 1 pk med 4 plater, men de var i alle fall billigere enn de på hagesenteret. Der kostet de 489kr.? Når jeg tenker på det, burde jeg egentlig ha kjøpt 2 pk, men det får jeg ta en annen gang?

Umm, ett sett med grinder blir veldig lite... Jeg synes det blir lite for en chihuahua-valp med bare fire element, og du har en samojed. Forsøk i hvert fall å feste den med noen kroker til veggen, slik at du kan bruke et hjørne av rommet for å bidra med to ekstra vegger, så det blir dobbelt så stort. Selv om du setter elementene med langsiden ned, så blir det under en kvadratmeter for valpen. Det er fryktelig lite. Du bør kjøpe minst tre pakker, jeg foreslo lenger opp fire-fem. Uansett hvordan grindene skal brukes, så fortjener valpen et minimum av plass, og Mattilsynet har nedfelt regler for hvor mye plass en hund skal ha å boltre seg på om den skal stå i hundegård, for eksempel. 

Alternativt om du bruker grindene for å lage et gjerde og dele av et rom, om det ikke er mer enn 3.5 meter bredt.

Clash Ohlson har også de grindene, om de er i nærheten. 

Link to post
Share on other sites
2 timer siden, Hannah skrev:

Har lett litt og fant til slutt ut at Felleskjøpet solgte grinder, så da ble det ca. 1 time kjøring for å få kjøpt en sånn grind. De kostet mer enn 99kr på Biltema og Jula, tror de kostet 279kr for 1 pk med 4 plater, men de var i alle fall billigere enn de på hagesenteret. Der kostet de 489kr.? Når jeg tenker på det, burde jeg egentlig ha kjøpt 2 pk, men det får jeg ta en annen gang?

Hvis du har biltema i nærheten, så selges de til 99,90,- http://www.biltema.no/no/Fritid/Hage/Planting/Oppsamler/Kompostbeholder-530-L-2000018584/

Jeg var innom en bondebutikk i nærheten her, og de tok 299,- for helt like grinder :o 

Ser at Clas Ohlson også har til 169,- http://www.clasohlson.com/no/Kompostbinge-av-stålgitter/40-7915

Link to post
Share on other sites

Vi har Clas Ohloson i nærheten, så får dra innom der en dag og kjøpe flere. Har ikke sett slike grinder mens jeg har vært i butikken, men kan sikkert høre om de har noen?

Edit: De har ikke grindene inne i butikken :(

Link to post
Share on other sites
5 timer siden, Hannah skrev:

Vi har Clas Ohloson i nærheten, så får dra innom der en dag og kjøpe flere. Har ikke sett slike grinder mens jeg har vært i butikken, men kan sikkert høre om de har noen?

Edit: De har ikke grindene inne i butikken :(

Men du kan vel bestille i nettbutikken?

Link to post
Share on other sites
6 minutter siden, Hannah skrev:

Jo, det er en mulighet det. Frakten blir vel på rundt 80kr tror jeg?

Har du spurt om de kan bestille inn for deg? De har jo øvrig varelevering.

Link to post
Share on other sites

Kompostgrinder kan være veldig greit i begynnelsen om du ikke har en apekatt som klatrer over eller velter, de er ikke veldig stabile. Jeg har pleid å la valpene mine sove ved siden av sengen min i en liten innhegning av kompostgrinder, så kan jeg sove med armen oppi i starten. Har ellers både sånne typiske hvite barnegrinder som funker veldig bra i trapper og døråpninger.

Sånne Crufts grinder er superpraktiske og veldig solide og, men de er ganske dyre og jeg vet ikke om jeg ville kjøpt dem om jeg ikke hadde håpet det blir valpekull her en gang.

Husk bare å stripse kompostgrindelementene sammen på tre steder så det ikke er gliper som valpen kan sette seg fast i.

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
37 minutter siden, SFX skrev:

Har du spurt om de kan bestille inn for deg? De har jo øvrig varelevering.

