Gå til innhold
Hundesonen.no

Slutte å dra i båndet trening, hva gjør man med dette ?


newbie75
 Share

Recommended Posts

Har en labrador/husky blandingshund (omplasseringshund) som jeg prøver nå å være super konsekvent for å lære han å slutte å dra i båndet, han har absoloutt blitt bedre siden vi startet men er fortsatt ikke helt i mål. Fra at han dro av all makt framover slik at man hadde vondt i hendene etter hver tur, til å dra enkelte ganger (lettere styrke),  til nå...

Nå så feks er han super gira om morgenene for å gå på tur, gjør litt kontakt øvelser før vi gå ut døren, han løper framover og drar i. Jeg stopper helt opp, da snur han seg og løper tilbake til meg. Vi starter å gå igjen og han går fint en liten stund til han drar litt i, jeg stopper og han løper tilbake til meg. Blir jo litt jo, jo dette. hvordan kommer vi forbi jo, jo fasen ? 
 

Vi har trent nå i noen uker at på slutten av turen, når han har fått ut masse energi, at han skal komme "på plass" og så sier jeg "gå fint" og da går han tett opp ved min side og er kjempeflink å gi kontakt. I begynnelsen fikk han godbiter men dette har jeg faset ut. Vi gjør fortsatt denne øvelsen, men jeg vil jo ikke at han skal være klistret opp ved min side hele turen, han skal jo gå rundt og snuse rundt og "lese avisen". 

Har jeg gjort noe feil underveis her ? Hva må jeg gjøre framover for å få en hund som ikke drar i det hele tatt på turen, uten at han er klistret ved min side. 

Hilsen førstegangs hunde eier

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg brukte samme metoden på min hund :) Til å begynne med er det to skritt fram og fem tilbake :) Så det er en tålmodighetsprøve :D 

Jeg brukte vel nærmere halvannet år på å lære min å gå fint i bånd :) Så det er viktig å være konsekvent og bare trene og trene :D 

Min har aldri gått klistret til min side, så der vet jeg ikke hva som er bst å gjøre :) 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Metoden som du beskriver er den jeg har best erfaring med, viktig å være konsekvent :) 

Ellers skriver du også at det er husky i hunden din. Altså en type trekkhund, så mulig det er litt mer utfordrende akkurat her, fordi det nettopp er det den er laget for. Altså trekking.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 time siden, newbie75 skrev:

Han får ikke trekke i det hele tatt, vært veldig konsekvent men vi kommer oss liksom ikke forbi denne jo, jo greien med at han løper tilbake og så bare rett ut igjen. 

Stopp han før han rekker å dra seg fremover igjen. Du vet det kommer, så hindre at han får gjort det, uansett metode du trener :)

Båndtrekkhunder er generelt ganske greie å lese, når oppmerksomheten er forover/ut i grøfta/nesa i marka og gjerne skrittet/travet begynner å få litt mer fart, så kommer der et stramt bånd om vi gir de muligheten. Vi er nødt til å være dem i forskudd og gi tydelige signaler for hva vi vil. En lurt tips er å ikke slutte fokusere på han når du har fått han inn i riktig posisjon, bare det at vi retter oppmerksomheten forover byr dem forover - går han riktig, så ros han for det og gjenta gjerne en gå pent-kommando, aller helst få en godis innimellom så du får brutt jo-jo-mønsteret. Når han skal få lese avisen så gir du han tydelig beskjed at nå er det ålreit å være litt mer fri, men det er likevell ikke lov å trekke fælt i båndet. Finner man løsningen mellom å gå konsentrert i slakt bånd og fri ved kommando, så er det enklere å få en flytende overgang mellom det etterhvert. 

Bruker du sele eller halsbånd på tur?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det har jeg ikke prøvd enda, altså å gi beskjed før han har fått båndet stramt. Dette kan jeg teste

Bruker kun halsbånd, har sele men sluttet å bruke den raskt etter at vi fikk han da vi var på hundekurs og ble anbefalt halsbånd slik at han lærer å gå fint. 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, newbie75 skrev:

Det har jeg ikke prøvd enda, altså å gi beskjed før han har fått båndet stramt. Dette kan jeg teste

Bruker kun halsbånd, har sele men sluttet å bruke den raskt etter at vi fikk han da vi var på hundekurs og ble anbefalt halsbånd slik at han lærer å gå fint. 

Hvis du ikke trenger at han går pent i sele, og han er typen som er litt villmann/umottakelig for gå pent-trening helt i starten av turen, så kan du eventuelt la han virre av seg litt i sele først, så koble over i halsbånd for kobbeltrening :) 

Jeg hadde en jo-jo i min hannhund, en type som er meget opptatt av dufter og omverdenen, han måtte man være meget tidlig ute å hindre at han snek seg forover. Veldig ærlig hund, så når jeg var fornøyd med at han kom inn på fot igjen og så forover, så gikk hans oppmerksomhet forover og travet fikk den pittelille fartsøkningen som gjør at man vet nå kommer han til å dra. Når de har fått de centimeterne foe langt at man 'mister kontakten' så er det nesten det samme som at båndet er stramt rett forover. For hans del var det å stoppe tanken å dra forover mer viktig enn å stoppe han når han var kommet dit, da på samme måte. Jeg stoppet eller gikk bakover mens jeg gav beskjed om at det var feil i det lille sekundet han brøt tankene forover, jobbet han inn på fot, i riktig posisjon fikk han skryt, kommando og godbit nå han holdt seg der. Før han har fått sjansen til å falle helt ut av en god rytme så fikk han pauser til å lese avisen. Etterhvert så var det bare å 'dyppe skulderen' så skjønte han at nå er han på tur for langt forover. Jeg har i grunnen ikke noe kommando på å gå pent, bruker bare kroppsspråket og fri-kommando, men for mange så foretrekkes det at de også har et ord på det å falle tilbake på.