Kan høre neste gang jeg drar til byen, men uansett om jeg drar nå eller om noen dager kommer ikke grindene før valpen hvis de må bestille det inn. Men skal gjøre som du sier; feste enden av grinden til en vegg/hjørne slik at grinden blir større :)

Link to post
Share on other sites

Har begynt å ordne til valpen kommer siden det bare er noen få dager igjen, og satt bur og valpegrinder på plass og synes selv jeg ikke trenger flere gringer. Synes det holdt med bare 4 elementer da jeg også bruker veggen, men hva synes dere? Er det fremdeles for lite? Han skal selvsagt ikke være der hele tiden, tenker hovedsakelig om natten og når man drar på jobb/skole o.l.

IMG_2699.thumb.JPG.85e8e224df518376f2ae935ebfbcea6e.JPG

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Både polarhund og fuglehund passer nok ypperlig ja.Jeg har min 3 fuglehund nå og jakter ikke. Vi er veldig aktive på mosjons fronten hele året og veldig herlig med så sprek hund☺️Hun jeg har nå er ikke noe krevende sånn egentlig hun har ikke noe forhold til ordet ute/gå tur har fra vært valp hatt ekstremt høy dørstokkmil og må,nærmest løftes ute😆 Bor i liten leilighet uten hage,sentralt med med stor vinduskarm hun ligger i hele tiden titter på livet i gata. Klart,har hun ikke fått så mye mosjon sim hun gjør har hun muligens vært mere krevende da.    Alle mine 3 har vært/ er fryktelig rolig inne,kan bli med bort på besøk/ute i alle miljø og slå seg helt til ro av seg selv (burfritt hundehold(kjører ikke bil) Ukentlig blir vi stoppet av fremmede som lurer på om det virkelig er en fuglehund siden er så rolig. Da sier jeg at hun er ikke så rolig som det her alltid vi gå turer med magebelte og trekksele sydd på mål. Særlig i skogen under båndtvangen er det «fluer» i hodet pga alt dyrelivet hun lukter så det løser vi med sykkle fin mosjon og lettere for meg enn gå med hun i bånd.    Er mye løs i skogen fra 2 oktober-april da. Lykke til med rasevalget!     
  • Med tanke på hva problemstillingen i artikkelen (den faktiske vitenskapelige artikkelen, ikke den publisert på forskning.no) er så er vel et litteraturstudie absolutt passende. Jeg synes de har gjort en godt balansert vurdering uten å ha lest mer enn noen få abstracts fra noen av de mest siterte kildene.  Hva synes du skulle stått i konklusjonen? Jeg synes det er en ok+ konklusjon ut i fra de funnene de gjorde og ikke minst type studie. De svarer på problemstillingen og beskriver også begrensningene for studiet i artikkelen godt.  Når det gjelder Forskning.no sin artikkel så ser jeg heller ikke noe direkte feil der. Det er en populærvitenskaplig artikkel som har fokus på det "viktigste"/mest relevante som kommer frem, og det er ikke veldig lett å presenter forskning på den måten uten å måtte ta ut viktige detaljer (snakker av erfaring) fordi det skal kunne leses og forstås av almenheten.
  • Som hovedregel slettes ikke tråder eller innlegg som er deler av diskusjoner, med mindre det bryter med retningslinjene. Hvis det bryter med retningslinjene kan du bruke rapporteringsfunksjonen i høyre hjørne av innlegget, så vil en moderator se på det.
  • Forklar situasjonen slik du har gjort her og satt opp en spleis, be om pengedonasjoner. Jeg er vanligvis veldig imot dette fordi jeg tenker man burde ha tenkt igjennom utgifter før anskaffelse av hund, men her kan jeg ikke si annet enn at du har gjort alt RIKTIG.  Jeg er sikker på at du vil få hjelp om du forklarer det slik som her. 
  • Flexibånd er supert. Er glad for at trådstarter utfordret fordommene flexibånd har.  (Og ordet "kjerringjojo" er så morsomt at det kommer jeg nok til å ta med meg videre) Den eneste bruken av flexibånd som jeg ser litt skjevt på er når folk ikke følger med på hunden. Jeg ville heller aldri brukt fleksibånd på en hund over 10kg, flexibånd er ofte lange og hunden kan ofte komme opp i stor fart før man rekker å stoppe båndet, og da er rykket ganske så smertefullt!   
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...