Nå skal det sies at verken han eller den andre går spesielt pent i bånd - nummer to fordi hun er vokst opp løs, nummer én fordi jeg ikke orker å være konsekvent og han kan når jeg ber om det. Vi går også som oftest tur i sele. Dog, ingen av dem trekker nevneverdig i halsbånd, bare holder seg foran der og trasker i sin egen verden inntil jeg spør om oppmerksomhet :lol: 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

8 hours ago, newbie75 said:

Det har jeg ikke prøvd enda, altså å gi beskjed før han har fått båndet stramt. Dette kan jeg teste

Bruker kun halsbånd, har sele men sluttet å bruke den raskt etter at vi fikk han da vi var på hundekurs og ble anbefalt halsbånd slik at han lærer å gå fint. 

Det er ikke noe problem å lære en hund å gå fint i sele. Nå er det litt rustent pga slurv fra vår side, men ridgebacken vår har gått i sele hele livet (og tro meg, det er ikke aktuelt å ha 40 kg hund som trekker i alle retninger).

Du har en hund som er avlet for å trekke. Jeg synes faktisk at det er litt urettferdig å ikke la den få gjøre det. Sørg for å ha en trekksele og en "gå pent"-sele (altså ikke en antitrekk sele, men en annen sele enn den han får lov til å trekke i). La ham trekke med trekksele på lengre turer (og gjerne på morgenturene når han tydeligvis har mye energi han skal ha ut), og gå kortere turer i den andre selen hvor dere jobber med å gå pent. Mange H-seler (Rogz, Haquihana, mm) har ring foran på brystet, du kan prøve å feste båndet der også, slik at han blir snudd rundt når han trekker for mye. Det blir kjempeslitsomt for dere begge å gå sånn som du holder på nå, og jeg tviler på at han lærer noe av det.

Som det er foreslått over her, jobb med kontakt og bruk det til å avbryte før båndet blir stramt. Hvis du ikke har prøvd det enda kan du også bytte retning ofte slik at ham må følge med deg.

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bekkenløsning har jo sine fordeler, jeg klarer jo ikke gå i samme tempo som før, og da bruker jeg tida på å få mine to neper til å gå skikkelig i bånd. Jeg har gått frem på ca samme måte som deg TS. 

Jeg startet med å kjøpe to innsydde lærstrup halsbånd. Strupebånd kjøpte jeg fordi min ene hund er en mester i å rygge ut av alt annet. I disse halsbåndene, er det forbudt å trekke i båndet -uansett !!! Jeg vil at de skal assossiere disse halsbåndene med at nå skal vi gå skikkelig i bånd.  Dersom de trekker, eller båndet blir for stramt, er det stopp. Vi går ikke èn meter til. Hundene må komme til meg og ta kontakt evnt sette seg, før vi kan gå videre. Om de er helt 'ute' så snur jeg og går motsatt vei av den veien de trekker, de er nødt til å følge på, og får belønning når de følger med/tar kontakt. Dette gjentas hver eneste gang de trekker eller båndet blir stramt. Cluet er å være dønn konsekvent, uansett. Så disse 'gå pent i bånd turene' går vi kun når bekkenet er dust, og jeg er motivert for å trene de. 

Når er ikke noen av mine av trekkhund type, men min yngste har et behov for fysisk stimuli. Han liker å bruke kroppen, han liker å få trekke, han liker å løpe. Han må få utløp for dette. Så de turene det er planlagt at han evnt begge skal få lov til å trekke, bruker vi sele -og hundene får gå som de vil. Men da har de aldri på seg halsbånd. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
    • Frøkna har mest sannsynlig fått en blokkert spyttkjertel. I går skulle hun til utredning i CT, men forundersøkelse av hjertet viste at det ikke er et alternativ å dope henne ned slik hjertet er nå. Så hva i alle dager gjør jeg? Er det noen som har vært borti dette, og evt. fått utført noe slags behandling (f.eks. drenering?) under lokalbedøvelse? Hun ble satt på vanndrivende over helga for å redusere trykket på hjertet, så vil de ta en ny vurdering mtp. risiko ved narkose i neste uke,  men hun vil uansett være en høyrisikopasient så det er jo kjempeskummelt å gå den veien. Jeg har jo ikke lyst til å risikere livet hennes for en blokkert spyttkjertel, som tross alt ikke er livstruende og mest bare et irritasjonsmoment. Alt hva den stakkars hunden skal måtte gjennomgå 
    • Få en trener MED ERFARING (fra hundeklubben f.eks) ikke en som har tatt e kurs og er på sin første hund...  Dette må en hjelpe dere med in real life.  Har selv en valp på 16 uker som bodde på småbruk, men hun er miljøsterk og rå i miljø. Det er noe miljø og mye genetikk.  Kjenner ikke til Collie men tidligere slet de med nerver og det er jo bittelitt arvelig det... Det du opplever høres meget rart ut. Få hjelp hjem nå!!  Valpekurs er genialt, men treneren der har begrenset tid til å hjelpe med sånne problemer, men noe veiledning hjelper absolutt.   
    • Gratulerer med resultatene og hunden!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...